onsdag 28 februari 2018

Fina nykomlingar



Nytt från bokrean och en som det inte alls var rea på.

måndag 26 februari 2018

Tematrio - Udda karaktärer


Inspirerad av en underbar bok jag läser just nu blir veckans tema udda karaktärer. Berätta om tre bra romaner som kretsar runt en eller flera lite ovanliga, udda personer!

1. Den roman jag just nu läser är Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman, en roman om en kvinna som utstått mer än de flesta av oss ens kan föreställa oss. Jag har ännu inte kommit till slutet så jag har inte fått veta allt i detalj, men det räcker med det jag kan ana. Eleanor är i alla fall en underbar, udda karaktär som får mig att både vilja skratta och gråta.

2. Igelkottens elegans av Muriel Barbery handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Den ena huvudpersonen är Renée Michel, en hyperbegåvad och ovanligt beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Den andra huvudpersonen är Paloma, en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. En stark vänskap mellan Renée och Paloma växer fram, en vänskap som blir mycket betydelsefull för dem båda.

3. Alla Göran Tunströms romaner skildrar mer eller mindre udda personers liv. Juloratoriet handlar om Sidner,  en pojke som tidigt som förlorar sin mor. Tunström skildrar sorg, längtan och kärlek på ett alldeles fantastiskt sätt. Och språket är unikt, vackert och så uttrycksfullt.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 25 februari 2018

Som ett träd i skogen

"Vi människor måste hålla ihop och hjälpa varandra, sa pappa. Det är det viktigaste av allt." Så sa Brickens pappa när hon var liten och det är ett motto Bricken försökt följa hela sitt liv. I den sjätte boken om Bricken, Som ett träd i skogen, fyller hon 50 och börjar se tillbaka på sitt liv. Fyra män har hon varit samman med och barn blev det med dem alla. Nu är det 1918 och kriget har pågått så länge att det blir snålt på bordet även i Sverige. Mjölken har blivit för dyr och får ersättas med sirapsvatten. Men på Brickens 50-årskalas sparas det inte på någonting, och alla barnen med respektive och barn kommer för att fira.

Att hålla samman och stå upp för det som är rätt är ett tema som genomsyrar alla böckerna i sviten om Bricken. Men det är inte alltid så lätt när en är troende och en inte är det, eller när en är arbetare och en annan strejkbrytare. I hela sitt liv har Bricken levt nära människor som inte har samma syn på saker och ting. Och det har präglat henne djupt. Hon har blivit en människa som försöker förstå, en som funderar och accepterar olikheter. Fast ibland tycker hon ju att det får vara nog. I Som ett träd i skogen händer det återigen något med ett av barnen som pressar Bricken att fundera och försöka förstå, även om det ibland är svårt. Men, som sagt, man måste hålla ihop trots sina olikheter.

De två första böckerna om Bricken handlar om hennes barndom och uppväxt på sågverket Svartvik. I första boken är Bricken 11 år och nybliven sågverksarbetare. Bricken är föräldrarnas enda barn, en ovanlig situation. Familjen har arbete och mat på bordet, men rädslan för svälten är ändå alltid närvarande. Brickens mor har börjat gå till baptisterna för att lyssna på Guds ord, fadern är mer skeptisk. När sågverkspatronerna sänker lönerna går arbetarna ihop i en stor strejk, strejken 1879. I andra boken har Bricken blivit tonåring och ribbkaperska. Som allt arbete på sågverket medför hennes arbete en hel del risker. Och som de andra ungdomarna funderar Bricken mycket på kärleken, samtidigt som hon oroar sig över moderns magsår och grubblar över om hon skall låta döpa sig. De senare böckerna handlar i hög grad om kvinnoliv med barnafödande, hårt arbete och oro för man och barn.

Böckerna om Bricken är klassiska arbetarromaner, skrivna ur barns och kvinnors perspektiv. Här  skildras framväxten av de olika folkrörelsernas (arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, väckelserörelsen). Författaren problematiserar motsättningarna mellan dem och visar att de alla är framvuxna ur samma behov av gemenskap och rättvisa.

SOM ETT TRÄD I SKOGEN
Författare: Vibeke Olsson
Serie: Bricken, del 6
Förlag: Libris (2018)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Litteraturmagazinet, Anna

måndag 19 februari 2018

Tematrio - Idoler

Veckans tema kan vara hur litterärt eller olitterärt som helst. Det är inspirerat av den konsert vi var på i Globen i lördags. Berätta om tre nuvarande eller tidigare idoler!

1. Dotterns idoler är de norska killarna Marcus och Martinus. I motsvarande ålder var jag dödligt kär i Donny Osmond.

2. Jag har haft förmånen att möta en del av mina idoler. Lyckan var total på min 30-årsdag när Holland spöade Tyskland och jag tidigare under dagen träffat Gullit och van Basten. (Fotboll för den som inte vet).

3. Hockey är ett annat stort intresse och en gång hade jag Jörgen Jönsson till bordet på en sponsorsmiddag och festade hela kvällen med FBK. Roligt på en nivå jag inte skulle orka idag ...


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

fredag 16 februari 2018

Gott Nytt Hundår


På väg mot huvudstaden där vi hoppas kunna äta en god nyårsmiddag ikväll. För att fira att vi går in i Hundens år kommer här ett par tips på böcker med hundtema.

Hunden av Kerstin Ekman är en poetisk, dröjande berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Den grå växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Denna korta berättelse innehåller oerhört detaljerade naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen. Vemodigt och ljuvligt vackert, en berättelse som engagerar.

Hunden som vågade drömma av Sun-Mi Hwang är en underbar berättelse om en hund och hennes relation till sin husse. Men boken om Tufsen handlar inte bara om en hund och hennes husse, utan också om en hundmammas kärlek till alla sina valpar. Vacker, sorglig berättelse om trofasthet.

måndag 12 februari 2018

Tematrio - KÄRLEK

Lite förutsägbart kanske, men det var det bästa jag kunde komma på den här veckan. Med tanke på den kommande Allahjärtansdagen är veckans tema kärlek. Välj själv konstform och stil, berätta om tre bra tavlor/sånger, texter o s v som handlar om kärlek.

Det var inte meningen att ni skulle missa tematrion igår, men jag har tyvärr problem med schemaläggningen av inlägg. Håll tillgodo idag. Och temat för veckan är så klart romantisk kärlek! Berätta om texter som flödar över av kärlek! 

1. "Kyssen" av Gustav Klimt pryder väggarna i Selmas och Gustafs fina hus. I mitt Sims, alltså.



2. Både jag och dottern har precis läst Johanna Lindbäcks böcker Lite ihop och Kanske ihop. Suveränt fina skildringar av tidig kärlek.


3. Och så favoritdikten så klart, den finaste av Fröding som handlar om en ung, försynt ros.

Nypenrosa

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

Hennas tagg va lätt te se,
are roser, are flecker
gär sä lene, når di stecker,
Anna gjord sä allri te.

Harrgårsplan mä roser i
gjord mä itnô kälekshôga,
nypenrosa bål ve stôga
dä va rosa rosa mi.

Ur Räggler och paschaser från 1897


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 11 februari 2018

Bokrea tips



Missa inte att de här oerhört bra böckerna finns med på bokrean. Läs gärna mina recensioner.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
En Marialegend av Niklas Rådström
Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir
Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy
Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl

lördag 10 februari 2018

Far och jag av Pär Lagerkvist

"Far och jag" är den inledande novellen i Pär Lagerkvists novellsamling Onda sagor. Berättelserna i novellsamlingen har dock lite gemensamt med de underhållande, sedelärande klassiska sagorna. Likt många andra av författarens texter speglar novellerna människans utsatthet, ensamhet och övergivenhet. Särskilt tydligt är det kanske just i "Far och jag".

Berättelsen handlar om en pojke och hans pappa som tar en söndagspromenad. Stämningen är inledningsvis varm och speglar pojkens gemenskap med fadern och med den vackra naturen. Men på hemvägen skymmer det och pojken blir rädd. Han oroas av mörkret och söker stöd hos pappan. Pappan förnekar dock att mörkret är otäckt och hänvisar till Gud, i stället för att lyssna på sonen. Men pojken blir inte tröstad av detta, han är rädd för Gud också. Och pojken upplever en försmak av den ångest och den övergivenhet han kommer att brottas med under resten av livet.
"Jag anade vad det betydde, det var den ångest som skulle komma, allt det okända, det som far inte visste något om, som han inte skulle kunna skydda mig för. Så skulle denna världen, detta livet bli för mig, inte som min fars, där allting var tryggt och visst. Det var ingen riktig värld, inget riktigt liv. Det bara störtade sig brinnande in i allt mörkret, som inte hade något slut."
Den här självbiografiska novellen speglar författarens liv och författarskap, som i hög grad kom att präglas av oro och en kamp med en frånvarande Gud. Övergången från det ljusa till det mörka får mig att tänka på en av författarens mest kända dikter "Det är vackrast när det skymmer". Denna dikt börjar vackert och hoppfullt, men slutar med förluster och ensamhet. Allt av Pär Lagerkvist rekommenderas varmt, han är min favoritförfattare.

Jag har läst "Far och jag" som en del i läsutmaningen Läs en novell III på temat  en novell av en favoritförfattare.
ONDA SAGOR
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Brombergs (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

fredag 9 februari 2018

Veckans Topplista


Temat för veckans topplista hos Johanna  är den här gången kvinnliga levnadsöden, och det är fritt att välja och vraka så länge det är böcker som handlar om kvinnor, flickor, damer och gummor, och som beskriver ett liv. Det kan vara romaner, eller verkliga levnadsöden, förr eller nu.

Det var ju inte lätt att göra ett urval här för det finns så många bra romaner, biografier, sviter o s v som skildrar kvinnoliv. Jag valde till slut ett gäng klassiker.

1. Min favorit av Austens hjältinnor är Anne Elliot i Övertalning. Medan handlingen i P & P och Emma cirklar runt den första förälskelsens alla turer är handlingen i Övertalning, liksom Anne Elliot, mer mogen. Austens sista roman handlar helt enkelt om en kärlek som består. Sammantaget är Övertalning således en historisk, romantisk, mycket underhållande satir

2. Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson är en av de allra bästa skildringarna av kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!

3. Pengar av Victoria Benedictson handlar om den 16-åriga Selma Berg, en kavat ung dam som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.

4. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

5. Madame Bovary av Gustave Flaubert handlar om den unga Emma som gör allt för att undkomma äktenskapets och moderskapets tristess. Ofta har hennes osedliga leverne debatterats och även hennes vana att läsa sentimentala romaner. Själv tycker jag att det i vår samtid är intressant att se hur konsumism beskrevs redan i mitten av 1800-talet.

torsdag 8 februari 2018

Bokrea anno 2018

Lite böcker har jag allt köpt den här bokrean också. Men den översta, The Liars' Gospel var inte med på rean. Den bara slängde sig ner i kundvagnen, utan min förskyllan. Av de andra hade hela sex stycken länge funnits på min önskelista, så jag känner mig nöjd.

The Liars' Gospel - Alderman, Naomi
Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen - Michelet, Marte
Ett litet liv - Yanagihara, Hanya
Gud hjälpe barnet - Morrison, Toni
Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser - Axelsson, Majgull m fl
Yarden - Lundberg, Kristian
Punkserier - Kandre, Mare
En gud i spillror - Atkinson, Kate
Den blå tråden - Tyler, Anne
En kvinnas blekblå handskrift - Werfel, Franz

Har ni fyndat på bokrean i år?

onsdag 7 februari 2018

Gräset sjunger av Doris Lessing

Usch! Pust! Fy, så jobbiga en del böcker är att läsa. Med huvudpersoner som uppför sig vedervärdigt och har vidriga värderingar. Jag blir alldeles matt av äckel och mitt inre gör uppror. Människor får inte vara så här hemska! Och ändå vet jag ju att de är det. Och därför läser jag böcker som tar emot, jag läser dem för att försöka förstå. För att jag tänker att förståelse kan vara ett första steg mot förändring. Kanske. Och mitt i all avsky jag upplever, noterar jag också att det här är en riktigt bra bok. Och ja, det är jag ju inte först att upptäcka, de aderton gav ju författaren det fina priset 2007 med motiveringen "den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning". Hetta och kraft känner jag igen, det har jag känt av under läsningen av Doris Lessings debutroman Gräset sjunger från 1950. Jag har läst andra romaner av Lessing, som jag tyvärr inte fastnat särskilt för (Den femte sanningen, Det femte barnet, Ben, ute i världen) och en novell jag gillat skarpt (Till rum 19). Gräset sjunger är i mitt tycke en helt enastående roman.

Gräset sjunger utspelar sig i Rhodesia (Zimbabwe) i slutet av 1940-talet. De vita britterna har makten och den svarta ursprungsbefolkningen tvingas arbeta och leva i yttersta fattigdom och nöd. I bokens inledning får läsaren veta att Mary Turner mördats av den svarte tjänare Moses, därefter skildras hennes liv från barndomen och framåt. Mary växer upp i ett konfliktfyllt hem och kommer att som vuxen leva i staden omgiven av vänner och bekanta. Åren går, men Mary förändras inte, vare sig till utseende eller livsstil. Hon är naiv och har ingen insikt i vad vännerna egentligen tycker om hennes sätt att leva, förrän hon en dag råkar höra dem prata om henne. Chockerad över det hon hört beslutar sig Mary för att snarast gifta sig. Detta trots att hon inte alls lockas av den intimitet hon då förväntas dela med sin make. Dick Turner, en fattig jordbrukare, dyker lägligt upp och paret gifter sig utan att ha lärt känna varandra och utan att förstå den andres behov. Mary blir chockerad över den fattigdom hon förväntas leva i och förtvivlad då hon inser att Dick inte alls har förmåga att skapa sig någon förmögenhet. Ensamheten är stor på gården, Mary "umgås" oftast bara med de olika svarta tjänare som passar upp i hemmet. Hon är mycket kritisk till deras sätt att vara och arbeta och äcklas av deras lukt. Trots denna aversion utvecklas en mycket speciell relation mellan Mary och tjänaren Moses.

Lessing gestaltar i sin berättelse om Mary både en kvinnas och systems sammanbrott. Mary blir alltmer apatisk under åren på gården, hon tappar förmågan att umgås med människor och hon blir fånge i sina egna känslor. Hon pendlar mellan aggressiva utbrott riktade mot ursprungsbefolkningen och djup depression, när hon inser att hon inte kan förändra sitt liv. Porträttet av Mary är oerhört intressant, Lessing väjer inte ens för det värsta, utan låter Mary uttrycka tankar och känslor man som läsare verkligen förfäras över. Och ändå kan jag inte låta bli att känna empati även med henne.

Gräset sjunger är helt enkelt storslagen litteratur, som man behöver läsa trots att det kan ta emot. Jag tror att det är viktigt att utmana sina egna tankar och försöka förstå även det som känns obegripligt.
GRÄSET SJUNGER
Författare: Doris Lessing
Översättare: Gunvor o Bertil Hökby
Förlag: Wahlström & Widstrand (2007)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Feministbiblioteket, LitteraturMagazinet

måndag 5 februari 2018

Tematrio - Biografier

Jag läser inte så ofta biografier och jag har svårt att hitta biografier som passar just mig. Men nu läser jag en som verkligen är bra så den får inspirera till dagens tema. Berätta om tre bra biografier, gärna om mer eller mindre kända personer. 

1. Just nu läser jag Ett jävla solsken : En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, ett mycket intressant skildring av en mycket speciell kvinna. Ester "wallraffade" om pigor och levde ett ganska "vilt" liv.

2. Från verklighetens stränder: Agnes von Krusenstjernas liv och diktning av Anna Williams är en omfattande och djuplodande genomgång av Agnes liv och hennes skrivande, med frågeställningar om hur den levda erfarenheten blir till litteratur. Williams berättar om Agnes uppväxt, relationer i familjen, vänskapen med Ellen Key, det emellanåt stormiga äktenskapet med David Sprengler och sjukdomsepisoderna. Intressant.

3. I Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson får läsaren följa Hilma från barndomen och under sökandet och gestaltandet av människans inre och hennes livsvillkor. Det är tidigt 1900-tal och Hilma bryter mot många (köns)normer när hon bestämmer sig för att bli konstnär. Och under hela hennes liv som konstnär fortsätter hon att bryta mot normerna både då hon målar och då hon älskar.

"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 4 februari 2018

Lite ihop


"Mutter mutter ... lat författare ... bara två .... borde ju skriva Ihop och Mycket ihop också ... mutter..."

Detta hördes från den 12-åriga dottern häromkvällen och jag undrade vad som stod på. Lat författare? Vad pratade hon om? Jag gick för att kolla och vårt samtal utmynnade i en typ intervjurecension.

Mamman: Vad är det, gumman?
Dottern: Mutter, hon har bara skrivit två böcker.
M: Vad är det du pratar om?
D: Boken som jag fick av dig. Den om att vara ihop. Den heter Lite ihop. Johanna Lindbäck har skrivit den. Men hon har bara skrivit två böcker om Majken. Hon borde skriva fler.
M: Jaså, tycker du att boken är bra, vi kan väl  prata/skriva lite om den?
D: OK. Fråga saker, du.
M: Vad handlar Lite ihop om?
D: Den handlar om kärlek och kompisproblem och en ny kille i skolan.
M: Vilka är huvudpersonerna?
D: Majken och Ivan som går i 6:an. De är 12 år. Och Majkens kompisar, särskilt hennes bästis Tessan.
M: Vad är det för typ av bok och när/var utspelar den sig?
D: Det är en bok som passar när man är 11-13 år kanske, och den utspelar sig i Umeå. Den är realistisk och den utspelar sig ungefär nu.
M: Vad är det som är bäst i boken?
D: Hon Johanna har skrivit precis om hur det är för mig. Med kompisar och så, vet du.
M: Jaha, du känner igen dig?
D: Ja och det är kul att läsa vad de tänker och hur det är.
M: Och nu ska du fortsätta med andra boken om Majken, Kanske ihop?
D: Ja, och sen finns det inga fler. Kan du maila författaren och be att hon skriver fler?
M: Jag tror tyvärr att hon just nu skriver böcker om lite äldre ungdomar. Men det är ju bra för då kan du läsa dem snart.

Jag har också läst boken och jag förstår precis vad det är dottern gillar. Johanna Lindbäck använder ett språk som känns mycket trovärdigt, och väcker igenkännande hos läsarna. Dessutom gillar jag att få en ingång till att samtala med dottern om Bechdeltestet. Även jag ser fram emot del 2 i serien om Majken.
LITE IHOP
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Lilla Piratförlaget (2013)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Feministbiblioteket; Carolina

torsdag 1 februari 2018

Näktergalen och rosen & Lady Alroy

Den här lilla novellixen innehåller två mycket korta berättelser. Jag läser den ena, Näktergalen och rosen, som en del i läsutmaningen Läs en novell III. Näktergalen ... är min novell med temat "något från växtriket i titeln". Min beskrivning nedan innehåller spoilers.

Kortfattat handlar novellen om en ung, förälskad student, som vill dansa med den flicka han håller kär. Hon har lovat att dansa med honom om han ger henne en röd ros, men det finns inga röda rosor att uppbringa. Studentens förtvivlan är stor, så stor att en näktergal beslutar sig för att hjälpa honom att hitta en ros så att han ska få sin kärlek besvarad. Priset näktergalen får betala för detta blir stor. Och inte slutar det som näktergalen tänkt sig heller.

Inledningsvis är texten sentimental och jag förvånas över att den är skriven av Oscar Wilde. Men som jag antyder ovan tar berättelsen en annan vändning och skildrar människans ytliga natur.
NÄKTERGALEN OCH ROSEN
Författare: Oscar Wilde
Översättare: Rune Olausson
Förlag: Novelllix (2018)
Köp: Adlibris, Bokus