Läslistor
▼
fredag 3 juli 2015
Halvårsbästalista
Fanny gjorde en halvårsbästalista i tisdags och Linda gjorde en i onsdags. Det är meningen att det ska vara en 10-bästa-lista, men jag har fuskat lite genom att slå ihop två delar i samma serie. Vilka är era favoriter från första halvåret 2015?
För in de döda av Hilary Mantel är del 2 i författarens skildring av historien runt Thomas Cromwell. Aldrig tidigare har jag upplevt historia som så intressant, Mantel levandegör karaktärerna in på bara huden.
Pärlor & patroner av Loka Kanarp gestaltar i 4 tecknade rutor historiska kvinnor på ett fängslande, humoristiskt och tänkvärt sätt. Urvalet kvinnor är kanonbra, här samsas dubbla Nobelpristagaren Marie Curie med rövarprinsessan Cecilia Vasa och flygplanskaperskan Leila Khaled. Denna bok är ett måste för er alla!
Isidor och Paula av Ola Nilsson än en vacker och mycket berörande variant av Orfeus och Eurydikemyten i Rilkes tappning. En av halvårets mest smärtsamma läsningar.
Oryx och Crake av Margaret Atwood är en vass samhällsskildring, en spekulativ postapokalyps som gestaltar hur en ensam människa försöker överleva i en värld av faror. Mycket kortfattat skulle man kunna säga att Atwood på ett skrämmande realistiskt sätt gestaltar vår framtid om inte moral och etik tillåts styra över den (natur)vetenskapliga utvecklingen.
Hägern av Lise Tremblay innehåller fem löst sammanfogade kapitel där olika bybor - eller sommargäster - berättar sin berättelse om den lilla avfolkningshotade byn. Huvudperson är dock inte någon av berättarna, huvudperson är själva byn.
Dödssynden av Harper Lee är en underbar skildring av några barns relationer sinsemellan och ett varmt porträtt av en pappa som gör allt för sina barn. Samtidigt skildrar romanen hur rasism, hat och orättvisa styr i det fördolda.
Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang är en lättläst berättelse om en liten frihetslängtande som grubblar en del över meningen med livet och oroar sig för att inte kunna lägga ägg och få en liten kyckling. Sun-Mi Hwang lyckas så befriande enkelt beskriva alla svåra tankar och alla starka känslor ett efterlängtat föräldraskap medför, den här boken är en liten pärla jag hoppas att många kommer att upptäcka.
I Samlade dikter av Edith Södergran ägnar sig författaren åt att översätta själen till språk. Hon inspireras både av den ryska futurismen och den tyska expressionismen, men resultatet blir något alldeles eget. I flera av Södergrans dikter experimenterar hon med olika sätt att utforska kvinnligheten på ett nytt och normbrytande sätt.
Liv till varje pris och Sörja för de sina av Kristina Sandberg är de två avslutande delarna i trilogin om Maj. Sammantaget är detta en av de allra bästa kvinnoskildringar jag någonsin läst. Gestaltningen av Maj är äkta och trovärdig, hon blir en verklig person vars livsöde berör.
Skyline av Patricia Schonstein Pinnock handlar om ett slitet hyreshus i Kapstaden dit människor från Afrikas alla hörn beger för att söka en fristad. Här bor den unga berättaren tillsammans med sin yngre, autisktiska syster Mossie och deras alkoholiserade mamma. Här bor också flyktingar som illegalt strömmar in i landet på flykt från brutala krig, torka, svält och fattigdom. Omskakande!
Jag gjorde en kort halvårsbästa igår (http://boktanken.blogspot.se/2015/07/allra-bast-detta-halvar.html)
SvaraRaderaTrilogin om Maj är bland det bästa jag läst, men nu var det ett tag sedan så den finns inte med på min lista. Likaså Dödssynden!
I sommar ska jag hugga in på För in de döda - ser verkligen fram emot den, Mantels språk är underbart.
Ja, Mantels språk är både utmanande och fascinerande!
RaderaTack för tipset om Pärlor och patroner, som verkligen låter som en bok för mig. Har helt missat.
SvaraRaderaEn perfekt bok för dig och alla som är intresserade av kvinnohistoria på ett lättsamt sätt.
Radera