I perioder läser jag dystopier av alla de slag och nu tror jag att det är dags igen. Jag är nu drygt halvvägs genom Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood och är både förfärad och hänförd. Den är ruggigt bra. Men vad ska jag välja sedan? Ge mig tips på tre bra dystopier (bred definition, postapokalyps går lika bra)!
1. I Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood har religiösa extremister tagit över och kvinnan har reducerats till en barnalstrande varelse utan egen vilja och tankeförmåga. Världen är strikt patriarkal och hierarkisk. Och hotet om våld finns påtagligt närvarande. Det här är en skrämmande bra roman, som jag ännu inte läst slutet på. Atwoods text kryper under huden och ger mig mardrömmar.
2. Processen av Franz Kafka är det mest surrealistiska jag någonsin läst. Romanen handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Hur man än tolkar handlingen är förtrycket så påtagligt att det känns rent fysiskt då man läser boken.
3. Väggen av Marlen Haushofer har jag valt att ta med på årets Jorden Runt-resa. I den upptäcker den kvinnliga huvudpersonen plötsligt en morgon att en genomskinlig, ogenomtränglig vägg rests runt henne och den gård hon besöker. Inga levande människor finns innanför väggen och allt utanför ser ut att ha dött mycket hastigt. Som enda sällskap har kvinnan en ko, en hund och en katt. Dagarna ägnas åt att försöka överleva och ta hand om djuren. Det här är en roman som verkligen skrämmer då den tangerar många människors absoluta fasa: att bli ensam.
"Instruktioner"
Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Jag har lite svårt för genren men här kommer i alla fall tre läsvärda böcker
SvaraRaderahttp://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
Processen av Franz Kafka är en av mina favoriter: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2016/01/dystopier.html
SvaraRaderaJag läser sällan dystopier el liknande men lyckades hitta tre i alla fall http://boklysten.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
SvaraRaderaTjänarinnas berättelse är suverän! dyker ofta upp i tankarna fast det är över ett år ssen jag läste den :) Här finns fler bra dystopier:
SvaraRaderahttp://mshisingen.blogspot.com/2016/01/tematrio-dystopier.html
Här kommer min trio
SvaraRaderahttp://dengladaforsokskaninen.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
Exakt så är det: Tjänarinnans berättelse är RUGGIGT bra!!!! ska se om jag kan komma på en trio i morron när jag vaknar!
SvaraRaderaKul uppgift, men jag valde inga nya böcker utan några riktiga klassiker.
SvaraRaderahttp://skrivrobert.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html
Jag väljer inte heller dystopier, men när det väl händer påminns jag om hur bra de kan vara. Här några tips från mig: http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/2016/01/tematrio-dystopier.html
SvaraRaderaFör övrigt, "Väggen," bra val men usch vad den romanen gjorde mig deprimerad! Det är nog därför jag generellt undviker dystopier. De är så deppiga, vilket ju ligger i genres natur.
SvaraRaderaJa, den bär man med sig ett tag.
Raderamin trio: http://mrscalloway.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html
SvaraRaderaTjänarinnans berättelse är bra. Atwood är en grymt duktig författare. Här är min trio: http://www.pocketblogg.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande/
SvaraRaderaAtwood är så bra! Haushofer står fortfarande på läslistan.
SvaraRaderaHär kommer tre andra tips: http://sannasbokhylla.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html
Läst både tvåan och trean (Väggen - så bra!). Här är min trio denna gång:
SvaraRaderahttp://ibokhyllan.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
Inte min genre, men det var inte så svårt att plocka ihop tre stycken, i alla fall :-)
SvaraRaderahttp://annzah.com/2016/january/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
Min genre helt klart, så här kommer mina ( fler än tre ) svar.
SvaraRaderahttp://bokhuset.ax/2016/01/19/tematrio-dystopier-och-annat-elande/
Här var det tre dystopier :) http://bokslut.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
SvaraRaderaHär är mina tre: https://nilmasbokhylla.wordpress.com/2016/01/19/tematrio-dystopier-och-annat-elande/
SvaraRaderaÅh jag älskar dystopier. Här kommer mina tips:
SvaraRaderahttp://bokmamma.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier.html
Processen är den enda av dessa som jag har läst, men jag håller med om att det är bland det mest surrealistiska jag någonsin har läst. De andra två står högt upp på min önskelista.
SvaraRaderaMin trio: http://lacrimamens.com/blog/tematrio-dystopier.html
Här kommer min trio:
SvaraRaderahttp://lenasgodsaker.blogspot.se/2016/01/tematrio-dystopier-och-annat-elande.html
https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2016/01/20/tematrio-dystopier/
SvaraRaderaBlev en kort lista, dystopier är inte riktigt min grej.
Än finns tyvärr ingen blogg.
SvaraRaderaMin Tematrio - Dystopier och annat elände kan göras lång, men när det är begränsat till tre blir det tre mer eller mindre uppmärksammade som som inte nämnts ovan. Läs vettja! En är en riktig klassiker anno 1920 från Tjeckien som tyvärr verkar vara negligerad. Två är nyare förmågor från Tyskland respektive Frankrike.
- R.U.R = Rossum’s Universal Robots av tjeckiska Karel Čapek
En pjäs som kom 1920 och som för första gången via radioteatern översattes till svenska 1934. Detta klassiska verk av Karel Čapek är verket som introducerade ordet robot för världen. Det kommer sig av ordet för slav på tjeckiska. Kort sagt en klassisk dystopi som är mer än läsvärd. Själv sökte jag denna bok på boklådor i samband ett besök i Tjeckien för några år sedan, men det slutade med att jag fick beställa den online och det säger en del om hur viktigt verket är.
- Corpus Delecti av tyska Juli Zeh
Boken handlar om en hälsodiktatur där det för staten medborgarnas åsikter är mindre viktiga än att samma medborgarna sköter sina hälsa och här finns rebeller. Känns det igen?
- Utredningen av fransmannen Philippe Claudel
Den som läst tex "Processen" av Frans Kafka och "Du sköna nya värld" av Aldous Huxley känner igen sig och blir bortkollrad. Utredaren kallas "Företaget för all mänsklig aktivitet" för att utreda en självmordsepedemi, men motarbetas eftersom ingen vill bli utredd och än mindre ta ansvar. Denna dystopi tar upp delar av globaliseringen och Fort Europa. Personligen råkade jag på boken genom att de lokala biblioteket skyltade med boken framför mina ögon. Det var långt innan jag ens började smygläsa bokbloggar. :)
/L8
Corpus Delicti gillade jag skarpt.
Radera