tisdag 31 mars 2020

A Thousand Ships - longlisted


Jag saknar redan återberättelserna av antikens historier och har börjat lyssna på A Thousand Ships av Natalie Haynes, i en författaruppläsning på Storytel. Författaren ger röst åt många kvinnor på båda sidorna i slaget om Troja. Romanen är longlistad på Women's Prize for Fiction 2020. Återkommer med mina tankar om boken när jag läst/lyssnat lite mer.

måndag 30 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - George

Utmaning Authors & Characters: George

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

OBS Jag har lagt till fler namn i utmaningen! 



Georg Stiernhielm kallas den svenska skaldekonstens fader. Han levde under 1600-talet och ägnade sig åt att dikta och språkforska. Den mest berömda dikten Hercules skrevs på svensk hexameter och lånade tema från antiken. Dikten innehåller dock även ett budskap till den svenska unga adeln att uppföra sig bättre. I dikten utsätts den unge Hercules på allsköns frestelser av Fru Lusta och hennes tre döttrar Lättja, Flättja och Kättja och sonen Rus, samtidigt som Fru Dygd försöker tala honom till rätta.

HERCVLES arla stodh op een mårgon, i forsta sin wngdom
fuller af ångst och twijk, huru han sitt lefuerne böria
Skulle, der af han frögdh kunne winna med tijden och ärha
I thet han så går i tankar och högsta bekymber



George Weasley är en av tvillingarna i J K Rowlings Harry Potter-böcker. Han är så lik sin bror Fred att inte ens mamma Weasley ser skillnad på dem.

söndag 29 mars 2020

Netflix


Häromdagen hittade jag ett bra tips på TV-serier hos Anna på och dagarna går ... där hon skrev om The Plot Against America, en alternativ historieskildring baserad på en roman av Philip Roth. Den ska jag se så fort det kommit fler avsnitt. Jag tillbringar nästan all tid hemma just nu eftersom jag tillhör riskgrupp och försöker undvika att bli sjuk. Kan i hög grad jobba hemifrån så det känns bra. Men det blir ändå många timmar att fördriva. Och TVn är just nu ett bra sällskap. Därför vill jag gärna utbyta lite tips på bra TV-serier. Här nedan kommer några tips från mig. Tipsa mig gärna i kommentarerna, eller varför inte skriva ett eget blogginlägg och länka mig? På så sätt kan vi kanske få massor av tips och bilda en tipskedja bland bokbloggare.

Mina favoritserier på Netflix 

Alias Grace - historiskt drama om en utsatt ung kvinna, baserad på roman av Margaret Atwood.

Atypical - en varm komedi om en pojke med Aspergers och hans familj.

Breaking Bad - våldsam serie om en man som drabbas av cancer och börjar koka meth för att försörja familjen.

Broadchurch - brittisk kriminalserie med intressanta karaktärer.

The Circle - underhållande realityshow.

The Crown - suveränt drama om engelska kungahuset med drottning Elizabeth II i fokus.

Land Girls - brittiskt drama om unga kvinnor under andra världskriget.

Mad Men - fantastiskt 60-talsdrama i New York-miljö.

Peaky Blinders - brittisk serie om en gangsterfamilj, utspelar sig strax efter första världskriget.

Prison Break - amerikansk serie om att fly från fängelse.

Sons of Anarchy - amerikansk serie om en kriminell motorcykelklubb.

Suits - amerikanskt drama om mer eller mindre smarta advokater.

lördag 28 mars 2020

Kulla-Gulla 75 år


Kulla-Gulla fyller 75 år nu i april och Bonnier Carlsen passar på att ge ut hela serien i nyutgåvor. Jag köpte hela serien till dottern 2010 (då var hon 5 år) på Tradera av en mormor, vars barn hellre läste om vampyrer. Förhoppningen var så klart att dottern skulle läsa dem i sinom tid. Den tiden har tyvärr inte infunnit sig ännu, vi får väl se om den någonsin gör det .... Hon har inte varit så intresserad av just vampyrer, men däremot av drakar och allsköns magi. Men bokserien är i vilket fall fin i bokhyllan.

tisdag 24 mars 2020

Nya namn i utmaningen Authors & Characters

Vi kör väl ett tag till? Här kommer fler namn till utmaningen Authors & Characters. 

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Namnlista:
v.16 Susanne
v.17 Emil
v.18 Martin
v.19 Paula
v.20 Samuel
v.21 Gustav
v.22 Therese
v.23 Robert
v.24 Simon
v.25 Kerstin

måndag 23 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - Camilla

Utmaning Authors & Characters: Camilla

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Kamila Shamsie besökte Bokmässan 2014 och jag lyssnade då hon berättade om sin roman Brända skuggor. Jag var lite snål och köpte inte boken direkt, vilket jag bittert fick ångra. Däremot övertygade jag (lätt) Ivana att köpa den. När vi sedan stod i hissen och försökte komma till restaurangen (hissen gick upp och ner ett antal ggr) fick vi sällskap av Kamila Shamsie som signerade Ivanas bok jättefint. Själv stod jag där knallgrön av avund ...

Vår älskade av Kamila Shamsie är en fantastisk omtolkning av Sofokles Antigone, förlagd i nutid och innehållande misstänksamhet mot muslimer, utanförskap och kärlek. 


Thérèse Raquin av Émile Zola handlar om den föräldralösa Thérèse som växer upp hos sin faster och sin sjuklige kusin Camille. Fastern beslutar tidigt att barnen ska gifta sig med varandra och de gör så utan att protestera, trots att ingen passion finns mellan dem. Efter giftermålet flyttar familjen till Paris, där fastern öppnar en sybehörsaffär. Livet går sin gilla gång tills Camilles vän Laurent en dag kommer på besök. Omedelbar, intensiv attraktion uppstår mellan Thérèse och Laurent, som inleder en kärleksaffär ...

Thérèse Raquin är ett mycket intressant tidsdokument, vars sätt att beskriva och förstå människan måste ses i sitt tidssammanhang. I vår tid är romanen en sträckläsare som fångar sin läsare i ett järngrepp. Språket och handlingen driver läsaren andlöst framåt i en ruggig känsla av att allt ändå är för sent.

lördag 21 mars 2020

Väldspoesidagen med Edith Södergrans Triumf ...

I tider av oro kan man hitta styrka och mod i diktsamlingar, t ex i Septemberlyran av Edith Södergran. Här är en författare som vägrar att vika ner sig trots allehanda motgångar, en god förebild för oss alla.



Triumf att finnas till ...

Vad fruktar jag? Jag är en del utav oändligheten.
Jag är en del av alltets stora kraft,
en ensam värld inom miljoner världar,
en första gradens stjärna lik som slocknar sist.
Triumf att leva, triumf att andas, triumf att finnas till!
Triumf att känna tiden iskall rinna genom sina ådror
och höra nattens tysta flod
och stå på berget under solen.
Jag går på sol, jag står på sol,
jag vet av ingenting annat än sol.

Tid - förvandlerska, tid - förstörerska, tid - förtrollerska,
kommer du med nya ränker, tusen lister för att bjuda mig en tillvaro
som ett litet frö, som en ringlad orm, som en klippa mitt i havet?
Tid - du mörderska - vik ifrån mig!
Solen fyller upp mitt bröst med ljuvlig honung upp till randen
och hon säger: en gång slockna alla stjärnor, men de lysa alltid utan skräck.

torsdag 19 mars 2020

Historien av Morante

Nu ska jag försöka mig på en tegelsten, vilket inte hör till vanligheterna. Vi får väl se om jag orkar genom den. Historien av Elsa Morante har stått i min bokhylla några år, jag är sugen på att läsa den, men tjockleken oroar. Nedan är beskrivningen från förlaget, visst verkar den bra? Har någon av er läst?


Elsa Morante hävdade att historien var skandal som pågått i tiotusen år. Hennes mästerverk från 1974, romanen Historien, bekräftar den tesen. Romanen är en rasande anklagelse mot den obönhörliga historiska utvecklingen som sker på den enskilda människans bekostnad.

Historien utspelar sig år för år, från 1941 till 1947. Rom invaderas av tyskarna och faller 1943, är en ockuperad stad som befrias av partisanerna efter 1945. Huvudperson är den fattiga änkan och småskollärarinnan Ida Ramundo, som är halvjudinna men döljer sitt judiska påbrå så väl att hennes tonårige son Nino går med i ungfascisterna.

En dag när Ida är på väg hem från arbetet möter hon den unge tyske soldaten Günther som gått vilse i den eviga staden. Günther tränger sig på Ida, följer efter henne hem och våldtar henne. Frukten av denna våldtäkt är den epileptiske pojken Useppe, berättelsens ljusgestalt, ett slags Kristus i miniatyr. Useppe känner samhörighet med alla levande och döda, djur som människor, och kan inte göra någon illa. Mitt under brinnande krig företar han idylliska promenader runtom i Rom med fårhunden Bella, avsnitt som skildras med stark poetisk lyskraft.

Då ingenting finns kvar av deras bostadshus efter ett bombattentat söker Ida och Useppe sig till ett läger för hemlösa där de lär känna den unge judiske studenten Davide Segre. Davide har förlorat alla sina anhöriga i transporterna till förintelselägren och trots att han vill leva efter sin pacifistiska övertygelse hämnas han och dödar en tysk soldat.

Historien är Elsa Morantes magnum opus och romanen har lockat läsare i generationer sedan den gavs ut första gången 1974 då den också gav upphov till en väldig polemik i den italienska kritikerkåren. Norstedts har gett ut romanen fyra gånger tidigare: 1979, -84, -88 samt 2004. Den har jämförts med Tolstojs Krig och fred och Victor Hugos Samhällets olycksbarn.

Nytt förord av Gabriella Håkansson.

tisdag 17 mars 2020

Flickornas tystnad


Under de senaste månaderna har jag läst många omtolkningar av antikens berättelser och flera av dem har handlat om grekernas belägring av Troja. I Slaget om Troja av Theodor Kallifatides berättar en lärarinna för barnen om det trojanska kriget samtidigt som andra världskrigets bomber faller över den ockuperade grekiska byn. I The song of Achilles av Madeline Miller berättar Akilles bästa vän Patroklos sin berättelse om den berömde hjälten. I Flickornas tystnad av Pat Barker är så äntligen kvinnorna och framför allt Briseis i fokus. Här får vi äntligen höra mödrarnas, hustrurnas, döttrarnas och slavinnornas historier. Briseis är dock inte den enda huvudpersonen, romanen innehåller också en mångfasetterad gestaltning av Akilles, delvis sedd genom Briseis ögon, delvis utifrån hans eget perspektiv.
Hjälten Akilles.
Strålande Akilles.
Ädle Akilles.
Gudalike Akilles.
Epiteten staplas på varandra.
Det var inte vad vi kallade honom.
Vi kallade honom "slaktaren".
Briseis heter hon. Briseis heter den unga drottningen av Lyrnessos, den unga kvinnan som blir Akilles "pris" efter erövringen av Lyrnessos. Många gånger önskar hon att hon haft mod att kasta sig ut från citadellets tak för att slippa se sin bror dödas, för att slippa se kvinnor våldtas framför ögonen på sina barn, för att slippa höra Akilles säga att hon får duga. Men även i det nya livet som slav inträder en form av vardag, där kvinnorna hjälper och tröstar varandra, där de tvättar alla lik och sköter om de pestsjuka. Briseis uppgifter omfattar också att servera kvällsvin till de stridande männen, som om kvällarna samlas i Akilles salar. Och hon är Akilles sällskap nattetid. Briseis blir även en viktig bricka i maktspelet mellan Agamemnon och Akilles. En bricka vars önskningar ingen tar någon hänsyn till. Förutom Akilles bäste vän Patroklos, som är den enda som visar Briseis omtanke.

Léon Cogniet (1794–1880), Briseis Restored to Achilles in his Tent Discovers the Body of Patroculus (1815), oil on canvas,  Musée des Beaux-Arts, Orléans, France. By VladoubidoOo, via Wikimedia Commons.

Flickornas tystnad är en oerhört spännande, fängslande, inlevelsefull och lättläst berättelse som jag hade mycket svårt att lägga undan på kvällarna. Det är en roman som står på egna ben och mycket väl kan läsas även av den som inte alls är insatt i handlingen i Iliaden. För den som kan sin Homeros är Flickornas tystnad ett mycket värdefullt tillskott, ett kvinnligt perspektiv, men också ett mer nyanserat porträtt av Akilles. Framför allt är det den komplexa relationen mellan Briseis och Akilles som gör boken så läsvärd.

FLICKORNAS TYSTNAD
Författare: Pat Barker
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Albert Bonniers (2020)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Fiktiviteter

måndag 16 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - Karl


Utmaning Authors & Characters: Karl
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Carl Jonas Love Almqvist, född 1793, studerade i Uppsala och fick därefter tjänst vid ecklesiastikverket i Stockholm. 1824 flyttade han till Värmland, där han och några vänner, inspirerade av Rousseau, skulle leva som idealiserade bönder. Det föll tydligen inte väl ut, redan 1828 var Almqvist tillbaks i Stockholm, nu som lärare (och sedermera rektor) vid den experimentella Nya Elementar-skolan. Almqvist var medarbetare på olika tidningar, bland annat Aftonbladet, från 1839. 1851 gick han i landsflykt, misstänkt för bedrägeri och giftmordsförsök på en ockrare han var skyldig pengar. Almqvist flydde till USA, där han gifte han sig med en pensionatsvärdinna och därmed gjorde sig skyldig till tvegifte. 1865 försökte Almqvist återvända till Sverige men kom bara till Bremen där han år 1866 avled.

Det går an av av Carl Jonas Love Almqvist är en kortroman, ursprungligen utgiven 1839. Under en resa förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Boken ansågs vara ett angrepp på äktenskapet och den är en del av den tidiga feministiska litteraturen.


I den här självbiografiska romanen I skuggan av min bror av Uwe Timm berättar författaren om sin uppväxt, sin familj och framför allt om den äldre brodern Karl-Heinz. Karl-Heinz ansluter sig som 18-åring frivilligt till Waffen-SS, han skickas till östfronten, där han blir skadad och senare avlider. Kvar efter brodern finns några småsaker i en låda, några brev och en dagbok. Efter broderns död och tyska rikets fall förändras fadern till en skugga av sitt forna jag. Karl-Heinz var hans favorit, den som bar hoppet om en glansfull och ärorik seger. Hemmet i Hamburg har bombats och familjens körsnärs- och konserveringsfirma går allt sämre. Modern och barnen lämnas att försöka hantera sorgen, medan fadern i allt högre grad söker alkoholens lindring.

Med utgångspunkt från den egna familjen och broderns dagbok skapar författaren en mycket intressant, nyanserad skildring av människorna under andra världskriget. Genom hela berättelsen skymtar frågeställningar om hur alla övergrepp kunde ske, författaren utger sig dock inte alls för att ha några svar. Ändå tycks han vara något på spåret när han beskriver hur hela tillvaron präglades av våld, barn blev ordentligt agade både i hemmen och i skolan.
"Våldet i hemmet och på gatan hade sitt rättfärdigande i statens våld och politikens beredskap till våld. Krigsberedskapen." (sid 153)
Uwe Timm har en fantastisk förmåga att med små, till synes, enkla medel skapa närhet till läsaren. Läsningen ger mig upplevelsen att ha haft en förtroligt samtal med författaren, ett samtal vari han undersökande och ärligt försökt dela berättelsen om sitt liv med just mig. Det personliga i tilltalet gör boken lättläst, trots tyngden i ämnet.

söndag 15 mars 2020

En smakbit ur Flickornas tystnad

Ny söndag och dags för en smakbit igen. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i den här utmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Den här veckans smakbit kommer från Flickornas tystnad av Pat Barker, en helt fantastisk roman som berättar om kvinnorna som blev slavinnor i samband med grekernas krig mot Troja. Hittills en av de allra bästa omskrivningarna av Iliaden.


"Jag avskydde att servera vin under middagarna men för Akilles spelade det naturligtvis ingen roll om jag avskydde det eller ej, och lustigt nog slutade det snart att spela någon roll för mig. Det är något som fria människor aldrig förstår. En slav är inte en människa som behandlas som ett föremål. En slav är ett föremål, lika mycket i sina egna ögon som i andras."

onsdag 11 mars 2020

Vinst Frankissstein


Titta sån tur jag har! Bästa Hannele lyckades dubbelbeställa Frankisstein av Jeanette Winterson och lottade ut ett ex, som jag vann! Och inte nog med det, i paketet fanns också fina bokmärken av flera typer. Eftersom jag bott på Hisingen var det väldigt kul med just biblioteksbokmärket. Tack! Återkommer med synpunkter när jag läst.

tisdag 10 mars 2020

Herakles av Kallifatides


Herakles av Theodor Kallifatides handlar om pojken, mannen, monstret och hjälten Herakles, som genomförde 12 storverk, det ena blodigare än det andra. I bokens inledning berättar författaren om Antigones öde i samband med att pojken Herakles är närvarande då hon blir levande begravd. Redan som ett litet barn är Herakles så stark att han kan bära sin mor från begravningsplatsen. Därefter får läsaren ta del av myten om Herakles tillblivelse och gudomliga ursprung. Gestaltningen av den stammande pojken, som är starkare än alla andra, engagerar och väcker empati. Herakles har dock tyvärr inte kontroll över sin fysiska styrka och inte heller över sina svartsjuka tankar kring faderskap, vilket leder till de händelser som tvingar honom att sona dessa genom att utföra storverk.

Kallifatides gestaltar en karaktär som om och om igen försöker göra goda gärningar, men som ideligen misslyckas. Utan att begripa varför. Inledningsvis känner jag som läsare empati med huvudpersonen och hans strävan. Men i takt med slaktande, skövlande och massvis av våldtäkter blir dock Herakles mer och mer ett monster, även för mig. Trots att han egentligen är en offer för gudarnas maktspel, svartsjuka och hämndbegär.
”Han hade velat göra världen till en bättre plats att leva i. Ingenting tydde på att han lyckats. Mycket ont hade han åstadkommit. Inte heller det syntes. Världen var lika vacker som alltid.”
HERAKLES
Författare: Theodor Kallifatides
Förlag: Albert Bonniers (2013)
Uppläsare: Reine Brynolfsson på Storytel
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 9 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - Sara


Utmaning Authors & Characters: Sara
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Det finns många bra författarsaror, men efter lite velande väljer jag min favorit Sara Stridsberg. Jag har läst Darling River, Beckomberga och Kärlekens Antarktis. Det går inte att vara oberörd när man läser texter av Sara Stridsberg och fler ggr under läsningen av Darling River och Kärlekens Antarktis fick jag rejäla ångestpåslag och svårt att andas. Mitt bästa Sara-minne är från Bokmässan 2014, då hon berättade så fint om Beckomberga och pappan och flickan. På bloggen har jag skrivit om både när hon blev akademiledamot och när hon lämnade. Höga berg och djupa dalar.


I Easter Parade av Richard Yates får vi följa systrarna Emily och Sarah från 1930- till 1970-tal. Skildringen av den amerikanska medelklassen och förändringen över tid är intressant och fängslande. Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt.
"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." 

lördag 7 mars 2020

Om det var krig i Norden - igen



2015 skrev jag " IRL har 2015 bjudit på oerhört stora politiska besvikelser och sorg över hur människor resonerar." Då hade jag verkligen ingen aning om vad som komma skulle. Nu vill jag inte lägga tid på att skriva mer om detta, utan berättar i stället om en viktig bok.

Om det var krig i Norden av Janne Teller gestaltar på ett skrämmande realistiskt sätt hur det skulle vara att tvingas fly. Texten skildrar vardagen i samband med krig, flykt och anpassning till det nya landet. Att försöka föreställa sig hur pojken i berättelsen, med stor risk att bli träffad av krypskyttar, springer över Sergels torg med hinkar för att hämta vatten, gör kriget verkligt. Även mottagandet i Egypten och deras inställning till de okultiverade människorna från norr är tankeväckande. Hoppas jag.

Tyvärr är Om det var krig i Norden lika aktuell idag, som den var när jag jobbade med den 2015. Vår chef köpte då in ett hundratal böcker och delade ut till lärare och skolpolitiker. Jag använde boken i föreläsningar och lärarna använde den med elever. Det är nog bara att inse att vi behöver ta ett varv till. Fast egentligen är det väl mestadels folket i riksdagshuset som skulle behöva läsa den. Skoleleverna har generellt sett en mycket schysstare inställning.

OM DET VAR KRIG I NORDEN
Författare: Janne Teller
Översättare Karin Nyman
Förlag: Lilla Piratförlaget (2012)
Köp: Adlibris, Bokus

torsdag 5 mars 2020

Antikens återberättelser av Natalie Haynes

Nu har jag hittat lite fler böcker som är återberättelser av de antika myterna. Båda böckerna är skrivna av brittiska Natalie Haynes.


A Thousand Ships handlar om det trojanska kriget och berättas utifrån ett kvinnligt perspektiv. Boken är nominerad till årets Women's Prize for Fiction. Kan lyssnas på i författaruppläsning på Storytel.


The Children of Jocasta är en återberättelse av myterna om Oidipus och Antigone. Även denna finns som ljudbok på Storytel.

Har någon av er läst?

onsdag 4 mars 2020

Nytt i hyllan - Flickornas tystnad


Ooooo, så jag längtat efter denna bok som ramlade in i postlådan igår. Äntligen ska jag få läsa om Akilles utifrån ett kvinnligt perspektiv. Flickornas tystnad av Pat Barker handlar om de kvinnor som tas tillfånga i samband med kriget mot trojanerna. Huvudperson och berättare är Briseis, drottning av Lyrnessos (Lyrnessus) innan tillfångatagandet.
Hjälten Akilles.
Strålande Akilles.
Ädle Akilles.
Gudalike Akilles.
Epiteten staplas på varandra.
Det var inte vad vi kallade honom.
Vi kallade honom "slaktaren".

tisdag 3 mars 2020

Drömmen om okapin


I Drömmen om okapin av Mariana Leky växer den 10-åriga Luise upp i en liten by i Westwald (i dåvarande Västtyskland) där alla känner varandra. Luise bor hos sina föräldrar, den möjligen odödliga hunden Alaska och farmodern Selma. Farmodern har en mycket udda vana; när hon drömmer om en okapi innebär det att någon i omgivningen kommer att dö. I inledningen av romanen har Selma just haft en okapi-dröm, frågan är vem som kommer att dö? Hela byn håller andan och invånarna förbereder sig inför döden på olika sätt.

Romanens berättare är delvis Luise, men romanen handlar snarare om om en hel by. Här finns många olika karaktärer, mer eller mindre udda, självupptagna, folkskygga, kärleksfulla och utsatta. Handlingen utspelar sig under tre olika tidsepoker, både då Luise är barn och då hon vuxit upp och möter kärleken. Drömmen om okapin är i hög grad en roman om känslor, framför allt kärleken som övervinner allt, men även livets oundvikliga sorger.
”Vi kunde göra allt möjligt med kärleken. Vi kunde dölja den mer eller mindre framgångsrikt, vi kunde släpa på den, vi kunde lyfta den högt, bära den genom världens alla länder eller stuva undan den i blomsterkransar, vi kunde lägga den i jorden och skicka den till himlen. Allt detta kunde man göra med kärleken, tålmodig och följsam som den var, men att förändra den, det kunde vi inte.”
Drömmen om okapin genomsyras av en underfundig, stillsam humor som gör mig varm i hjärteroten. Språket är poetiskt och vackert, gestaltningen saklig och osentimental. Precis som jag gillar det. Handlingen förgylls av dessutom av lite magiska inslag som förstärker ett lite sago-liknande intryck. Det här är inte en bok som är lätt att kategorisera, men den är mycket lätt att läsa. Och älska.

Med vad är egentligen en okapi? Jo, det är ett underbart ett zebragiraffliknande djur som bara lever i regnskogen i nordöstra Kongo-Kinshasa.

DRÖMMEN OM OKAPIN
Författare: Mariana Leky
Översättare: Rebecca Kjellberg
Förlag: Thorén & Lindskog (2018)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Kulturkollo

måndag 2 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters - David


Utmaning Authors & Characters: David
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Den sista läsaren av David Toscana utspelar sig i en liten gudsförgäten by i Mexico, där torkan håller på att driva bort de sista människorna. I byn finns ännu ett bibliotek, även om myndigheterna officiellt stängt det. Det finns dock bara en enda läsare i byn, änkemannen och bibliotekarien Lucio. Han ägnar dagarna åt att sortera bland böckerna och besluta vilka som ska kasseras. Inte många böcker får godkänt av Lucio och de han underkänner slängs åt kackerlackorna, som glatt mumsar i sig. Lucios son, Remigio, är den ende i byn som ännu har lite vatten i sin brunn, men en dag hittar har en ung, död flicka i brunnen. Han berättar detta för fadern, som genast börjar söka efter gåtans lösning i litteraturen.

Att beskriva vad Den sista läsaren handlar om låter sig inte så lätt göras. Detta är ingen enkel berättelse med en inledning, ett mellanparti och ett slut. Här finns inget brott som klaras upp och inga älskade som får varann. Berättelsen speglar något genuint mexikanskt, här gestaltas landets fragmenterade historia, förtrycket under olika härskare och en utarmning av folket. Romanen berättar också om längtan, om Lucios längtan efter sin döda hustru och om Remigios längtan efter någon att älska. Författaren skriver om relationen mellan levande och döda på ett unikt, mycket intressant sätt. I Den sista läsaren luckras gränserna upp mellan den yttre verkligheten, en inre fantasivärld och den litterära världen.


David Toscana, född 1961, tillhör de viktigaste samtida mexikanska författarna och har belönats med en rad priser. Döden är ett återkommande tema hos författaren, vilket han förklarat med att han är påverkad av den våldsamma tillvaron i norra Mexiko. På svenska finns sedan tidigare romanen Klagosång över Miguel Pruneda utgiven. Denna roman fick fina omdömen av kritikerkåren.



Onåd av JM Coetzee handlar om universitetsläraren David Lurie, som har en affär med en av sina kvinnliga studenter. När han blir påkommen vägrar han att erkänna och ångra sig och hänvisar till "begärets rättigheter". David flyttar till dottern, som bor avsides på en lantgård. Men där finns heller ingen ro att få.

Onåd är en oerhört provocerande, fascinerande och omskakade berättelse där inget är enkelt, svart eller vitt.

Utlottning hos Hannele



Hannele lottar ut Frankisstein av Jeanette Winterson och jag vill så klart vara med.