måndag 29 oktober 2018

Tematrio - sjukdomar och skador


Jag har ju varit mer eller mindre sjuk eller skadad hela hösten och, som Klimakteriehäxan föreslog, får detta då bli ett tema. Berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar och/eller skador.

1. Vem är sjuk? av Stina Wirsén är en helt makalöst bra skildring av ett litet barns upplevelse på sjukhus.

2. I Lugnet av Tomas Bannerhed, som jag läser just nu, är huvudpersonens mor intagen på sinnessjukhus. Och huvudpersonen mår inte särskilt bra, han heller.

3. Sinnessjuka blir även många karaktärer i Selma Lagerlöfs berättelser, både i Jerusalem och i En herrgårdssägen insjuknar huvudpersonerna.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 28 oktober 2018

En smakbit ur Lugnet


Passar på att dela en kul dialog ur Lugnet av Tomas Bannerhed, en roman jag för övrigt inte skulle beskriva som kul. Men väldigt bra. Deltar på detta sätt i utmaningen "En smakebit på søndag" som denna vecka finns på bloggen Flukten fra virkeligheten.
– Det måste vara unikt för Skandinavien med ett så utbrett förakt för bildning, sa hon. Folk verkar ju skryta om att de inte läser några böcker, särskilt de som håller på med sport eller något annat meningslöst som de flesta tycker är viktigt.
– Tomas Brolin sa väl någon gång att han aldrig läst något som är tjockare än ett travprogram.
– Det var ju nästan lite roligt i alla fall. Är han inom sport eller?
– Han verkar ha lagt av nu, gick från världsstjärna till inhoppande målvakt i Hudiksvall på några år. Misslyckades i England och fick åka hem. Jag tror inte han är trettio än.
– Tänk om Anna Lindh kunde bli statsminister efter nästa val. Det skulle förändra Sverige, det är jag helt säker på. En kännande och lyssnande människa som fött två barn, i stället för alla dessa maktberoende män som blivit vana vid att folk niger och bockar till höger och vänster.

tisdag 23 oktober 2018

... och nu kryckor


I stället för att åka hem och blogga en tematrio igår trampade jag i en håla och ramlade pladask. Resultat en mycket ömt svullet vänster knä och en pingisboll på höger fotled. Nu sitter jag här med foten i högläge, lite snurrig av värktabletter. Det blir med andra ord ingen trio den här veckan heller, men skam den som ger sig. Nästa vecka måtte väl allt vara bra?

söndag 21 oktober 2018

Borrelia och ljudböcker


Det var verkligen inte meningen att bara tystna här, men efter en slitsam höst då jag känt mig hängig visade det sig att jag hade borrelia. Nu har jag vilat och ätit medicin och hoppas bli piggare. Inte ett ord har jag läst, däremot har jag lyssnat på Ida Jessens två romaner och nu börjat lyssna på De vänsterhäntas förening av Nesser. Recensioner kommer när jag lyckats samla tankarna lite bättre. Jag hoppas också snart kunna läsa med ögonen så att jag blir färdig med de sista sidorna av Bannerheds Lugnet, en roman jag verkligen gillar. I morgon blir det tematrio igen, hoppas vi ses då.

måndag 8 oktober 2018

Tematrio - GUL


Dags för en ny vecka och ett nytt tema, denna vecka på den varma färgen GUL. Var fantasifulla eller välj helt enkelt gula böcker, helt upp till er.

1. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie  är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.

2. Gul utanpå av Patrik Lundberg är en bok om adoption, om att växa upp och se annorlunda ut än majoriteten, om att känna sig utanför och inte hemma någonstans. Som vuxen reser Patrik till födelselandet Korea för att söka sina rötter och där får han ett nytt perspektiv på livet i Sverige och på sig själv.

3. Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman beskrivs som en "suggestiv skildring av att glida in i en psykos", den här klassikern blir jag verkligen nyfiken på då den dyker upp under mitt googlande på temat gul. Har någon av er läst?


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

tisdag 2 oktober 2018

Topplista om Kina


Veckans topplista handlar om Kina och då måste jag så klart vara med!

1. Vilda svanar av Jung Chang räknas som en modern klassiker om Kina. Den är en familjekrönika över tre generationer kvinnor och en historisk skildring av 1900-talets Kina. Boken har blivit en bästsäljare i över 30 länder, med fler än 10 miljoner tryckta exemplar. Jag har läst den två gånger, första gången älskade jag den, andra gången var jag lite mer sparsam med beröm. Men värd att läsas är den.

2.  I Köksgudens hustru av Amy Tan träffas Weiwei och Hulan för första gången i en avlägsen by i Kina, åren före andra världskriget. De är båda nygifta, de delar krigets och äktenskapets umbäranden och lovar dyrt att bevara varandras hemligheter. Många år senare i USA har deras lögner hunnit i kapp dem och Weiweis dotter Pearl söker sanningen om det som hände för länge sedan i Kina.

3. Döttrarnas rike av Yang Erche Namu handlar om de avlägsna trakter i södra Kina, där Mosofolket bor i ett samhälle som styrs av kvinnor. Här växer Namu upp. Hennes liv kommer dock inte följa de uråldriga traditionerna. Som 16-åring rymmer Namu hemifrån och lyckas skapa en fantastisk karriär som sångerska och ungdomsidol. Döttrarnas rike är en fascinerande berättelse om ett annorlunda samhälle och om de universella konflikter och kärleken som präglar relationen mellan mödrar och döttrar.

4. En ensam människas bibel av Gao Xingjian är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I dåtid redogör författaren för sitt liv under kulturrevolutionen och de olika roller ha spelade då. I nutid skildrar boken huvudpersonens motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Samtidigt berättar författaren om sina framgångar i nutid och om sina kvinnoerövringar, både förr och nu. Nobelprisad, men i ärlighets namn inte så fantastisk.

5. Vitlöksballaderna av Mo Yan en vacker, tragisk och vedervärdig skildring av hur de enskilda människorna faller offer både för omänskliga traditioner och ett korrumperat system. Den detaljerat realistiska handlingen förs framåt och ackompanjeras av verser sjungna av den blinde sångaren.

måndag 1 oktober 2018

Tematrio - ORANGE


Löven skiftar i alla möjliga färger och höstmånaden oktober är här. Veckans färgtema är ORANGE, var gärna fantasifulla och långsökta.

1. Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson är en självbiografiskt präglad roman om hur den unga Jeanette blir adopterad av en strikt frireligiöst i norra England.

2. A Clockwork Orange är en dystopisk science fiction-roman av Anthony Burgess från 1962. Jag har varit på väg att börja läsa den flera ggr, men den är så våldsam.

3. Pumpan som födde ett föl av Janne Lundström innehåller diverse kluriga sagor.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!