Läslistor

onsdag 1 juni 2016

Farväl till vapnen - Hemingway

Idag har jag gjort det! Övervunnit en sån där fånig grej som stört mig ända sedan gymnasiet. Jag har läst Farväl till vapnen av Ernest Hemingway. När jag skulle läsa den på gymnasiet för typ 35 år sedan körde det ihop sig totalt. Den eländiga boken skulle läsas på engelska och vi skulle slå upp alla ord vi inte förstod. Efter en mycket kort tid hade jag ingen aning alls om vad boken handlade om. För att komma över problemet med att läsa på engelska fick jag läsa Mario Puzos Gudfadern, den var så spännande att det inte gick att sluta läsa. Men Farväl till vapnen blev inte läst förrän nu, många år senare.

Första världskriget rasar för fullt i norra Italien där den frivillige amerikanen Löjtnant Fredric Henry tjänstgör som ansvarig för ambulansförarna. Under kriget lär han känna den engelska sjuksköterskan Catherine Barkley, som även hon velat göra en insats i kriget. En häftig förälskelse blossar upp mellan dem, vilket leder till konsekvenser av många slag.

Hemingways bakgrund som reporter är tydlig i Farväl till vapnen. Romanen innehåller handlingar och dialog, men mycket lite om inre aktiviteter. Och när väl tankar och rädslor gestaltas blir det lite överdrivet. Och ja, visst är det något irriterande med den undergivna Catherine som till varje pris vill vara en god kvinna. Fast hon hade onekligen en rätt så radikal inställning till behovet att vara gift innan sänggåendet och barnafödandet. Fredric är en riktig karlakarl som kan hantera både rädslor, förluster och plågor utan känslomässiga reaktioner. Det blir onekligen lite stereotypt. Med dagens mått mätt, i alla fall.

Uppläsaren läser boken på ett lite distanserat, återhållet sätt, vilket passar texten mycket bra.

Sammantaget är Farväl till vapnen en lättläst, ganska stereotyp berättelse om kärlek i skuggan av ett krig. Bitvis retar jag mig på karaktärerna, bitvis blir jag faktiskt berörd.

FARVÄL TILL VAPNEN
Författare: Ernest Hemingway
Översättare: Louis Renner
Uppläsare: Gert Lundstedt
Förlag: Viatone (2016)
Köp: Storytel, Adlibris, Bokus

4 kommentarer:

  1. jag läste en del Hemingway på engelska och hade åtskilligt besvär med en del facktermer. mörsare till exempel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vet jag inte ens vad det är på svenska ...

      Radera