fredag 28 februari 2014

Mina reaköp

Det blev en del shoppat på rean, men inte särskilt många impulsköp. Alexandriakvartetten och Historien har jag länge kikat på och hoppats att de skulle dyka upp på rea. Världen av igår har en kompis rekommenderat varmt. Ingenbarnsland, En storm kom från paradiset, Vi kom över havet och Besatta har jag också haft på min önskelista länge. Och vem kan motstå Orlando, Fåglarna och Katarina Blum när de är så billiga?

Världsläsning 2014

Annas Världsutmaning 2014 har fått mig riktigt inspirerad att läsa från jordens alla hörn igen. När jag kikar på gammal lässtatistik kan jag se att jag, år med bra läsbredd, läst litteratur från c:a 30 olika länder. Det ska jag minst matcha i år, men jag satsar på 40 länder. Rekord är ju till för att slås, helst med marginal. Jag ska börja lista vilka länder jag läser från, så får vi se i slutet av året hur många det blev. Det finns inget som kan sporra mig bättre än just en lista. Ibland är det lite svårt att bestämma vilket land boken/författaren tillhör och ibland kommer säkert logiken att halta. Man kan nog utgå från att jag ibland kategoriserar så att jag får maximalt antal länder på min lista ;)

Europa
Sverige (Främlingsleguanen)
England (Northanger Abbey)
Irland (Marias testamente)
Frankrike (Mannen som planterade träd)
Tyskland (Flickan)
Grekland (Mörderskan)
Estland (När duvorna försvann)
Ryssland (Fästmön)
Italien (Pappas vingar)
Finland (Pappan och havet)
Norge (Carmen och döden)

Asien
Syrien (En mörk strimma av ljus)
Iran (Godnattsagor för barn som dricker)
Japan (Ormar och piercing)
Afghanistan (Jord och aska)

Afrika
Ghana (Komma och gå)
Elfenbenskusten (Drottning Pokou)

Nordamerika
USA (Hatties liv)

Sydamerika
Brasilien (Vansinnesläkaren)

torsdag 27 februari 2014

Älskaren del tre

Om romanens avsked och sorg, om författarens försök att stoppa tidens gång samtalar Marie Lundström, Håkan Nesser och Farnaz Arbabi i det tredje och avslutande cirklandet om Älskaren av Marguerite Duras. Farnaz Arbabi har fastnat för språket och allt som finns dolt i små bisatser. Här är vi två, jag tycker också att den stora behållningen med romanen ligger i språket. Nesser talar om hur Duras skildrar att allt oundvikligen tar slut. Och så är till slut även denna bokcirkel över, den första men absolut inte den sista för min del.

Läsmaraton

Jag hänger på Bokmosters maratonutmaning att läsa 10 böcker i mars. Jag vet att det är att utmana ödet, men det går så bra just nu ... Och jag har några noveller på lager om det kniper. Jag fortsätter så klart att läsa kvinnor från världens alla hörn och möjligen dyker det upp något recensionsex också. Hänger ni med på maratonläsning?

onsdag 26 februari 2014

Bokgeografi - Kanada

 
Dags för ett nytt land i Bokgeografin.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis var en av de bästa böcker jag läste 2010. Den handlar om Amy, som växer upp i en liten amerikansk håla där hon kämpar för att skapa en identitet trots att hennes bakgrund hålls hemlig. I romanen skildras hur man aldrig kan befria sig från historien. Handlingen och språket präglas av tonårens besinningslösa vrede och en kompromisslös tolkning av omvärlden. Man blir både omskakad och utmattad av mötet med Amy. Kort sagt handlar Himlen i Bay City om människans behov av att vara någon och tillhöra ett sammanhang.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Kanada tycks vara ett populärt immigrationsland; många kanadensiska författare har sitt ursprung i olika asiatiska länder. Författare som kan räknas som kanadensiska är bl a Kim Thúy, Yann Martel, Rohinton Mistry, Michael Ondaatje och Ying Chen.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.
Ovan nämnda Rohinton Mistry har jag inte läst, men hans En familjeangelägenhet står på den långa läslistan.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Kanada.
Jag håller mig till konståkningskulturen även i Kanada. Här är ett av de bästa isdansprogram jag sett.


tisdag 25 februari 2014

Fästmön

Fästmön av Anton Tjechov, utgiven av Novellix 2014, översatt av Alan Asaid

OS är slut, men för den som vill stanna kvar lite längre i Ryssland finns ju alltid ryska novellixklassiker. Anton Tjechovs novell, Fästmön, handlar om den unga Nadja som snart ska gifta sig. Men i stället för att känna sig förälskad och överlycklig har hon börjat tveka och fundera över framtiden. Hon känner en obekant längtan efter något annat, efter att vara fri. En besökare i familjen lyssnar och lockar Nadja med ett helt annat liv än det instängda borgerliga småstadslivet. Ska hon våga?

I en intressant recension av Klebergs Tjechov och friheten kan man läsa att namnat Nadja är en kortform för Nadezjda som betyder hopp. Det är ett intressant observandum som påverkar tolkningen av berättelsen. För mig var annars just längtan efter frihet det dominerande inslaget i novellen.

Fästmön skrevs och publicerades första gången 1903 och blev Tjechovs allra sista. När novellen emottogs av kritikerna i Ryssland menade dessa att den inte var färdig. Kleberg visar dock i sin biografi om Tjechov att Tjechov medvetet reducerat novellen till dess skissliknande form med ett öppet slut. Som Bolinder skriver i sin recension: “Det gäller inte att skriva läsaren allting på näsan, man ska istället göra läsaren medskapande”. För mig som läsare är detta mycket viktigt. Jag tycker om texter som inbjuder mig att delta med mina egna tankar och känslor.

Sammantaget är Fästmön en vacker, till synes enkel, berättelse om en ung kvinnas frigörelse.

måndag 24 februari 2014

Tematrio - klassiska kvinnor

Jag läser ju kvinnor ur min bokhylla och deltar i Feministbibliotekets utmaning att läsa klassiska kvinnor. Och visst finns det en hel del att välja bland. Berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar "klassiker"!

1. Jag har läst några dikter av Sapfo och den här i många olika tolkningar. Min favorittolkning är av Emil Zilliacus.

Gudars like

Gudars like syns mig den mannen vara,
han som mitt emot dig kan sitta, han som
i din närhet lyssnar till din kära stämmas
älskliga tonfall

och ditt ljuva, tjusande skratt, som alltid
i mitt bröst fått hjärtat i häftig skälvning.
Ser jag blott dig skymta förbi mig flyktigt,
stockar sig rösten;

tungans makt är bruten och under huden
löper elden genast i fina flammor;
ögats blick blir skymd och det susar plötsligt
för mina öron.

Svetten rinner ned och en ristning griper
all min arma kropp. Jag blir mera färglöst
blek än ängens strå. Och det tycks som vore
döden mig nära.  

2. Nyligen läste jag Övertalning av Jane Austen och den är hittills min favorit av henne. Romanen handlar helt enkelt om kärlek som består.

3. Under litteraturpluggandet stötte jag på en 1880-talsförfattare jag inte tidigare hört talas om - Alfhild Agrell. Hon var samtida med de mer välkända Victoria Benedictsson och Anne Charlotte Leffler. Agrell skrev framför allt samhällskritisk dramatik - s k tendensdramatik. I sin samtid var hon stor, t ex spelades hennes dramer ofta fler ggr på teatrarna än Strindbergs.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 23 februari 2014

Ormar och piercing

Nej, jag vet faktiskt inte hur jag ska förhålla mig till den här boken. Ormar och piercing skrevs av 19-åriga Hitomi Kanehara, den sålde för miljoner och gav författaren ett prestigefullt pris. Men jag klarar inte av den fullständiga alienation och nihilism boken speglar. Det blir bara för syrefattigt, jag pustar och suckar under läsningen och vill helst slänga boken i väggen. Kanehara skildrar helt enkelt ett så meningslöst, våldsamt, sorgligt sätt att leva att jag inte orkar vara med. Dessutom har jag svårt för det sadomasochistiska sexet och alla blodiga kroppsförändringar och smärtsamma tatueringar.

lördag 22 februari 2014

Mumin del 3 - Muminmamman

Världen enligt Muminamman av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta bokförlag, 2010.

Världen enligt Muminmamman innehåller korta utdrag och citat från många olika böcker om Muminfamiljen. Här kan man läsa om Muminmammans kloka och filosofiska tankar om livet, frihet och jämlikhet. I första kapitlet dominerar Muminmammans pragmatiska sida; vad gör det väl att fula karotter spricker. Andra kapitlet visar Muminmammans filosofiska inställning till livets storhet, medan tredje kapitlet handlar om hur Muminmamman roar sig. Femte kapitlet handlar om frihet och sjätte kapitlet om trygghet, båda två lika viktiga för att man ska kunna leva ett lyckligt liv.

Världen enligt Muminmamman är en helt underbar bok om det som är viktigt i livet. Den innehåller klokheter som tål att läsas om och om igen. Det här är en perfekt presentbok till alla mammor, samtidigt som man också här får en inblick i Mumins värld.

fredag 21 februari 2014

Mörderskan

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis, utgiven av Oppenheim Förlag, 2013, översättning av Jan Henrik Swahn (med på bokrean!)

I den lilla byn på ön Skiathos föds en stor mängd flickor i förhållande till pojkar. För föräldrarna innebär detta en tragedi eftersom bara döttrar med stor hemgift går att gifta bort. Resten blir hemmadöttrar hela livet och måste försörjas. Att föda en flicka och att födas som flicka är därför en stor olycka. Den gamla läkekunniga gumman Chadoulas dotter har fött en liten flicka och mormodern kommer för att hjälpa till med nattvaket. Flickan är svag och hostar sig allt mattare. Det krävs mycket lite för att släcka ett så svagt liv, Chadoula kväver den lilla nästan som i en dröm. Och när Chadoula väl påbörjat sitt värv att skona de små flickorna står hon inte att stoppa.

Mörderskan Chadoula dödar i barmhärtighetssyfte, kallblodigt nästlar hon sig in i olika familjer och dödar deras barn. Gendarmerna närmar sig dock obönhörligen och som läsare finner man sig stå på Chadoulas sida, trots att man inte kan sympatisera med hennes handlingar. Berättelsen är spännande och skrämmande, men liksom i en klassisk grekisk tragedi går den som sätter sig upp mot gudarna mot ett ofrånkomligt öde.

Mörderskan utkom första gången 1902 och skildrar realistiskt de fattigas eländiga liv. Alexandros Papadiamantis har kallats Greklands Dickens. I en mycket intressant artikel - Perspektiv på det grekiska dilemmat - jämförs Mörderskan både med Swifts satir och Dostojevskijs psykologiska skildring av Raskolnikov.

Texten i Mörderskan är ganska krävande och innehåller lite knöliga mångordiga meningar. Det kan också uppstå förvirring kring olika namn och smeknamn på huvudpersonen. Men berättelsen i sig är helt klart värd lite ansträngning, handlingen är spännande och stämningen ruggig. Sammantaget var läsupplevelsen rysligt bra.

Andra som läst är Bokmania.

torsdag 20 februari 2014

Bokgeografi - Finland

 
Dags för ett nytt land i Lindas Bokgeografi. Men hjälp, har jag något att skriva om Finland!?
 
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
De finländare jag framför allt kommer att tänka på - Tove Jansson och Sofi Oksanen - känner ju alla till. Men tyvärr har jag nog inte fler att välja bland. Och eftersom Tove Jansson fyller 100 år i år väljer jag att berätta lite om en av mina favoriter bland bilderböckerna. Vem ska trösta Knyttet? är en spännande, vemodig och varm berättelse om hur man övervinner sin ensamhet. När knyttet inser att han har en uppgift att fylla förändras hans sinnesstämning och han börjar bli mer modig. Omedelbart upptäcker även omgivningen detta, knyttet har blivit synlig. Som barnpsykolog har jag naturligtvis träffat många små knytt som behövt känna sig viktiga för att bli modiga och mer utåtriktade. Många gånger har jag i arbetet haft nytta av berättelsen om knyttet genom att återberätta/gestalta temat tillsammans med små patienter.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
1856 utgavs Fredrika Bremers realistiska idéroman Hertha, i vilken huvudpersonen kämpar för kvinnans rätt till ekonomisk likställighet och utbildning. Denna roman anses ha bidragit till att riksdagen 1858 beslutade att ogifta kvinnor skulle bli myndiga vid 25 års ålder. Varför jag skriver om Bremer? Hon föddes 1801 i närheten av Åbo, Finland.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Monika Fagerholm har jag ännu inte läst. Och det är nog ett misstag, jag tror att hennes stil kan passa mig. Jag har naturligtvis dessutom ett par böcker av henne i bokhyllan: Den amerikanska flickan och Glitterscenen.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.
Jag håller mig till konståkningskulturen även i Finland. Ibland kan det vara bra även om det inte blir perfekt.


onsdag 19 februari 2014

Älskaren del två

Om förälskelse, passion, rollspel och längtan efter verklig närhet pratar Håkan Nesser och Farnaz Arbab med Marie Lundström i Lundströms Bokcirkel del 2. Boken det handlar om är Älskaren av Marguerite Duras. Han är ett trappsteg i hennes utveckling, säger Nesser. Det är därför han är förtvivlad. Familjesituationen drabbar mer än kärlekshistorien, säger Nesser vidare, och den upplevelsen delar jag. Den oerhört dysfunktionella familjen gör ont att läsa om. Hela radiosamtalet om den sorg man upplever som läsare är mycket intressant.

tisdag 18 februari 2014

Pluggsugen

Jag börjar allt bli sugen på att fortsätta plugga nästa höst. Och B-kursen på Linnéuniversitetet innehåller en mycket intressant delkurs:

Delkurs 2: Utomeuropeisk och postkolonial litteratur (7,5 hp)

Kursen har ett globalt perspektiv, vilket vill säga att vi studerar hur litteraturen behandlat och påverkats av frågor knutna till kolonialismen och globaliseringen. Delkursen ger en elementär överblick över litterära särdrag och former samt centrala teman och motiv i främst afrikansk, asiatisk, karibisk, latinamerikansk och indisk litteratur från 1900talet och framåt. De litteraturhistoriska sammanhangen belyses kortfattat vilket innebär att kursen även berör ett smärre antal äldre kanoniserade texter.

Kursen som helhet avslutas med en litteraturvetenskaplig uppsats på G2-nivå. Det vet jag inte riktigt vad det betyder, kan ni hjälpa mig? I vilket fall gillar jag ju att skriva ...

måndag 17 februari 2014

Tematrio - HBTQ

Det bloggas och skrivs en hel del just nu om sexuell läggning/identitet. Bra att detta uppmärksammas. Temat för veckan är därför texter med HBTQ-teman. Berätta om tre läsvärda böcker med någon form av HBTQ-tema!

1. I Pojkarna av Jessica Schiefauer experimenterar några unga flickor med sin könsidentitet på ett sätt som leder till stora konflikter och långtgående konsekvenser. Jobbigt bra.

2. Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa är en berättelse om längtan efter närhet och kärlek och en skildring av sökandet efter en identitet. Naket och ärligt, mycket läsvärt.

3. I den fint illustrerade barnboken Prinsessan Kristalla av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist blir prinsessan Kristalla kär i en flicka av folket i stället för i en av de tilltänkta prinsarna. Får en prinsessa gifta sig med vem hon vill?


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Marias testamente

Marias testamente av Colm Tóibín, utgiven av Norstedts 2014, översättning av Erik Andersson

Maria förlorade sin son. I den kristna tron hamnar detta i skymundan. Berättelsen om Jesus sista dagar innan korsfästelsen innehåller så många välkända teman (Judas svek, Petrus förnekelse, frigivningen av Barabbas, förlåten som rämnade) att moderns sorg inte ges stor plats. I Tóibíns version står dock Maria i centrum. Men det är inte messiasmodern Maria Tóibín gestaltar, utan en kvinna som sörjer sin avrättade son.

Och Marias sorg är ofantlig stor, samtidigt som den är alldeles vanlig. Hennes inre präglas av sorgens alla motstridiga känslor. Ilska riktas mot sonens glupska och fåniga efterföljare och mot sonens sätt att utmärka sig och tala i gåtor om sin roll i världen. Skulden över att inte ha gjort nog mycket för att rädda sonen är enorm. Och förtvivlan är så ohyggligt stor att Maria inte kan uttala hans namn.

I Marias berättelse är bilden av sonen mycket motstridig. Hon tvivlar på alla mirakler hon hör talas om eller bevittnar och menar att de som skriver ner berättelsen om sonen tillrättalägger och förfalskar. Ändå drömmer hon ibland att sonen återuppstod från de döda. Maria lever ett mycket isolerat liv efter Jesus död, hon kan inte ens besöka synagogan för alla blickar. I stället vänder sig Maria till en av romarnas gudinnor Artemis, jaktens gudinna och modern till allt levande.

Tóibín lyckas på ett mästerligt sätt gestalta en mors förlust och sorg. Som läsare känner man sig närmast förlamad av Marias öde. Ändå upplever jag som läsare ett uns av besvikelse. Jag hade gärna velat läsa en berättelse om hur modern till Messias försöker handskas med att hennes son ska/har offra(t)s för världen. För mig saknas den andliga dimensionen i berättelsen.

Marias testamente är till stor del en inre monolog där läsaren får ta del av Marias perspektiv. Författaren och översättaren Erik Andersson lyckas på ett mycket lyhört och finstämt sätt förmedla Marias tankar. Hennes röst känns autentisk och tidlös. Min bild av Maria har berikats.

Sammantaget är Marias testamente ett mycket läsvärt porträtt av en kvinna vars livsöde berör och engagerar.

söndag 16 februari 2014

Guldregn

Det är inte klokt så fantastiskt roligt man kan ha i TV-soffan!


Mumin del 2 - Hur gick det sen?

Hur gick det sen? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2008.

I bilderboken Hur gick det se? får vi följa Mumintrollet, som är på väg hem med en mjölkkanna från mjölkaffären. Han träffar en ledsen Mymlan, vars lillasyster My försvunnit. Tillsammans försöker de leta upp Lilla My och råkar då ut för många kusliga äventyr. De råkar störa en morrande Gafsan, som sitter och metar fisk, de blir uppsugna av Hemulens dammsugare, de råkar platta till en sovande Filifjonka och i stormen hamnar de hos de elektriska Hattifnattarna. Men till slut blir det bullkalas hemma hos den kloka, milda Muminmamman.

Texten är på rim, vilket ger en härlig rytm vid läsningen. Redan i inledningen skapas en spännande stämning, som sedan varar boken ut:

"Från mjölkbutiken klockan fem,
ett litet mumintroll gick hem.
En kanna full med mjölk han bar
och vägen lång och kuslig var
och vinden suckade och ven
i skogens alla mörka trän -
det var ej långt från skymningen.
VAD TROR DU ATT DET HÄNDE SEN?"


Bilderna är suggestiva och harmonierar perfekt med texten. På varje sida finns ett hål eller en genomskärning som låter antyda vad som komma skall på de närmaste sidorna. Genom detta får boken ett extra djup, både rent konkret och symboliskt. Detta förstärker spännings- och förväntanseffekten.

I boken får man lära känna många av Mumindalens invånare, och det är en bra bok att läsa när man vill introducera Muminvärlden för barnen. Boken är lite kuslig och passar de äldre förskolebarnen bäst. Min lilla 3½-åring lyssnade mycket intresserat, men får nog vänta ett år innan hon riktigt kan ta till sig nyanserna i berättelsen.

fredag 14 februari 2014

10 om kärlek

Idag, på Hjärtedagen, kan man hitta intressanta listor om kärleksromaner hos bland annat Linda och Petter. Jag vill så klart inte vara sämre så här kommer mina kärlekstips.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg är en smärtsam historia om kärlek mellan två personer som misstror och sårar varandra.

En tyst minut av Siegfried Lenz är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen, en vacker berättelse att avnjuta i stillhet.

I Kärlekens geografi av Nina Bouraoui skildras kärleken mellan en medelålders kvinna och en yngre man. Här framträder kärlek, passion och besatthet i blixtbelysning.

Som ni säkert förstår av Claudio Magris är en ömsint skildring av kärleken och människans svårighet att vara ensam.

Den unge Werthers lidanden av Goethe speglar förromantikens känslosamhet i berättelsen om en ung konstnärssjäls olyckliga förälskelse i en trolovad kvinna.

Mãn är en vacker berättelse om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrarna, kärleken till mat och den passionerade kärleken.

I En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf skildrar författaren kärlekens läkande kraft när Gunnar och Ingrid turas om att rädda varandras liv.

I Kärlekens historia av Nicole Krauss får vi följa kärlekens spår genom tid och rum, mellan kontinenter och in i döden.

Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg  är en poetisk och "äkta" berättelse om kärlekens sanning, kamp, smärta och skuld.

Övertalning av Jane Austen är en historisk, romantisk, mycket underhållande satir och en riktig kärleksroman; hennes bästa tycker jag.

torsdag 13 februari 2014

Mumin del 1

 
Tove Jansson skulle fyllt 100 i år och det uppmärksammas på många olika sätt. På bloggen kommer jag att reprisera en del äldre inlägg och 2014 ska också bli året då jag läser de två böcker jag ännu inte läst (Pappan och havet och Sent i november). Många av författarens böcker finns med på rean, men en del tycks redan ha tagit slut. Skynda fynda!

Förutom de fina Muminböckerna är jag också förtjust i andra prylar med Mumin på. På julen hänger fina Muminkulor i granen och Muminmuggar dricker jag ur dagligdags.


Faktaböcker

Efter att ha köpt/förbeställt 12 spännande kapitelböcker till dottern den här månaden (!) har hon kommit på att hon mest gillar faktaböcker. Hon är intresserad av det mesta, säger hon. Jag tror att hon skulle gilla att läsa om stenåldern eller asagudarna. Har ni tips på något bra?

Insåg efter en fråga att det ju kan vara bra att veta hur gammal tösen är. Hon fyller nio till sommaren.

onsdag 12 februari 2014

Första sidan i Bakhtiaris Godnattsagor

På Bokmässan i Göteborg lyssnade jag på Marjaneh Bakhtiari när hon berättade om sin nya bok - Godnattsagor för barn som dricker - och blev mycket förtjust i författarens framtoning. Det är ju lite skämsigt att erkänna att jag inte läst något av henne ännu. Trots att jag naturligtvis har någon bok av författaren i bokhyllan sedan tidigare. Men nu är det dags och jag landar verkligen perfekt i boken redan på första sidan. Jag skulle egentligen vilja kopiera hela sidan för att visa hur fantastiskt fint författaren beskriver sin stad Tehran. Men en får nog inte göra så, så jag får nöja mig med att dela några meningar med er:
"Hennes hostande och hennes pustande. Hennes melankoli och hennes humor. Hennes eviga trafikolyckor och hennes förmåga att andas vackert bland sina ruiner.
Det var sådant som Tehrans barn älskade och hatade henne för."

"Hon lät gatukatter dyka ner i sopcontainrar efter mat och rika ungdomar ner i underjordiska nattklubbar efter sig själva."

"Och överallt, över allt, lät hon nya skyskrapor resa sig som gravstenar över allt det som en gång varit." 

tisdag 11 februari 2014

Reabeställning

Det blev en förhandsbokning redan igår. Jag lyckades ganska bra med att hålla mig till att beställa böcker jag redan hade planerat att köpa om de kom på rean. Jag spontanbeställde bara Fåglarna och Katarina Blum. Däremot föll jag till föga och köpte en Beast Quest-serie till dottern, trots att jag faktiskt tänkt att vi kunde låna dem på bibblan. Har ni beställt något ännu?

Alexandriakvartetten (9789113045511)
Beast Quest. Drakens vrede (9789150217162)
Beast Quest. Eldfågelns sista strid (9789150217605)
Beast Quest. Jättens kamp (9789150217384)
Beast Quest. Kentaurens styrka (9789150217391)
Beast Quest. Sjöormens förbannelse (9789150217179)
Beast Quest. Snömonstrets hämnd (9789150217599)
Besatta - äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem (9789127132030)
En storm kom från paradiset (9789113040875)
Fåglarna (9789189538269)
Historien (9789113045245)
Hon ska det bli! (9789150101713)
Ingenbarnsland (9789113038544)
Katharina Blums förlorade heder - eller : Hur våld uppstår och vart det kan (9789185379446)
Orlando (9789113038841)
Stenhusets hemlighet (9789150218343)
Vi kom över havet (9789100127305)
Världen av i går : en europés minnen (9789186437503)
Äventyr med Sigge (9789163865893)

måndag 10 februari 2014

Tematrio - Systrar och bröder

Just nu läser jag Godnattsagor om barn som dricker och under läsningen föddes idén om ett syskontema. Det finns ganska många böcker som berör syskonrelationer, men kanske kan det vara lite svårt att på rak arm komma på tre. Ni får leta lite i minnet. Berätta om tre böcker som handlar om syskon.

1. Som sagt läser jag just nu Godnattsagor för barn som dricker (Bakhtiari) som handlar om systrarna Zohreh och Shahla och deras familjer. Jag har bara läst några sidor ännu, men har redan blivit engagerad i systrarnas sorg efter den döde fadern och trassliga relationer till modern.

2. Jag har också läst en tredjedel av Älskaren (Duras) och även i denna skildras relationen mellan de två bröderna och systern. Förvisso kommer boken senare att handla mer om en passion, men kanske det vore intressant att läsa boken med fokus på syskonrelationerna.

3. Komma och gå (Selasi) handlar med specifikt om syskon och familjerelationer. Här finns en frånvarande pappa, en emotionellt frånvarande mamma och fyra syskon som på olika sätt försöker hantera sina behov av närhet.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 9 februari 2014

När duvorna försvann

Jag lyssnar just nu på När duvorna försvann av Sofi Oksanen med lite blandade känslor. Romanen handlar om tre människors liv under den tyska naziockupationen och den efterföljande sovjetiska ockupationen. Här finns en man som kämpar för vad hans hjärta tror på, en man som på ett exempellöst sätt vänder kappan efter vinden och går över lik för egna fördelar och en kvinna som försöker balansera någonstans emellan de två extremerna. På många sätt är ju så klart boken riktigt bra, själv är jag mest intresserad av Juudits liv. Men jag kan inte låta bli att jämföra med Utrensning - och då blir jag helt enkelt inte lika engagerad i berättelsen. Vad tycker ni andra som läst?

Jorden Runt IV - Tack

 
Det roligaste med Jorden Runt-utmaningarna är att läsa blogginlägg om att ni läst böcker ni annars inte skulle ha valt eller hittat. Jag är ju närmast fanatiskt intresserad av att söka information och sammanställa listor. Det kommer säkert att bli någon mer resa, men inte nu direkt. Och nästa gång måste jag fixa till formen lite så att jag inte blir så trött av att fixa länkar att jag inte orkar läsa inlägg. Tack alla resenärer som deltagit i resan!

lördag 8 februari 2014

Älskaren och kampdikt i Lundströms

"Det är flygplanslitteratur. Jag skrev den när jag var full" sägs Marguerite Duras kritiskt ha sagt om sin storsäljande roman Älskaren. Det är nästan så att jag blir frestad att ta mig en hutt för att se om det skulle kunna få mig att skriva som Duras. Fast bara nästan, jag tror nog att det ligger lite mer bakom texten i Älskaren än alkoholdimma.

Idag gör jag debut som radiolyssnare. Ja, jag vet, det är ju chockerande med tanke på att jag framställer mig som en kulturtant. Jag borde lyssna på radio. Men jag har liksom aldrig börjat med det. Förrän idag. Men från och med nu ska jag ofta lyssna på Lundströms Bokradio. Dagens avsnitt innehåller en bokcirkel där Lundström, tillsammans med författaren Håkan Nesser och dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, diskuterar första tredjedelen av Älskaren.

Dessutom innehåller programmet ett intressant inslag om kampdikt med fantastiska utdrag ur bland annat People have the Power av Patti Smith, Vara vit mans slav ur Äktenskapsfrågan av Sonja Åkesson och Staten och kapitalet med Blå tåget..



Om den politiska kampen och om kärleken handlar Jenny Wrangborgs nya poesibok Vad ska vi göra med varandra. Den blir jag mycket nyfiken på när jag lyssnar till inslaget med författaren.

Min radiopremiär blev sammantaget mycket lyckad!

fredag 7 februari 2014

Topplistan januari 2014



Så här i mellotider (sån hysteri det blivit runt detta spektakel!) är det dags att börja tänka på årets topplista. Men här blir ingen direktfinal eller andra chansen, utan den eller de bästa böckerna varje månad sätts upp på en lista varur jag väljer ett antal favoriter i slutet av året. Det gäller alltså för böckerna att både göra intryck omedelbart och under lång tid.

Januaris favoriter:
Främlingsleguanen - Martina Montelius
Mannen som planterade träd - Jean Giono

Ryska klassikernovellixer

Titta så snygga de nya novellixerna är! Och författarna Nikolaj Gogol, Fjodor Dostojevskij, Anton Tjechov och Michail Bulgakov gör ju inte att mitt intresse minskar. Ryska klassiker har jag inte läst så mycket även om jag faktiskt läst Brott och straff, Mästaren och Margarita och Damen med hunden.

torsdag 6 februari 2014

Främlingsleguanen

Främlingsleguanen av Martina Montelius, utgiven av Atlas, 2013

Den snart 5-åriga, 110 cm långa berättaren i Främlingsleguanen har nyligen hoppat av från dagis. Hen tillbringar nu dagarna i en lägenhet i en av huvudstadens kranskommuner med bara sin tysktalande leguan som sällskap. Föräldrarna, de s k upphovsmännen, är inte närvarande. Möjligen befinner de sig på en obesitasklinik i Schwarzwald. Leguanen har tyvärr lite svårt med närhet och den börjar dessutom bli sjuk. Berättaren vårdar ömt med nikotinplåster och bechamelsås, men tyvärr är prognosen inte god. Dessutom kompliceras barnets liv även på andra sätt, det kommer t ex brev med hot om vräkning då hyran inte har betalats.

Som ni förstår av den kortfattade beskrivningen av handlingen är detta en helt galet originell berättelse. Ändå känns den realistisk och mycket trovärdig. Vem har aldrig upplevt sig själv som en klok, men maktlös, liten människa i ett samhälle som kräver konformitet? I Främlingsleguanen skildras den utsatthet och det utanförskap som drabbar den som insisterar på att vara annorlunda, att vara sig själv.

Berättaren i Främlingsleguanen har genomskådat samhällets falskhet och de vuxnas välmenande floskler. Hen är bildad som en professor, men saknar den vuxnes livserfarenhet. Det här leder till ett intelligent, men något udda sätt att tolka verkligheten. För att hantera sorg och svek har hen utformat vissa regler; gråt får t ex endast förekomma i samband med läsning eller TV-tittande. Och för att få vara ifred gäller det att kunna göra sig osynlig: "En människa kan redan vid sina första möten med omvärlden fatta beslutet att passera helt och hållet obemärkt" (s 7).

Med ett elegant, precist, koncist och återhållsamt språk får författaren berättelsen att framstå som självklar. Att låta den unga berättaren tala med en väl utvecklat språk är ett smart grepp som gör berättelsen både intressant och utmanande.

Som läsare skrattar jag år satiren och jag vill gärna låtsas att berättelsen handlar om en kompetent liten varelse som får sitt speciella sätt att leva att fungera. Men ju mer jag läser, desto tydligare blir smärtan och till slut ligger jag där och gråter.

Osynlighetstemat i Främlingsleguanen fick mig att tänka på an annan mycket bra bok som handlar om ett flicka som inte vill bli vuxen - Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck. Trots många olikheter påminner de här böckerna om varandra och berikar varandra.

Sammantaget är Främlingsleguanen en fantastiskt bra bok som jag vill rekommendera till alla som vågar prova något lite annorlunda.

onsdag 5 februari 2014

Ny rygga

Jag har länge behövt en ny ryggsäck då min fina OS-i-Beijing rygga gått sönder. Och jag hittade den perfekta på Bokbutiken. Visst är den snygg? Och loggan passar ju mig perfekt.


Sigge-böckerna

Nu verkar dottern ha hittat läsflytet ordentligt. Om hon bara får läsa tyst i sängen är hon nöjd, högläsning av läxan är inte lika kul. Faktum är att hennes exakta ord var "jag hatar läsläxan". Och det är ju tråkigt, men jag förstår henne faktiskt. Den bok de tragglat med hela året är inte värst kul. Den övriga läsningen i skolan gillar hon i alla fall. Och hemma har hon nu snart läst den andra boken i serien om Sigge av Lin Hallberg. Vi har ju tidigare tillsammans läst författarens serie om Teddy och jag förstår dotterns förtjusning. Böckerna innehåller en härlig blandning av familje-, kompis- och hästteman. Hallberg är ju dessutom en person som så uppenbart kan det mesta om hästar. Jag lyssnade på henne på Bokmässan 2013 och skäms nästan lite över min egen reaktion. Hallberg är 6 år äldre än jag och jag reagerade fortfarande på henne på samma sätt som jag gjorde med de duktiga hästtjejerna i stallet när jag var liten - med total beundran. Jaja, vissa saker växer man visst aldrig ifrån.

tisdag 4 februari 2014

Månadssummering - Januari 14

# Främlingsleguanen - Martina Montelius
# Hatties liv - Ayana Mathis
# Spökryttarna från Ordebec - Fred Vargas
# Tjänsteanden - Selma Lagerlöf
# Kanada - Richard Ford
# Vägen mellan himmel och jord - Selma Lagerlöf
# Dödskallen - Selma Lagerlöf
# Mannen som planterade träd - Jean Giono
# Biblioteksmysteriet - Martin Widmark/Helena Willis
# Vansinnesläkaren - Machado de Assis
# Thrillerliv - Jessica Johansson
# Flickan - Angelika Klüssendorf
# En mörk strimma av ljus - Samar Yazbek
# Northanger Abbey - Jane Austen
# Komma och gå - Taiye Selasi

Det blev nog någon sorts rekord i antalet lästa böcker satt i januari - 15 st. Men en får väl ta med i beräkningen att fyra av dem var korta noveller. Bland dessa vill jag särskilt - och mycket bestämt - uppmärksamma er på den helt underbara Mannen som planterade träd av Jean Giono. Missa inte den, hör ni!

11 av böckerna var skrivna av kvinnor, könsfördelningen lär nog bli mer skev än vanligt i år eftersom jag fokuserar på All Världens Kvinnor. Januari månads böcker var skrivna av författare från 8 olika länder, flest från Sverige.

Många av böckerna var riktigt bra, romandebutanterna Jessica Johansson och Martina Montelius utmärkte sig på ett positivt sätt. Läs deras galna och intressanta böcker.

måndag 3 februari 2014

Tematrio - Vinterväder

Det är definitivt vinterväder i Värmland med härligt mycket snö. Därför verkar det passande att ha årets vintertema den här veckan. Berätta om tre böcker som utspelar sig under vintern.


1. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den komplicerade framväxten av en vänskap mellan två flickor. Berättelsen utspelar sig i stark kyla och naturfenomen som orsakas av denna kyla. Vid forsen har ett Isslott bildats och i detta slott går en av flickorna vilse.

2. I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf spelar kylan och isen en avgörande roll. Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.

3. Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski är en härlig feel-good roman om ett grannskap i Quebec som drabbas av en isstorm. Berättelsen visar hur människans bästa sidor kommer fram vid kriser, kärleken spirar och fördomar spricker när de kommer fram i ljuset.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 2 februari 2014

Svensk arbetarlitteratur (prosa) i urval

Igår skulle jag ha skrivit några recensioner, men i stället fastnade jag i att leta efter arbetarlitteratur. Jag gillar att leta efter böcker och skapa listor eftersom jag alltid hittar så mycket nytt som intresserar mig. Nya för mig är t ex Hungerpesten, Jag ska egentligen inte jobba här, Drömfabriken, Bergets döttrar, Apelsinflickan, Vide ung och Förlossningen. Förutom dessa finns det många andra på listan som jag inte läst. Jag har inte ens läst Lo-Johansson och Lidman.

Den här listan över arbetarförfattare gör inga anspråk på att vara vare sig uttömmande eller representativ. Här finns en del rätt självklara klassiker skrivna av män och ganska många nyare romaner skrivna av kvinnor. Jag är inte heller säker på att alla ska kategoriseras som arbetarförfattare heller om man ska vara strikt. Urvalet bygger helt enkelt på sådana slumpmässiga faktorer som Wikipedia och min smak. Jag har som sagt använt mig av bl a Wiki för att hitta information, men jag har också fått inspiration hos Butter tar ordet och hos Fiktiviteter. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha min lista till, men det kan tänkas att den dyker upp i en utmaning så småningom.

Vilka arbetarförfattare har ni läst?


Arbetarlitteratur

Gunnar Adolfsson - Träskoland
Lars Ahlin - Tåbb med manifestet
Susanna Alakoski - Svinalängorna
Ann-Charlotte Alverfors - trilogin om Sparvöga (Sparvöga, Hjärteblodet och Snabelros)
Sara Beischer - Jag ska egentligen inte jobba här
Elin Boardy - Allt som återstår
Stig Claeson - Henrietta ska du också glömma
Alexandra Coelho Ahndoril - Mäster
Stig Dagerman - Ormen
Maja Ekelöf - Rapport från en skurhink
Kerstin Ekman - Kvinnorna och staden (Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus)
Jan Fridegård - Trilogin om Lars Hård (Jag Lars Hård, Tack för himlastegen och Barmhärtighet)
Linnéa Fjällstedt - Hungerpesten
Torbjörn Flygt - Underdog
Per Anders Fogelström - Stadserien (Mina drömmars stadBarn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen
Maria Hamberg - Drömfabriken
Eija Hetekivi Olsson - Ingenbarnsland
Elsie Johansson - Berättelsen om Nancy (Glasfåglarna, Mosippan och Nancy)
Kjell Johansson - Huset vid Flon
Eyvind Johnson - Romanen om Olof (Nu var det 1914, Här har du ditt liv!, Se dig inte om! och Slutspel i ungdomen)
Reidar Jönsson - Hundtrilogin (Mitt liv som hundEn hund begraven och Hundens Paradis)
Anna Jörgensdotter - Bergets döttrar
Lena Kallenberg - Apelsinflickan
Inga Lena Larsson - Vide ung
Sara Lidman - Jernbaneeposet (Din tjänare hörVredens barn, Nabots sten, Den underbare mannen och Järnkronan)
Åsa Linderborg - Mig äger ingen
Ivar Lo-Johansson - Godnatt, jord
Kristian Lundberg - Yarden
Harry Martinson - Nässlorna blomma
Moa Martinson - Kvinnor och äppelträd
Vilhelm Moberg - Raskens
Vibeke Olsson - serien om Bricken (Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret)
Maria Sandel - Droppar i folkhavet
Kerstin Thorvall - När man skjuter arbetare
Aino Trosell - Hjärtblad
Måns Wadensjö - Förlossningen

lördag 1 februari 2014

Världens kvinnor i januari

 
Min utmaning att läsa kvinnliga författare ur bokhyllan gick över förväntan i januari. Jag lyckades läsa fem från Europa (och har påbörjat ytterligare en), en från Asien, en från Afrika och en från Amerika. Summa summarum åtta färre olästa i hyllan!

Europa:
Thrillerliv - Jessica Johansson (Sverige)
Northanger Abbey - Jane Austen (England)
Flickan - Angelika Klüssendorf (Tyskland)
Främlingsleguanen - Martina Montelius (Sverige)
Spökryttarna från Ordebec - Fred Vargas (Frankrike)

Asien:
En mörk strimma av ljus - Samar Yazbek (Syrien)

Afrika:
Komma och gå - Taiye Selasi (Ghana)

Amerika:
Hatties liv - Ayana Mathis (USA)

Sammanfattning av Amerika - Jorden Runt IV

Den här sista reseetappen kommer redovisningen att se på ett nytt sätt. Jag önskar att jag gjort så här från början, då hade jag själv fått mer ut av utmaningen. Att skapa länkar till alla inlägg tar för lång tid och leder till att jag inte är med så mycket och kommenterar. Det ska jag ändra på tills nästa gång jag drar igång en utmaning.

De böcker vi läst den här månaden är:

Neil Gaiman - Coraline (USA)
F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)
Sylvia Plath - Glaskupan (USA)
Machado de Assis - Vansinnesläkaren (Brasilien)
Jorge Luis Borges - Fiktioner (Argentina)

Jag har läst Vansinnesläkaren och så har jag fuskat lite genom att titta på filmen Coraline.

Posta era länkar i kommentarerna så ses vi hos varandra.