Läslistor

fredag 5 februari 2016

En bön för de stulna - Jorden Runt V

En bön för de stulna handlar om den unga flickan Ladydi, som växer upp på mexikanska landsbygden i en kultur präglad av drogkarteller och åsikten att kvinnor är varor man kan hantera hur som helst. Därför gäller det för mödrarna att dölja döttrarnas skönhet, de förfular deras ansikten med smink, missfärgar deras tänder och ser till att hålla dem gömda när knarkkartellens bilar kommer. I byn finns inga män kvar, de har övergivit sina familjer för ett liv i drogernas värld. Eller för att arbeta i USA. Kvinnorna kämpar för att överleva och för att beskydda sina döttrar. Vackra flickor är villebråd och en dag kommer bilen till Ladydis by.

Inför skrivandet av En bön för de stulna ägnade Jennifer Clement många år åt att intervjua unga kvinnor som utnyttjats sexuellt, blivit fängslade eller blivit slavar under skulder. Oändligt många unga kvinnor i Mexico har fallit offer för knarkkartellerna. På landbygden gräver familjerna gropar för att de unga flickorna ska kunna gömma sig när knarkkartellernas bilar kommer. I städerna stjäls flickor på öppen gata. Hela Mexiko är fyllt av gömda kvinnor. Och av stulna kvinnor.

Texten är brutalt realistisk, känslomässigt återhållsam och den har en poetisk prägel som gör att man som läsare kan njuta av att läsa om vedervärdiga händelser. Ladydis berättelse känns som en hård knytnäve i solarplexus, man tappar andan och vrider sig för att undkomma. Ändå kan man inte sluta läsa. Clement gestaltar inte kvinnorna som hjälplösa offer, hon skildrar också deras sammanhållning som ger dem styrka att fortsätta kämpa mot alla odds.

Sammantaget är En bön för de stulna ett omskakande dokument som vittnar om unga kvinnors utsatthet, maktlöshet och hjälplöshet i ett korrumperat system.

Läs gärna författarens egen beskrivning av romanen och av situationen i Mexiko.
EN BÖN FÖR DE STULNA
Författare: Jennifer Clement
Översättare: Niclas Hval
Förlag: Albert Bonniers (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Feministbiblioteket, Bokhora

4 kommentarer:

  1. Fint skrivet om en otäckt bra bok. Verkligt bra val att ta med den på resan jorden runt. Tur ändå att det emellanåt glimtade till av hopp och livsglädje för flickorna och kvinnorna i boken, annars hade den blivit olidligt jobbig att läsa. Och då ska jag bara läsa om det, tankarna går till alla de som lever mitt i det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag, visst är det viktigt att både lite humor och mycket styrka finns gestaltat. Annars orkar en ju inte ta till sig denna vedervärdiga historia.

      Radera
  2. Har länge tänkt läsa den här. Det måste jag ju, trots att den verkar så hemsk. Vet du om författaren själv är från Mexiko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Född i USA, men uppväxt i Mexiko har jag läst. Och hon bor i Mexiko nu. Fantastisk bok, trots det hemska innehållet.

      Radera