måndag 15 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters - Kerstin


Då var vi framme vid sista utmaningen innan sommaruppehållet, om ni är intresserade kan jag försöka hitta nya namn att klura kring till hösten.

Utmaning Authors & Characters: Kerstin

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall är en helt underbar roman om sinnessjukdom, och dess inverkan på både den sjuke och dennes omgivning. När det unga, blyga lärarinnan Hilma träffar den oerhört charmerande adjunkten Sigrid uppstår mycket snabbt tycke. Hilma kommer från enkla förhållanden och är inte van den intensiva uppvaktning Sigfrid har att erbjuda. Han är prästson, från en relativt välbärgad familj, han är välutbildad och har förmåga att uttrycka känslor och tankar på ett sätt Hilma inte är van vid. Sigfrid är starkt engagerad i många saker, bland annat i arbetarrörelsen. Hilmas mycket traditionella föräldrar blir förfärade när det hör vad den blivande svärsonen har att säga. Överlag är allt helt enkelt litet mycket med Sigfrid och bröllopet skyndas på. På bröllopsnatten inser Hilma att något är allvarligt fel med hennes make.

Den självbiografiskt färgade berättelsen om Sigfrid och Hilma utspelar sig på 1930-talet, en tid då unga kvinnor är skyddslösa och kan offras, en tid då arbetare kan skjutas. Sigfrids familj är medveten om hans sjukdom och om att detta tillstånd medför äktenskapsförbud, men underlåter att informera Hilma om detta. I stället lämnar de över ansvaret för den sjuke mannen till henne att hantera bäst hon kan. Trots alla svårigheter blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis och glädjen över dottern, barnet som inte skulle fått födas, ändlöst stor.

Sammantaget är När man skjuter arbetare en omskakande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.


Kerstin är lillasyster till Olle och bor i Sörgården i Bullerbyn. Hon är yngre än de andra barnen och får därför inte vara med på dras äventyr.

måndag 8 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters - Simon


Utmaning Authors & Characters: Simon

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Simone de Beauvoir är mest känd för den feministiska klassikern Det andra könet och citatet "man föds inte till kvinna, man blir det", men hon skrev även skönlitteratur. Misstag i Moskva skrevs 1966-67 men publicerades först 1992 i tidskriften Roman 20-50.

Det pensionerade paret Nicole och André reser till Moskva för att besöka Andrés dotter Mascha. Under besöket har Nicole långtråkigt, medan André dricker en hel del alkohol och pratar med dottern. Ett missförstånd uppstår mellan Nicole och André, som får dem båda att analysera relationen. En äktenskaps- och livskris växer fram och konflikten dem emellan blir alltmer infekterad. Åldrandet har medfört nya sätt att se både på sig själv och på den andre.

Misstag i Moskva är en bok jag kommer att bära med mig länge i tankarna. Framför allt blir jag så oerhört berörd av både Nicoles och Andrés tankar om sig själva och om sin relation. Författaren gestaltar deras känslor så att de kryper under huden på mig. Jag känner starkt med dem båda och dras in i deras konflikt utan att kunna värja mig.
"De hade levt sida vid sida, var och en för sig, utan att låtsas om varandra, genomskinliga och utan att sammanblandas."
Boken är skriven utifrån både Nicoles och Andrés synvinkel, växelvis i korta avsnitt. Detta gör att man som läsare måste vara alert och förberedd på att byta perspektiv. Just detta är en faktor som gör texten så anmärkningsvärt bra. Förutom det äktenskapliga perspektivet skildrar författaren också i romanen situationen i Sovjetunionen på 60-talet - en smärtsam upplevelse för många av dåtidens tänkare. Här finns också en kort passus om vikten av litteratur:
"Fördelen med litteraturen är att man bär orden med sig, tänkte hon. Bilderna bleknar, förlorar sin form och slocknar. Men hon återfann de gamla orden i sin strupe, exakt så som de hade nedtecknats. De band henne samman med forna sekel då himla kropparna lyste precis som i dag. Och denna återfödelse och beständighet gav henne en känsla av evighet."
Sammantaget är Misstag i Moskva en vacker roman, som skildrar hur åldrandet tvingar fram nya sätt att förhålla sig till livet och kärleken. En fullpoängare.

PAX-serien läste jag tillsammans med dottern då hon var i 10-årsåldern och vi gillade den båda skarpt. Serien börjar med Nidstången. Där får läsaren lära känna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred eftersom deras mamma dricker. Anders och Laylah är schyssta och killarna börjar snabbt trivas hos dem. Men det är inte lika bra överallt. I skolan finns taskiga Simon och hans gäng, och Simons pappa som är minst lika elak och dessutom tyvärr lärare. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. I Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att kämpa mot ondskan.

Efter Nidstången kommer nio böcker till, den ena mer spännande än den andra!

torsdag 4 juni 2020

Black Lives Matter - Toni Morrison

Tyvärr är det återigen angeläget att fokusera på afroamerikanernas situation både historiskt och i samtiden. Jag väljer att visa att Black Lives Matter genom att uppmärksamma en fantastisk författare och några av hennes verk.


Afroamerikanernas historia har både ägt rum och nedtecknats på de vitas villkor. Det är detta Toni Morrison vill förändra med sitt författarskap, hon skriver om det som "glömts bort" och om vikten av att minnas: "We live in a land where the past is always erased and America is the innocent future in which immigrants can come and start over, where the slate is clean. The past is absent or romanticised. This Culture doesn't encourage dwelling on, let alone coming to terms with the truth about the past." Morrison ger röst åt de svarta, framför allt åt de svarta kvinnorna. Och hon eftersträvar att ge dem ett språk med djup, med många nyanser, med en dubbelhet som passar de svartas livssituation. I roman efter roman skildrar Toni Morrison de svartas kamp för att skapa en identitet och en social position.

Toni Morrison erhöll Nobelpriset 1993 med motiveringen: ”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.

Jag har läst tre romaner av Toni Morrison och tycker att jag får allt lättare att ta till mig och förstå hennes språk. Berättelserna är alla ohyggliga och handlar om hur slaveriet slog sönder allt och gjorde kärleken riskabel. Män och kvinnor användes för avel och barnen skildes ofta från föräldrarna. Vad detta gjorde med människorna skildrar Toni Morrison med skrämmande detaljrikhet.

De blåaste ögonen är en berättelse om en fattig svart familjs öde i Amerika på 40-talet. Varje natt ber den oälskade Pecola om blå ögon, hon är övertygad om, att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker och lycklig. Hennes föräldrar skulle bli kärleksfulla och slagsmålen skulle upphöra. Denna roman skildrar förtrycket, som det avspeglas i en liten flickas känsla av värdelöshet.

 Älskade är en roman fylld av magiska föreställningar och den berättas i minnesfragment från olika tidsperioder. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. En dag kommer Sethes gamle vän Paul D på besök och lyckas driva iväg husets spöke. Någon dag senare dyker dock en främmande ung kvinna upp på gården, en kvinna som säger sig heta Beloved. Spöket tycks ha kommit tillbaks, i en annan form.

En välsignelse handlar om en handfull människor i Amerika i slutet av 1600-talet, handlingen utspelar sig således innan slaveriet satts i system på nationellt plan. Här berättas om olika kvinnors livsöden och om moderskapets plågor i en värld där ditt barn inte är ditt.

tisdag 2 juni 2020

Änkan som vägrade dö

Jag har läst en del böcker under våren, som jag inte kommit mig för att recensera. I stället får det bli lite kortare presentationer och omdömen.


Författaren Shirshendu Mukhopadhyay föddes 1935 i den del av Bengalen som vid delningen kom att tillhöra Bangladesh. Änkan som vägrade dö är skriven på bengali och är en omtyckt klassiker i hemlandet.

Romanen handlar om den unga flickan Somlata, som gifter in sig i den fina familjen Mirta. Ingen av männen i familjen lyckas dock tjäna pengar, de försörjer i stället familjen genom att sälja av sitt guld och sin mark. När matriarken Pishima dött börjar hon visa sig för och kommunicera med den uppskrämda Somlata. Det blir Somlatas ansvar att ta hand om Pishimas värdefulla smyckeskrin och försöka rädda familjen från ruin.

Änkan som vägrade dö är en mycket underhållande, lättläst roman som blandar allvar med bitsk humor och en gnutta magi. Den stora behållningen för mig var att läsa om en miljö och ett tankesätt som skiljer sig från min vardag.

ÄNKAN SOM VÄGRADE DÖ
Författare: Shirshendu Mukhopadhyay
Översättare: Mikael Fant
Inläsare: My Holmsten
Förlag: Piratförlaget 2020/Storytel
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Bokprataren

måndag 1 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters - Robert


Utmaning Authors & Characters: Robert

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Av österrikiske författaren Robert Seethaler har hittills utgivits två romaner på svenska och jag hoppas på många fler!

Ett helt liv är en lågmäld, finstämd berättelse om just ett helt liv. Läsaren får följa Andreas från barndomen fram till hans död på ålderns höst. Kanske kan man beskriva Andreas som en anti-hjälte, men framför allt är han en genuin människa som gör det bästa av de smulor livet erbjuder honom. Han påminner mig om William Stoner i John Williams Stoner, men även om den ensamme herden i Jean Gionos Mannen som planterade träd. Gemensamt för dem alla är att de anspråkslöst går genom livet, samtidigt som de lever högst meningsfulla liv i det lilla.

Utan ett enda överflödigt ord, inlevelsefullt och utan åthävor gestaltar författaren livets stora och små händelser mitt i historiens brus. Linbanor byggs och krig utkämpas, men det viktiga är den enskilda människans liv, ett värdigt liv. Berättelsen om Andreas är osentimentalt gripande och vacker i sin enkelhet. Att läsa Ett helt liv gör mig helt enkelt lycklig.

I Tobakshandlaren växer huvudpersonen Franz upp i en stillsam alpby med sin mamma. En dag förändras livet radikalt och Franz måste lämna byn och börja arbeta. Mamman ordnar ett jobb hos tobakshandlare Trsnjek i Wien, en stor stad där allt kan hända. Den ena kunden är mer spännande än den andra och Franz får lära sig att en tobakshandlare inte nödvändigtvis måste röka. Däremot måste en tobakshandlare vara insatt i alla världshändelser och det blir man genom att läsa alla tidningar innan de säljs. Tiden är sent 30-tal och Hitler nämns i varenda tidning. Trots att både Trsnjek och Franz har svårt att förstå det verkar det som om allt fler människor börjar gilla Hitler. Judarna i grannskapet flyttar, en efter en. Andra blir arresterade och utsätts för något okänt ont i Gestapos högkvarter och kommer aldrig tillbaka. Samtidigt som detta sker drabbas Franz av en himlastormande förälskelse, en känsla så besvärlig att han måste försöka få hjälp av självaste Professor Freud, en av tobaksbutikens kunder, för att förstå hur han ska hantera den. Den gamle professorn har dock börjat tvivla över klokheten i sitt yrkesval:
"Hur hade han någonsin kunnat komma på den rent absurda tanken att vilja förstå detta lidandet eller faktiskt kunna lindra det? Vilken djävul hade tagit honom i besittning och fått honom att ägna största delen av sitt liv åt sjukdom, bekymmer och elände? Han borde ha blivit fysiolog och med sin skalpell i lugn och ro skurit upp insektshjärnor i lövtunna skivor. Eller skrivit romaner, spännande äventyr som utspelar sig i fjärran länder och svunna tider."
Trots det möjligen lite krystade att skriva in Freud i romanen, är dialogen mellan Freud och Franz det som verkligen lyfter romanen för min del. På ett enkelt sätt ges Franz tillfälle att sätta ord på sina funderingar, och han får en del kloka råd av Freud. Dessutom tycker jag så klart att diskussionerna kring Freuds divan och psykoanalysens andra metoder är mycket slående och roliga:
"Hm, hummade Franz och lade ena handen på sin panna för att lugna kaoset en aning i tankarna där inne. Kan det kanske vara så att er soffmetod inte gör något annat än tränger bort patienterna från sina invanda, men trevliga vägar, för att skicka ut dem på en helt okänd stenåker, där de mödosamt måste finna sin väg, som de inte har minsta aning om hur den ser ut, hur lång den är eller om den ens leder till något mål?"
Sammantaget är Tobakshandlaren en minnesvärd berättelse om en ung pojkes väg till mognad i ett land som faller samman.


Karl-Oskars bror Robert i Utvandrarsviten är en karaktär som följt mig sedan jag såg filmatiseringen som mycket ung. Han hade så stora förhoppningar, så många drömmar och fick ett så eländigt livsöde.