Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.
Foto: Helen Clyne
Jag har läst det mesta av Astrid Lindgren, men faktiskt inte böckerna om Kati. Fast jag har dem så klart ... De tre böckerna om Kati utspelar sig på 50-talet på lite olika platser - Kati i Amerika, Kati i Paris och Kati i Italien. Jag får nog ta och läsa dem så jag vet hur de är. Lite fördomsfullt tror jag inte att de hör till författarens bästa. Har någon av er läst?
ganska olika flickor, kul, mina:
SvaraRaderahttp://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/11/katarina-authors-and-characters.html
'I museets dolda vrår' och någon mer har jag i hyllan - olästa. Magisk realism låter ju finfint, det brukar jag gilla. Astrid Lindgrens Kati undrar jag om jag hört talas om. Här är mina: http://scyllashylla.blogspot.com/2019/11/authors-and-characters-katarina.html
SvaraRaderahär kommer mitt bidrag: https://mrscalloway.blogspot.com/2019/11/utmaning-authors-characters-katarina.html
SvaraRaderaJag har aldrig hört talas om Katiböckerna. Vad kul att få veta att de finns.
SvaraRaderaDu kände inte till Karina Johansson, som var författaren jag valde. Det var en stor artikel i Nya Wermlands-Tidningen förra veckan om hennes senaste bok:
https://www.nwt.se/2019/11/12/en-mordare-soks-i-vintersportandets-sunne/
Här är mitt svar på utmaningen:
https://skrivrobert.blogspot.com/2019/11/authors-characters-katarina.html
Får lov att kolla in värmlandsförfattaren :)
RaderaHej!
SvaraRaderaSkulle du vilja vara med i min julkalenderbloggstafett? I så fall finns mer info på min blogg. 🙂
Jag älskar Astrid Lindgrens Kati-böcker. Skrattar så jag kiknar åt vissa partier. Men Paris och Italien är klart bättre än Amerika i mitt tycke. I Amerika-boken, som är den första i serien, märker man ganska tydligt att det är fråga om ett beställningsarbete för att vidga folks vyer när det börjar bli möjligt att resa igen efter an dra världskriget, så den känns lite för mycket som resereportage kamouflerat till flickbok , tycker jag. I de andra två känner man att Lindgren blivit varm i kläderna och fått en relation till Kati och hennes liv på Kaptensgatan i Stockholm också.
SvaraRadera