Läslistor

söndag 30 april 2017

De här förlagen läser jag

Boktanken bloggade i fredags om vilka förlag hon mestadels läser böcker från och jag blev nyfiken att kolla hur det ser ut för min del. Jag har kollat på de böcker jag recenserat här på bloggen under snart nio år och det var ganska intressant läsning. Även om jag inte recenserar allt jag läser borde recensionerna hyggligt spegla det jag läser. Bland recensionerna finns så klart alla böcker jag fått som recensionsböcker, men även böcker jag köpt/lånat och valt att skriva om. Observera att listan nedan bara omfattar böcker för vuxna, barnböckerna får jag kolla en annan dag.

Fyra förlag hamnar i en egen klass, från dessa förlag har jag läst och recenserat lite drygt 25 böcker/förlag. Här finns de två största, Norstedts och Albert Bonniers, så klart med. Brombergs var ett av de tidiga förlagen som gav mig recensionsböcker, jag glömmer aldrig boken Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua och hur spännande det var att få recensionsuppdrag. Strax därefter upptäckte jag fransk litteratur och SEKWA, det fjärde stora förlaget på min blogg.

Nästa grupp omfattar tio förlag, vars böcker jag ofta skriver om. I den här gruppen har jag recenserat 10-15 böcker/förlag. Här finns flera förlag som nischat sig mot olika språk och med olika inriktning. Och här finns mer allmänna förlag, en del fristående, en del knutna till Bonniers. Förlagen är Wahlström & Widstrand, Weyler, Natur & Kultur, Novellix, Thorén & Lindskog, Modernista, Elisabeth Grate, Tranan, Ordfront, Forum.

Förutom de två stora grupperna ovan har jag också läst enstaka (upp till fem) böcker från andra förlag. Här finns en blandning av både större och mindre förlag som gett ut böcker jag velat skriva om. Nedan följer en lång lista:

Bonnier Audio
Viatone
Bucket List Books
Lind & Co
Rámus
Lava
Kolik 
Bonnier Pocket 
Författarförlaget 
Berghs förlag 
Saga Egmont 
Ersatz 
Bra böcker 
Libris 
Piratförlaget 
Leopard 
Oppenheim Förlag 
Atlas 
Alhambra 
X-Publishing 
Collings förlag 
Kartago 
Steniq 
ICA bokförlag 
Bakhåll 
Repris 
Månpocket 
Galago 
Printz Publishing 
Karneval 
Gilla 
Storyside 
A Nice Noise 
Max Ström 
Bazar förlag 
Bookmark Förlag
Alfabeta 
Damm Förlag 
Agerings bokförlag 
Prisma 
Ord & Visor förlag 
King ink förlag 
Kabusa Böcker 
Månpocket
En bok för alla
Historiska Media

Sammantaget har jag således recenserat böcker från mer än 50 olika förlag, det känns rätt kul. Och till alla er som gett/ger mig recensionsböcker när jag ber om det vill jag rikta ett stort tack.

lördag 29 april 2017

Det blåser en sol


1979 gavs diktsamlingen Det blåser en sol av Ingrid Sjöstrand ut. 1979 var jag 17 år och ägnade mig inte åt att läsa poesi. Tyvärr. Men när jag nu äntligen läser Sjöstrands lyrik känner jag så väl igen mig. Och jag känner mig glad. Dikterna handlar om kärlek, om att vara kvinna, om kampen mot de enögda experterna, om kärnkraft, om vikten att använda sin frihet och sin möjlighet att säga ifrån.

- Hörs inte din röst?
- Är det ingen som lyssnar?
Tala ändå!
Att ingen lyssnar
rår du inte för
Men du rår för
om du försummar
den enda röst
som är din

Du som tycker
att dagarna går
och livet flyr
Ta dej samman
och gör nånting
onyttigt

Det här är lyrik som är lätt att ta till sig. Ordvändningarna är finurliga, uppmaningarna tydliga. Sjöstrands lyrik vänder sig till de många, här finns inga krångligheter, inget "svårt". Men språkglädjen är inte att ta miste på, en häst beskrivs med ord som högmankad, rundländad, lenmulad och blänkande i solen. Vem blir inte lycklig av att läsa sånt?
DET BLÅSER EN SOL
Författare: Ingrid Sjöstrand
Förlag: Författarförlaget (1979)

fredag 28 april 2017

Bästautmaningen - Den känslosammaste


Många av de böcker jag läser väcker starka känslor, jag blir upprörd, arg, ledsen, förfärad, lycklig, sur o s v. Berätta om den bok som gett dig den starkaste känsloreaktionen, oavsett vilken känslan var!

Jag kommer direkt på en, återkommer med lite om den boken under helgen. En ledtråd är att det finns en häst med i romanen.

onsdag 26 april 2017

Novell #16 - Luise Justine Mejer

Astrid Lindgren skrev inte bara barnböcker, även om det är för dessa hon blivit så älskad. Jag har tidigare läst hennes Krigsdagböcker och nu även några av hennes noveller. Luise Justine Mejer har jag läst som en del i Ugglan & bokens läsutmaning Läs en novell II. Den här novellen uppfyller kriteriet att den är sorglig.

Luise Justine Mejer är en en kärlekshistoria från 1700-talets Tyskland, från Goethes tid. Goethe själv, och andra i hans närhet, finns med i Lindgrens novell och ger färg åt tidsepoken. Handlingen berättas av ett berättarjag som utgår från en brevväxling. Redan i inledningen får läsaren därmed veta att berättelsen kommer att sluta mycket olyckligt.

Huvudpersonerna Luise Justine Mejer och Heinrich Christian Boie träffas för första gången på en bjudning hos hovrådet Brandes i Hannover då de båda redan är i 30-årsåldern. En vänskap växer fram mellan dem och leder till flera år av intensivt brevskrivande. Först efter många år utvecklas vänskapen till kärlek, en kärlek som leder till bröllop med påföljande graviditet.

Trots att tilltalet är annorlunda än i barnböcker tycker jag att man ofta kan känna igen Lindgrens typiska ordvändningar. Och hennes humor.
"Här stoppar man människor med litteratur som man stoppar gäss med nudlar".
LUISE JUSTINE MEJER
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

tisdag 25 april 2017

Horatio Sparkins - novell #15

Dags för novell nummer 15 i novellutmaningen Läs en novell II. Den här novellen är skriven på 1800-talet av en gammal favoritförfattare: Charles Dickens och i den spelar hemligheter en stor roll. När jag nu återvänder till Dickens, efter många år, minns jag varför jag älskade hans texter som ung, med bitsk humor framställer han tillgjordhet och dubbelmoral på ett mycket underhållande sätt. Ingen skildrar uppblåsthet som Dickens.

Familjen Malderton, med yngsta ogifta dottern Marianne, har genom lyckosamma omständigheter tagit klivet från relativ fattigdom till en välbärgad ställning. Detta medför så klart att man måste akta sig för att verka låg och eftersträva att likna dem som står över en. Maldertons vill inget hellre än att hitta ett bra parti åt dottern, men trots alla ansträngningar har tillfällena gått dem förbi. När så ynglingen Horatio Sparkins dyker upp bekantskapskretsen väcks hoppet åter. Men vem är han egentligen?

HORATIO SPARKINS
Författare: Charles Dickens
Översättare: Alain Asaid
Förlag: Novellix (2016)
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 24 april 2017

Tematrio - Europa

Jag och dottern har nu pluggat europeiska länder och huvudstäder i två veckar och snart börjar de sitta. Ja, jag får nog lite skrytsamt säga att jag har rätt bra koll vid det här laget. Men tösen kan hon också. Veckans tema är därför Europa. Berätta om tre europeiska favoritböcker!

1. Ett helt liv av Robert Seethaler är en lågmäld, finstämd berättelse om just ett helt liv. Romanen utspelar sig i Österrike under stora delar av 1900-talet. En helt underbar bok, som också finns med på The International DUBLIN Literary Awards short list för 2017. Hoppas den vinner!

2. I Kriget har inget kvinnligt ansikte av vitryska Svetlana Aleksijevitj berättar de stridande ryska kvinnorna om sin tid i Röda armén under andra världskriget. Omskakande och smärtsam läsning.

3. Flykten av spanska Jesús Carrasco handlar om en pojke som gömmer sig och flyr undan något till en början okänt ont. Berättelsen känns både uråldrig, tidlös och  allmängiltig. Och framför allt skrämmande otäck.

Jag har försökt att välja böcker från lite mindre ofta lästa länder, men det var svårt att välja bort allt brittiskt och franskt.

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 23 april 2017

Världsbokdagen

Idag firas Världsbokdagen och jag tänkte skriva ett inlägg om böcker jag läser från jordens alla hörn. Men, det har tyvärr blivit dåligt med världsläsning i år. Jag verkar i hög grad ha fastnat i Sverige och i Storbritannien. Intet liv av  algeriskfranska Nina Bouraoui har jag dock läst, en recension av den kommer inom kort. Vegetarianen av sydkoreanska Han Kang är hittills en av årets läsupplevelser. Och i Italien har jag ju vistats en del tillsammans med Elena Ferrantes karaktärer. Petina Gappahs Memorys bok är på väg hem till mig, den längtar jag verkligen efter. Och Judas av Amos Oz har jag väntat på länge, den ska jag verkligen se till att få hem i bokhyllan. Men det är uppenbart att när jag inte planerar mitt läsande utifrån ett världsperspektiv blir det slentrianmässigt svenskt och anglosaxiskt. Nu är det ju inte så att detta är dåligt i sig, men jag gillar ju egentligen att upptäcka andra sätt att tänka och leva, i för mig okända miljöer. Vad läser ni idag?

fredag 21 april 2017

Författarupprop


Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut har under lång tid växt. Något förlag har sagt att de inte kommer att delta, Ersatz, och flera av de stora förlagen, Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur utövar påtryckningar på Bokmässan att inte släppa in ickedemokratiska krafter. Nu har även ett stort antal författare skrivit på ett upprop där de slår fast att "så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det". I ställer t planeras ett flertal alternativa event på Världskulturmuséet och Göteborgs Litteraturhus. Bland de författare som skrivit under uppropet finns många av de främsta i vårt land och många av mina favoriter, bland annat Johannes Anyuru,Peter Englund, Christine Falkenland, Aris Fioretos, Tove Folkesson, Peter Fröberg Idling, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter, Elise Karlsson, Cilla Naumann, Hanna Nordenhök, Anna-Karin Palm, Göran Rosenberg, Viveka Sjögren, Sara Stridsberg, Jenny Wrangborg, Klas Östergren. När jag började skriva det här inlägget var det 127 författare som skrivit under, nu tycks det vara 139. Undrar hur många det kan tänkas bli? I vilket fall skulle jag gärna vilja hänga en helg i Göteborg med dem.

måndag 17 april 2017

Glad Påsk

Det blev visst helt tyst på bloggen under påskfirande, Göteborgsbesök och Pokemonjakt. Glad Påsk önskar jag er i alla fall med en bild av ett slags "Påskdjur". Under veckan kommer jag att delvis vara ledig så det borde dyka upp lite inlägg om en del lästa noveller.

måndag 10 april 2017

Tematrio - Påskekrim

Det blir inte många deckare lästa av mig, men i år har jag i alla fall läst en novell av Agatha Christie. Jag skulle gärna vilja hitta någon ny favorit, men måste erkänna att jag är väldigt kräsen. Hoppas ändå få tips genom trion.Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.

1. Högst upp på listan bland deckarfavoriter hamnar Karin Fossum med sina poliser Konrad Sejer och Jacob Skarre. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa, respekt och empati. Det kommer en ny till sommaren, det längtar jag efter.

2. Nummer två på listan är självfallet Håkan Nesser. Efter lite velande mellan Van Veeteren och Barbarotti har jag bestämt att Barbarotti är min favorit. Det är främst Nessers språk som gör att jag uppskattar böckerna.

3.  Den tredje författaren är franska Fred Vargas, jag har fallit för hennes intelligenta intriger, den mycket säregna kommissarie Adamsberg och de andra unika karaktärerna på roteln.


"Instruktioner"


Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er. Lycka till!

söndag 9 april 2017

Novell #14 - Den blå pelargonen

Hög tid för novell nummer 14 i novellutmaningen Läs en novell II. Den här novellen handlar om ett mord.

Agatha Christie, världens deckardrottning, var oerhört produktiv och populär under sin livstid. 2015 skulle hon fyllt 125 år och än idag säljs hennes verk i stora mängder. I Den blå pelargonen, en av författarens tidiga berättelser om miss Marple, berättas en mystisk spökhistoria vid ett middagsbord. En kvinna har dött under mycket underliga omständigheter och hennes död hade dessutom förutspåtts av ett medium. Någon runt middagsbordet lyckas så klart lista ut hur allt hänger ihop, och ni kan nog gissa vem. Den blå pelargonen är en trevlig, klurig berättelse som läsaren lätt kan se framför sig.
DEN BLÅ PELARGONEN
Författare: Agatha Christie
Översättare: Helen Ljungmark

Förlag: Novellix (2015)

Köp:
Adlibris, Bokus
Recensioner:
Ugglan & boken, Bokdetektiven

lördag 8 april 2017

Värmlands existentiella nätverk


Idag träffade jag för första gången ett gäng människor i Det existentiella nätverket i Värmland. Vi diskuterade livets väsentligheter och människans villkor. Mycket intressant!

Friheten finns inte
Men frihet finns
frihet att inse
det nödvändiga
frihet att förhålla sej
till det nödvändiga
frihet att undgå
det onödiga
Dröm inte om Friheten
Använd
din frihet

ur Det blåser en sol av Ingrid Sjöstrand

fredag 7 april 2017

Medborgare - en amerikansk dikt

Jag vet inte hur många gula markeringslappar jag har stoppat in i Medborgare - en amerikansk dikt av Claudia Rankine, en överraskningsbok från Albert Bonniers förlag. Jag hade ingen aning om vad det var för slags bok när jag började bläddra, men när jag ett par timmar senare la boken ifrån mig var jag helt matt av insikten om hur vit jag är. Jag vrider mig av obehag inför vetskapen att jag tillhör normen, dem med alla fördelarna, och känslan av att jag också är med och skapar ett rasistiskt samhälle, utan att ha en aning om det. Trots mina försök att agera anti-rasistiskt i alla lägen brister jag ibland i kunskap och förståelse. Därför är jag glad att den här boken råkade hamna i min väg.

Medborgare är en bok som inte är så lätt att beskriva, den rymmer poesi, korta berättelser och bilder. Texterna osar av både klart uttryckt och återhållen vrede, mest berörd och beklämd blir jag av alla episoder där mörkhyade är osynliga. Och då de svarta är synliga förväxlas de ofta med varandra, eller uppfattas som hotfulla. I värsta fall dödar man dem - av misstag. Hur kan man då vara en medborgare?

Texterna har ett du-tilltal som gör mig märkligt indragen i det som berättas, även om händelserna ligger långt från min vardag. Särskilt engagerande är för mig kapitlet om hur Serena Williams porträtteras och tilltalas i olika sammanhang.

Sammantaget är Medborgare en mycket angelägen ögonöppnare, skriven på ett spännande, nyskapande, utmanande sätt. Jag hoppas att den når många läsare.

MEDBORGARE - EN AMERIKANSK DIKT
Författare: Claudia Rankine
Översättare: Marie Silkeberg/Jenny Tunedal
Förlag: Panache/Albert Bonniers förlag (2017)
Köp: Adlibris, Bokus

tisdag 4 april 2017

Tio författare jag träffat

Hannele hade skrivit ett kul inlägg för en tid sedan om författare hon träffat. Jag blev nyfiken och kollade bland mina gamla bilder och det fanns några där också. Här kommer min lista på 10 författare jag träffat. Det flesta har jag så klart sett på Bokmässan/Stockholm Literature, men några har gjort en avstickare till Värmland också.


Kristina Sandberg hälsade på oss i Karlstad och berättade oerhört medryckande om sin trilogi om Maj - en av mina absoluta favoritsviter.


Lars Lerin stöter man på lite då och då i Karlstad. Här framträder han på sitt museum.


Siri Hustvedt signerade min bok på Bokmässan.


Det gjorde Torgny Lindgren också.


Jag fick en pratstund med min favoritförfattare Vibeke Olsson på Bokmässan, det är mitt allra bästa författarminne.


Jag vet inte om Peter Stamm eller jag blev mest förvånad när jag ropade på honom på festen inför Bokmässan. Han förväntade sig inte att bli igenkänd, jag brukar inte hojta på folk, men blev lite starstruck.


Sara Stridsberg pratade om sin pappa och om sin bok Beckomberga så att det blev lite fuktigt i ögonvrån.


Ying Chen - författare till bland annat Stilla - poserar glatt på Stockholm Literature.


Jonas Hassen Khemiri besökte biblioteket i Karlstad och jag hade turen att få träffa honom i en liten grupp innan föreläsningen, för att samtala om hans bok Allt jag inte minns. Ett fantastiskt möte.


Arkan Asaad besökte en skola i Kristinehamn för att berätta om sin egen och sin fars bakgrund.

måndag 3 april 2017

Tematrio - Omläsning

Eftersom det ges ut så mycket fantastisk litteratur varje år har jag börjat begränsa mig när det gäller att läsa om böcker. men ibland kan jag inte hålla mig, utan återvänder till en del favoriter. Berätta vilka tre böcker ni gärna läser - igen och igen!

För min del är det mestadels romansviter och klassiker serier som lockar till omläsning.

1. Jag har precis börjat läsa om Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöfs debutroman. Jag har läst den tidigare, men det var faktiskt så länge sedan att jag inte minns så mycket.

2. Vibeke Olssons serie om slavinnan Callistrate och de första kristna i Rom är en av mina absoluta favoriter. Här skildras livsvillkoren för både slavar och herremän.

3. Jan Guillous serie om Tempelriddaren Arn är också en favorit som jag lyssnat till tre gånger. Det historiska perspektivet är intressant och ibland är det så skönt med något lättlyssnat.

Som bubblare måste jag nämna Muminböckerna, trots att jag tjatat om dem hur ofta som helst. Älskar dem.

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 2 april 2017

Bäst är ju Mumin

Helgens bästautmaning var ju verkligen tvetydlig - lustläsning kan så klart vara lite vad helst. Mest lustfyllt för mig är i alla fall att läsa Muminböcker, jag gillar både kapitel - och bilderböckerna.

"Hon fick aldrig reda på
om allting var på riktigt,
men såvitt man kan förstå
så är det inte viktigt."

Inriktning inredning? April, april ...

Inredningsblogg? Nej, inte alls min stil. Det blir nog böcker även i fortsättningen här.

lördag 1 april 2017

Lyran goes inredningsblogg

Jag har ju bloggat länge (snart 9 år) och det är ju inte utan att man känner sig lite uttjatad ibland. Men vad ska jag göra om jag inte bloggar om böcker? Innan bokbloggandets tid hade jag hemsidor om Sims och om Dolls, men det känns ju inte så aktuellt för mig längre. Däremot blir jag som alltid litet sugen på att vara ute mer när jag känner solvärmen i ryggen. Jag har dessutom en stor trädgård som ropar efter lite uppmärksamhet. Inspirerad av Linda som planerar en kursändring på bloggen funderar jag ändå på om inte det roligaste vore att skriva om inredning och renovering. Vi har ju nyligen renoverat vårt kök och TV-rum, härnäst i tur står hallarna och trappan. Nu finns det ju redan en massa bloggar om inredning, men jag hoppas att ni som läser här hänger kvar även om innehållet blir lite annorlunda än tidigare?

Här är vårt nya kök, klassiskt IKEA. Mest nöjd är jag nog med att vi valde en bänkskiva i trä även om det är lite jobb med den.



I TV-rummet huserar en ganska stor bäddsoffa, stringhyllor och själva TVn så klart.. I det hörn som inte syns på bilden finns en fullpropppad billyhylla.