söndag 21 mars 2021
Nawal El Saadawi
Nås av den mkt tråkiga nyheten att Nawal El Saadawi har lämnat oss. Läkare, feminist, författare, fängslad och fängslande är några ord att beskriva denna fantastiska kvinna. Jag lyssnade till henne på Bokmässan 2018, alldeles tagen. Optimism och hopp och en förmåga att se det positiva i att bli fängslad och tvingad i exil, präglade Nawal El Saadawi. En del tårar föll när hon dök upp, denna lite till åren komna kämpe. ”It can not be free election if it is built with money”, sa Nawal El Saadawi som också hävdade att USA inte är någon demokrati. Hennes åsikter var extrema och kontroversiella, många skruvade lite besvärat på sig då hon var som mest kritisk. Hon hade rätt på alla punkter.
lördag 13 mars 2021
Sonya Hartnett och Torsdagsbarn
Torsdagsbarn blev Sonya Hartnetts internationella genombrott. Boken framröstades av DN:s kritiker som en av alla tiders viktigaste ungdomsböcker. Berättelsen utspelar sig på australiska landsbygden under 30-talets depression. Den unga berättaren Harper tar läsaren med till en hård tillvaro och en lillebror som försöker handskas med livet på ett säreget sätt. Jag har äntligen tagit itu med att läsa den här boken som stått mer än 10 år och väntat i bokhyllan. Hittills har jag bara läst ett enda kapitel och ändå är jag redan förtrollad. Återkommer med mer inryck när jag läst klart.
måndag 8 mars 2021
Romansviter på Internationella Kvinnodagen
Vill idag uppmärksamma internationella kvinnodagen med en lite uppdaterad lista över finfina romansviter med kvinnliga huvudpersoner. Listan omfattar lite av varje, bland annat unga häxor, bullbakande hemmafruar, nyblivna mammor, proletärungar, vikingatid/medeltid och de allra mest utsatta.
- Gerda Anttis romansvit om Astrid (Ett ögonblick i sänder, Jag reder mig nog, Bara lite roligt…) handlar om Astrid som bor på landet, har en lite fårskock (underbar födelsescen!) och ägnar sig åt att väva. Relationen till maken går på tomgång och en ny man dyker upp i Astrids liv. Men får man göra så, får man ha lite roligt?
- Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har skrivit den bästa romanserien (Cirkeln, Eld, Nyckeln) om unga tjejer. Kortfattat handlar "Engelsforstrilogin" om sex tonårstjejer som kallas till ett stort uppdrag, ett uppdrag att rädda världen från ondska. För att lyckas måste de hålla uppdraget hemligt och samarbeta. En efter en upptäcker tjejerna att de har olika magiska krafter, samtidigt som vardagen fortsätter som tidigare. Fantastisk blandning av magi och socialrealism.
- Suzanne Collins trilogi om den tonårstjejen Katniss Everdeen (Hungerspelen, Fatta eld, Revolt) är en spännande dystopisk berättelse om den lilla människans kamp mot förtryck. Katniss utses som deltagare i de vedervärdiga hungerspelen, lyckas manövrera sig genom tävlingen, spelar ut de styrande och blir en symbol för folkets resning. Mycket spänning och kärlek.
- Elena Ferrantes "Neapelkvartetten" (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet) skildrar en komplicerad vänskap mellan två flickor, Elena och Lila, som växer upp i Neapels fattigkvarter på 50-talet och blir vänner för livet. Elena gör en klassresa och lämnar hemstaden, medan Lila kämpar för att få ett drägligt liv på sitt eget sätt. Engagerande läsning.
- Hanne-Vibeke Holst skriver om könsroller, jämlikhet och politik. Genombrott som författare gjorde hon med sin romantrilogi om hur det kan vara att bli mamma när man är mitt i en intensiv, spännande karriär (Thereses tillstånd, Det verkliga livet, En lycklig kvinna). Böckerna om Therese Skårup skildrar komplicerad kärlek och omvälvningen att bli förälder med både humor och allvar.
- Elsie Johanssons romanserie (Glasfåglarna, Mosippan, Nancy) om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Berättelsen kryper under huden på läsaren och väcker starka känslor. Den unga Nancy drömmer och frihet och kärlek, men drabbas av förödmjukelser och svek. Hon ger dock aldrig upp, utan kämpar på för att förbättra sin och familjens livssituation.
- Moa Martinsons fantastiska självbiografiska trilogi om flickungen Mia (Mor gifter sig, Kyrkbröllop, Kungens rosor) handlar om barns och kvinnors tillvaro i en värld där alla måste slita för brödfödan. En fin gestaltning av en mor-dotterrelation. Moa var den enda kvinnan bland proletärförfattarna och hennes böcker är skrivna för att ge en kvinnlig motvikt till alla de ”pojkskildringar” som skrevs.
- Vibeke Olssons svit om sågverksungen Bricken (Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger, Som ett träd i skogen) utspelar sig i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet på sågverket Svartvik. Där växer den unga flickan upp, där blir hon förälskad, gifter sig, får barn och upplever personliga förluster och stora omvälvningar i samhället. Böckerna är klassiska arbetarromaner, skrivna ur barns och kvinnors perspektiv. Här skildras arbetarrörelsens, nykterhetsrörelsens och väckelserörelsens framväxt, sprungna ur vardagens behov.
- Kristina Sandbergs trilogi om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris) handlar om en ung osäker kvinna som, efter att ha blivit oplanerat gravid, gifter sig med en något äldre välbärgad man av ”fin” familj. Läsaren får följa Maj i hennes oro och våndor över hur hon ska räcka till, vad hon ska bjuda på till middag, hur hon ska få bort alla fläckar. En socialrealistisk ”hemmafruroman” med psykologisk skärpa. Sandberg tilldelades Augustpriset 2014 för den tredje delen.
- Cora Sandels svit om Alberte (Alberte och Jakob, Alberte och friheten, Bara Alberte) handlar om den försiktiga Alberte som lever instängd i en borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp.
- Kerstin Thorvalls ”memoarliknande” romantrilogi (När man skjuter arbetare, I skuggan av oron, Från Signe till Alberte) handlar om äktenskap och relationen mellan mor och dotter. I första delen gifter sig flickan med det enkla ursprunget med läroverksadjunkten, utan att veta att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.
- Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdotter (Kransen, Husfrun, Korset), brukar beskrivas som en av litteraturens största kärleksromaner. Den utspelar sig under medeltiden och gestaltar en jordnära relation mellan två älskade. KL bidrog i hög grad till att författaren tilldelades Nobelpriset i litteratur 1928 med motiveringen ”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv.
- Herbjørg Wassmos efterkrigsberättelse (Huset med den blinda glasverandan, Det stumma rummet, Hudlös himmel) om tyskungen Tora, som växer upp i en liten norsk fiskeby på 50-talet, är en romansvit som väcker starka känslor. Tora far riktigt illa under uppväxten och utsätts för övergrepp av sin styvfar. Hon söker sig till böckernas värld och till slut in i en egen värld för att överleva. Wassmo fick Nordiska rådets litteraturpris 1987 för den tredje delen.
- Trilogin Sagan om Turid (Korpgudinnan, Krigstid, Kungadottern) av Elisabeth Östnäs handlar om en ung flicka som lever på vikingatiden, i en tid då striderna var många och gudarna nyckfulla. Männen har makten och övergrepp är vardag, särskilt för trälarna. Turid har stora krafter och kan gå i andevärlden. Ändå är hon mest av allt sugen på att lära sig läsa och skriva. Första boken skildrar en ung flickas hemby och familjeliv, i de senare böckerna har Turid blivit vuxen och befinner sig på resande fot. Bra historisk svit för unga. Och äldre.
söndag 28 februari 2021
En smakbit ur Gud hjälpe barnet
Återigen söndag och dags för en ny smakbit. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i smakbitsutmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Fler smakbitar denna vecka hittar ni här.
Den här söndagen varvar jag läsning, skid-VM och utevistelse. Vädret är underbart, våren är här! Den bok jag just läst ut är Gud hjälpe barnet av Toni Morrison, en helt fantastisk roman om hur barndomstrauman formar livet. Här kommer ett par smakbitar:
Det tog inte mer än en timme efter att de dragit ut henne mellan benen på mig innan jag insåg att något var fel. Väldigt fel. Hon var så svart att jag blev rädd för henne. Nattsvart, svart som en sudanes.
De kommer att sumpa det, tänkte hon. Båda två kommer att klamra sig fast vid var sin tragisk liten berättelse om oförrätter och sorg - några urgamla motgångar och bedrövelser som livet slängde på deras rena och oskyldiga yngre jag.
fredag 26 februari 2021
Black History Month
Februari månad, Black History Month, är en årlig återkommande påminnelse om afroamerikanernas historia och nuvarande situation. Detta uppmärksammas framför allt i USA, men även i Storbritannien. Jag vill gärna vara delaktig genom att presentera några romaner skrivna av eller om de svartas livsvillkor både nu och då.
Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie är en underbar kärleksroman och mycket mer. Den innehåller även knivskarpa diskussioner kring ras, kön - och hår. Berättelsen utgår från en afrikansk hårsalong i USA, dit afrikanska kvinnor kommer för att fixa håret. Att fixa håret för svarta kvinnor är oerhört laddat av dolda värderingar och det kräver ofantligt mycket arbete. Hur "svart" man är styrs av hårets krullighet och det är definitivt inte eftersträvansvärt att vara "svart". Genom alla hårdiskussioner skildrar författaren ett kolonialt förtryck och svarta kvinnors strävan att vara så lite "svarta" som möjligt. Sorgligt och upprörande! Och lärorikt.
Älskade/Beloved av Toni Morrison är en roman fylld av magiska föreställningar och den berättas i minnesfragment från olika tidsperioder. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. En dag kommer Sethes gamle vän Paul D på besök och lyckas driva iväg husets spöke. Någon dag senare dyker dock en främmande ung kvinna upp på gården, en kvinna som säger sig heta Beloved. Spöket tycks ha kommit tillbaks, i en annan form. Den här romanen har jag fått läsa flera ggr innan jag verkligen kunde ta den till mig. Det var den värd!
Dödssynden av Harper Lee utspelar sig i den lilla fiktiva staden Maycomb i Alabama i en tid då segregationen mellan svarta och vita var total. Berättaren är den unga flickan Scout, som bor tillsammans med sin storebror och fadern, advokat och en av stadens stöttepelare. När fadern får i uppdrag att försvara en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna förändras stämningen i den lilla staden och livet för alltid. Hatet, orättvisan och rädslan tar över.
Medborgare - en amerikansk dikt av Claudia Rankine är en bok som inte är så lätt att beskriva, den rymmer poesi, korta berättelser och bilder. Texterna osar av både klart uttryckt och återhållen vrede, mest berörd och beklämd blir jag av alla episoder där mörkhyade är osynliga. Och då de svarta är synliga förväxlas de ofta med varandra, eller uppfattas som hotfulla. I värsta fall dödar man dem - av misstag. Hur kan man då vara en medborgare? Det här är en angelägen ögonöppnare, skriven på ett spännande, nyskapande, utmanande sätt.
Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodsons är är en självbiografisk berättelse skriven i versformat. Författaren skildrar sin uppväxt i olika delar av USA , 60- och 70-talet, en tid då en hel del saker utvecklades på ett positivt sätt för den afroamerikanska befolkningen. Woodson tilldelades ALMA-priset 2018 med motiveringen: "Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp."
Tvillingrösten av Buchi Emecheta handlar om Kehinde och hennes man Albert som ska återvända till Nigeria efter flera år i London. Kehindes inre röst, den sedan födseln döda tvillingsystern Taiwo, är skeptisk till att återvända till hemlandet. Och det visar sig att hennes onda aningar besannas då Kehinde i Nigeria förväntas acceptera den traditionella kvinnoroll hon i London undkommit.
onsdag 24 februari 2021
Den vita tigern - bok och film
Lite oplanerat har det blivit lite av ett Indien-tema på bloggen i februari, med både böcker och filmer. Kanske är det just så det funkar bäst för mig, alltså att läsa och titta temavis. Och allra helst ska det dessutom vara oplanerat. Den vita tigern är en av många böcker som blivit stående bortglömd i min bokhylla alldeles för länge. När det nu kom en filmatisering av den på Netflix kände jag att jag absolut ville läsa boken först. Och det var ett bra beslut, även om filmatiseringen faktiskt är mkt bra den också.
Den vita tigern är skriven i brevformat från huvudpersonen Balram Halwai till Kinas premiärminister Wen Jaobao, inför dennes besök i Indien. Handlingen skildras genom Balrams tillbakablickar på sitt liv som klipsk, fattig pojke från en låg kast, som privatchaufför åt en förmögen man, som kallblodig mördare och som framgångsrik entreprenör.
Berättelsen är en sylvass, nattsvart gestaltning av ett samhälle som präglas av korruption, enorma orättvisor, ett uråldrigt kastsystem och meningslöst våld. Här saknas totalt det färgglada, vackra myller som ofta kännetecknar skildringar av Indien. Och medan Gandhi lät sig fängslas och hungerstrejkade för att andra skulle få upp ögonen för det som är rättfärdigt, förespråkar huvudpersonen i Den vita tigern en helt annan strategi för att bryta sig ut ur den fattige mannens bur.
Romanens text är mkt lättläst samtidigt som man som läsare ibland storknar av den cynism som gestaltas. Det som väger upp och gör texten lätt att ta till sig är ett humoristiskt, naivt tonfall. Filmatiseringen följer handlingen i romanen i nog hög grad för att jag ska vara nöjd. De flesta "nyckelscener" finns med, även om de ibland inte riktigt får den tyngd de har i textformat.
Sammantaget rekommenderas verkligen Den vita tigern, både som bok och TV-serie.
Foto: Netflix
"Vita människor är snart ute. Det är över för dem innan vi dör. Det här är den bruna och gula mannens århundrade och må Gud bevara alla andra."
OBS! Boken finns med på rean på BOKUS för endast 39 kr. Passa på!
DEN VITA TIGERN
Författare: Aravind Adiga
Översättare: Eva Mazetti-Nissen
Förlag: Schibsted Förlag (2009)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Och dagarna går
tisdag 23 februari 2021
Filmen Gandhi
Följer upp tittande på En passande ung man med att ta itu med den 3 timmar långa filmen om Mohandas Gandhi. Filmen gestaltar Gandhis liv och kamp för ett självständigt Indien genom icke-våldsprincipen. Jag blir mkt berörd av hans kamp, hans stoiska sätt att uthärda svårigheter, hans kärlek till sanningen och totala acceptans av alla religioner. Filmen är verkligen sevärd, trots att den nu har några år på nacken (jag är av så gammal årgång att jag inte ens märkte det). Det har naturligtvis debatterats hur olika personer och skeden gestaltas i filmen, den som är intresserad kan gärna läsa mer här. Framför allt riktas kritik mot hur den muslimske ledaren Jinnah porträtteras. Sammantaget är detta en film jag verkligen rekommenderar alla som är intresserade av Indien, av frihetskamp, av historia.
söndag 21 februari 2021
En smakbit ur Igelkottens elegans - på flera språk
Återigen söndag och dags för en ny smakbit. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i smakbitsutmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Fler smakbitar denna vecka hittar ni här.
I samband med att jag ska byta jobb fick jag en mkt uppskattad present av en kollega - L'élégance du hérisson av Muriel Barbery (Igelkottens elegans) en roman jag tyckte mkt om när jag läste den för några år sedan. Om jag kan läsa på franska? Hmmm, nej inte precis. Men vilket incitament att försöka ta upp franska språket igen - eller hur? Här är en länk till min översvallande positiva recension. Citatet nedan är hämtat ur 12-åriga Palomas dagbok, en dramatisk ung tjej som ni kan se.
"Det är väldigt bra att regelbundet ha en djup tanke, men jag tycker inte att det räcker. Alltså, jag menar så här: jag tänker ta livet av mig och sätta eld på lägenheten om några månader. Jag inser att jag inte har särskilt mycket tid på mig, och därför måste jag göra något betydelsefullt av den korta tid jag har kvar."
"C'est très bien d'avoir régulièrement une pensée profonde mais je pense que ça ne suffit pas. Enfin, je veux dire : je vais me suicider et mettre le feu à la maison dans quelques mois alors, évidement je ne peux pas considérer que j'ai le temps, il faut que je fasse quelque chose de consistant dans le peu qui me reste."
torsdag 18 februari 2021
Toni Morrison
Toni Morrison erhöll Nobelpriset 1993 med motiveringen: ”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.
Jag har läst tre romaner av Toni Morrison och tycker att jag får allt lättare att ta till mig och förstå hennes språk. Berättelserna är alla ohyggliga och handlar om hur slaveriet slog sönder allt och gjorde kärleken riskabel. Män och kvinnor användes för avel och barnen skildes ofta från föräldrarna. Vad detta gjorde med människorna skildrar Toni Morrison med skrämmande detaljrikhet.
Älskade är en roman fylld av magiska föreställningar och den berättas i minnesfragment från olika tidsperioder. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. En dag kommer Sethes gamle vän Paul D på besök och lyckas driva iväg husets spöke. Någon dag senare dyker dock en främmande ung kvinna upp på gården, en kvinna som säger sig heta Beloved. Spöket tycks ha kommit tillbaks, i en annan form.
En välsignelse handlar om en handfull människor i Amerika i slutet av 1600-talet, handlingen utspelar sig således innan slaveriet satts i system på nationellt plan. Här berättas om olika kvinnors livsöden och om moderskapets plågor i en värld där ditt barn inte är ditt.
måndag 15 februari 2021
Bärarna
Av Jessica Schiefauer har jag tidigare läst två ungdomsböcker Pojkarna och När hundarna kommer. I Pojkarna experimenterar några unga flickor med sin könsidentitet, vilket leder till stora konflikter och långtgående konsekvenser. I När hundarna kommer skildras våld, besatthet och känslomässig turbulens på ett omskakande sätt. Båda böckerna är fantastiskt bra, de väcker starka känslor och är rätt "jobbiga" att läsa p g a detta.
Bärarna är såvitt jag vet författarens första "vuxenbok" och den ges nu ut mkt lägligt tidsmässigt, då den handlar om en post-pandemisk värld. För många år sedan härjade en smitta, vilket lett till att könen tvingas leva åtskilda. Kvinnorna styr och kallas i romanen bärare, eftersom de i sina livsäckar kan bära liv. Männen sitter i karantänläger och kallas för spridare. De fyller ingen funktion i samhället förutom att bidra med spermier. Då och då lyckas dock spridare fly från sina läger, vilket skapar en enorm skräck i samhället tills de nedkämpats. Spridarna ses som monster och roten till allt ont.
I handlingens centrum finns Nikki, som sammanlever med Simone. När Simone börjar längta efter att få barn förändras deras förhållande radikalt. Det visar sig att hon inte kan bära barn i sin livsäck, däremot är detta möjligt för Nikki. Medicinska procedurer inleds och samtidigt inträffar andra händelser som får Nikki att ifrågasätta både sin relation och samhället hon lever i.
Bärarna är en spännande och intressant skildring av ett samhälle där rädslan styr. Texten är lättläst och uppläsningen av författaren bra. Samhället som gestaltas är en värld där bärarna visar respekt för djur och natur, samtidigt som spridarna hanteras med stenhårt förtryck. Inget är så enkelt som det ser ut på ytan. Under läsningen kommer jag att tänka på Michael Moores dokumentär Bowling for Columbine, som gestaltar hur rädslan styr ett samhälle och leder till våld.
Sammantaget är Bärarna en spännande dystopisk roman som belyser hur rädsla formar ett samhälle. Mest intressant tycker jag att skildringen av det komplexa samhället är. Det ser på ytan ut att vara ett gott, demokratiskt samhälle där man lever i harmoni med naturen. En slående diskrepans är dock hur spridarna hanteras. Boken är sammanfattningsvis läsvärd, engagerande och tankeväckande. Kanske dock ibland lite övertydlig om jag ska vara petig.
BÄRARNA
Författare och uppläsare: Jessica Schiefauer
Förlag: Romanus & Selling/Storytel (2020)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Enligt O, Och dagarna går
söndag 14 februari 2021
En smakbit ur Hundparken
Underbart väder för en härlig promenad i solen och just nu en silvermedalj till Samuelsson i skidskytte. En bra helg!
Här kommer en smakbit ur Hundparken av Sofi Oksanen. Jag både läser och lyssnar till den och gillar hittills skarpt. Måste fangirla lite också och berätta att Oksanen gillat och smiley-kommenterat ett av mina inlägg om henne på Insta. Blir ju lite fånigt glad över sånt :D
Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i smakbitsutmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Fler smakbitar här.
Vackra ansikten behövs i demonstrationstågen. Man får pengarna direkt i handen och alla som vill kan vara med.
Jag hade ett vagt minne av att mamma nämnt det tidigare. En tid efter den orangefärgade revolutionen hade det börjat dyka upp annonser på lyktstolparna som efterlyste deminstrationsdeltagare.
...
- Min bror tjänar en del bland skrikarna.
Jag rynkade ögonbrynen.
Känner du inte till dom? Jobbet är nästan samma som att gå i demonstrationståg, bara mer högljutt och dom har övningar. Det är egentligen mer för män. Du har väl en man?
torsdag 11 februari 2021
En lämplig ung man
En lämplig ung man av Vikram Seth är en roman jag länge haft lust att läsa. Men samtidigt har jag avskräckts av tegelstensformatet, jag har helt enkelt lite svårt att orka mig igenom dessa. När jag nu såg att boken filmatiserats på Netflix kunde jag inte avhålla mig från att titta. Och TV-serien gillade jag verkligen. Jag har dock lite svårt att hålla ordning på alla karaktärer och deras inbördes relationer, så jag får anstränga mig lite för att hänga med.
tisdag 9 februari 2021
Sofi Oksanens världar
Jag har precis börjat lyssna på Sofi Oksanens senaste roman Hundparken, i suverän uppläsning av Lena Endre. Romanen har fått lite blandad kritik. Jag hoppas att jag kommer att uppskatta den, men förstår att de kommer att krävas lite arbete att ta den till sig. Kritiken har bland annat handlat om att romanbygget är komplicerat, vilket går ut över tillgängligheten. För ovanlighetens skull ska jag därför läsa lite om boken innan jag läser den. Sofi Oksanen är en författare jag beundrar och jag är stolt innehavare av en signerad bok. Nedan följer lite korta omdömen om de böcker jag tidigare läst.
Utrensning av Sofi Oksanen var bland de bästa böcker jag läste 2010 och det är en bok jag fortfarande emellanåt tänker på. Romanen handlar om den unga Zara, som lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Så småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. Det här är en grym, angelägen historia, berättad på ett unikt språk.
Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Via tillbakablickar får vi lära känna Annas mor och mormor och ta del av familjens historia i det kommunistiska Estland med hot, repressalier och transporter till Sibirien. Anna växer upp i Finland och tvingas dölja sin bakgrund, vilket leder till att hon utvecklar ätstörningar och svårigheter med närhet. Osäkerhet, rädsla, vrede, underlägsenhet och sorg gestaltas nyanserat.
När duvorna försvann blev jag inte lika omedelbart förtjust i som de andra böckerna av författaren, men det är en roman som växer med tiden. Om jag inte missminner mig har jag nog t o m någon gång påstått att det är hennes bästa roman, trots att man inte tar den till sig lika enkelt som t ex Utrensning. Berättelsen handlar om tre människors liv under den tyska naziockupationen och den efterföljande sovjetiska ockupationen. Här finns en man som kämpar för vad hans hjärta tror på, en man som på ett exempellöst sätt vänder kappan efter vinden och går över lik för egna fördelar och en kvinna som försöker balansera någonstans emellan de två extremerna.
HUNDPARKEN
Författare: Sofi Oksanen
Översättare: Janina Orlov
Uppläsare: Lena Endre
Förlag: Albert Bonniers/Storytel (2021)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Bokkoll, Och dagarna går
fredag 5 februari 2021
Litteratur från/om Indien
Just nu läser jag Den vita tigern av Aravind Adiga och det fick mig att fundera över andra böcker av indiska författare. När jag började snoka runt lite i mina hyllor och i bloggen hittade jag många riktigt bra böcker. Den allra bästa av dem, De små tingens gud av Arundhati Roy, har jag tyvärr aldrig bloggat om, den läste jag långt tidigare. Men den boken borde jag faktiskt läsa om. Den fantastiska romanen Midnattsbarnen av Salman Rushdie kom tyvärr inte med på bild, men den måste ju så klart vara med på listan. Den är också en av de allra bästa böcker jag läst. Och den borde jag faktiskt också läsa om. Dessutom skulle jag vilja äga den inbunden, undrar om den finns att få ta på? Jhumpa Lahiri är en författare jag gärna också vill rekommendera, både hennes noveller och romanen Sankmark är riktigt bra. Berättelsen om Pi av Yann Martel fick vara med på bild då huvudpersonen är indier, det är dock inte författaren. Här är länkar till lite gamla recensioner:
Den yttersta lyckans ministerium - Arundhati Roy
Sankmark - Jhumpa Lahiri
Främmande jord - Jhumpa Lahiri
Bort, bort - Anjum Hasan
De sex misstänkta - Vikas Swarup
Bittert arv - Kiran Desai
Branden i hjärtat - Mahasweta Devi
En karta över omöjlig längtan - Anuradha Roy
Midnattsbarnen - Salman Rushdie
Just så-historier - Rudyard Kipling
Änkan som vägrade dö - Shirshendu Mukhopadhyay
En del av böckerna på bilden är ännu olästa, men jag vill i alla fall gärna ha tips på fler bra romaner från Indien. Har ni några tips?
torsdag 4 februari 2021
Bokrean 2021
Hmmmmm, undrar vad som hänt med min inställning till nya böcker? Har precis läst igenom en lista över all skönlitteratur på Bokrean och kommit fram till att jag kanske inte behöver köpa några böcker!? De jag har i bokhyllan lockar mer! Nåja, vi får väl se hur det blir om jag kollar några ggr till ...
måndag 1 februari 2021
Läst 2021
söndag 31 januari 2021
En smakbit ur Den vita tigern
"Läraren hade en legitim anledning att stjäla pengarna - han sa att han inte hade fått lön på sex månader. Han tänkte försöka sig på en gandhiansk protest för att få sina uteblivna löner - han tänkte inte göra ett skvatt i klassrummet förrän hans lönebesked kom på posten....Ingen klandrade skolläraren för att han gjorde det här. Man kan inte vänta sig att en man i en dynghög ska lukta gott."
måndag 25 januari 2021
Kärlek, relationer och lite Beatles
KARTA FÖR FÖRÄLSKADE OCH ANDRA VILSNAFörfattare: Johanna LindbäckFörlag: Lilla Piratförlaget/Gilla böcker (2017)
GANSKA NÄRA SANNINGENFörfattare: Anna AhlundFörlag: Rabén & Sjögren (2020)