Februari månad, Black History Month, är en årlig återkommande påminnelse om afroamerikanernas historia och nuvarande situation. Detta uppmärksammas framför allt i USA, men även i Storbritannien. Jag vill gärna vara delaktig genom att presentera några romaner skrivna av eller om de svartas livsvillkor både nu och då.
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie är en underbar kärleksroman och mycket mer. Den innehåller även knivskarpa diskussioner kring ras, kön - och hår. Berättelsen utgår från en afrikansk hårsalong i USA, dit afrikanska kvinnor kommer för att fixa håret. Att fixa håret för svarta kvinnor är oerhört laddat av dolda värderingar och det kräver ofantligt mycket arbete. Hur "svart" man är styrs av hårets krullighet och det är definitivt inte eftersträvansvärt att vara "svart". Genom alla hårdiskussioner skildrar författaren ett kolonialt förtryck och svarta kvinnors strävan att vara så lite "svarta" som möjligt. Sorgligt och upprörande! Och lärorikt.
Älskade/Beloved av Toni Morrison är en roman fylld av magiska föreställningar och den berättas i minnesfragment från olika tidsperioder. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. En dag kommer Sethes gamle vän Paul D på besök och lyckas driva iväg husets spöke. Någon dag senare dyker dock en främmande ung kvinna upp på gården, en kvinna som säger sig heta Beloved. Spöket tycks ha kommit tillbaks, i en annan form. Den här romanen har jag fått läsa flera ggr innan jag verkligen kunde ta den till mig. Det var den värd!
Dödssynden av Harper Lee utspelar sig i den lilla fiktiva staden Maycomb i Alabama i en tid då segregationen mellan svarta och vita var total. Berättaren är den unga flickan Scout, som bor tillsammans med sin storebror och fadern, advokat och en av stadens stöttepelare. När fadern får i uppdrag att försvara en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna förändras stämningen i den lilla staden och livet för alltid. Hatet, orättvisan och rädslan tar över.
Medborgare - en amerikansk dikt av Claudia Rankine är en bok som inte är så lätt att beskriva, den rymmer poesi, korta berättelser och bilder. Texterna osar av både klart uttryckt och återhållen vrede, mest berörd och beklämd blir jag av alla episoder där mörkhyade är osynliga. Och då de svarta är synliga förväxlas de ofta med varandra, eller uppfattas som hotfulla. I värsta fall dödar man dem - av misstag. Hur kan man då vara en medborgare? Det här är en angelägen ögonöppnare, skriven på ett spännande, nyskapande, utmanande sätt.
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodsons är är en självbiografisk berättelse skriven i versformat. Författaren skildrar sin uppväxt i olika delar av USA , 60- och 70-talet, en tid då en hel del saker utvecklades på ett positivt sätt för den afroamerikanska befolkningen. Woodson tilldelades ALMA-priset 2018 med motiveringen: "Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp."
Tvillingrösten av Buchi Emecheta handlar om Kehinde och hennes man Albert som ska återvända till Nigeria efter flera år i London. Kehindes inre röst, den sedan födseln döda tvillingsystern Taiwo, är skeptisk till att återvända till hemlandet. Och det visar sig att hennes onda aningar besannas då Kehinde i Nigeria förväntas acceptera den traditionella kvinnoroll hon i London undkommit.