Läslistor

torsdag 30 april 2015

Dödssynden/To Kill a Mockingbird

Det finns många romaner om de svartas situation i USA under mitten av 1900-talet, både fantastiskt bra och mer mediokra. Till de riktigt bra hör naturligtvis Toni Morrisons och Maya Angelous berättelser samt Alex Haleys Rötter. Och nu har jag en till roman att lägga till på listan över de fantastiska: Dödssynden/To Kill a Mockingbird av Harper Lee. Boken har länge funnits med på min läslista och den har stått rätt många år oläst i min bokhylla. Hade jag vetat att den var så bra hade jag sett till att läsa den för länge sedan. Nu blev jag i alla fall inspirerad utifrån att det för första gången ska komma ut en ny bok av författaren, Ställ ut en väktare, en roman där flera av personerna från Dödssynden åter dyker upp. Jag längtar.

Dödssynden utspelar sig i den lilla fiktiva staden Maycomb i Alabama i en tid då segregationen mellan svarta och vita var total. Berättaren är den unga flickan Scout, som bor tillsammans med sin storebror och fadern. Modern avled då Scout var mycket liten, så liten att hon inte har några minnen av henne. Fadern Atticus arbetar som advokat och är en av stöttepelarna i den lilla staden. Han är också kanske lite väl beläst, i vissas ögon, och han låter även sina barn utveckla ett ifrågasättande, kritiskt tänkande. Detta gör skolan till en olidlig pina för Scout, för där tillåts hon inte kunna något. Livet för Scout är annars på många sätt idylliskt, hon tillbringar sin lediga tid tillsammans med brodern Jem eller hushållerskan Calpurnia. På somrarna besöker vännen Dill den lilla staden. Barnen ägnar sig åt diverse lekar, bland annat smyger de på sin mystiska granne som inte visat sig utomhus på åratal. När Atticus får i uppdrag att försvara en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna förändras stämningen i den lilla staden och livet för alltid. Hatet, orättvisan och rädslan tar över.

Handlingen är berättad i ett långsamt tempo och ofta med tonvikt på sånt som är viktigt för små flickor. Under stor del av romanen ligger fokus på familjerelationer och det stillsamma livet i den lilla staden med alla dess traditioner. Vi får följa Scouts utveckling under några år och vi får följa det som sker i den lilla staden utifrån hennes perspektiv. Kontrasten mellan hennes lite naiva sätt att uppleva världen, och de otäcka incidenterna som äger rum, förstärker författarens antirasistiska "budskap".

Jag hade förväntat mig en roman som handlade om rasism och blev förvånad över den underbara skildringen av barnens relationer sinsemellan och det varma porträttet av en pappa som gör allt för sina barn. Bokens styrka ligger i skildringen av den lilla stadens människor, likväl som i gestaltandet av hur hat och utsatthet kan driva människor till de mest fruktansvärda handlingar. Toppbetyg.

DÖDSSYNDEN/TO KILL A MOCKINGBIRD
Författare: Harper Lee
Översättare: Jadwiga P Westrup
Förlag: Bonnier Pocket
Köp: Adlibris, Bokus

tisdag 28 april 2015

Månadssummering - Mars 2015

Linjen - Elise Karlsson
Svart som natten - Ann Cleeves
Jaktturen - Agnès Desarthe
Skymningsporten - Jeanette Winterson
Samlade dikter - Edith Södergran
Lewismannen - Peter May
Hem - Toni Morrison
Sigrids hemlighet - Karin Wahlberg


Bäst jag skyndar mig att redovisa mars månads lästa böcker innan april också tagit slut.

En deckare - Lewismannen - var riktigt bra, den andra - Svart som natten - har jag redan glömt.
Winterson gillar jag som vanligt mest för hennes språk, Desarthe var en trevlig ny bekantskap.
Linjen är en både poetisk och krass skildring av arbetslivets påverkan på människan. Läsvärd!
Morrison skriver som vanligt berörande om den svarta befolkningens livssituation i USA, här handlade det om en hemvändande soldat.
Sigrids hemlighet var en helt OK historisk roman.
Och Edith Södergran var så klart helt fantastisk!

måndag 27 april 2015

Tematrio - Sol, vår och blommor

Det är mycket gräva i trädgården just nu. Ledbruten överallt är jag av allt rensande och fixande. Men fint ska det bli. Och doftande inte att förglömma, jag älskar blommor som doftar. Veckans tema är att berätta om tre böcker som på något sätt anspelar på våren med den efterlängtade solen och de kommande blommorna. Var konkreta och berätta om en trädgårdsbok eller långsökta och berätta om en bok med en blomma i titeln. Helt upp till er.

1. En av de vackraste böcker jag har är Lars Lerins Naturlära. Här finns både underbara bilder och finurliga ord.

2. En halv gul sol (eller ännu hellre en hel) av Chimamanda Ngozi Adichie har inget alls med våren att göra innehållsmässigt. Men solen behövs ju för att plantorna ska spira.

3. Kameliadamen av Alexandre Dumas d y har inte heller någon anknytning till våren och ska man vara nogräknad tror jag inte ens att kamelior blommar på våren. Men boken och filmen med Greta Garbo är gamla favoriter.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!


lördag 25 april 2015

Kostymdramahelg med Vildvittra

 
Jag ska vara med i Vildvittras Kostymdramahelg, ska ni? Ser fram emot att läsa massor av inlägg om allehanda kostymdramer.

torsdag 23 april 2015

Hönan som drömde om att flyga

I adoptivfamiljer är ett viktigt tema likheter och olikheter och böcker som handlar om att man inte måste vara lika till det yttre för att älska varandra läses ofta. En av våra favoritbilderböcker är Flaxa med vingarna av P.D. Eastman, en alldeles underbar bok om ett oväntat föräldraskap. Nu har jag hittat en liknande bok som vänder sig till läsare i alla åldrar, Hönan som drömde om att flyga av koreanska Sun-Mi Hwang.

Hönan Knopp har en mycket stark egen vilja och stor förmåga att fantisera om olika mer eller mindre tänkbara framtidsutsikter. Hon är också en mycket nyfiken och modig liten höna som tröttnat på att värpa ägg efter ägg bara för att se bondens fru komma och ta dem ifrån henne. Knopp bestämmer sig för att vägra värpa och försöka rymma. Friheten utanför ladan lockar och drömmen är att få ruva ett ägg och få en liten kyckling. Med stor tur lyckas Knopp levande lämna ladan och dessutom lyckas hon hitta ett övergivet ägg ute i trädljungen. Det är bara att börja ruva. När ägget väl kläcks visar det sig dock att det inte var ett hönsägg hon ruvat, för ut kommer en liten andunge. Olikheterna gör dock inte Knopp mindre benägen att skydda sin lilla unge och överösa den med kärlek, trots att tuppen och de andra hönorna hånar henne för att ungen är av annan sort.
"Knopps tankar var i en enda röra, men hon var allt annat än skamsen. Hon hade ruvat sitt ägg med hela sin själ. Hon hade önskat att han skulle födas. Hon hade älskat honom ända sedan han låg i ägget. Hon hade aldrig funderat över vad som fanns inuti. Visst, han är en and, ingen kyckling. Vem bryr sig? Han vet ändå att jag är hans mamma!"
Berättelsen om den lilla frihetslängtande hönan är lättläst och säger mycket om både höns och människor. Den lilla hönan grubblar en del över meningen med livet och oroar sig för att inte kunna lägga ägg och få en liten kyckling. Detta är tankar de flesta som längtat efter barn lätt kan känna igen sig i. Att kärleken inte heller har något med likhet att göra vet också många av oss. Sun-Mi Hwang lyckas så befriande enkelt beskriva alla svåra tankar och alla starka känslor ett efterlängtat föräldraskap medför, den här boken är en liten pärla jag hoppas att många kommer att upptäcka.

HÖNAN SOM DRÖMDE OM ATT FLYGA
Författare: Sun-Mi Hwang
Översättare: Ninni Holmqvist
Illustratör: Nomoco
Förlag: Norstedts (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

måndag 20 april 2015

Tematrio - Böcker från hela världen

På torsdag firar vi återigen Världsbokdagen och jag smygstartar lite genom att ha ett världstema på tematrion. Men hur man ska definiera Världsbok lämnar jag upp till er. Berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn!

1. Jag har precis läst ut en helt underbar koreansk fabel, Hönan som drömde om att flyga, av Sun-Mi Hwang. Berättelsen handlar om en höna som tröttnar på att värpa ägg som bara tas ifrån henne. Hon rymmer och lyckas hitta ett ägg att ruva. Det som kläcks är dock inte en kyckling, men inte behöver man vara lika för att älska varandra. Underbar berättelse!

2. Allt detta tillhör mig av den tjeckiska författaren Petra Hůlová är en mycket intressant flergenerationsroman om mongoliska kvinnor och om en evig strävan efter ett bättre liv. Det mongoliska livet är "exotiskt" jämfört med vårt västerländska, men förtryck ser likadant ut i hela världen. Intressant och omskakande.

3. Skyline av Patricia Schonstein Pinnock handlar om ett slitet hyreshus i Kapstaden dit människor från Afrikas alla hörn beger för att söka en fristad. Här bor den unga berättaren tillsammans med sin yngre, autisktiska syster Mossie och deras alkoholiserade mamma. Här bor också flyktingar som illegalt strömmar in i landet på flykt från brutala krig, torka, svält och fattigdom. Gemensamt för många av dem är att de upplevt händelser så traumatiska att de aldrig blir fria från minnena. I Skyline möts de och delar sina berättelser med varandra. Fantastisk!

Instruktioner

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 18 april 2015

Norden Runt

Kulturkollo har fokus på Nordisk kultur den här veckan och utmaningen är att berätta om:
en bok från ett nordiskt land eller språkområde,
en film från ett annat nordiskt land eller språkområde,
en TV-serie från ett tredje
och musik från ett fjärde land eller språkområde.

Korpen flyger från mitten av 80-talet var nog mitt första möte med isländsk film och kultur. Filmen var oerhört spännande tyckte jag, vilken action! Men, nej den har inte hållit särskilt bra över tid.



Att välja en norsk författare/bok är inte så lätt, det finns en hel uppsjö jag gillar. Jag väljer en favorit som jag hoppas att ni tar till er: Ut och stjäla hästar av Per Petterson. 67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. I byn träffar han dock en man från barndomen och minnena från en mycket speciell sommar gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Vackert språk, lågmäld stämning.

 
När det gäller TV-serier finns det få som slår de danska och den allra bästa är Matador som handlar om vad som händer i den lilla byn Korsbæk när en nykomling slår sig ner där.



Det här blev i hög grad en nostalgikvartett och därför avslutar jag med ungdomsidolerna Hurriganes, det finska hårdrocksbandet. De är i alla fall lika bra som förr :D


fredag 17 april 2015

Juan Ramón Jiménez

1956 tilldelades Juan Ramón Jiménez Nobelpriset i litteratur med motiveringen "för hans lyriska diktning som på spanskt språk bildar ett föredöme av hög andlighet och konstnärlig renhet".

Jag har nu, med ett konstant småleende på läpparna, läst hans prosadikt om den lena åsnan Silver (Silver och jag och Samtal med Silver). Kapitlen är mycket korta (1 sida oftast) och ger anekdotiska inblickar i den gamle poeten och hans åsnas tillvaro. Läsaren får ta del av dem gamle mannens tankar kring tillvaron; kring livet, döden, kärleken och saknaden. Med ett rikt bildspråk, ett långsamt tempo och vackra miljöbeskrivningar tar författaren med läsaren in i en svunnen värld där människor hann vara människor och djur hann vara djur. Stillsamt och rogivande.

Min fina utgåva innehåller dessutom humoristiska illustrationer.

måndag 13 april 2015

Tematrio - Faktion

Det känns alltid lite trixigt att läsa romaner om verkliga personer; hur mycket är "sant", vad är fiktion? Senaste veckan har jag läst Blonde, som fått inspirera till veckans tema. Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion!

1. I Blonde av Joyce Carol Oates gestaltar författaren på ett mycket trovärdigt sätt Marilyn Monroes liv. Som läsare känner jag mig övertygad om att det är den "verkliga" Norma Jeane jag läser om. Extra intressant är att författaren gestaltar Marilyn som en person som blandade ihop sina roller med sig själv i så hög grad att man kan fundera över i vad mån man kan prata om en verklig person.

2. Även Skymningsporten av Jeanette Winterson är en text som blandar verklighet och fantasi. I romanen förekommer flera personer (t ex Shakespeare) som definitivt levt, även om författaren fantiserat ihop en story runt honom. Häxorna i Lancashires brändes också tyvärr i verkligheten.

3. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterhahn en litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv. Boken är skriven i jagform och språket ligger nära min föreställning om hur Boye själv skulle skrivit. Rekommenderas!


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 11 april 2015

Blonde av Joyce Carol Oates

Jag läser äntligen Blonde av Joyce Carol Oates och förstår varför så många hyllar den här romanen. För det är väl en roman, eller? Som läsare blandar man så klart lätt samman fiktion och verklighet när man läser en roman som handlar om en verklig person. En person många av oss dessutom har en hel del egna föreställningar om. Och visst upplever jag det som om jag läser en "sann" bok om Marilyn Monroes liv. Eller är det Norma Jeane Baker jag läser om?

Lever romanen upp till mina högt ställda förväntningar? På ett sätt ja, på ett sätt nej. Nejet är enklast att beskriva kortfattat; jag är helt enkelt inte nog intresserad av Marilyn Monroe, Hollywood, filmstjärnor o s v för att tycka att det är rimligt att läsa nära 900 sidor.

Men, som sagt, det finns en hel del jag säger ja till också i den här tegelstenen, framför allt författarens förmåga att krypa under skinnet på och gestalta såriga relationer, en ensam, rädd ung flicka, ett konstnärligt geni. Som läsare lider jag med huvudpersonen och hoppas att allt ska sluta väl. Och påminns abrupt om att det ju inte gjorde det. Författaren gestaltar också den cyniska showbizindustrin med dess vedervärdiga utnyttjande av unga kvinnor så att jag blir utom mig av ilska. Berättelsen om Norma Jeane väcker onekligen mycket starka känslor hos läsaren.

Texten innehåller som sagt väldigt många ord, men romanen är ändå mycket lättläst. Jag tycker även om att författaren varierar berättarstilen utifrån huvudpersonens psykiska status och textens innehåll. Ja, sammantaget är detta en bok jag gärna rekommenderar. Perfekt sommarläsning i hängmattan.


BLONDE
Författare: Joyce Carol Oates
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2001)
Köp: Adlibris, Bokus

fredag 10 april 2015

Linjen av Elise Karlsson

På ungefär vart åttonde uppslag sitter det i min bok en post-it-lapp för att markera ett viktigt ställe. Som ni kanske kan förstå är detta en bok som verkligen talar till mig. Jag ber därför i förväg om ursäkt för att detta nog kommer att bli en lite hattig recension, fylld av författarens fantastiska sätt att få syn på och formulera komplicerade sanningar på ett enkelt och slagkraftigt sätt. Vill ni få handlingen klar för er får ni läsa andra recensioner eller ännu hellre läsa boken.

Mycket kortfattat kan man beskriva Linjen som modern form av arbetarlitteratur. Handlingen utspelar sig i ett kontorslandskap, i en glasbyggnad där alla hela tiden kan ses. Här lyckas Emma få arbete, efter att under en period ha befunnit sig utanför den livsviktiga linje som definierar människan som en som tillhör eller en som är utanför. Emma trivs i miljön som skapar effektivitet och hon gillar de ytliga bevisen på att vara någon. Hon arbetar hårt och blir befordrad till redaktör för böcker som handlar om positivt tänkande. Snart börjar det dock ryktas om nedskärningar och Emma vet att nu gäller det att hela tiden försöka befinna sig på rätt sida linjen.

Linjen är mycket olik de klassiska, episka varianterna av arbetarlitteratur. Författaren gestaltar i stället i korta scener Emmas tankar kring sin utsatta situation. Citatet nedan är också typiskt för hur författaren gärna lägger till ytterligare en dimension där vissa värdeladdade ord kan ifrågasättas. Frihet t ex.
"Allt jag vill är att mitt namn ska fästas på ett papper under ordet tillsvidare. Jag äter, sover, lever tillsvidare. Men jag är på prov... Jag skäms av att min tillvaro präglas av osäkerhet, kanske för att den gör att allt känns så mycket mer. Den svindlande friheten i det".
Emma uttrycker också tydligt den samtida människans fokus på yta och undvikande av djupgående analys. Med hjälp av självhjälpsböcker, affirmationer och ett positivt tänkande håller man sig på avstånd från sig själv. Ändå skymtar emellanåt en annan sida hos Emma, i minnen från barndomen, i rädsla att falla, rädsla över att glaset ska splittras. Hon försöker dock envist hålla sitt inre i schack.
"De inre världarna, det dolda inom en, vad skulle de kunna betyda för mig? Jag lever i den yttre världen, i tiden som rör sig i en rak linje framåt, bort från mig."
Sammantaget är Linjen en vass, humoristisk satir om vår tids uppslukande fascination av ytligheter och behov av att kategorisera vilka som är innanför respektive utanför (arbets)linjen. Absurd humor, men under ytan en skärande ensamhet och utsatthet.
LINJEN
Författare: Elise Karlsson
Förlag: Natur & Kultur (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

tisdag 7 april 2015

Tematrio - Mat

Det har varit påsk och vi har smörjt kråset. Igår tillbringade vi dessutom stor del av dagen på IKEA med att titta på kök. Vi måste snart helt enkelt uppdatera vårt. Veckans tema blir därför mat, ett ämne det skrivs en hel del om i romaner också. Berätta om tre böcker som präglas av mat!

1. Det är väl rätt givet att jag här passar på att ta med min nyaste favoritförfattare - Kristina Sandberg - och hennes trilogi om Maj. Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris handlar om en ung, osäker hemmafru vars vardag handlar om hushållsarbete och matlagning i alla dess former. Fantastiskt bra!

2. Upptäckten av currywursten av Uve Timm är berättelsen om skapandet av en ny maträtt och en romantisk historia om en kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. Ett flyglarm tvingar dem att tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att stanna hos Lena.

3. Mãn av Kim Thúy handlar om en kvinna som lämnar sitt trasiga hemland Vietnam för att söka trygghet i Kanada. Romanen handlar om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrar som på olika sätt varit viktiga i huvudpersonens liv, kärleken till mat och den passionerade kärleken. Här finns många detaljerade skildringar av matlagning som får det att vattnas i munnen - och tåras i ögonen av minnen och längtan.

"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 4 april 2015

Glad Påsk

 
Glad Påsk önskar jag er alla och läser dagen till ära en bok om en höna som drömmer om att flyga.

fredag 3 april 2015

Skymningsporten av Jeanette Winterson

Skymningsporten utspelar sig i England år 1612, ett England styrt av kung James I, en man som hatar och räds katoliker och häxor i lika hög grad. Ett årtionde tidigare försökte upprorsmakare göra sig av med kungen i den s k krutkonspirationen, vilket gjort kungen paranoid och därmed mycket oberäknelig och farlig. Både kungen och hans efterföljare är besatta av trolldom och ser tecken på häxerier överallt. Händelserna i Skymningsporten bygger på verkliga händelser, vilka nedtecknades av juristen Thomas Potts, en vedervärdig figur som även har en huvudroll i romanen.

Gumman Demdike har fängslats och hennes släktingar samlas på långfredagen på Malkin Tower nära Pendle Hill i Lancashire för att försöka skapa magi och få henne frisläppt. Traktens rikaste kvinna, Alice Nutter, kommer ridande med mat och blir därmed misstänkt att tillhöra de kätterska, trolldomsutövande häxorna. Det finns också saker i hennes bakgrund som väcker misstankar, hur kan hon t ex se så ung ut? Och har hon skyddat personer som deltog i krutkonspirationen?

Handlingen i romanen är berättad av en allvetande berättarröst, ofta i korta, rappa meningar. Stilen är mycket effektfull i all sin enkelhet och får läsaren att mer än en gång rygga tillbaka inför de ohyggligheter som utspelar sig.
"Tom Peeper våldtog Sarah Device. Han var snabb. Han var van."
Romanen inleds med en fantastisk presentation av miljön, texten är rik på metaforer, naturen är besjälad och stämningen trolsk.
"Pendleskogen är gamla jaktmarker, men en del säger att det är bergen som är jägaren – att det lever i sin svartgröna mantel, kortstubbig som ett djurskinn."
Skymningsporten kan beskrivas som en ond saga, med både realistiska och magiska inslag. De realistiska inslagen drabbar verkligen läsaren, texten dryper av ondska, kastrationer, barnvåldtäkter, tortyr, smuts, elände, sjukdom, fattigdomens brutalitet. Blir det för mycket? Tyvärr tror jag inte att något är överdrivet, även om det är påfrestande läsning emellanåt. Det magiska innehållet är jag dock mycket mer tveksam till. Visst kan jag föreställa mig att en del av de utstötta, svårt sargade kvinnorna försökte suggerera sig själva att tro att de hade magiska krafter (som vi diskuterar här på Kulturkollo), men när teman som att sälja sin själ till Djävulen dyker upp förlorar berättelsen i viss mån sitt fokus, tycker jag.

Sammantaget är Skymningsporten en rå, skitig, realistisk berättelse om människors (framför allt kvinnors och barns) utsatthet, som kryddas med en del magiska inslag. Trots mina invändningar gällande en del magiska inslag är det en oerhört läsvärd berättelse som jag gärna rekommenderar.

Andra som läst är Carolina, Litteraturkvalster, Fiktiviteter, Aftonbladet.
SKYMNINGSPORTEN
Författare: Jeanette Winterson
Översättare: Johan Nilsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

torsdag 2 april 2015

Stafettinlägg på Internationella Barnboksdagen

Jag brukar försöka skriva något om barnböcker från jordens alla hörn i samband med Internationella barnboksdagen, idag är det extra kul eftersom vi är så många som deltar i Boktjuvens bloggstafett. Här kommer lite om både nya och äldre favoriter. Jag tänjer på reglerna en smula och skriver även om ett par svenska böcker med mångfaldsfokus.

Småkrypsboll av Tove Pierrou och Joanna Hellgren handlar om hur ett klurigt barn, när det pressas in i omgivningens förväntningar, ändå lyckas kapa åt sig ett litet handlingsutrymme och göra något som känns meningsfullt. Texten är lättläst och bilderna befriade från stereotypa gulligheter. Omko har ingen lust att spela fotboll och den ena skon är alldeles för stor. Men det visar sig vara bra, för då får en hel del småkryp som behöver räddas plats i skon. Småkrypsboll är en universell berättelse om barns rätt att få vara barn på egna villkor.


Lilla Quains får en storebror av Linda Mjölner och Ellen Sundquist är en underbar bok om hur en familj blir till. Glädjen och värmen i texten förstärks av underbara, färgglada, roliga illustrationer. På ett enkelt sätt gestaltas att kärleken inte begränsas av hudfärg eller långa avstånd. När den söta, blå Lilla Quains var liten bodde hon på ett barnhem tillsammans med en massa andra barn. En dag kom två chokladbruna figurer och besökte bäbisarna. Den största viskade på ett konstigt språk att hon var Lilla Quains mamma och att de nu var en familj, för alltid. Lilla Quains, mamman och storebror Mo stannade i Lilla Quains land i flera månader och reste runt och upplevde äventyr. När de kom hem var inte Lilla Quains en bäbis längre, hon hade blivit en modig och busig liten tjej med många fina tofsar i håret.


Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt är omisskännligt fransk i stilen även om dess skapare är från Sverige. Berättelsen handlar om den excentriska Mademoiselle Oiseau, hennes magiska parisiska våning, alla de vackra sakerna hon sparar i små finurliga lådor och de kloka, hjälpsamma och egensinniga katterna. Men framför allt skildrar boken en oväntad, originell vänskap som leder till att en grå liten flicka får färg, börjar drömma och utvecklar en egen vilja. En oerhört charmig berättelse med underbara illustrationer.


Naku, nakuu, nakuuu! av Nanoy Raphael och Sergio Bumatay handlar om barns oro att bli bortglömda när ett syskon föds. Det outtalade temat och de suggestiva bilderna gör det här till en bok utöver de vanliga. Texten är enkel och bilderna mycket avancerade. De är liksom lite skeva och inledningsvis ganska dystra i färgvalet. Här är helt enkelt inget gulli-gull. Boken tilldelades 2013 års Peter Pan-pris med motiveringen: Den filippinska bilderboken Naku, nakuu, nakuuu! representerar en del av världen vi sällan möter i den svenska barnboksutgivningen. Bokens tema – att få syskon – är dock universellt. Pojken Iskos oro inför de förändringar han anar kommer att ske i familjen uttrycks genom det återkommande utropet "Naku, nakuu, nakuuu!" (ungefär "Oj, oj, oj!").".


I den koreanska bilderboken Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Varje uppslag innehåller en kort, vacker, poetisk text och den mest fantastiska illustration man kan föreställa sig. Bilderna föreställer kinesiska tecken, de är rikt smyckade och väcker både barnets och den vuxnes lust att läsa mer. "Jag älskar solen. Jag älskar den värmande solen. När gräset och träden ser den växer de så det knakar. Jag älskar verkligen solen."


Katitzi & Katitzi och Swing av Katarina Taikon och Joanna Hellgren har nyligen kommit ut i en lätt reviderad nyutgåva. Min förhoppning är att många vuxna och barn läser om Katitzi och att böckerna hjälper till att belysa romernas situation runt om i världen. I första boken om Katitzi lär vi känna Katitzi när hon bor på ett barnhem. Där finns både snälla och stränga fröknar och snälla och mindre snälla barn. Redan i andra kapitlet är dramatiken stor då Ruttan knuffar Katitzi i sjön. Katitzi kan ju inte simma. Men Katitzi har en riktig familj också och så småningom återvänder hon till dem. Det är inte lätt för Katitzi att vänja sig vid ett resande liv med hårt arbete. Familjen får inte stanna på samma plats mer än några veckor och barnen får inte gå i skolan. Varför, undrar Katitzi och brottas med frågan om vad zigenare eller romer egentligen är.


Grodan och kärleken av holländaren Max Velthuijs är en alldeles bedårande kärlekshistoria om en grön groda, som blir kär i en vit anka. En del andra djur i boken har synpunkter på att grodan och ankan har olika färger, men det bryr sig inte grodan om. Däremot har han svårt att ta mod till sig och berätta för ankan att han älskar henne. Till slut väljer han en drastisk metod för att imponera på henne. En viktig bok med färgglada och lustfyllda bilder.


Ynari flickan med de fem flätorna är skriven av en ung angolansk författare - Ondjaki - och berättelsen är både en klassisk saga och en mycket till synes afrikansk berättelse. Kanske är det bokens värme och speciella humor som gör att den känns lite annorlunda än västerländska berättelser. Dessutom finns djuren och naturen med på ett mycket påtagligt sätt, vilket skapar en fin motvikt till magin, en bra balans. Ynari älskar att promenera på ängarna, lyssna på fåglarna och sitta nere vid floden och titta på fiskarna. En kväll möter Ynari en pytteliten man. Trots att han är så liten blir Ynari inte rädd. Ynari och Lilleman lär känna varandra och de tycker mycket om att leka med ord. På dagarna samtalar de om ords betydelser och på nätterna drömmer Ynari om resor till främmande platser. Ynari får även följa med Lilleman till hans by, där får hon lära sig att hitta på och att utplåna ord. En dag bevittnar Ynari och Lilleman ett krig, detta leder till att Ynari bestämmer sig för att hitta sin egen magi och utplåna krig. Sammantaget är boken en trösterik, vacker berättelse av drömmar, vishet, vänskap och kärlek.

Här är länkar till alla stafettande bokbloggar och tider för deras inlägg:

Kl   6 Kim M Kimselius
Kl   8 Boktjuven 
Kl 10 Lyrans Noblesser
Kl 12 Sincerely Johanna
Kl 14 Bokform 
Kl 16 Västmanländskans bokblogg
Kl 17 Lilla Bokhyllan
Kl 18 Bokomaten 
Kl 19 Mina skrivna ord
Kl 20 Sofies bokblogg
Kl 22 Bak bok mat
Kl 24 Boktjuven