Francie växer upp i Brooklyn under det tidiga 1900-talet tillsammans med sina föräldrar och sin bror. Familjen är mycket fattig, den kloka, strävsamma mamman Katie arbetar hårt för att få mat på bordet, medan den charmerande drömmaren till pappa i perioder super upp stora delar av sin inkomst. Francie är också en drömmare, men även en tänkare och framför allt en läsare. Mamman läser varje dag för barnen ur Bibeln och ur något verk av Shakespeare, detta väcker hos Francie en vetgirighet som bara stillas genom att läsa, studera grannarna och fundera över saker och ting. Biblioteket är hennes favoritställe och genom att ljuga om bostadsadressen lyckas Francie få gå i en bra skola. Förutom föräldrarna har Francie även en moster Sissy, en kvinna som går sina egna vägar och inte lever upp till människors begränsa(n)de normer och krav på återhållsamhet.
Texten skildrar vardagen med stor detaljrikedom och människorna med värme och medkänsla. När Francie vandrar runt i Brooklyn får läsaren en tydlig bild av gatorna, människorna, de olika folkgrupperna, lukterna och smakerna. Det är i hög grad miljöbeskrivningarna som gör läsningen till en så fin upplevelse. Trots fattigdomen finns många enkla glädjeämnen och kärlek mellan människorna.
Även om jag kan se de likheter med Stoner och Neapelkvartetten förlaget nämner tycker jag personligen att Det växte ett träd i Brooklyn har ännu mer gemensamt med Vibeke Olssons böcker om Bricken. Inte bara p g a att huvudpersonen är en ung flicka, utan även utifrån författarnas omsorg om de små detaljerna och språk som gör att böckerna kan läsas både av ungdomar och vuxna.
Sammanfattningsvis tyckte jag mycket om att läsa Det växte ett träd i Brooklyn och jag ser fram emot andra delen.
DET VÄXTE ETT TRÄD I BROOKLYN, DEL 1
Författare: Betty Smith
Översättare: Eva Alexanderson
Förlag: Bookmark (2017)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Hannele, Johanna
tyckte väldigt mycket om denna (Stoner hade inte lika roligt)
SvaraRaderaLäste den här som barn och älskade den.
SvaraRadera