Läslistor

torsdag 2 april 2015

Stafettinlägg på Internationella Barnboksdagen

Jag brukar försöka skriva något om barnböcker från jordens alla hörn i samband med Internationella barnboksdagen, idag är det extra kul eftersom vi är så många som deltar i Boktjuvens bloggstafett. Här kommer lite om både nya och äldre favoriter. Jag tänjer på reglerna en smula och skriver även om ett par svenska böcker med mångfaldsfokus.

Småkrypsboll av Tove Pierrou och Joanna Hellgren handlar om hur ett klurigt barn, när det pressas in i omgivningens förväntningar, ändå lyckas kapa åt sig ett litet handlingsutrymme och göra något som känns meningsfullt. Texten är lättläst och bilderna befriade från stereotypa gulligheter. Omko har ingen lust att spela fotboll och den ena skon är alldeles för stor. Men det visar sig vara bra, för då får en hel del småkryp som behöver räddas plats i skon. Småkrypsboll är en universell berättelse om barns rätt att få vara barn på egna villkor.


Lilla Quains får en storebror av Linda Mjölner och Ellen Sundquist är en underbar bok om hur en familj blir till. Glädjen och värmen i texten förstärks av underbara, färgglada, roliga illustrationer. På ett enkelt sätt gestaltas att kärleken inte begränsas av hudfärg eller långa avstånd. När den söta, blå Lilla Quains var liten bodde hon på ett barnhem tillsammans med en massa andra barn. En dag kom två chokladbruna figurer och besökte bäbisarna. Den största viskade på ett konstigt språk att hon var Lilla Quains mamma och att de nu var en familj, för alltid. Lilla Quains, mamman och storebror Mo stannade i Lilla Quains land i flera månader och reste runt och upplevde äventyr. När de kom hem var inte Lilla Quains en bäbis längre, hon hade blivit en modig och busig liten tjej med många fina tofsar i håret.


Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt är omisskännligt fransk i stilen även om dess skapare är från Sverige. Berättelsen handlar om den excentriska Mademoiselle Oiseau, hennes magiska parisiska våning, alla de vackra sakerna hon sparar i små finurliga lådor och de kloka, hjälpsamma och egensinniga katterna. Men framför allt skildrar boken en oväntad, originell vänskap som leder till att en grå liten flicka får färg, börjar drömma och utvecklar en egen vilja. En oerhört charmig berättelse med underbara illustrationer.


Naku, nakuu, nakuuu! av Nanoy Raphael och Sergio Bumatay handlar om barns oro att bli bortglömda när ett syskon föds. Det outtalade temat och de suggestiva bilderna gör det här till en bok utöver de vanliga. Texten är enkel och bilderna mycket avancerade. De är liksom lite skeva och inledningsvis ganska dystra i färgvalet. Här är helt enkelt inget gulli-gull. Boken tilldelades 2013 års Peter Pan-pris med motiveringen: Den filippinska bilderboken Naku, nakuu, nakuuu! representerar en del av världen vi sällan möter i den svenska barnboksutgivningen. Bokens tema – att få syskon – är dock universellt. Pojken Iskos oro inför de förändringar han anar kommer att ske i familjen uttrycks genom det återkommande utropet "Naku, nakuu, nakuuu!" (ungefär "Oj, oj, oj!").".


I den koreanska bilderboken Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Varje uppslag innehåller en kort, vacker, poetisk text och den mest fantastiska illustration man kan föreställa sig. Bilderna föreställer kinesiska tecken, de är rikt smyckade och väcker både barnets och den vuxnes lust att läsa mer. "Jag älskar solen. Jag älskar den värmande solen. När gräset och träden ser den växer de så det knakar. Jag älskar verkligen solen."


Katitzi & Katitzi och Swing av Katarina Taikon och Joanna Hellgren har nyligen kommit ut i en lätt reviderad nyutgåva. Min förhoppning är att många vuxna och barn läser om Katitzi och att böckerna hjälper till att belysa romernas situation runt om i världen. I första boken om Katitzi lär vi känna Katitzi när hon bor på ett barnhem. Där finns både snälla och stränga fröknar och snälla och mindre snälla barn. Redan i andra kapitlet är dramatiken stor då Ruttan knuffar Katitzi i sjön. Katitzi kan ju inte simma. Men Katitzi har en riktig familj också och så småningom återvänder hon till dem. Det är inte lätt för Katitzi att vänja sig vid ett resande liv med hårt arbete. Familjen får inte stanna på samma plats mer än några veckor och barnen får inte gå i skolan. Varför, undrar Katitzi och brottas med frågan om vad zigenare eller romer egentligen är.


Grodan och kärleken av holländaren Max Velthuijs är en alldeles bedårande kärlekshistoria om en grön groda, som blir kär i en vit anka. En del andra djur i boken har synpunkter på att grodan och ankan har olika färger, men det bryr sig inte grodan om. Däremot har han svårt att ta mod till sig och berätta för ankan att han älskar henne. Till slut väljer han en drastisk metod för att imponera på henne. En viktig bok med färgglada och lustfyllda bilder.


Ynari flickan med de fem flätorna är skriven av en ung angolansk författare - Ondjaki - och berättelsen är både en klassisk saga och en mycket till synes afrikansk berättelse. Kanske är det bokens värme och speciella humor som gör att den känns lite annorlunda än västerländska berättelser. Dessutom finns djuren och naturen med på ett mycket påtagligt sätt, vilket skapar en fin motvikt till magin, en bra balans. Ynari älskar att promenera på ängarna, lyssna på fåglarna och sitta nere vid floden och titta på fiskarna. En kväll möter Ynari en pytteliten man. Trots att han är så liten blir Ynari inte rädd. Ynari och Lilleman lär känna varandra och de tycker mycket om att leka med ord. På dagarna samtalar de om ords betydelser och på nätterna drömmer Ynari om resor till främmande platser. Ynari får även följa med Lilleman till hans by, där får hon lära sig att hitta på och att utplåna ord. En dag bevittnar Ynari och Lilleman ett krig, detta leder till att Ynari bestämmer sig för att hitta sin egen magi och utplåna krig. Sammantaget är boken en trösterik, vacker berättelse av drömmar, vishet, vänskap och kärlek.

Här är länkar till alla stafettande bokbloggar och tider för deras inlägg:

Kl   6 Kim M Kimselius
Kl   8 Boktjuven 
Kl 10 Lyrans Noblesser
Kl 12 Sincerely Johanna
Kl 14 Bokform 
Kl 16 Västmanländskans bokblogg
Kl 17 Lilla Bokhyllan
Kl 18 Bokomaten 
Kl 19 Mina skrivna ord
Kl 20 Sofies bokblogg
Kl 22 Bak bok mat
Kl 24 Boktjuven

8 kommentarer:

  1. Du har verkligen hittat många intressanta barnböcker för att symbolisera internationella barnboksdagen :-)
    Kram Kim

    SvaraRadera
  2. Ser att min bloggtid inte har kommit in. Jag hade 06.00 och här är länk till mitt inlägg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2015/04/h-c-andersen-en-man-som-vavde-drommar-i.html
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  3. +1 på det - jättebra tips!

    SvaraRadera
  4. Blir helt klart sugen på Jordbarn himmelsbarn, den verkar så uppenbart en illustrationsfavorit. Mademoiselle Oiseau har jag hemma efter rean tackolov :)

    SvaraRadera