fredag 29 juni 2018

Judas av Amos Oz

Bibeln med alla dess berättelser och karaktärer har alltid intresserat mig och jag tycker särskilt mycket om att läsa fiktiva berättelser som ger nya perspektiv och tolkningar. Roman Judas började jag vänta på redan när den kom ut och nu har jag äntligen läst den. Och den uppfyllde alla högt ställda förväntningar med råge.

Judas utspelar sig i Jerusalem under senare delen av 1959 och början av 1960. Kriget i samband med landets tillblivelse 1948 har skakat om befolkningen, men ännu vet man inget om alla de kommande krigen. Det är höst och huvudpersonen Shmuel Ashs liv har drastiskt förändrats. Hans fästmö har lämnat honom för att gifta sig med en annan och universitetsstudierna om den judiska bilden av Jesus har gått i stå. Shmuel lämnar sitt gamla liv och flyttar in hos en rörelsehindrad man vid namn Gershom Wald, där hans uppgift består av att hålla Wald sällskap några timmar varje dag. I huset bor också den lockande, mystiska Atalia, som visar sig vara änka efter Walds son. I samtal med Wald utvecklar Shmuel sina tankar om Jesus och Judas och i gengäld får han höra talas om Atalias far Shealtiel Abrabanel, en man som bestämt motsatte sig att Israel skulle utropas som en judisk stat. Mötet med Atalia väcker starka känslor och längtan efter kärlek, men hon tycks inte vara intresserad av någon närmare bekantskap, i alla fall inte inledningsvis.

I romanen framför författaren en annan bild av Judas än den gängse bilden av förrädaren som sålde Mästaren för 30 silverpenningar och därefter hängde sig. I Oz händer blir Judas den som var mest hängiven, den som bara väntade på att Jesus skulle stiga ner från korset för att visa sin makt, den som blev förkrossad när Jesus dog. Oz hänvisar bl a till Judasevangeliet som beskriver Judas som den som stod Jesus närmast. Temat förräderi återkommer i romanen i många skepnader. Berättelsen om Abrabanel som kämpade mot sin sionistiska bröder för att leva gemensamt i landet med araberna visar med smärtsam skärpa hur ensam den blir som stämplas som förrädare. Få var, och är, de som delade Abrabanels vision. De flesta, inklusive Wald, såg honom som en orealistisk drömmare.
"Atalias far drömde om att judar och araber skulle komma att älska varandra, om bara missförstånden dem emellan reddes upp. Men han hade fel. Det fanns inte, det har aldrig funnits några missförstånd mellan judar och araber. Tvärtom. I flera decennier har de haft exakt samma inställning: araberna här klamrar sig fast vid detta land eftersom det är deras enda land och de inte har något annat, och vi klamrar oss fast vid detta land av precis samma anledning."
Judas innehåller många sidor av monologer där Wald och Shmuel utvecklar sina tankar och idéer. Trots detta blir romanen aldrig tung att läsa, de tankar som presenteras är fascinerande och omfattar människans existentiella villkor, politiska villfarelser och vårt behov av närhet och samvaro. Och romanen rymmer även "en berättelse om kärlek och mörker", liksom författarens stora roman med just denna titel.

Sammantaget är Judas en fantastisk roman som skildrar de stora frågorna och sammanhangen, som de ter sig i den lilla människans värld. Allt blir begripligt, om än inte enkelt.
JUDAS
Författare: Amos Oz
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström & Widstrand (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 25 juni 2018

Tematrio - Sommaruppehåll


Nu blir det sommaruppehåll med Tematrion, är tillbaka i mitten av augusti. Lite andra inlägg och recensioner finns dock inplanerade, så kika gärna in lite då och då under sommaren. Kanske kommer jag t o m att lyckas läsa ut Anna Karenina. min akilleshäl.

måndag 18 juni 2018

Tematrio - Mat och kakor

Idag är det min födelsedag och jag firade med lunch tillsammans med en kompis. Inga tårtor eller liknande, min galla fixar inget sånt. Därför smörjer ag kråset rejält i en fiktiv värld med dagens tema kakor och mat. Berätta om tre böcker som präglas av mat, kakor och godsaker!

1. Det är väl rätt givet att jag här passar på att ta med min favoritförfattare - Kristina Sandberg - och hennes trilogi om Maj. Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris handlar om en ung, osäker hemmafru vars vardag handlar om hushållsarbete och matlagning i alla dess former. Skulle gärna smaska i min hennes kakor.

2. Upptäckten av currywursten av Uve Timm är berättelsen om skapandet av en ny maträtt och en romantisk historia om en kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. Ett flyglarm tvingar dem att tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att stanna hos Lena.

3. Mãn av Kim Thúy handlar om en kvinna som lämnar sitt trasiga hemland Vietnam för att söka trygghet i Kanada. Romanen handlar om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrar som på olika sätt varit viktiga i huvudpersonens liv, kärleken till mat och den passionerade kärleken. Här finns många detaljerade skildringar av matlagning som får det att vattnas i munnen - och tåras i ögonen av minnen och längtan.


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 16 juni 2018

5. Anna K återupptagen läsning

Jag har återigen börjat läsa i Anna Karenina och har kommit lite drygt halvvägs. Anna och Vronskij är olyckliga var och en för sig, eller olyckliga tillsammans. Lyckliga är däremot Kitty och Levin som nu är nygifta. Boken är oerhört seg och det är svårt för mig att motivera mig att läsa eftersom jag kan historien och inte är så intresserad av alla detaljer. Men jag kämpar på.

fredag 15 juni 2018

Romaner med bibliska teman och gestalter


Jag läser gärna berättelser som är omtolkningar av Bibelberättelser. Min favorit bland dem är givetvis Barabbas av Pär Lagerkvist, den roman jag brukar säga är världens bästa. Alla kategorier. Men det finns även en hel del andra författare som inspirerats av Bibeln, här nedan är en lista på romaner/noveller som utgår från bibliska gestalter och händelser. Jag har inte läst dem alla, men jobbar på det. Och jag tar gärna emot tips på fler. Det finns naturligtvis mängder av romaner som innehåller bibliska teman och frågeställningar, men jag är mest intresserad av berättelser som även skildrar miljön och tidsperioden.

Barabbas av Pär Lagerkvist handlar om rövaren Barabbas, som blir frigiven i stället för Jesus. Detta skapar hos Barabbas en känsla av att Jesus angår honom, han kan inte bli kvitt honom.

I Guds barn av Lars Petter Sveen möter läsaren många av de karaktärer som finns med i utkanten av Bibelns berättelser, t ex soldaterna som ska döda alla nyfödda gossebarn och Petrus, som är rädd.

I Ökenbrevet av Göran Tunström är människan Jesus berättaren. Under 40 dagar vistas han i öknen och sätts på prov av djävulen.

Judas av Amos Oz handlar om förräderi. Men förrådde Judas verkligen Jesus eller fanns det andra orsaker till hans handlande?

I Enligt Maria Magdalena av Marianne Fredriksson får vi ett kvinnligt perspektiv på berättelsen om Jesus. Här berättat av den kvinna som kanske stod honom närmast.

Marias testamente av Colm Tóibín handlar om modern Maria, modern som förlorade sin son.

Boken av Niklas Rådström Niklas är en återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv.

The Liars' Gospel av Naomi Alderman är en berättelse om dagarna kring Jesu död sedd med judiska ögon.

I Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren av Philip Pullman har Jesus en bror, kallad Kristus. Där Jesus är den enkle och passionerade predikanten, är Kristus en beräknande figur som står för det som ska bli kyrkan som institution.

Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser red av Magnus Sundell innehåller noveller med bibliska teman av 12 olika svenska författare, t ex Vibeke Olsson, Kristian Lundberg och Majgull Axelsson.

Kain av José Saramago gestaltar hur Kain om och om igen konfronterar Gud.

Evangeliet enligt Jesus Kristus av José Saramago berättar om Jesu liv och död och relation till sina föräldrar och till Gud.

En tid för allt av Karl Ove Knausgård handlar om den tid då människor och änglar levde tillsammans på jorden.

torsdag 14 juni 2018

Med Kulturkollo på ö-tur


Kulturkollo vill veta vilka öar vi gillar i olika sammanhang, här är mina svar.

Semester: Gotland eller Sicilien? Om jag får välja vilken ö som helst att semestra på skulle jag gärna vilja åka riktigt långt, Nordön/Sydön, Nya Zeeland lockar.

Musik: Irländsk folkmusik eller Japan-pop? Här var det lätt att välja ett alternativ, gillar verkligen irländsk folkmusik, t ex Clannad.

Drink: Cuba libre eller Manhattan? Har aldrig druckit någon av dem. Men kaffe odlas säkert på en del öar.

TV: Shetland eller Skärgårdsdoktorn? Bästa TV-serien som utspelar sig på en ö handlar om en härlig tjej som heter Anne. Ön är naturligtvis  Prince Edward Island i Kanada.

Film: The Island eller The Island of Dr Moreau? En av mina favoritfilmer utspelar sig faktiskt på en ö, men jag vet inte vilken. Filmen är i alla fall Il Postino.

Litteratur: Robinson Cruse eller Flugornas herre? Flugornas herre är faktiskt ruggigt bra.

onsdag 13 juni 2018

I ett annat land

Mare Kandre föddes 1962, tre veckor före mig, vilket alltid lett till att jag jämför, minns och upplever en viss samhörighet. Hennes debutroman I ett annat land gavs ut 1984 och hon beskrevs som ett geni, ett litterärt underbarn. Hon var en klassisk konstnär som, förutom skrivandet, även spelade i ett punkband, målade tavlor och gick på konstskola i London redan i tonåren. 1991 tilldelades Kandre Aftonbladets litteraturpris med motiveringen: "Hon tar barnets upplevelse av utsatthet på allvar, hon följer ångesten, inåtvändheten och självupptagenheten till de formidabla höjder där det absurda kan ta över, men inte ens då inför hon något beriktigande vuxenkorrelat."

I ett annat land består av en serie sammanhängande prosalyriska avsnitt, som gestaltar en flickas barndom. Författaren skapar en värld som rymmer mycket mörker och faror, men även ljus. En värld jag känner igen mig i, en värld som gör mig rädd. Naturen lever, meningar som "Forsen fräser ilsket" och "Det sträva gräset hör oss komma" skapar en magisk, mörk barndomskänsla, en barndomsrädsla som sitter i kroppen. En rädsla jag väl känner igen.

Kandre läser jag framför allt för hennes språk. Hon använder enkla ord, men kombinerar dem på ett sätt som får mig att stanna upp och fundera. Ofta är något lite skevt och kräver uppmärksamhet som t ex: "Kallt vatten spricker mot sten och rot".

Många detaljer väcker igenkännande, det riktigt spritter i benen av lust att hoppa twist när jag läser "sida, sida, mitten, över, på, sida, mitten, på, över, på, ut". Men allra mest känner jag igen mig i tankarna kring varandet och hur skör man kan känna sig.
"Jag vet, innerst inne: jag är inte allt detta.
Jag är: armar, ben, hjärta, ögon, öron, hud, senor, brosk, nerver, ådror och blod och den låga som är jag är mycket liten och inte alls oändlig, odödlig och allsmäktig.
I min ensamhet kallnar och styvnar jag. Jag är varken osårbar, outplånlig eller evig."
Sammantaget är I ett annat land en oerhört vacker text som bör avnjutas långsamt och i stillhet. Då plötsligt står barnet där, nästan så nära att det kan vidröras.
I ETT ANNAT LAND
Författare: Mare Kandre
Förlag: Thorén & Lindskog (2018)
Köp: Adlibris, Bokus 
Recensioner: Stories from the City, Feministbiblioteket

tisdag 12 juni 2018

Topplistan med blommiga böcker

 

Den här veckan vill Johanna se fem blommiga bokomslag. I min bokhylla finns många blommiga novellixer, jag är särskilt förtjust i de klassiska novellerna.

måndag 11 juni 2018

Tematrio - Trilogier


Många saker blir bättre om de kommer i plural och en hel del romantrilogier tillhör de allra bästa böcker jag läst. Berätta om tre minnesvärda trilogier!

1. En av mina toppfavoriter är Kristina Sandbergs trilogi om Maj. Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris handlar om en ung, osäker hemmafru vars vardag handlar om hushållsarbete och matlagning i alla dess former. Fantastiskt bra!

2. Kristin Lavransdotter, av Sigrid Undset, är en historisk romantrilogi, bestående av Kransen, Husfrun, Korset. Denna trilogi bidrog till att Undset erhöll Nobelpriset 1928. Berättelsen utspelar sig under 1300-talet i Norge. Intressant och läsvärd om än inte så lättläst.

3. Och ja, jag älskar helt enkelt Tolkiens trilogi Sagan om Ringen, den skulle jag nog kanske snart behöva läsa om.

Lite vid sidan av är jag säker på att Hilary Mantels trilogi Wolf Hall skulle platsa på den här listan om hon bara kunde ge ut den sista delen någon gång!

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 10 juni 2018

En smakbit ur Guds barn

Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker uppmanar oss varje söndag att dela med oss av en smakbit ur det vi läser. Den enda regeln är: No spoilers! Här kommer en smakbit ur Guds barn av Lars Petter Sveen, en fantastisk roman jag just nu läser.

"Det var på Kung Herodes den stores tid, vi var på jakt efter en liten judekung som blivit född. Stjärnorna var framme, vi hade kommit för att döda honom.
Tuscus brakade in genom dörren och röjde väg åt Cato som tog ledningen med svärdet i handen medan jag följde efter. Longus stannade kvar utanför. Ett gammalt par låg på knä i det trånga rummet. En skraltig oljelampa lyste och kastade ett flackande sken över de gamla. Cato pekade på dem med svärdet, han förde kommandot, han var vår ledare. Han öppnade munnen, men i stället för att säga något spydde han. Han böjde sig fram och kräktes på golvet. Tuscus tog ett par steg åt sidan.
---
Det är över för i natt, sa Cato och spottade och sa åt oss att hämta vatten. Det luktade om honom. Det luktade om oss alla. Stjärnorna brann på himlen, en starkare än de andra, ingen av oss hade sett något sådant tidigare."

lördag 9 juni 2018

Sensommar- och höstlängtan

Namnens hus av Colm Tóibín
Lugnet av Tomas Bannerhed
Folkets skönhet av Merete Pryds Helle
Makten av Naomi Alderman
Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout





torsdag 7 juni 2018

Torkans år

Med fängslande handling, stillsam humor och förtrollande enkelt, precist språk kröp Torkans år av Roland Buti in i mitt hjärta. Det långsamma berättandet, de oundvikliga katastroferna och de varmt tecknade karaktärerna gör detta till en perfekt Lyran-bok. Och en perfekt bok för många, många läsare.

Trettonårige Gus bor med sin familj utanför en liten by på landsbygden i Schweiz. Året är 1976 och en förfärlig torka har lagt sig som ett dammoln över landet. Värmen är olidlig för både djur och människor. Gus familj består av en hårt arbetande pappa, en lite frånvarande mamma, en fiolspelande äldre syster, en excentrisk farfar, drängen Rudy med Down's syndrom, den nyinflyttade exotiska Cécile och ett antal mycket speciella djur. Pappan har investerat stora summor i en modern ladugård med tusentals kycklingar, kycklingar som försmäktar i hettan under taket. Trots pappans stoiska försök att rädda dem alla är katastrofen snart ett faktum.

Handlingen berättas av den vuxne Gus, som ser tillbaka på det år hela hans liv förändrades. Varje ord känns genuint och de mycket udda familjemedlemmarna träder fram för läsaren med tydlig skärpa. Sammantaget är detta en underbar uppväxtskildring som lämnar en klang av vemod efter sig.
TORKANS ÅR
Författare: Roland Buti
Översättare: Cecilia Franklin
Förlag: Sekwa  (2018)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Den läsande kaninen

onsdag 6 juni 2018

Nationaldagshoppning

Nationaldagen firades idag med premiärhoppning på 80 cm. Enzo taggade till rejält när det blev lite höjd på hindren och dottern fixade ridningen jättefint. Felfri runda och vit rosett.

tisdag 5 juni 2018

Veckans topplista - Sommarens läsning


Den här veckan vill Johanna veta vilka fem böcker vi planerar att läsa i sommar. Nu är det ju så att mina planer rätt ofta förändras, men visst har jag planer.

1. Jag älskade My name is Lucy Barton av Elizabeth Strout och i augusti ges Vad som helst är möjligt ut. Den vill jag absolut läsa, kan knappt vänta på svenska översättningen.

2. Trots flera misslyckanden ska jag verkligen försöka ge mig i kast med Anna Karenina igen och se om jag inte ska klara läsa ut den. Den är ju bra, men jag vet ju hur det går ...

3. Jag har precis börjat läsa en bok, som definitivt kommer att bli utläst: Guds barn av Lars Petter Sveen. Tycker hittills mycket om den!

4. I sommar ska Drömfakulteten av Sara Stridsberg bli läst, jag hoppas få möjlighet att lyssna på henne på Bokmässan 2018.

5. Ytterligare en författare som är aktuell för Bokmässan är Tomas Bannerhed och hans nya bok Lugnet kommer ut i augusti. den har jag längtat efter sedan jag läste ut Korparna.

måndag 4 juni 2018

Tematrio - Sommarböcker


Den senaste veckan har det väl odiskutabelt varit sommar och temat denna vecka är helt enkelt berättelser som utspelar sig på sommaren. En extra guldstjärna får ni om ni dessutom berättar om böcker som har ordet sommar i titeln.

1. Mot ännu en sommar av Janet Frame handlar om författaren Grace Cleave, som lever ett tillbakadraget liv och inte gärna deltar i det sociala livet. Huvudpersonen är en ensam kvinna, som söker bemästra sina känslor av osäkerhet och utanförskap på olika sätt. Janet Frame skriver smärtsamt vacker prosa, som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren. Romanen bör läsas med sinnet öppet för andra verkligheter.

2. Den här sommaren kan bli min död av Malin Stehn har jag varmt rekommenderat  i en massa sammanhang. Boken handlar om Fannys sista sommar som barn. Efter sommaren börjar hon 7:an och då måste man vara ungdom. Fanny har alltså sommaren på sig att sluta oroa sig för en massa saker och fixa en pojkvän. Den här är en fantastisk bok som tar barns oro på allvar, men gestaltar den på ett humoristiskt sätt. I sommar är det dotterns tur att läsa den.

3. Farlig midsommar av Tove Jansson handlar om en katastrof som hotar Mumindalen en varm sommar. Det eldsprutande berget rör på sig och vattnet börjar stiga. En stor översvämning tvingar Muminfamiljen att flytta över till en teater, som kommer flytande förbi. Mystiska saker försiggår på teatern, som inte verkar vara helt övergiven. En mycket humoristisk berättelse om regler, förbud och överträdelser.

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 3 juni 2018

En smakbit ur Kandres I ett annat land


Astrid Terese, på den norska bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker uppmanar oss varje söndag att dela med oss av en smakbit ur det läser. Den enda regeln är: No spoilers! Här kommer en smakbit ur I ett annat land av Mare Kandre, en helt unik och underbar text.

"Solen sticker fram ur talltopparna längre bort, på andra sidan forsen. Ett känsligt, mystiskt ljus vidgar allt. Pollen och knott vandrar förstorade som genom en tung, klar vätska, och virvlar glödande runt oss. 
Det sträva gräset hör oss komma.
Nypon och blomblad dråsar till marken och slits från sina fästen av vinddraget från våra steg. Tistlarna fastnar i håret och spindelväv spänner och brister över kinderna.
Astrid, belyst och bebodd, för handen famlande mot ansiktet, som om ett blodkärl brustit under huden. 
Vi rör oss tungt genom växtligheten.
De höga blommorna piskar och svänger. Ibland stryker ludna, heta blad mot skinnet och en sveda lågar upp genom armen och ut i blodet. Nässlans gift hettar och kallnar som mint mot tungan."

Recensionen av boken kommer så småningom, den tar tid att läsa och smälta.

lördag 2 juni 2018

Vinst i div IV Ponnyhoppning

Idag vann dottern och hennes lagkamrater div IV ponnyhoppning. Och efter allt kånkande, trampande och påhejande i 30 graders värme var det riktigt skönt med en vinst.

fredag 1 juni 2018

Att titta ut genom fönstret

Det kan hända att man borde tycka/inse att Nobelpristagare är bra, men ibland vill det sig inte. Så är det för mig med Orhan Pamuk, jag har läst hans roman Snö och begriper inte vad det är som är bra med den. Nu har jag läst den självbiografiska novellen Att titta ut genom fönstret och har tyvärr inte ändrat uppfattning. Det finns inget som griper tag i mig eller väcker minsta gensvar hos mig. Jag ska dock inte ge upp ännu, det tog lång tid innan jag hittade något jag gillade av Doris Lessing också.

Novellen är som sagt självbiografisk och utspelar sig i Istanbul i slutet av 50-talet. Pojken Ali ägnar stor del av sin tid åt att titta ut genom fönstret på slaktaren, portvakten och de andra som passerar. En annan sysselsättning är att samla på och byta filmisar med brodern. En dag kommer fadern hem tidigt från jobbet och packar i hemlighet en resväska för att åka till Paris. Ali har lyckats smita från den obligatoriska vaccinationen i skolan och bevittnar faderns avresa.

Mitt i vardagen inträffar katastrofen och berättas med barnets perspektiv.

Novellen ingår i läsutmaningen Läs en novell III med temat "en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt".
ATT TITTA UT GENOM FÖNSTRET
Författare: Orhan Pamuk
Översättare: Mats Müllern
Förlag: Novellix (2016)
Köp: Adlibris, Bokus