Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.
Ett helt liv är en lågmäld, finstämd berättelse om just ett helt liv. Läsaren får följa Andreas från barndomen fram till hans död på ålderns höst. Kanske kan man beskriva Andreas som en anti-hjälte, men framför allt är han en genuin människa som gör det bästa av de smulor livet erbjuder honom. Han påminner mig om William Stoner i John Williams Stoner, men även om den ensamme herden i Jean Gionos Mannen som planterade träd. Gemensamt för dem alla är att de anspråkslöst går genom livet, samtidigt som de lever högst meningsfulla liv i det lilla.
Utan ett enda överflödigt ord, inlevelsefullt och utan åthävor gestaltar författaren livets stora och små händelser mitt i historiens brus. Linbanor byggs och krig utkämpas, men det viktiga är den enskilda människans liv, ett värdigt liv. Berättelsen om Andreas är osentimentalt gripande och vacker i sin enkelhet. Att läsa Ett helt liv gör mig helt enkelt lycklig.
I Tobakshandlaren växer huvudpersonen Franz upp i en stillsam alpby med sin mamma. En dag förändras livet radikalt och Franz måste lämna byn och börja arbeta. Mamman ordnar ett jobb hos tobakshandlare Trsnjek i Wien, en stor stad där allt kan hända. Den ena kunden är mer spännande än den andra och Franz får lära sig att en tobakshandlare inte nödvändigtvis måste röka. Däremot måste en tobakshandlare vara insatt i alla världshändelser och det blir man genom att läsa alla tidningar innan de säljs. Tiden är sent 30-tal och Hitler nämns i varenda tidning. Trots att både Trsnjek och Franz har svårt att förstå det verkar det som om allt fler människor börjar gilla Hitler. Judarna i grannskapet flyttar, en efter en. Andra blir arresterade och utsätts för något okänt ont i Gestapos högkvarter och kommer aldrig tillbaka. Samtidigt som detta sker drabbas Franz av en himlastormande förälskelse, en känsla så besvärlig att han måste försöka få hjälp av självaste Professor Freud, en av tobaksbutikens kunder, för att förstå hur han ska hantera den. Den gamle professorn har dock börjat tvivla över klokheten i sitt yrkesval:
"Hur hade han någonsin kunnat komma på den rent absurda tanken att vilja förstå detta lidandet eller faktiskt kunna lindra det? Vilken djävul hade tagit honom i besittning och fått honom att ägna största delen av sitt liv åt sjukdom, bekymmer och elände? Han borde ha blivit fysiolog och med sin skalpell i lugn och ro skurit upp insektshjärnor i lövtunna skivor. Eller skrivit romaner, spännande äventyr som utspelar sig i fjärran länder och svunna tider."Trots det möjligen lite krystade att skriva in Freud i romanen, är dialogen mellan Freud och Franz det som verkligen lyfter romanen för min del. På ett enkelt sätt ges Franz tillfälle att sätta ord på sina funderingar, och han får en del kloka råd av Freud. Dessutom tycker jag så klart att diskussionerna kring Freuds divan och psykoanalysens andra metoder är mycket slående och roliga:
"Hm, hummade Franz och lade ena handen på sin panna för att lugna kaoset en aning i tankarna där inne. Kan det kanske vara så att er soffmetod inte gör något annat än tränger bort patienterna från sina invanda, men trevliga vägar, för att skicka ut dem på en helt okänd stenåker, där de mödosamt måste finna sin väg, som de inte har minsta aning om hur den ser ut, hur lång den är eller om den ens leder till något mål?"Sammantaget är Tobakshandlaren en minnesvärd berättelse om en ung pojkes väg till mognad i ett land som faller samman.
Karl-Oskars bror Robert i Utvandrarsviten är en karaktär som följt mig sedan jag såg filmatiseringen som mycket ung. Han hade så stora förhoppningar, så många drömmar och fick ett så eländigt livsöde.
Din författare är helt obekant för mig däremot har jag nog sett Robert på film. http://eggetbok.blogspot.com/2020/06/authors-characters-v-23-robert.html
SvaraRaderajag trodde att du tänkte ta Robert Seethaler som jag också läst. Ett litet liv tyckte jag särskilt mycket om. här kommer mina: https://mrscalloway.blogspot.com/2020/06/utmaning-authors-characters-robert.html
SvaraRaderaRobert Seethaler har jag läst och tyckt om, Utvandrarserien har jag läst och sett filmatiseringen, men glömde robert:
SvaraRaderahttp://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/06/robert-authors-and-characters.html
Trevligt namn idag ;)
SvaraRaderaRobert Seethaler har jag inte ens hört talas om, men jag minns givetvis stackars Robert (Eddie Axberg) i filmerna från Utvandrarserien. (Jag har givetvis läst böckerna också.)
https://skrivrobert.blogspot.com/2020/06/authors-characters-robert.html
En ny författare för mig. Intressant! Robert i Utvandrarserien är mycket mer bekant. Här är mina val: https://enbokomdagen.com/2020/06/01/authors-characters-robert/
SvaraRaderaJa, nu inspirerades jag av att läsa Ett helt liv. Tyckte ju riktigt bra om Mannen som planterade träd (tack för tips om den!). Låter alltså som något jag skulle kunna gilla. Mitt inlägg finns här: https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/06/utmaning-authors-characters-robert.html
SvaraRaderaJa, missa inte Seethaler!
RaderaSeethaler kände jag inte till. Snyggt med Utvandrarna!
SvaraRaderahttp://www.rakiryggen.com/2020/06/01/authors-characters-robert/
"Tobakshandlaren" (Der Trafikant, österrikiskt ord)har filmats med den underbare Bruno Ganz som Freud, en av hans allra sista roller
SvaraRaderaTack för tipset!
Radera