Bland de fyra har jag så klart en favorit: Kim Thúy. Jag har läst de tre av hennes romaner som getts ut på svenska och helt enkelt älskat dem. Repriser av mina recensioner kommer snart. Maryse Condé är också ett namn jag respekterar, av henne har jag läst den dramatiska och fängslande romanen Färden genom mangroven. Även recension av denna kommer snart i repris. Av Neil Gaiman har jag bara läst ett par barn- och ungdomsböcker: Coraline och The Graveyard Book. Bra böcker men inte jämförbara med Thúys och Condés. Och så till Haruki Murakami. Ja, jag har inte en positiv relation till hans författarskap. Det ska genast sägas att jag dock bara har läst en av hans romaner: Norwegian Wood. Halvvägs in i boken utropade jag honom glatt till en ny favorit, men blev tvungen att tänka om längre fram i texten. Sunkiga sexskildringar förstör mycket.
Läslistor
▼
torsdag 30 augusti 2018
Den Nya Akademiens pris
Bland de fyra har jag så klart en favorit: Kim Thúy. Jag har läst de tre av hennes romaner som getts ut på svenska och helt enkelt älskat dem. Repriser av mina recensioner kommer snart. Maryse Condé är också ett namn jag respekterar, av henne har jag läst den dramatiska och fängslande romanen Färden genom mangroven. Även recension av denna kommer snart i repris. Av Neil Gaiman har jag bara läst ett par barn- och ungdomsböcker: Coraline och The Graveyard Book. Bra böcker men inte jämförbara med Thúys och Condés. Och så till Haruki Murakami. Ja, jag har inte en positiv relation till hans författarskap. Det ska genast sägas att jag dock bara har läst en av hans romaner: Norwegian Wood. Halvvägs in i boken utropade jag honom glatt till en ny favorit, men blev tvungen att tänka om längre fram i texten. Sunkiga sexskildringar förstör mycket.
onsdag 29 augusti 2018
Nobelprisade kvinnor
Jag har läst alla kvinnliga pristagare om än i olika hög grad; av Lagerlöf har jag nog läst det mesta, av Mistral bara enstaka dikter. Lagerlöf är så klart en favorit, Undsets romansvit om Kristin Lavransdotter och romanen Jenny är mycket bra, Morrison skriver fantastiskt om livsvillkoren för afroamerikaner, Jelinek är galet bra (med betoning på galet), Herta Müller är en idol och Aleksijevitj jobbigt bra. Även Szymborskas lyrik gillar jag. Deledda tror jag att jag är färdig med, trots att jag bara läst en novell. Vilka har ni läst och vilka gillar ni?
måndag 27 augusti 2018
Tematrio - VIT
1. Victoria Mary "Vita" Sackville-West, skaparen av den fantastiska trädgården på Sissinghurst Castle, var en brittisk författare och poet, som kanske mest är känd för sin relation med Virginia Woolf. Romanen Orlando baseras på Vitas liv.
2. Vet ni vem det är som målar alla de vita strecken på vägarna? Jo, det är en flicka som heter Vita. Om henne kan ni läsa i bilderboken Vita streck av Sara Lundberg.
3. Det vita huset i Simpang av Hanna Nordenhök speglar kolonisationens handlar om en ung svensk flicka anländer till Nederländska Ostindien för att förenas med sin holländske make. Hon blir omedelbart sjuk av solen och hettan och tycks aldrig riktigt återhämta sig. Stämningen är sockersöt och klibbig, dagarna släpar sig fram i ett rus av opium, genever och förbjuden sinnlighet.
Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
torsdag 23 augusti 2018
Romansviter med kvinnor - Lista
Här kommer en lista över finfina romansviter med kvinnliga huvudpersoner. Listan omfattar lite av varje, bland annat unga häxor, bullbakande hemmafruar, nyblivna mammor, proletärungar och de allra mest utsatta. Listan är en uppdaterad version av den jag ursprungligen gjorde på Kulturkollo. Har ni läst några av verken? Har ni tips på andra romansviter med kvinnliga karaktärer?
- Gerda Anttis romansvit om Astrid (Ett ögonblick i sänder, Jag reder mig nog, Bara lite roligt…) handlar om Astrid som bor på landet, har en lite fårskock (underbar födelsescen!) och ägnar sig åt att väva. Relationen till maken går på tomgång och en ny man dyker upp i Astrids liv. Men får man göra så, får man ha lite roligt?
- Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har skrivit den bästa romanserien (Cirkeln, Eld, Nyckeln) om unga tjejer. Kortfattat handlar "Engelsforstrilogin" om sex tonårstjejer som kallas till ett stort uppdrag, ett uppdrag att rädda världen från ondska. För att lyckas måste de hålla uppdraget hemligt och samarbeta. En efter en upptäcker tjejerna att de har olika magiska krafter, samtidigt som vardagen fortsätter som tidigare. Fantastisk blandning av magi och socialrealism.
- Suzanne Collins trilogi om den tonårstjejen Katniss Everdeen (Hungerspelen, Fatta eld, Revolt) är en spännande dystopisk berättelse om den lilla människans kamp mot förtryck. Katniss utses som deltagare i de vedervärdiga hungerspelen, lyckas manövrera sig genom tävlingen, spelar ut de styrande och blir en symbol för folkets resning. Mycket spänning och kärlek.
- Elena Ferrantes "Neapelkvartetten" (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet) skildrar en komplicerad vänskap mellan två flickor, Elena och Lila, som växer upp i Neapels fattigkvarter på 50-talet och blir vänner för livet. Elena gör en klassresa och lämnar hemstaden, medan Lila kämpar för att få ett drägligt liv på sitt eget sätt. Engagerande läsning.
- Hanne-Vibeke Holst skriver om könsroller, jämlikhet och politik. Genombrott som författare gjorde hon med sin romantrilogi om hur det kan vara att bli mamma när man är mitt i en intensiv, spännande karriär (Thereses tillstånd, Det verkliga livet, En lycklig kvinna). Böckerna om Therese Skårup skildrar komplicerad kärlek och omvälvningen att bli förälder med både humor och allvar.
- Elsie Johanssons romanserie (Glasfåglarna, Mosippan, Nancy) om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Berättelsen kryper under huden på läsaren och väcker starka känslor. Den unga Nancy drömmer och frihet och kärlek, men drabbas av förödmjukelser och svek. Hon ger dock aldrig upp, utan kämpar på för att förbättra sin och familjens livssituation.
- Moa Martinsons fantastiska självbiografiska trilogi om flickungen Mia (Mor gifter sig, Kyrkbröllop, Kungens rosor) handlar om barns och kvinnors tillvaro i en värld där alla måste slita för brödfödan. En fin gestaltning av en mor-dotterrelation. Moa var den enda kvinnan bland proletärförfattarna och hennes böcker är skrivna för att ge en kvinnlig motvikt till alla de ”pojkskildringar” som skrevs.
- Vibeke Olssons svit om sågverksungen Bricken (Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger, Som ett träd i skogen) utspelar sig i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet på sågverket Svartvik. Där växer den unga flickan upp, där blir hon förälskad, gifter sig, får barn och upplever personliga förluster och stora omvälvningar i samhället. Böckerna är klassiska arbetarromaner, skrivna ur barns och kvinnors perspektiv. Här skildras arbetarrörelsens, nykterhetsrörelsens och väckelserörelsens framväxt, sprungna ur vardagens behov.
- Kristina Sandbergs trilogi om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris) handlar om en ung osäker kvinna som, efter att ha blivit oplanerat gravid, gifter sig med en något äldre välbärgad man av ”fin” familj. Läsaren får följa Maj i hennes oro och våndor över hur hon ska räcka till, vad hon ska bjuda på till middag, hur hon ska få bort alla fläckar. En socialrealistisk ”hemmafruroman” med psykologisk skärpa. Sandberg tilldelades Augustpriset 2014 för den tredje delen.
- Cora Sandels svit om Alberte (Alberte och Jakob, Alberte och friheten, Bara Alberte) handlar om den försiktiga Alberte som lever instängd i en borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp.
- Kerstin Thorvalls ”memoarliknande” romantrilogi (När man skjuter arbetare, I skuggan av oron, Från Signe till Alberte) handlar om äktenskap och relationen mellan mor och dotter. I första delen gifter sig flickan med det enkla ursprunget med läroverksadjunkten, utan att veta att han bär på en allvarlig sinnessjukdom. Trots detta blir äktenskapet kärleksfullt på sitt eget vis. Det här är en oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.
- Herbjørg Wassmos efterkrigsberättelse (Huset med den blinda glasverandan, Det stumma rummet, Hudlös himmel) om tyskungen Tora, som växer upp i en liten norsk fiskeby på 50-talet, är en romansvit som väcker starka känslor. Tora far riktigt illa under uppväxten och utsätts för övergrepp av sin styvfar. Hon söker sig till böckernas värld och till slut in i en egen värld för att överleva. Wassmo fick Nordiska rådets litteraturpris 1987 för den tredje delen.
måndag 20 augusti 2018
Tematrio - Rosa
1. Rosa är en av huvudpersonerna i min favoritroman Andarnas hus av Isabel Allende, även om hon inte är så framträdande. Men vem kan glömma beskrivningen av denna undersköna kvinna.
2. Även den pensionerade horan Rosa i Med livet framför sej av Émile Ajar är oförglömlig. Och detta är en underbar roman som jag hoppas att ni inte missar.
3. Rosa heter också Katitzis älskade storasyster i böckerna om den romska familjen av Katarina Taikon.
Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
lördag 18 augusti 2018
Norska gubbar
Dotterns födelsedag firades med en dagstur till Oslo där jag passade på att fota lite norska gubbar. Känner ni igen dem alla? Berätta gärna i kommentarerna om ni har några favoritverk.
måndag 13 augusti 2018
Tematrio - Lila
1. Jag tror att fler än jag kommer att vilja ha med romanen Lila hibiskus av fantastiska Chimamanda Ngozi Adichie. Det här är inte min favorit av författaren, men den är ändå mycket bra. Recension finns här.
2. Den grålila färgen på Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis minns nog alla som läst den fantastiska, känslosamma romanen. Jag minns den fortfarande med bävan. Missa den inte, recension finns här.
3. Purpurfärgen av Alice Walker är en gammal favoritbok, som jag tror ännu skulle stå sig. Romanen gestaltar de svartas situation i under 1900-talets första hälft och den berättar om en osäker flickas mognad till en stark kvinna. Även filmatiserad med bl a Oprah.
Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
onsdag 8 augusti 2018
Bokhylleskulptur
Här är ytterligare en bild av min coola bokhylleskulptur. Och här hos Christina Abrahamsson kan man hitta liknande.