måndag 26 november 2018

Tematrio - Ljudboksfavoriter


Jag har mycket svårt att läsa just nu, men försöker i alla fall lyssna på ljudböcker. Senaste tiden har jag dock haft svårt att hitta det jag söker. Jag är nog rätt kräsen. Jag försökte t ex lyssna på Gardells uppläsning av hans senaste roman, men står inte ut med alla hans skrik och läten. Synd för boken verkar bra. Ge mig era bästa tips på tre ljudböcker med bra uppläsare, tack! Ni får ta del av några av mina gamla favoriter.

1. När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall, i inlevelsefull uppläsning av Gunilla Nyroos, var en av höjdpunkterna under fjolåret. Då flickan med det enkla ursprunget, Hilma, gifter sig med läroverksadjunkten Sigfrid vet hon inte att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.

2. Mannen utan öde av Inre Kertész, i nyanserad uppläsning av Krister Henriksson, är en självbiografisk berättelse om en ung pojkes fångenskap i andra världskrigets koncentrationsläger. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Berättelsen har ett stillsamt, återhållet tilltal som förstärker läsupplevelsen.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson, i underbar uppläsning av Rolf Lassgård, handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

torsdag 22 november 2018

Tranströmers kraft


Jag har svårt att läsa just nu, jag kämpar med starka känslor och behov av förändring. I dikter kan jag finna lite kraft och lite ro. Tranströmer bidrar med det mesta.

Ur "FLYGBLAD" (från För levande och döda, 1989)

Vi levande spikar nedhamrade i samhället!
En dag skall vi lossna från allt.
Vi skall känna dödens luft under vingarna
och bli mildare och vildare än här.

måndag 19 november 2018

Tematrio - Mansdagen


Idag är det internationella mansdagen och det uppmärksammas med ett tema på bloggen. Berätta om tre bra romaner där män framställs på ett positivt sätt!

1. Jag har precis läst ut De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser och i den träffas Van Veeteren och Barbarotti för första och kanske enda gången. Jag gillar dem båda, mycket. När jag funderar över vad jag gillar handlar det i hög grad om hur de relaterar till sina resp kvinnor. Dessutom är de båda kloka, intuitiva och väldigt smarta.

2. Mannen som planterade träd av Jean Giono är en berättelse om en man som stoiskt kämpar på med att rädda världen, träd efter träd.

3. Det är påtagligt svårt för mig att komma på bra romaner med män jag gillar, kanske är det så att jag läser mestadels negativa skildringar av män? Så därför väljer jag en gammal favorit, Sirius Black i Harry Potter, en man som utan att tveka erbjuder Harry både vänskap och ett hem.

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

måndag 5 november 2018

Tematrio - Läskigheter

Nu har väl alla Halloweenhelger firats (jag är positiv till firandet, önskar bara konsensus kring när det ska firas) fast jag har inte läst något otäckare än Nessers senaste. Däremot har jag sett en del läskiga serier på Netflix. Årets tema handlar om läskigheter i olika former, välj texter, filmer, TV-serier, musik, konst eller vad ni nu kan komma på. Berätta om tre läskigheter!

1. Moln över Hellesta såg jag när jag vara ganska ung och den gjorde mig riktigt rädd. Likadant var det men filmen Spiraltrappan som handlar om en mördare som dödar tjejer med olika funktionsnedsättningar.

2. Bland de läskigaste romaner jag läst är  Jurtjyrkogården av Stephen King. Den handlar om en familj som flyttar till ett trevligt hus på landet. Men märk väl; det finns inga trevliga hus på landet!

3. En rätt skrämmande (om än inte på samma sätt) TV-serie jag nyligen tittat på är How to get away with murder, jag gillade att den var rätt oförutsägbar. Fast mot slutet blev det lite för många skruvar.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!