Läslistor

måndag 31 augusti 2015

Tematrio - facklitteratur

Ett passande namn för den här veckans tema vore slem och snor, men eftersom det inte känns som ett vidare upplyftande tema tänker jag passa på att fråga vad ni läser när ni läser facklitteratur. Berätta om tre bra/intressanta faktaböcker! Gärna något från er "professionella sfär". Om ni inte läser så mycket jobbrelaterat kanske ni har andra favoriter att berätta om.

1. Jag arbetar som skolpsykolog och läser därför mycket om barns situation i skolan. En av mina favoritgurus är Ross Greene. Hans bok Vilse i skolan handlar om hur man kan/bör bemöta barn med utagerande beteende utifrån tesen att "barn gör rätt om de kan". Den här boken är läsvärd för alla som jobbar med eller har barn.

2. Hjärnan, lärandet och minnet är mitt "specialintresse" och boken Den lärande hjärnan av Torkel Klingberg är både informativ, rolig och intressant. Bland annat kan man här läsa att intensiv träning faktiskt medför att nya nervceller skapas. Och sådana behövs ju ...

3. I Ett litet barns dagbok försöker författaren Daniel Stern beskriva hur världen kan tänkas upplevas av det lilla barnet. En mycket fascinerande bok som är intressant för alla föräldrar.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

tisdag 25 augusti 2015

Värmland läser


Här är Värmlands läsambassadörer Stefan Holm, Emelie Hebbe, Ismael Attaria, Karolina Nolin och Dekan Izat. Nu startar snart kampanjen VÄRMLAND LÄSER. Två böcker kommer att utses och jag hoppas verkligen på något av Tunström. Under hösten kommer aktiviteter att ske på olika platser i Värmland. Kampanjen avslutas därefter på värmländska bokmässan på CCC 27–28 november där det bland annat kommer bjudas in till Värmlands största bokcirkelträff.

måndag 24 augusti 2015

Tematrio - Sommarens minnesvärda

Är sommaren slut? Ja, i det närmsta, tror jag. Och de flesta av oss har väl redan jobbat några veckor. Dags således att summera. Berätta om sommarens tre bästa läsupplevelser!

1. Den här sommaren kommer jag att minnas som sommaren då jag läste, tittade på och drömde om Henrik VIII, Anne B och Cromwell. Både böckerna (Wolf Hall och För in de döda) och TV-serien är magnifik!

2. Det jag så smått börjat komma igång med, om än lite sent, är läsandet av Ovidius Metamorfoser. Förhoppningsvis får jag till lite inlägg framöver.

3. Den här sommaren är också sommaren jag började gå igen och många kilometer har det blivit med berättelser om kvinnor i öronen. De förklädda flickorna i Kabul engagerade mycket och när jag lyssnade på Under det rosa täcket klampade jag på som tusan i ren ilska.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 23 augusti 2015

Kvinnoalfabetet - B

Dags för bokstaven B.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B? Elin Boardy är en ung, svensk författare som jag gillar skarpt. Jag har läst hennes Allt som återstår, Mot ljuset och Mary Jones historia. Tre mycket olika, mycket bra romaner.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Sport = kultur. Malin Baryard är en fin förebild för alla hästtokiga tjejer som drömmer om att bli hoppryttare.


3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. Det där med förebilder är inte så lätt. Det närmaste en aktuell förebild jag har är helt enkelt min kompis Birgitta, som tänker klokt och lever därefter.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat? Jag kan inte påstå att jag utforskat Simone de Beauvior, även om jag läst en del om henne och just påbörjat läsning av romanen Misstag i Moskva. Jag har inte läst hennes stora verk Det andra könet - ännu.

lördag 22 augusti 2015

Tobakshandlaren

En bok om en ung österrikisk pojke, hans stora kärlek från Böhmen och hans vänskap med en åldrande Sigmund Freud, skulle det kunna vara något för en inte särskilt freudiansk psykolog? Jo, det skulle man väl kunna tänka sig. Och ja, det var det. Faktum är att Tobakshandlaren av Robert Seethaler är en riktig "lyran-bok", här finns allt det avskalade, långsamma, lågmälda och oavslutade jag älskar i romaner.

Franz växer upp i en stillsam alpby med sin mamma. En dag förändras livet radikalt och Franz måste lämna byn och börja arbeta. Mamman ordnar ett jobb hos tobakshandlare Trsnjek i Wien, en stor stad där allt kan hända. Den ena kunden är mer spännande än den andra och Franz får lära sig att en tobakshandlare inte nödvändigtvis måste röka. Däremot måste en tobakshandlare vara insatt i alla världshändelser och det blir man genom att läsa alla tidningar innan de säljs. Tiden är sent 30-tal och Hitler nämns i varenda tidning. Trots att både Trsnjek och Franz har svårt att förstå det verkar det som om allt fler människor börjar gilla Hitler. Judarna i grannskapet flyttar, en efter en. Andra blir arresterade och utsätts för något okänt ont i Gestapos högkvarter och kommer aldrig tillbaka. Samtidigt som detta sker drabbas Franz av en himlastormande förälskelse, en känsla så besvärlig att han måste försöka få hjälp av självaste Professor Freud, en av tobaksbutikens kunder, för att förstå hur han ska hantera den. Den gamle professorn har dock börjat tvivla över klokheten i sitt yrkesval:
"Hur hade han någonsin kunnat komma på den rent absurda tanken att vilja förstå detta lidandet eller faktiskt kunna lindra det? Vilken djävul hade tagit honom i besittning och fått honom att ägna största delen av sitt liv åt sjukdom, bekymmer och elände? Han borde ha blivit fysiolog och med sin skalpell i lugn och ro skurit upp insektshjärnor i lövtunna skivor. Eller skrivit romaner, spännande äventyr som utspelar sig i fjärran länder och svunna tider."
Trots det möjligen lite krystade att skriva in Freud i romanen, är dialogen mellan Freud och Franz det som verkligen lyfter romanen för min del. På ett enkelt sätt ges Franz tillfälle att sätta ord på sina funderingar, och han får en del kloka råd av Freud. Dessutom tycker jag så klart att diskussionerna kring Freuds divan och psykoanalysens andra metoder är mycket slående och roliga:
"Hm, hummade Franz och lade ena handen på sin panna för att lugna kaoset en aning i tankarna där inne. Kan det kanske vara så att er soffmetod inte gör något annat än tränger bort patienterna från sina invanda, men trevliga vägar, för att skicka ut dem på en helt okänd stenåker, där de mödosamt måste finna sin väg, som de inte har minsta aning om hur den ser ut, hur lång den är eller om den ens leder till något mål?"
Tobakshandlaren är berättad i tredje person, utifrån den unge Franz tämligen naiva syn på tillvaron. Språket är enkelt, konkret och mycket lättläst. Under handlingens gång mognar Franz i takt med att landet nazifieras. Jag har läst Metamorfoser av Ovidius parallellt med Tobakshandlaren och berättelsen om Franz skulle passa i denna. Kanske kan man läsa Tobakshandlaren som en allegori över Österrikes relation till nazismen. Först naivitet, sedan desillusionering.

Sammantaget är Tobakshandlaren en minnesvärd berättelse om en ung pojkes väg till mognad i ett land som faller samman.
TOBAKSHANDLAREN
Författare: Robert Seethaler
Översättare: Jörn Lindskog
Förlag: Thorén & Lindskog
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 17 augusti 2015

Tematrio - Vänskap

Det har varit en omtumlande helg med lika delar glädje och sorg. Dottern fyllde tio, vilket firades med buller och bång. På lördagen avled dock en gammal klasskamrat, vilket har påverkat mig starkt. Det här temat, Lena, är därför till dig. Tills vi ses igen ... Berätta om tre böcker som handlar om vänskap!

1. En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa är en underbar roman om en udda vänskap mellan den hjärnskadade matematikern, hans hushållerska och hennes 10-årige son. Charmigt och intelligent. Det här boken borde ha passat min kompis som var så bra på matte. Tur att jag satt bredvid och kunde skriva av ...

2. Igelkottens elegans av Muriel Barbery handlar om två, mycket speciella, huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Den ena huvudpersonen är Renée Michel, en hyperbegåvad och ovanligt beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Den andra huvudpersonen är Paloma, en brådmogen 12-åring som är mycket besviken på sin familj och på livet som helhet. En stark vänskap mellan Renée och Paloma växer fram, en vänskap som blir mycket betydelsefull för dem båda.

3. I Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson bryter Mor Sofi och Fredrika mot socknens seder och börjar bada i bykhuset varje vecka. På detta sätt inleds en varm vänskap. Sofis ättlingar Ellen och Sally växer upp i Norrköpings fattiga gränder och lär känna varandra då de båda flyttat till landsbygden. Fram växer en stark vänskap där de båda kvinnorna hjälper varandra i kampen mot fattigdom och elände. Den här romanen påminner också om Lena, som alltid vågade gå sin egen väg.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 15 augusti 2015

Kvinnoalfabetet - A

Linda har startat en ny utmaning med fokus på kvinnor - jättekul!

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A? Min favoritförfattare på A riktar sig inte till mig när hon skriver, utan till 10-12-åringar. Men jag slukar böckerna i alla fall. Ingelin Angerborn skriver mysiga, lite rysliga böcker som gestaltar barns tankar, känslor och relationer på ett jättefint sätt.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Bokbloggaren och kulturkollaren Anna Johansson vill jag då passa på att lyfta fram. Hon skriver intressanta texter och sån't hon läst, sett och upplevt.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka. Alfhild Agrell, en av våra stora dramatiker, tycker jag att fler borde upptäcka. Hon borde skrivas in i litteraturhistorien igen.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat? Svetlana Aleksijevitj väntar stillsamt på sin tur i min bokhylla, jag tror att det blir en spännande möte.

fredag 14 augusti 2015

Lyckligt lottad

Det har kanske inte varit så mycket strandläsning den här sommaren, men det hindrar ju inte att en kan vilja läsa något lite mer lättsmält och underhållande under semestern. Mitt val föll på Lyckligt lottad av Amy Bloom och det visade sig vara ett bra val för mig. Jag tyckte om den här romanen som till sin spretiga, sammanfallande natur speglar ett 40-tal, karaktäriserat av att sammanhangen luckrades upp och människorna ofta tappade fotfästet. Romanen beskrivs som som ”En kalejdoskopisk bild av livet under det tumultartade 40-talet” av The Oprah Magazine och det tycker jag är en perfekt beskrivning av en roman som efterlämnar minnet av en känsla snarare är minnet av en berättelse.

Lyckligt lottad handlar om två systrar, Eva och Iris, deras okonventionella pappa och en hel del andra udda karaktärer som dyker upp och försvinner ur romanen. Det hela börjar med att Evas mamma dumpar henne hos fadern efter det att faderns fru avlidit. Utan pålitliga föräldrar söker sig systrarna till varandra, trots deras olika personligheter. Iris drömmer om att blir filmstjärna, men drabbas hårt av tidens syn på vad som är tillåtet för kvinnor. Eva läser Tarotkort för lättrogna kunder på en frisersalong. Familjen flackar runt USA utan någon tydlig plan och utan någon riktning i sina liv.

Romanen är fragmentarisk i sin uppbyggnad, pendlar mellan olika tidsperioder, har olika perspektiv och blandar olika stilar. Bland annat förekommer en hel del brev - vissa blir avsända, andra inte.

Sammantaget är Lyckligt lottad en lättläst roman om en familj och en värld som faller samman.

LYCKLIGT LOTTAD
Författare: Amy Bloom
Översättare: Helen Sonehag
Förlag: ETTA Förlag (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 10 augusti 2015

Tematrio - Sån't en kan äta

Nu kommer det ett till tema som är svårt, i alla fall för mig. Temat handlar denna vecka om sån't som är ätbart och detta något ska dessutom finnas med i titeln. Berätta om tre böcker vars titel innehåller något att äta! Ni får vara hur kreativa ni vill!

1. Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl handlar om en välartad, fattig gosse som en dag får besöka Willy Wonkas chokladfabrik tillsammans med några rikare och mycket mer vanartiga barn. Roligt och smaskigt!

2. Kvinnor och äppelträd är Moas debutroman och den skildrar på ett fantastiskt sätt de utsatta och upproriska kvinnornas liv. Ett gott äpple betyder mycket då det är brist på allt.

3. Falafelkungen är död av Sara Shilo handlar om en familj och ett land i kris. En intressant modern skildring av livet i Israel. Och en berättelse om en familj och en man som var stolt över sin falafel.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 9 augusti 2015

Stötarna



Jag minns vagt att jag såg TV-serien Dubbelstötarna i början av 80-talet och nu har jag läst de tre romanerna av Tomas Arvidsson. I Enkelstöten beslutar sig två gamla kamrater, en studierektor och en läkare, för att råna en bank. Hur skulle de kunna bli misstänkta? I Dubbelstöten stjäl doktorn, tillsammans med sin nya, unga fru, Nobelpriset. I Bakstöten är doktorns fru och en äldre väninna huvudpersoner när de rånar en värdetransport. Jag har med förtjusning lyssnat på alla böckerna på Storytel i uppläsning av Harald Leander.

När det gäller spänning är det väl lite si och så i böckerna, men de är fantastiska tidsdokument över ett 80-tal som nu verkar vara långt borta. Här finns inga datorer och ringa får man göra från telefonkiosker. Allra roligast är den vassa politiska satiren, som får mig att fnissa rejält många gånger om.

torsdag 6 augusti 2015

Wolf Hall och För in de döda - Bok och TV

Nu är den tyvärr slut! Den bästa TV-serie jag sett, baserad på två fantastiskt bra böcker. Ja, jag pratar förstås om TV-serien Wolf Hall som bygger på romanerna Wolf Hall och För in de döda av Hilary Mantel. Under sommaren har jag växelvis tittat på TV-serien och läst del två För in de döda (Wolf Hall läste jag 2013 när den var relativt ny). Och det har varit oerhört givande. Så här i efterhand vet jag inte om TV-tittandet förhöjde läsupplevelsen, eller tvärtom. Men en fantastisk upplevelse var det.

Wolf Hall och För in de döda utspelar sig i England, under 1530-talet. Kung Henrik VIII är gift med Katarina som inte lyckas föda någon son. Kungen blir alltmer desperat, utan en son kommer familjen att förlora makten. Henriks enda val är att få äktenskapet annullerat så han kan gifta om sig. Den tilltänkta bruden är Anne Boleyn, kungens oskuldsfulla älskarinna. Men att få påven att annullera ett mångårigt äktenskap är inte någon lätt sak. Här gäller att intrigera på hög nivå. Till sin hjälp tar Henrik Thomas Cromwell, smedsonen som haft ett tufft liv och klättrat på ett närmast obegripligt sätt på maktens stege. Cromwell lyckas där alla andra misslyckats och Henrik får sin Anne. Samtidigt driver Cromwell igenom förändringar i kyrkan som gagnar honom själv. Anne misslyckas dock också med uppgiften att föda fram en manlig arvinge och Cromwell kallas återigen in för att lösa problemet.


Trots alla spännande kungligheter och deras extrema egenheter är det Thomas Cromwell som är Mantels huvudperson. Och hon skildrar honom med många nyanser, utan att försköna och utan att demonisera. I Mantels skickliga händer blir Cromwell en man som både är hårdför i politiska intriger och mycket ömhjärtad och kärleksfull gentemot sin hustru och sina barn. Faktum är att jag blir mycket förtjust i honom. Det är dock inte så lätt att förstå sig på honom. Drivs han av hämndbegär, är han lojal mot någon annan än sig själv? Vill han förändra kyrkan utifrån egen vinning eller är han egentligen troende?


Wolf Hall och För in de döda tog båda lång tid att läsa och lång tid att smälta. Den andra boken kändes dock inte lika svårgenomtränglig textmässigt och den innehöll inte heller riktigt samma mängd karaktärer. Förutom porträttet av Cromwell är det framför allt språket som gör mig lyrisk. Texten är tät och fullspäckad av innehåll och oväntade metaforer. Som lekman upplever jag språket som gammaldags på ett tidsenligt sätt.
"Hans supplikanter sänder honom malvasir och muskatell, valacker, vilt och guld; gåvor och förläningar och borgenssedlar, amuletter och medaljer."
Mantel passar också på att kommentera skillnaden mellan faktaverk och skönlitteratur på sitt eget oefterhärmliga vis. Hennes penna kan verkligen röra sig som änglarnas vingpennor.
"När Wyatt skriver utvecklar hans rader vingar, och när de spänner ut fjäderdräkten dyker de under sin egen innebörd för att sedan höja sig och sväva över den. ... En lag skrivs för att fastslå mening, en dikt för att undfly den. En vässad fjäderpenna kan prassla och röra sig som änglars vingpennor."
Sammantaget är de två första böckerna om Thomas Cromwell helt fantastisk läsning och TV-serien är faktiskt i särklass den bästa historiska skildring jag sett. Tur att jag har allt inspelat.
FÖR IN DE DÖDA
Författare: Hilary Mantel
Översättare: Jesper Högström
Förlag: Weyler Förlag (2014)
Serie: Thomas Cromwell (del 2)
Köp: Adlibris, Bokus

onsdag 5 augusti 2015

SEKWA i höst



SEKWA ger i höst ut nya romaner av två författare jag tidigare tyckt mycket om. Har höga förhoppningar!

tisdag 4 augusti 2015

Ser fram emot ...

Jag ser just nu mycket fram emot ...





Vad ser ni fram emot?

måndag 3 augusti 2015

Tematrio - Länder i titeln

Kanske är det här temat lite svårt, men det ska ju vara lite utmanande, eller hur? Temat handlar denna vecka om länder och om folk som bor i dem. Dessutom ska detta finnas med i titeln. Berätta om tre böcker vars titel innehåller något land!

1. Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa handlar om flykt, språk och utanförskap.

2. Jugoslavien, mitt hemland av Goran Vojvonić handlar om kriget på Balkan, 20 år senare.

3. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om hår. Och om att vara svart i Amerikat.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 2 augusti 2015

Månadssummering - Juli 2015

Lewispjäserna - Peter May
Ordning i klassen - Eva Larsson
En studie i rött - Arthur Conan Doyle
Paris, Lola & jag - Moa Eriksson Sandberg
Bakstöten - Tomas Arvidsson
Lyckligt lottad - Amy Bloom
Dubbelstöten - Tomas Arvidsson
Enkelstöten - Tomas Arvidsson
Hitom himlen - Stina Aronson
Vit som marmor - Carina Burman
Gengången - Ingelin Angerborn

Juli månad kom att handla mycket om promenader med olika deckare i öronen. Stöten-böckerna av Arvidsson gillade jag framför allt för deras politiska satir, Mays tredje del i Lewis-trilogin var en besvikelse.

Två barn- och ungdomsböcker lästes, som vanligt är Angerborn fantastisk i sitt sätt att skriva om spirande förälskelser och mystiska händelser.

Bäst, och i en helt egen klass, var Hitom himlen.