Läslistor

måndag 31 oktober 2016

Tematrio - Träsk och djungel

Tänkte fortsätta med lite mer geografiska teman, denna gång kanske vi blir blöta om fötterna i djungeln eller träsket. Berätta om tre böcker/berättelser som utspelar sig i våta träskmarker, i djungeln eller i regnskogen (eller liknande blöta ställen)!

1.  Färden genom mangroven av Maryse Condé utspelar sig under en natt, invånarna i en liten by samlas till likvaka. I tur och ordning får vi höra dem berätta om sina liv och om den döde, främlingen Francis Sancher. Författarens språkliga briljans kommer till uttryck genom alla olika personer hon ger röst åt. Berättelsen är mångfacetterad, dramatisk och fängslande, den skildrar kärlek och hat, vidskepelse och förtryck.

 2. I Mot ljuset av Elin Boardy följer Elly med sin syster Annie och hennes nyblivne make Laurids på bröllopsresa till Malaysia. Med på resan finns även Laurids barndomsvän Niels, en ung man med en stark känsla för rättvisa och klasskamp, och plantageägaren Thomsen. Under vistelsen i Malaysia kommer Elly att omvärdera sin kvinnoroll, uppleva en kärleksaffär och skapa en ny identitet. På avskalad prosa skapar författaren en drömlik, suggestiv stämning.

3. Det vita huset i Simpang av Hanna Nordenhök speglar kolonisationens osunda utsugning av land och befolkningen. En ung svensk flicka anländer till Nederländska Ostindien för att förenas med sin holländske make. Hon blir omedelbart sjuk av solen och hettan och tycks aldrig riktigt återhämta sig. Hon föder först en dotter och därefter en son och sjunker därefter allt djupare ner i en depression. Stämningen är sockersöt och klibbig, dagarna släpar sig fram i ett rus av opium, genever och förbjuden sinnlighet.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 30 oktober 2016

Utmaningen "Den bästa"


Det var kul att ha en liten utmaning på fredagarna, men nu kan jag inte komma på några mer "Vem är du i?". Däremot tänkte jag på fredag börja med en ny typ av utmaning, denna gång handlar det att helt enkelt berätta om den bästa i ett givet tema. Låter det kul? Det hoppas jag att ni ska komma att tycka, jag ska försöka vara klurig när jag hittar på olika teman så att det ibland blir lätt och ibland svårt. För den del tror jag att det ofta kommer att bli svårt att utse bara en enda "den bästa". Hänger ni med?

lördag 29 oktober 2016

Astrid Lindgren av Bjorvand och Aisato

Ett oväntat paket ramlade in i brevlådan häromdagen och inuti fanns en fin överraskning - en vacker bok om Astrid Lindgren. Jag hade inte tänkt läsa genast, men blev faktiskt så lockad av de vackra illustrationerna att jag inte kunde sluta bläddra.

Författaren skapar en spännande berättelse om Astrids liv, skriven på ett språk som andas Astrid Lindgren. Här får vi läsa om Astrids uppväxt och viktiga personer i hennes barndom samt om hennes liv som vuxen, båda innan och efter att hon fann sin passion: att skriva för barn. Boken innehåller många citat från Astrids berättelser och vi får läsa om många verkliga personer och händelser som gestaltas i berättelserna.

Illustrationerna är helt underbara, stämningsfulla och lite suddiga; de suddar ut gränsen mellan fakta och fiktion.

Boken passar att läsa högt tillsammans med barn som läser Astrids böcker, men den passar också alla oss som växt upp med berättelserna och har en särskilt plats i våra hjärtan för Astrid. En jättefin presentbok som passar många.

ASTRID LINDGREN
Författare: Agnes-Margrethe Bjorvand
Illustratör: Lisa Aisato
Översättare: Elisabet Fredholm
Förlag: Modernista (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Boktycke, Elina

fredag 28 oktober 2016

Min önskelista (endast böcker)

Har uppdaterat min önskelista. Inte för att det gör att böckerna hittar hit. Men ändå. Man kan ju alltid göra listor. Vad finns på era önskelistor? Har ni läst ngt på min lista?

Rött och svart - Stendhal
Underbarn - Roy Jacobsen
Herre - Niels Fredrik Dahl
Monsieur Linh och den lilla flickan - Philippe Claudel
Kvinnodramerna: Blodsbröllop; Yerma; Bernardas hus - Federico García Lorca
Bergets döttrar - Anna Jörgensdotter
Alfabet - Inger Christensen
Himmel och jord må brinna - Ola Larsmo
Resa mellan ensamheter - Elsa Forsgren
Kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez
Krönika om ett förebådat dödsfall - Gabriel Garcia Marquez
Natt för gott - Jenny Erpenbeck
Malina - Ingeborg Bachmann
Azorno - Inger Christensen
Gammeltida och andra tider - Olga Tokarczuk
Romanerna om Patrick Melrose. Vol 1 - Edward St Aubyn
Traktat om toleransen med anledning av Jean Calas död - Voltaire
Vishetens natt - Marguerite Yourcenar
Den gröna vägen - Anne Enright
Jakob fatalisten och hans husbonde : landsvägsliv, kärlekshandel och krogan - Denis Diderot
De oroliga - Linn Ullmann
A Robot in the Garden - Deborah Install
Sagan om Turid. Krigstid - Elisabeth Östnäs
En gud i spillror - Kate Atkinson
Resa i månljus - Antal Szerb
Saras vingar - Lorenza Farina
Lila - Marilynne Robinson
Ett föremåls berättelse om obesvar - Mikael Berglund
Döden i Venedig - Thomas Mann

torsdag 27 oktober 2016

Magikern av Gracia Deledda - novell #5

Gracia Deledda föddes 1871 i Nuoro på Sardinien och avled 1936 i Rom. Hon debuterade som 15-åring med en novell och tilldelades Nobelpriset 1926 med motiveringen: "för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem". Deledda skrev om sina hemtrakter på Sardinien, ofta om utstötta personer som hamnade i moraliska dilemman och kämpade i tysthet.

Jag har nu läst novellen "Magikern" (del i läsutmaning Läs en novell II, en författare jag inte tidigare läst) som handlar om det unga paret Saveria och Antonio. Paret bor i en idyll och är lyckliga i allt utom ett; de lyckas inte få några barn. Till slut får Antonio veta att orsaken till deras barnlöshet är en förbannelse. Han ger sig iväg för att träffa magikern Peppe, som lagt förbannelsen på Antonio för att få honom att bryta denna.

Handlingen i "Magikern" är inte särskilt utmanande eller nydanande, men slutet gott allting gott. Antonios dröm var att allt skulle bestå, släktled efter släktled och kanske uppfylldes hans dröm.

Både Feministbiblioteket och Nobelprisprojektet har skrivit om romaner av Gracia Deledda, men ingen av dem inspirerade mig att läsa mer. Deleddas romaner verkar vara konservativa och urtrista.
FLER NOBELLER - NOVELLER AV NOBELPRISTAGARE
Författare: Gracia Deledda
Red: Gun Ekroth
Förlag: En bok för alla (2012)
Köp: AdlibrisBokus

onsdag 26 oktober 2016

Jag är Merry

Alltså det är ju det där med de vackra klänningarna. Jag är inte alls intresserad av mode, men jag tycker ju ändå att Arwen och de andra tjejerna har väldigt snygga klänningar. Arwen gifter sig ju också med Kungen, det är ju lockande, kanske. Och Eowyn är ju en förebild utan dess like, hon deltar i strid och är minst lika modig som männen. Fast jag gillar ju kanske inte direkt strider så mycket. Jag tycker att det verkar underbart att leva i frid, lugn och ro i Fylke. Jag är ju en lojal vän, men det vete katten om jag verkligen kan jämföra mig med Sam. Nej jag tror nog att jag väljer att vara Merry, den klokaste av hoberna och den som hjälper Eowyn att döda nazgûlen. Han är liksom en lagom stor hjälte som jag kan identifiera mig med. Och han har ofta kul.

måndag 24 oktober 2016

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Jag läser just nu en helt underbar roman som utspelar sig i en avlägsen bergsby och denna inspirerade till veckans, sannolikt rätt svåra, tema. Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

1. Ett helt liv av Robert Seethaler följer Andreas Egger under hela hans liv, från det att han som fyraåring kom till en fosterfamilj i in alpby. Hans liv kom att förändras när han var med och byggde den första linbanan och när han träffade värdshuspigan Marie. Underbar!

 2. Väggen av Marlen Haushofer gestaltar det allra mest skrämmande - att bli ensam kvar, att vara den enda överlevande människan. En kvinna reser till en jaktstuga i bergen för att tillbringa en lugn helg med sin kusin och hennes man. På morgonen upptäcker kvinnan att hon är ensam och avskuren från omvärlden; en hög genomskinlig vägg omringar jaktstugan och området runt omkring. Ruskigt bra!

3. Under krigsvintern 1939 påbörjar Tove Jansson sitt storverk och 1945 publiceras första delen i berättelsen om Mumintrollet och hans familj. Småtrollen och den stora översvämningen handlar om Mumintrollet och hans mamma, som är på vandring för att söka efter den försvunne fadern. Till slut finner de honom och en mycket vacker liten dal.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 23 oktober 2016

Vi av Kim Thúy

Jag hade verkligen sett fram emot att lyssna på Kim Thúy på Bokmässan, men livet kom liksom emellan och jag missade tillfället. Sedan dess har jag haft lite svårt att skriva om hennes tredje bok (utgiven på svenska), en bok jag läste i somras och totalt älskade. Om man vill hålla det kort, vilket Kim Thúy föredömligt gör, skulle jag helt enkelt kunna skriva att Vi var sommarens vackraste. Men Kim Thúy skriver ju inte bara kortfattat, hon väger dessutom alla ord på guldvåg och väljer det allra bästa. Det önskar jag att jag kunde. Men eftersom jag inte kan det skriver jag väl helt enkelt lite mer.

Författarens debutroman Ru gjorde ett starkt intryck på mig. Ru handlar om en ung flicka som lämnar Vietnam som båtflykting, på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anländer familjen till Kanada. I korta, icke-kronologiska avsnitt får vi ta del av barndomen i Vietnam, den ohyggligt skrämmande flykten, olidliga umbäranden i flyktingläger, ankomsten till en helt ny värld och utmaningen att leva i exil.

Mãn handlar om en kvinna som lämnar sitt trasiga hemland Vietnam för att söka trygghet i Kanada. Delvis är ramberättelsen i Mãn samma som i Ru, men känslan i berättelsen är mindre sårig. Mãn skildrar handlar om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrar som på olika sätt varit viktiga i huvudpersonens liv, kärleken till mat och den passionerade kärleken.

Tredje romanen handlar om Vi, den "dyrbara, pyttelilla, mikroskopiska" dottern som föds som sista barnet i en familj med tre äldre söner. I samband med kriget i Vietnam flyr modern med barnen, medan fadern väljer att stanna kvar i hemlandet. Flykten är mycket riskabel och farofylld, människor dör under den fasansfulla båtresan, skräcken bosätter sig i människorna. I det nya landet Kanada kämpar familjen med att anpassa sig till allt nytt, samtidigt som den äldre generationen vill värna om de ursprungliga värderingarna. Likt många ungdomar anpassar sig Vi lättare än de äldre och hamnar i en lojalitetskonflikt. Med stöd av sin moster utvecklas Vi till en självständig ung kvinna, en självständighet som dock har sitt pris.

Liksom i Ru och Mãn får läsaren ta del av berättelsen i olika fragment, nutid i väst och dåtid i hemlandet. Skildringen av flykten är emellanåt hjärtskärande sorglig och ohyggligt vacker. Få författare lyckas kombinera smärta och skönhet som Kim Thúy. Här finns inte en uns av sentimentalitet, däremot oerhört starka känslor. Hennes texter är sällsamt vackra, anspråkslösa och sakliga. Lågmält och exakt skapar författaren bilder fyllda av röster, ljud, smaker, dofter, färger, känslor. Kim Thúys texter korsar genrer och är lika mycket poesi som prosa. Texten i Vi byggs upp runt specifika teman eller platser, t ex "Sjön som doftar vår", vilka skapar bakgrund för ett avsnitt. Dessa teman finns återgivna i marginalen på ett mycket dekorativt sätt. Som grafisk helhet är sidorna mycket tilltalande.


Vi behandlar samma teman som författarens tidigare romaner, d v s livet i exil efter en flykt och skapandet av en ny identitet. Särskilt tydligt tycker jag att författaren i Vi gestaltar hur olika individer i en familj väger traditioner och den nya friheten på en vågskål, för att hitta rätt balans. I Vi får vi även ta del av de tidigare generationernas liv i Vietnam, ett inslag som jag verkligen uppskattade.

När jag har läst 2-3 böcker av en författare brukar jag ofta känna att det är nog och så söker jag mig vidare till andra. När det gäller Kim Thúys författarskap kommer jag att läsa alla böcker som översätts.
VI
Författare: Kim Thúy
Översättare: Ulla Linton
Förlag: SEKWA (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Anna, Lotten

lördag 22 oktober 2016

Snäckorna - novell #4

Dags att berätta lite om novell #4 i läsutmaningen Läs en novell II. Den här gången valde jag att läsa Snäckorna av Karin Boye och den visade sig handla om en förälder och ett barn.

Novellen Snäckorna kröp under huden på mig och fick mig att börja fundera över min mammas situation, då hon gifte sig med en man som hade barn sedan tidigare. Jag har ju alltid vetat att situationen var påfrestande för min mamma och jag har haft lätt att förstå hur det måste ha varit jobbigt för mina äldre syskon att plötsligt få en ny mamma. Och svårt tycker Tord, som berättar sin historia i Snäckorna, att det är. Han är tio år och minns fortfarande sin mamma, trots att han bara var fyra år när hon dog. Nu ska någon ny kvinna ersätta henne och Tord är upprörd, ledsen och känner sig övergiven. Pappan och den nya kvinnan gör i början många försök att få Tord att ta till sig sin nya mamma, men Tord tänker minsann inte ge vika. Tursamt nog verkar den nya kvinnan förstå sig på barn och inser att hon måste vänta tålmodigt och ge Tord tid att anpassa sig till alla förändringar.

Snäckorna är en finstämd, känslosam berättelse som lämnar mig nöjt småleende. Karin Boye är en författare man kan lita på, hon håller balansen fint, räds aldrig känslorna, men låter inte sentimentalitet ta över.
SNÄCKORNA
Författare: Karin Boye
Förlag: Novellix (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Sagas bibliotek 

fredag 21 oktober 2016

Vem är du i Tolkiens värld?

Det finna massor av olika karaktärer i Tolkiens värld, mer eller mindre kända. För de flesta av oss är kanske Tolkien lika med Sagan om Ringen och Bilbo, men hans skrev även andra berättelsen som jag, nu när jag googlat lite, blir mycket nyfiken på. Nåväl, känd eller okänd; vem är du i Tolkiens värld?


Berätta lite om vem du är (eller kanske skulle vilja vara) i Tolkiens värld och kommentera gärna här så att vi kan hitta era inlägg! Här finns en quiz om ni behöver lite hjälp. Det finns massor av quizzies om ni googlar, men var försiktiga: i en av dem blev jag en orc!?

onsdag 19 oktober 2016

Pestan, PAX del 7

Här har jag suttit och hållit på min recension i nästan en vecka för att jag blandat ihop recensionsdatum. Boken läste jag ju medan den var rykande het, jag t o m insisterade på att läsa den före en mycket upprörd dotter. Nåja, det slutade med att hon fick läsa medan det var ljust ute och jag på natten. Här kommer i alla fall min recension av Pestan sjunde delen i den ruskigt bra PAX-serien. Hoppas nu att författarna skriver i raketfart så de sista tre delarna kommer SNART!

PAX-serien handlar om bröderna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred, eftersom deras mamma dricker. Anders och Laylah är schyssta och killarna börjar snabbt trivas hos dem. Men det är inte lika bra överallt. I skolan finns taskiga Simon och hans gäng, och Simons pappa Thomas som är minst lika elak och dessutom tyvärr lärare. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. I Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att kämpa mot ondskan.

I Pestan närmar sig julen, men i staden Mariefred är det ingen vidare julstämning. Under hösten har många otäcka och oförklarliga saker hänt och människorna börjar bli rädda. Flera av stadens invånare har dessutom på senare tid  smittats av en underlig sjukdom, Alrik, Viggo och deras mycket speciella kompis Iris måste ta reda på vem Svarthäxan är, så de kan bekämpa sjukdomen. Men det visar sig vara svårare än de räknat med ...

Som vanligt i PAX-serien innehåller Pestan en fantastisk blandning mellan spännande, fantasifulla äventyr och nyanserade porträtt av ett par unga killar som växer upp under svåra omständigheter. Jag tycker att författarna hittar precis rätt röster när de låter killarna uttrycka sig och många nyanser när de gestaltar deras inre tankar och känslor. I Pestan skildras också ett otrevligt, realistiskt fenomen: medborgargardet.  Några vuxna i stan, ledda bland annat av skolsköterskan Maggan Migrän och slöjdläraren Thomas ger sig efter barnen och har svårt att se var gränsen går för vad man kan göra mot barn.

Texten har ett oerhört driv, är lättläst (lagom för 10-åringar) och humoristisk. Dottern asgarvar vid en del mindre rumsrena ord. Illustrationerna i svart-vit seriestil förstärker både lustiga och otäcka detaljer, jag tror att de i sig lockar till sig en del läsare. Böckerna är dessutom vansinnigt snygga med sina färgade kanter, olika färg på varje bok. Superbra, med andra ord. Vi är ganska PAX-tokiga i min familj, nästa sommar ska vi resa till Mariefred och upptäcka mer.

PESTAN
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Serie: PAX del 7
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Carolina, Fantastiska berättelser

tisdag 18 oktober 2016

Novellixer om flykt


Igår ramlade det in ett fint litet Novellixpaket med angeläget innehåll i min brevlåda.  I höstens specialfyra finns fyra noveller som handlar om flykten till Sverige, och om det nya livet här. Här finns både den nyanländas perspektiv och en berättelse om någon som kom hit för 70 år sedan. Här skildras rädsla, förtvivlan, hopp och utanförskap. Jag ser verkligen fram emot att läsa, har bara lite svårt att bestämma vilken jag ska börja med.

måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar

Jaha. Det var ju meningen att dagens tema skulle handla om en Nobelpristagare, typ en syrisk eller koreansk poet eller en kenyansk eller japansk romanförfattare. Inte en amerikansk låtskrivare. Så därför får det bli ett lite improviserat tema i stället, inspirerat av något vi pratade om på jobbet idag. Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej.

1. På Shutter Island, i Patient 67 av Dennis Lehane, ligger det hårdbevakade sjukhuset för dömda mentalsjuka brottslingar. Här vårdas de allra "farligaste" brottslingarna. Hit kommer kriminalaren Teddy Daniels och hans kollega Chuck Aule för att utreda ett fall med en förrymd patient/fånge. Men hur är det möjligt för en patient att gå upp i rök på en isolerad ö? Och vad betyder de kodade meddelanden patienten lämnat efter sig? Vem är patient 67? Ingenting är vad det verkar vara. Spännande och överraskande.

2. Aldrig bättre av O Thiam Chin är en novellsamling som skildrar ett modernt Singapore. Jag har läst den inledande novellen "Fyrverkerier", som handlar om två flickor som rymmer från Hemmet, en sorts ungdomsvårdsskola där flickor med psykiska problem och anpassningssvårigheter placeras. Novellen ger en kort glimt av en fruktansvärd situation, av utsatthet, övergrepp och övergivenhet.

3. En mörderska bland oss av Hannah Kent utspelar sig på Island under 1800-talet. Inför sin avrättning placeras den dödsdömda pigan Agnes Magnúsdóttir på en avsides belägen gård hos en familj. Här ska hon vänta på att få sitt straff för att hon dräpt sin husbonde och älskare. Men hur gick brottet egentligen till? Boken är en suverän historisk roman om fattiga kvinnors villkor.

söndag 16 oktober 2016

Jag är lite av varje i Mumindalen

Jag blev lilla My när jag gjorde ett test på Mumins hemsida, men det vet jag inte om jag riktigt håller med om. Fast jag är ju både utåtriktad och känslosam, så vem vet. Jag skulle vilja vara lik Muminmamman som utgör en trygg punkt och låter Mumintrollet utvecklas till en självständig person. Och jag vet att jag är bra på att göra barn synliga.  Men jag är inte ett skvatt huslig. Jag har också starka drag av Snusmumriken, svårt att inordna mig och lite rebellisk. Och jag har en tendens att dra mig undan när saker blir för besvärliga.

lördag 15 oktober 2016

Du är modigast

Under mina år som barnpsykolog har jag i perioder arbetat på sjukhus med barn som har olika typer av sjukdomar och funktionsnedsättningar. När man arbetar med barn som utsätts för svårigheter slås man ofta av deras oerhörda mod. Och man känner starkt med dem och med deras föräldrar. På Barn- och ungdomshabiliteringen högläste jag ibland för barn och jag letar alltid efter böcker som handlar om barn i svåra situationer. När Christina Wahldén berättade om sin bok på ett bloggmingel på Bokmässan kände jag genast att jag ville läsa hennes bok om pojken Knut, som har cancer. Och det är jag väldigt glad att jag gjorde, det här är en berättelse jag varmt vill rekommendera.

Det är julafton och Knut ligger på sjukhuset. På barnonkologen, kallat bonken, en av de jobbigaste ställena på hela sjukhuset. Knut skulle ha fått fira jul hemma, men han har fått feber och måste stanna på sjukhuset. Han känner sig ensam, fast han vet att familjen kommer på besök lite senare. Och han funderar över sin bästis Hugo, som inte har hört av sig alls. Kanske de inte längre är vänner? När det knackar på dörren är det dock inte Knuts familj, utan en clown som kommer. Sjukhusclownen behöver hjälp att hitta sin borttappade portfölj och under letandet träffar Knut Doris, en flicka som inte riktigt vågar åka helikopter hem själv. Den tråkiga dagen förvandlas till ett äventyr tillsammans med nya vänner.

Författaren väver in mängder av faktadetaljer i berättelsen på ett mycket skickligt, närmast omärkligt, sätt. Som läsare får man ta del av hur det kan vara att ha tappat matlusten, att alltid frysa om huvudet, att släpa med sig droppställningar och andra mer eller mindre jobbiga saker. Men Du är modigast är långt ifrån en faktabok om sjukdomen cancer, boken är framför allt en spännande, fantasifull berättelse om en äventyrlig resa genom sjukhusets korridorer och genom luften i helikopter.

Det jag mest av allt tycker om med boken om Knut är att den inte väjer för jobbiga tankar, utan även låter dessa finnas med i berättelsen. Knut tänker på att han måste tro på att han ska bli frisk, annars blir han tokig. Författaren hittar en fin balans mellan hopp och smärta som gör att boken passar både för yngre och äldre barn. Kan läsas som högläsningsbok från c:a 7 års ålder.

Illustrationerna i svart-vitt med både realistiska och lustiga detaljer passar texter fint och gör boken lite mer tillgänglig för de yngre.


DU ÄR MODIGAST
Författare: Christina Wahldén
Illustratör: Bettina Johansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Västmanländskan, Ge mig boken

fredag 14 oktober 2016

Vem är du i Mumindalen?

Det finna massor av olika karaktärer i Tove Janssons böcker om Muminfamiljen och deras vänner. En del av dem bor i Mumindalen, men andra måste man kanske ge sig ut på rysliga äventyr för att finna. Vem av dem är du?


Berätta lite om vem du är (eller kanske skulle vilja vara) i Mumindalen och kommentera gärna här så att vi kan hitta era inlägg!

torsdag 13 oktober 2016

How many roads ....



Blowing in the wind 
How many roads must a man walk down
Before they call him a man
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand
How many times must the cannonballs fly
Before they are forever banned
The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind

How many years must a mountain exist
Before it is washed to the sea
How many years can some people exist
Before they're allowed to be free
How many times can a man turn his head
And pretend that he just don't see
The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind

How many times must a man look up
Before he can see the sky
How many years must one man have
Before he can hear people cry
How many deaths will it take till he knows
That too many people have died
The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind

The answer, my friend, is blowing in the wind
The answer is blowing in the wind

Nobelpriset i litteratur 2016 tilldelas Bob Dylan



Nej, det hade jag aldrig gissat. Nobelpriset i litteratur 2016 tilldelas Bob Dylan med motiveringen "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen". Vad jag tycker vet jag faktiskt inte, jag är mest oerhört överraskad. Har ju aldrig läst, med däremot lyssnat mycket på Dylan. Och visst är det i ärlighets namn lite roligt att Akademien överraskar.

onsdag 12 oktober 2016

Ngũgĩ wa Thiong'o, en Nobelpriskandidat

Både 2010 och 2014 har jag försökt tilldela Ngũgĩ wa Thiong'o Nobelpriset utifrån sjunkande odds på vadslagningslistorna. Nu sjunker oddsen igen, men frågan är om det verkligen betyder något i sammanhanget. I vilket fall skulle jag bli glad om Ngũgĩ wa Thiong'o verkligen presenteras som pristagare i morgon och jag kan ju passa på att skriva lite om honom hur det nu än blir med priset.

Ngũgĩ wa Thiong'o anses vara Kenyas störste författare. Han föddes 1938 och tillhör folkslaget kikuyu. Framträdande i Ngũgĩ wa Thiong'os romaner och pjäser är kritik mot orättvisor och politisk korruption. Ett centralt tema handlar om vad som händer med människor när de skiljs från sina förfäders land, vilket Ngũgĩ wa Thiong'o själv upplevt, i samband med att hans far förlorade sin mark till en vit farmare. För sin regimkritik har Ngũgĩ wa Thiong'o suttit fängslad och han lever sedan 1982 i exil.

Jag har läst två romaner av författaren, båda faktiskt oerhört bra. Floden mellan bergen är en berättelse om myter som kolliderar, om de vitas makt och de svartas kamp för att bevara sin identitet. Det är en historia som både fokuserar på starka mäns egenintresse och kollektivets behov av ledare. Författaren skildrar en komplex situation utan att förenkla och romantisera. En blomma av blod är en osentimental, gripande, vass satir om kolonisationens effekter på samhället och individen. En krävande, intensiv och mycket läsvärd roman.

Vi får väl se i morgon om det är Kenyas tur att få en Nobelpristagare, jag håller en liten tumme för det.

tisdag 11 oktober 2016

Hennes nya namn, Elena Ferrante del 2

När jag läste första delen i Neapelkvartetten blev jag helsåld och jag har otåligt väntat på del två, Hennes nya namn. Bok 2, Ungdomsår. Hösten har präglats av massor av spekulationer om Ferrantes identitet och nu har det avslöjats att böckerna är skrivna av en relativt okänd översättare vid namn Anita Raja. Mig kvittar det totalt vem det är som skrivit böckerna, men jag tycker att det är skönt med författare som tydligt visar att de inte vill överexponeras i media, utan relatera till läsarna via sina texter. Som sagt har jag väntat otåligt och frågan är om läsningen var värd all väntan? Kort svar: JA!

Första delen i sviten, Min fantastiska väninna, recenserad här, utspelar sig i Neapels fattigkvarter på 50-talet, där Elena Greco och Lila Cerrullo växer upp och blir vänner för livet. Deras vänskap är dock från första början komplicerad och fylld av rivalitet, kärlek och lojalitet. Lila är en oerhört begåvad flicka som inte tillåts läsa vidare. I stället gifter hon sig tidigt. Elena får möjlighet att studera, men känner sig alltid lite underlägsen sin fantastiska väninna. Flickornas uppväxt är fylld av vardagens våld i ett land som nyligen varit i krig, ett land vars traditioner präglas av vendettor. Deras frihet är starkt beskuren av ett djupt rotat patriarkalt system och starka traditioner där släkten bör följa släktens led och skomakarn ska bli vid sin läst.

Hennes nya namn tar vid där den första delen slutade, d v s mot slutet av Lilas bröllopsfest. Lila tror att hon kan göra vad som helst, men redan under bröllopsnatten visar det sig att hennes giftermål med Stefano Carracci är ett stort misstag. Han misshandlar och våldtar henne brutalt. Lila blir kvar i Neapel och lever ett traditionellt liv, medan Elena lyckas, med hjälp av Lila, bryta sig loss och flytta till Pisa för att studera. Denna klassresa är svår för Elena att hantera, hon känner sig inte hemma i den nya miljön. Och hon har hela tiden en känsla av att det inte är hon, utan Lila, som borde leva det nya livet.

Jag använde ord som suverän och fängslande om första delen i Neapelsviten och därför känner jag mig nu lite ordlös. För andra delen är helt enkelt ännu bättre, trots att den är lite tonårsaktigt ordrik här och var. Som läsare har man landat i miljön och författarens gestaltning av de unga kvinnornas inre och yttre liv blir hela tiden mer och mer intressant och komplex. Inte minst beskriver författaren Lilas sviktande hälsotillstånd, hennes ”gränsupplösning” på ett nyanserat sätt.

Den stora behållningen med Neapelsviten hittills är framför allt skildringen av den oerhört komplicerade vänskapsrelationen, men romanerna handlar också om en bildningsresa, en klassresa och ett försök att att förändra en identitet. Fett bra, får jag väl dra till med, för att förnya mina beskrivande ord. Läs!

Titta gärna på boktrailern för att få lite italienkänsla.



HENNES NYA NAMN
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag: Norstedts (2016)
Serie: Neapelkvartetten (del 2)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Anna, Den läsande kaninen

måndag 10 oktober 2016

Tematio - Alternativa Nobelpris

På torsdag får vi veta vem som tilldelas Nobelpriset 2016. Men vi kan väl passa på att dela ut lite egna priser, eller hur? Vilken levande barnboksförfattare vill ni ge ett "Nobelpris"? Vilken svensk levande författare vill ni ge ett "Nobelpris"? Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett "Nobelpris"?

1. Ja, jag specificerade levande barnboksförfattare för att inte alla skulle ge priset till Astrid. Jag ville göra det lite svårare för er. Men jag inser att jag gjorde det svårt för mig också för många favoritförfattare visade sig vara avlidna (Maria Gripe, A. A. Milne m fl). Årets pris delas ut till Ingelin Angerborn "för hennes tonsäkra skildringar av barnets varande mittemellan olika världar".

2. Nobelpris nummer två tilldelas den levande svenske författaren Jonas Hassen Khemiri "för att med språklig lekfullhet omskapa våra bilder av dagens Sverige".

3. Tredje priset delas ut till den finländska författaren Sofi Oksanen "som med vass skärpa för detaljer utforskar relationen mellan offer och förövare".


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 8 oktober 2016

Nobelpriset 2016

Den här bloggen startades ju för att jag skulle skriva om alla Nobelpristagare jag läst. Hmm ja, det har ju inte blivit så mycket med det på slutet. Jag lyckas ju inte disciplinera mig och läsa annat än det jag för stunden har lust med. Men, intresserad av Nobelpriset är jag så klart fortfarande. Om än inte lika mycket som tidigare. En orsak till mitt sviktande intresse har helt enkelt att göra med att flera av mina "favoriter" har avlidit, utan att få priset. Jag tänker t ex på Chinua Achebe och Assia Djebar. Andra favoriter har glädjande nog fått priset under alla år jag bloggat (mer än åtta). Här tänker jag t ex på Tomas Tranströmer och Herta Müller.

Men, vem kan då tänkas få det prestigefyllda priset 2016? Här är en (del av en) lista över oddsen på 20 tänkbara pristagare. Jag har läst drygt hälften av författarna och några av dem skulle jag gärna se som mottagare av Nobelpriset. Kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o har legat högt på listorna under några år, jag har läst två romaner av honom, Floden mellan bergen och En blomma av blod. Båda oerhört bra. Två författare från Israel finns med bland lågoddsarna: Amos Oz och A. B. Yehoshua. Av Oz har jag läst En berättelse om kärlek och mörker och den i dag helt nödvändiga essän Hur man botar en fanatiker. Jag väntar också otåligt på att romanen Judas ska översättas och ges ut i Sverige. Av Yehoshua har jag läst Kvinnan i Jerusalem, en gåtfull roman. Av Claudio Magris har jag läst den vackra Orfeus och Eurydike-pastischen Som ni säkert förstår. Murakami och Oates är mångas favoriter, jag är inte helt övertygad om detta. Längre ner på listan (ej med i bild) återfinns en del andra av mina favoriter som t ex Margaret Atwood, Nawal El Saadawi och Colm Tóibín. Någon av dem ser jag gärna som pristagare. I fjol drömde jag att Zagajewski fick priset, undrar om det blir årets sanndröm? Nå, vem tror ni på? Och vem håller ni på?


fredag 7 oktober 2016

Vem är du i Astrids berättelser?

De alla flesta svenskar har läst eller sett filmatiseringar av Astrid Lindgrens underbara berättelser. En del av dem är mer populära än andra, men man kan nog säga att det finns något för alla hos Astrid. Så, vem är du i Astrid Lindgrens berättelser?


Berätta lite om vem du är (eller kanske skulle vilja vara) i Astrids berättelser och kommentera gärna här så att vi kan hitta era inlägg!

måndag 3 oktober 2016

Tematrio - kroppsdelar i titeln

Jag läser Eugen Kallmans ögon och den får inspirera till veckans tema. Vi har haft det här temat en gång förut, men det var fyra år sedan så jag återvinner. Berätta om tre böcker med kroppsdelar i titeln!

1. Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser handlar den avlidne läraren Eugen Kallman, några elever, lärare och en kurator på en skolan i Norrlans på 90-talet. Främlingsfientligheten sprider sig och man kan undra hur Kallman egentligen dog.  Hittills spännande och nesserskt finurlig. Gillar.

2. I Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj berättar de stridande ryska kvinnorna om sin tid i Röda armén under andra världskriget. Här möter vi kvinnorna som är ledsna över att få flätorna avklippta, de unga kvinnorna som växte under sin tid som soldater och kvinnorna som sågs som horor i stället för som hjältar. Omskakande och smärtsam läsning.

3. Hjärta av damm är en mysrysare av Ingelin Angerborn som passar många åldrar. 12-åriga Bella går en teaterkurs och tycker att det känns nervöst att hon inte känner någon där. Mycket snart börjar underliga, och lite skrämmande, saker att hända på teatern. Ljuset slocknar, iPaden låter underligt, en docka ser ut att vara levande och någon har skrivit "Hjälp mig" på toaletten. Vad är det egentligen som händer? Är det den försvunna teaterdirektören som spökar?


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 2 oktober 2016

Jag är Anne Elliot

Jane Austens sista roman Övertalning - Persuation - är min favorit. I många romaner fokuserar Austen på den första gryende, häftiga förälskelsen, medan hon i Övertalning gestaltar den innerliga, passionerade kärleken som består över tid. Anne är dessutom en mycket intressant karaktär som kämpar med starka känslor av lojalitet och passion. Valde hon fel när hon avvisade Wentworth, eller är det på grund av att hon då gjorde rätt hon får en ny möjlighet? Inte så lätt att veta och en intressant utveckling av Austens teman. Läs gärna mer om Anne här. Min recension här.