Läslistor

måndag 16 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - Karl


Utmaning Authors & Characters: Karl
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Carl Jonas Love Almqvist, född 1793, studerade i Uppsala och fick därefter tjänst vid ecklesiastikverket i Stockholm. 1824 flyttade han till Värmland, där han och några vänner, inspirerade av Rousseau, skulle leva som idealiserade bönder. Det föll tydligen inte väl ut, redan 1828 var Almqvist tillbaks i Stockholm, nu som lärare (och sedermera rektor) vid den experimentella Nya Elementar-skolan. Almqvist var medarbetare på olika tidningar, bland annat Aftonbladet, från 1839. 1851 gick han i landsflykt, misstänkt för bedrägeri och giftmordsförsök på en ockrare han var skyldig pengar. Almqvist flydde till USA, där han gifte han sig med en pensionatsvärdinna och därmed gjorde sig skyldig till tvegifte. 1865 försökte Almqvist återvända till Sverige men kom bara till Bremen där han år 1866 avled.

Det går an av av Carl Jonas Love Almqvist är en kortroman, ursprungligen utgiven 1839. Under en resa förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Boken ansågs vara ett angrepp på äktenskapet och den är en del av den tidiga feministiska litteraturen.


I den här självbiografiska romanen I skuggan av min bror av Uwe Timm berättar författaren om sin uppväxt, sin familj och framför allt om den äldre brodern Karl-Heinz. Karl-Heinz ansluter sig som 18-åring frivilligt till Waffen-SS, han skickas till östfronten, där han blir skadad och senare avlider. Kvar efter brodern finns några småsaker i en låda, några brev och en dagbok. Efter broderns död och tyska rikets fall förändras fadern till en skugga av sitt forna jag. Karl-Heinz var hans favorit, den som bar hoppet om en glansfull och ärorik seger. Hemmet i Hamburg har bombats och familjens körsnärs- och konserveringsfirma går allt sämre. Modern och barnen lämnas att försöka hantera sorgen, medan fadern i allt högre grad söker alkoholens lindring.

Med utgångspunkt från den egna familjen och broderns dagbok skapar författaren en mycket intressant, nyanserad skildring av människorna under andra världskriget. Genom hela berättelsen skymtar frågeställningar om hur alla övergrepp kunde ske, författaren utger sig dock inte alls för att ha några svar. Ändå tycks han vara något på spåret när han beskriver hur hela tillvaron präglades av våld, barn blev ordentligt agade både i hemmen och i skolan.
"Våldet i hemmet och på gatan hade sitt rättfärdigande i statens våld och politikens beredskap till våld. Krigsberedskapen." (sid 153)
Uwe Timm har en fantastisk förmåga att med små, till synes, enkla medel skapa närhet till läsaren. Läsningen ger mig upplevelsen att ha haft en förtroligt samtal med författaren, ett samtal vari han undersökande och ärligt försökt dela berättelsen om sitt liv med just mig. Det personliga i tilltalet gör boken lättläst, trots tyngden i ämnet.

8 kommentarer:

  1. Uwe Timms bok var tidigare helt okänd för mig, säkert en fördel att böcker är lättlästa om ämnet är tungt, och komplicerat. Ja, Almqvist hade vi ju gemensamt med som författarnamn, fast här fick man ju en betydligt mer utförlig och bra presentation än den snabbspolade sorten hos mig. ;) https://ibokhyllan.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-characters-karl.html

    SvaraRadera
  2. Almqvist känner man till.https://eggetbok.blogspot.com/2020/03/utmaning-authors-characters-karl.html

    SvaraRadera
  3. stavning med C kunde jag inte tänka mig på våra barn... vi har ju inte den bokstaven i finskan...
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/03/karl-authors-and-characters.html

    SvaraRadera
  4. har faktiskt läst Timm och och även Det går an. vet att flera av mina vänner gilla Almqvist, men för mig har han aldrig varit någon favorit

    SvaraRadera
  5. Jag tror aldrig att jag har läst något av Almqvist, men jag skulle gärna vilja läsa Det går an. Mest för att ha läst den... Här är mitt svar:

    https://skrivrobert.blogspot.com/2020/03/authors-characters-karl.html

    SvaraRadera
  6. Roligt med Almqvist efter förra veckans Sara Videbeck. Timm har jag inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det börjar bli vissa författare/verk som återkommer :)

      Radera