Jag har lyssnat på Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Nathan Englander på Storytel. Novellen är även titelnovellen i en novellsamling som getts ut av Brombergs. Jag tycker ofta att berättelser om förintelsen och alla dess spår är intressanta och den här historien var lite annorlunda än många andra jag läst. I novellen avslutas en middag med att man leker Anne Frank-leken, en lek som ställer frågan: vem skulle riskera sitt liv för att gömma någon? Finns det några enkla svar på den frågan?
Två väninnor sedan studietiden och deras makar träffas för en parmiddag. Väninnorna har inte sett varandra på många år och deras liv har har utvecklats åt motsatta håll. Den ena väninnan lever ett strikt ortodoxt judiskt liv i Israel, fyllt av regler om mat, klädsel och trosutövning. Den andra väninnan lever ett modernt, sekulariserat, välbärgat liv i Florida. Efter en trevande inledning av middagen röker de alla gräs och hamnar oundvikligen i ett samtal om förintelsen. Frågan om vilka av deras icke-judiska vänner som skulle ha riskerat allt för att gömma dem diskuteras. Och skulle de själva tagit den risken?
Novellen skildrar ett intressant möte mellan olika kulturer, som visar att allt kanske inte är så enkelt och entydigt som det ser ut.
VAD VI PRATAR OM NÄR VI PRATAR OM ANNE FRANK
Författare: Nathan Englander
Översättare: Nille Lindgren
Uppläsare: Harald Leander
Förlag: Storyside
Köp: Storytel
Recensioner: Bokmania
Jag minns att vi hade en digital bokcirkel om hela novellsamlingen för ett antal år sedan och novellerna var mycket spännande att diskutera. Ser fram emot att läsa mer av Englander. Läser förresten Safran Foers roman just nu och den tangerar ämnet - vem skulle du riskera ditt liv för? Vem skulle du våga gömma?
SvaraRaderaDet är alltid spännande när frågorna blir så där brännande.
Radera