Läslistor

torsdag 29 november 2012

Frälsaren

Lyssnar nu på min första Jo Nesbø, men vet inte riktigt vad jag tycker. Frälsaren handlar om en legomördare med rötter i f d Jugoslaviens inbördeskrig och intriger i Frälsningsarmén. Och så klart om anti-hjälten Harry Hole. Hittills tycker jag att handlingen är spännande, men den del saker är lite för otäcka. Här finns en obehaglig våldtäkt, ett hemskt hundbett och en skildring av ohyggliga krigsbrott på Balkan. Det kan vara så att jag läst lite för mycket deckare på slutet för jag orkar inte riktigt bry mig om Harry, den alkoholiserade snuten vars kvinna lämnat honom. Men vi får se, berättelsen kanske tar sig.

onsdag 28 november 2012

Skolskryt

Jag har ju inte skrutit på bloggen ännu om att jag fick VG på första deltentan, men nu är det dags. Jag blev förvånad eftersom jag inte tyckte att innehållet i det jag skrev var särskilt bra. Men tydligen räcker det med att man kan strukturera text och föra ett resonemang för all bli väl godgänd på en grundläggande nivå. Men jag fick en del kritik för att jag är lite dålig på källhänvisningar och referenser och det har ju läraren alldeles rätt i. Nästa gång ska jag försöka lära mig skriva fotnoter.

tisdag 27 november 2012

Litteraturhistoria

Nu läser vi litteraturhistoria på litt vet kursen. Antiken är avklarad, där läste jag främst dramat Antigone och dikter av Sapfo. Nu håller vi på med medeltiden där i läser diverse hjältediktningar. Mestadels läser vi bara utdrag men jag har läst hela Njals saga. Nästa vecka blir med renässans med Shakespeare. Jag gillar ju gammal litteratur så på så sätt passar kursen mig. Men jag tycker att det är tråkigt att vara tvungen att snabbläsa för att klara uppgifter i stället för att läsa i lugnare takt med fokus på att lära mig allt.

Hittills har jag lärt mig en del om grunderna i litteraturvetenskaplig analys. Inget är direkt nytt, men jag har fått lite bättre system att tänka utifrån. Framför allt har jag lärt mig en himla massa nya ord och begrepp. Och jag har lite koll på verslärans metrik :)

måndag 26 november 2012

Tematrio - Boken/Filmen

Igår började jag titta på en film jag spelat in - Atonement/Försoning - och den verkade vara jättebra. Ganska snabbt blev jag dock medveten om att jag har boken - oläst - och att den är skriven av favoriten Ian McEwan. Och nu kan jag inte bestämma mig för om jag verkligen vill se filmen innan jag läst boken. Men jag fick i alla fall inspiration till dagens tema. Berätta om tre filmer som lever upp till boken - eller inte!

1. Stolthet och fördom av Jane Austen
Det är ju egentlöigen inte filmen utan TV-serien från BBC, med Colin Firth som Mr Darcy, man ska se. Den är helt underbar. Berättelsen handlar om kärlek med förvcklingar, miljöerna är vackra och dialogen humoristisk. Romantik på hög nivå är detta. Boken är jag inte riktigt lika förtjust i, men det hör till saken att jag läst en gammal översättning som inte var vidare bra.

2. Borta med vinden av Margaret Mitchell
Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog bara den underbare Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. När han uttalar den legendariska repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" skär det i hjäretroten.

3. Gudfadern av Mario Puzo
Ja, boken är mycket bra, men filmerna är ju fantastiska! Första filmen bygger på boken och andra filmen gör det delvis. Tredje filmen är dock fristående. I filmerna får vi följa maffiafamiljen Corleones liv under 1900-talet. Böckerna/filmerna skildrar skoningslöst våld och svårigheten att bryta med sitt förflutna. Fantastiska skådespelarprestationer av bl a Marlon Brando, Al Pacino och Robert DeNiro.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 25 november 2012

10 favoriter i jerkan

Den här veckan frågar Annika efter 10 favoritförfattare i jerkan och jag måste försöka få till ett vettigt svar. Det som gör frågan så svår är att jag ibland läst en fantastisk bok av en författare - men inget annat. Och dessutom blir det få platser kvar för samtida författare att kämpa om ;)

1. Selma Lagerlöf är självskriven, min favorit av henne är Jerusalem.
2. Hjalmar Söderberg är också fantastisk, bäst tycker jag om Den allvarsamma leken.
3. Pär Lagerkvist har skrivit mycket bra, bland annat den bästa bok jag läst: Barabbas.
4. Per Anders Fogelström har skrivit flera serier om Stockholm, bästa boken är Mina drömmars stad.
5. Min favoritmartinson är faktiskt Moa, bäst är nog Kvinnor och äppelträd.
6. Göran Tunström borde blir återupptäckt, en av mina favoriter är Juloratoriet.
7. Vibeke Olsson skriver alldeles fantastiska böcker om romartiden, men också om svenska sågverk. Fast allra bäst är Molnfri bombnatt.
8. Av Margaret Atwood har jag läst en hel del, min favorit är Alias Grace.
9. Nicole Krauss är ju väldigt ung i förhållande till de andra, bäst är Det stora huset.
10. Sista platsen går till Tolkien för jag älskar verkligen trilogin om ringen.

lördag 24 november 2012

Klass 1b av Helena Bross

Tösen har nu börjat läsa allt mer obehindrat, bland annat tack vare Helena Bross böcker om klass 1b. Hittills har hon läst Bli sams, Natt i skolan, Hjälp, vi kommer för sent, Ring 112Vi vill ha disko. Böckerna handlar om klassen 1b och om allt som kan tänkas hända i skolan. Barnen vill ha disko och dansar tryckare, de sover över i gympasalen, de blir osams, de råkar ut för små olyckor o s v. Tomten kommer med ytterligare ett par böcker som handlar om löss och om att tappa tänder. Böckerna om klass 1b är perfekta för nybörjarläsaren. Varje sida innehåller c:a 5-6 rader i ganska stor stil och illustrerande, roliga bilder. Varje bok är på c:a 60 sidor. Handlingen är dessutom nog engagerande att få den lilla läsaren att vilja anstränga sig för att få veta hur det kommer att gå. De här böckerna rekommenderas varmt!

fredag 23 november 2012

Hitta Violet Park

Hitta Violet Park av Jenny Valentine, utgiven av Atrium Förlag, 2012

När jag skulle åka hem från Bokmässan stoppade en av de andra bokbloggarna på mig en bok som låg kvar i bloggambassadörernas rum. Jag hade inga stora förväntningar när jag började läsa, men så överraskad jag blev. Hitta Violet Park av Jenny Valentine visade sig vara en helt underbar tonårsbok som fick mig att både fnittra och snyfta under läsningen.

16-årige Lucas fascineras av en urna han av en slump upptäcker där den står undanstoppad på en hylla på en taxifirma. Av någon underlig orsak kan han inte sluta tänka på den som finns i urnan och till slut lyckas han få med sig urnan med den gamla damen Violet Park hem. Sökandet efter verklighetens Violet Park visar sig få mycket stor betydelse för Lucas när han upptäcker kopplingar mellan Violet Park och hans egen försvunna far.

Hitta Violet Park är en udda, mycket charmig berättelse om en killes sökande efter en försvunnen far och skapande av en egen identitet. Författaren har en fantastisk förmåga att skildra ungdomars livsvillkor och inre turbulens. Hon lyckas fånga tonårens röst exakt. Texten har ett humoristiskt tilltal även om innehållet är allvarligt, vilken gör boken mycket lättläst.

Sammantaget är Hitta Violet Park en unik berättelse som jag hoppas finner många läsare.

torsdag 22 november 2012

ORÄTTVIST

Orättvist, text av Åsa Mendel-Hartvig, illustrationer av Caroline Röstlund, utgiven av OLIKA, 2012

Lillskrot får åka vagn hem från försolan och Lillskrot får välling i flaska. Det får inte Storskrot och det är ORÄTTVIST. Men Storskrot får klippa med saxen och cykla till förskolan. Det får inte Lillskrot och det är också ORÄTTVIST.

Orättvist är en liten bok med enkel text som skildrar stor vardagsdramatik och överväldigande starka känslor. Texten är mycket lätt att läsa och boken passar barn från 2 års ålder. Illustrationerna är helt fantastiska! Den är färglada, detaljerade och mycket expressiva. Berättelsen präglas av ett mångfaldstänkande och som adoptivfamilj är det särskilt roligt att känna igen sin egen typ av familj.

Bör så klart läsas av alla!

onsdag 21 november 2012

Den döende detektiven

Läser min första G W Persson, Den döende detektiven, och förvånas över hur bra jag faktiskt tycker att den är. Pensionären och f d chefen för Rikskriminalpolisen, Lars Martin Johansson, sitter i bilen och käkar korv när han plötsligt drabbas av en stroke. Som tur är finns de gamla kollegorna på plats och kör honom i ilfart till sjukhus. Där lyckas ha få i uppdrag av en läkare att lösa ett gammalt ouppklarat mord. Trots denna, i mitt tycke, korkade intrig blir jag nyfiken på mordgåtan och intresserad av Johansson och hans kollegor. Här finns mycket humor och roliga vändningar. G W kommer jag att läsa mer av.

tisdag 20 november 2012

Nina av en slump

Nina av en slump av Michèle Lesbre, utgiven av Sekwa, 2012

Den unga Nina är frisörlärling i en liten stad i norra Frankrike. I stället för att vara Nina av en slump drömmer hon om att vara Nina i Tjechovs Måsen. Hon drömmer om att stå på scenen, om att ha en viktig roll att spela. Nina bor tillsammans med sin ensamstående mor Suzy, en kvinna som arbetar inom textilindustrin, organiserar strejker och hungrar efter en mans kärlek. Handlingen i Nina av en slump utspelar sig under några få dagar då Nina letar efter en födelsedagspresent till modern, kvinnorna på fabriken planerar en proteststrejk och Nina besöker textilfabrikens direktör i dennes hem.

Vad är slump och vad är planerat? Vad är verkligt och vad är fantasi? De frågorna genomsyrar berättelsen om Nina, dock utan att ge tydliga svar. Framför allt händelserna hos den obehaglige direktör Delplat lämnar frågetecken efter sig. Sekvenserna där Nina tänker tillbaks på besöket hos Delplat har ett drömliknande tonfall samtidigt som texten suggestivt driver berättelsen fram mot den avgörande handlingen, det obönhörliga ögonblicket.

Nina är en ung kvinna som försöker hitta sin plats i tillvaron. Hon längtar efter att få vara betydelsefull, framför allt för sin mor. Men modern har så många egna otillfredsställda behov som skymmer dottern. Stämningen i Nina av en slump är vemodig och berättelsen präglas av kvinnors livsvillkor, deras samhörighet och deras kamp. Trots dramatiska inslag är det vilsamt att läsa Lesbres prosa.

Av Lesbre har jag tidigare läst och förälskat mig i Den röda soffan. Nina av en slump gjorde mig inte på något vis besviken, det här är en roman som lever upp till högt ställda förväntningar. Sammantaget är Nina av en slump en vemodig berättelse om att växa upp i ett samhälle där kvinnors överlevnad bygger på deras vänskap och solidaritet med varandra.

Andra som läst är Vaka över ensamheten, Enligt Ooch dagarna går.

måndag 19 november 2012

Tematrio - Elisabeth

Idag blir en ett oerhört egocentriskt tema, jag har nämligen namnsdag idag. Och Elisabeth heter ju faktiskt var och varannan person så nog borde man väl kunna hitta några författare och bokkaraktärer som heter Elisabeth? Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart!

1. Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en mycket trevlig bok om hur den engelska drottningen (Elizabeth II) skaffar sig en hobby som visar sig påverka henne mer än hon och hovet väntat sig. Det ställer till med en hel del kalabalik!

2. Elizabeth Bennet får ju tack och lov den underbare Mr Darcy på slutet, men vägen dit är kantad av förvecklingar. Stolthet och fördom av Jane Austen fyller 200 år nästa år, det borde vi väl fira?

3. Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron (en variant av Elisabeth) är en fantastisk första del i en planerad trilogi om förintelsens överlevare och deras barn. Läs den!


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 18 november 2012

Svart glas

Svart glas av Maud Mangold, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Umbra och hennes mamma Ester flyttar till ett gammalt hus vid havet. Föräldrarna har skiljt sig och Umbra har valt att bo hos sin mamma, den berömda konstnären. Huset är stort för en så liten familj, men snart upptäcker Umbra att de inte verkar vara ensamma i huset. Mat försvinner och underliga ljud hörs. Tillsammans med den nya vännen Amos beslutar sig Umbra för att försöka få tag på den mystiska flicka hon sett skymta förbi.

Svart glas innehåller mysiga magiska dimensioner, men också en naken, realistisk skildring av ett barns utsatthet. Umbras mamma mår inte alltid så bra, för en vuxen läsare framkommer det tydligt att hon har bipolär sjukdom. I ena stunden målar hon maniskt, i andra faller hon samman utmattad. Umbra har valt att bo hos modern för att denna inte klarar sig själv, det är Umbra som t ex får se till att det finns mat hemma. Som tur ärfinns det andra ansvarstagande vuxna i den by de flyttat till.

De magiska inslagen lättar således upp en annars ganska tung berättelse. Berättelsen är spännande på ett lite ryskrypande sätt. Vem är egentligen flickan som bor i källaren och vad vill hon?

Sammantaget är Svart glas en både magisk och realistisk berättelse som passar barn i åldern 10-13 år.

lördag 17 november 2012

De hemlösa

Jag har äntligen tagit tag i den kinesiska läsutmaningen och läser nu De hemlösa av Yiyun Li. Ett 80-tal sidor in i boken är jag golvad. Det här är en ovanligt lättillgänglig berättelse om Kina och dess unika invånare. "I Yiyun Lis böcker blir Kinas gigantiska förändringar framställda ur ett individuellt, mänskligt perspektiv", skriver Björn Gunnarsson i GP. Och det är just det individuella "västerländska" perspektivet som gör det lätt för oss att ta till oss Yiyun Li. Hur mycket av det ursprungliga, mer geniunt kinesiska perspektivet man förlorar kan jag inte uttala mig om. Samtidigt som De hemlösa är lätt att ta till sig är dock handlingen ohygglig, som mamma till en dotter från Kina är vissa delar helt outhärdliga. Det här är därför en bok jag både längtar efter och bävar inför att läsa.

onsdag 14 november 2012

Gudars like

Lyrikanalys handlar det som sagt om i litteraturkursen just nu och här är min favoritdikt av Sapfo. Den är en vacker bild av olycklig förälskelse som känns oerhört tidlös och allmängiltig. Om man försöker bortse från det man råkar veta om Sapfo, kan den läsas på många sätt. Och har ni sett så många alliterationer och andra språkliga finesser (jag får lov att kolla vad allt kallas) det finns i den här fina tolkningen av Emil Zilliacus.


Gudars like av Sapfo

Gudars like syns mig den mannen vara,
han som mitt emot dig kan sitta, han som
i din närhet lyssnar till din kära stämmas
älskliga tonfall

och ditt ljuva, tjusande skratt, som alltid
i mitt bröst fått hjärtat i häftig skälvning.
Ser jag blott dig skymta förbi mig flyktigt,
stockar sig rösten;

tungans makt är bruten och under huden
löper elden genast i fina flammor;
ögats blick blir skymd och det susar plötsligt
för mina öron.

Svetten rinner ned och en ristning griper
all min arma kropp. Jag blir mera färglöst
blek än ängens strå. Och det tycks som vore
döden mig nära.  

måndag 12 november 2012

Tematrio - Kläder

Veckans tematrio handlar om kläder. Det finns (kanske) en del klädesplagg i boktitlar, men man får nog leta ett tag. Ett tips kanske kan vara att kolla bland barnböckerna också. Berätta om tre (gärna bra) böcker med kläder i titeln!


1. Lyckans galosch av Inger Alfvén är ett klassiskt triangeldrama och meningen med livet.

2. Den magiska kappan av Katarina Genar är en fin magisk berättelse för slukaråldern i Maria Gripe-stil om en gammalkappa.

3. Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt av neurologen Oliver Sacks som berättar om olika typer av hjärndysfunktioner.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 11 november 2012

konstiga streck och böjar...

Det är ganska tyst på bloggen och orsaken är så klart att jag pluggar. Första tentan är inlämnad, håll tummarna för mig. Tyvärr fungerar det inte särskilt bra för mig under den andra delkursen. För att kunna kombinera pluggandet med jobbet måste jag få veta i god tid vad vi ska läsa till olika seminarier så att jag kan planera in lästid och passa på att läsa när jag väl får en lucka. Tyvärr får vi inte alls uppgifterna i så god tid att det funkar för mig och jag har inte stora chanser att klara den här kursen. Dessutom läser vi nu om lyrikanalys och jag begriper inte ett skvatt vad de där krumelurerna som ska visa rytmen betyder...

fredag 9 november 2012

Dandy

Jag var inte så positiv till första delen i Guillous 1900-talshistoria, Brobyggarna, och jag är tyvärr inte mer förtjust i del två, Dandy. I den här delen, som utspelar sig parallellt med den första, reser den tredje brodern Sverre till det fashionabla London med älskaren lord Albert. Miljön, förkrigets England med dess litterära och konstnärliga kretsar borde inspirera, men det gör den inte. Halvvägs in i boken känner jag mig något uttråkad av den präktige Sverre och hans vidlyftige älskare, kanske blir berättelsen mer engagerande när kriget bryter ut.

torsdag 8 november 2012

Grattis Bram Stoker

Idag skulle Bram Stoker (författaren till Dracula) fyllt 165 år får jag reda på av Google. Eftersom jag nyligen läst Dracula och dessutom studerat boken utifrån ett medieperspektiv i litteraturkursen, kikar jag noga efter olika medietyper i bilden. Och visst, här kan man hitta både en bok och en fonograf. Kul!

tisdag 6 november 2012

Fundamentalisten Antigone

När Kung Oidipus stuckit ut sina ögon i förtvivlan över att ha dödat sin far och äktat sin mor leds han vidare i livet av dottern Antigone. Arvtagare till tronen är Oidipus två söner Eteokles och Polyneikes, som beslutar sig för att regera vartannat år var. Men Eteokles vill så klart inte lämna ifrån sig makten efter ett år som regent, strider utbryter och de båda bröderna dräper varandra. När Antigone återvänder till Thebe härskar hennes morbror Kreon över staden. Antigone vill begrava sina bröder, men Kreon förbjuder att man begråter stadens fiende Polyneikes. Antogone bryter mot detta förbud och spärras in levande i ett gravvalv. Där begår hon självmord, vilket leder till att hennes trolovade Haimon (Kreons son) och dennes mor också begår självmord. Kreon blir ensam kvar att begrunda sin maktlystnad och envishet.

Om man spetsar till det lite skulle man kunna beskriva Antigone som fundamentlist. Hon stödjer sig på religiösa lagar och känner sig förpliktigad att begrava brodern trots att lagen så förbjuder. Kreon verkar vara minst lika rigid även han i sin bokstavliga tro på lagen och makten. Och som i alla tragedier drivs människan obevekligt mot sitt öde. De gamla grekiska gudarna visade ingen som helst barmhärtighet.

måndag 5 november 2012

Tematrio - Ätbart

Veckans tematrio handlar om ätbara sker. Det finns faktiskt en hel del i matväg i olika boktitlar. Berätta om tre (gärna bra) böcker med något ätbart i titaln!


1. Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson är en självbiografiskt präglad roman om hur den unga Jeanette blir adopterad av en strikt frireligiöst i norra England.

2. Upptäckten av currywursten är min favorit bland Uwe Timms böcker. Den handlar om oväntad kärlek i krigstid och sökandet efter ett försvunnet recept.

3. Vredens druvor av John Steinbeck har jag skam att säga inte läst. Jag är rätt säker på att jag skulle tycka om den eftersom jag älskar både Möss och människor och Öster om Eden av författaren.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 4 november 2012

Månadssummering - Oktober 2012

# En hamsters dagbok - Edward 1990-1990
# Gunnlaug Ormstungas saga
# Mitt första liv - Bodil Malmsten
# Svart glas - Maud Mangold
# Nina av en slump - Michèle Lesbre
# Varför vara lycklig när du kan vara normal? - Jeanette Winterson
# Brott - Karin Fossum
# Vitlöksballaderna - Mo Yan
# Kattbergen - Sabrina Janesch
# Mödrar och söner - Theodor Kallifatides

Många av månadens lästa böcker är mycket bra och blandningen känns helt OK.
Vitlöksballaderna av den nye Nobelpristagaren var mycket bättre än jag vågade hoppas.
Mödrar och söner gjorde mig nyfiken på mer av Kallifatides, gillade språket.
Och så har jag då läst min första fornnordiska saga.
Men i Brott irriterade jag mig verkligen på huvudpersonen.
Lesbre, Winterson och Janesch var riktigt bra!

lördag 3 november 2012

Rabarbertjuven

Rabarbertjuven, text av Vanja Persson, illustrationer av Christoffer Hansen, utgiven av Magic Wonders, 2012

Tant Annies rabarber har försvunnit och Liam lovar att försöka hitta tjuven. Han tar på sig tänkarmössan, tar fram förstoringsglaset och hittar ett spår att följa. Under letandet får Liam fler uppdrag, tjuven har tagit kaninen Boris och några tomater också. Till slut lyckas i alla fall Liam lösa gåtan med de försvunna sakerna.

Raberbertjuven är en typisk barndeckare med olika ledtrådar att följa. Berättelsen är lättläst och illustrationerna är stora och färgglada. Det som gör den här boken speciell är att Liam sitter i rullstol. Och om det är något som verkligen saknas i svensk barnlitteratur är det barn med fysiska funktionsnedsättningar. Särskilt bra i Rabarbertjuven är det dessutom att texten inte ens berör det faktum att Liam har en funktionsnedsättning. För när det gäller att följa ledtrådar och lösa deckargåtor spelar det ingen roll om man sitter i rullstol eller inte.

Boken rekommenderas till barn i förskoleåldern 3-6 och den borde läsas på alla förskolor.

fredag 2 november 2012

Månadssummering - September 2012

# Ett hus utan speglar - Mårten Sandén
# Kommer hem och är snäll - Lars Ahlin
# Smycket - Guy de Maupassant
# Ett ufo gör entré - Jonas Gardell
# Hamlet - Shakespeare
# Kod 400 - Sophie Divry
# Madame Bovary - Gustave Flaubert
# Vem vill bli miljardär - Vikas Swarup
# Styckerskan från Lilla Burma - Håkan Nesser
# En komikers uppväxt - Jonas Gardell
# Den afrikanska farmen - Karen Blixen
# Den magiska kappan - Katarina Genar

Det är nästan svårt att tro att det är en och samma person som valt månadens alla böcker, men så är det. Jag har definitivt bred smak.

Två bra böcker som passar barn i slukaråldern lästes.
Jag förlorade min Gardell-oskuld genom att lyssna på två ljudböcker.
Fyra klassiker (inklusive Shakespeare!) läste jag. Jippi, äntligen har jag läst Madame Bovary!
Sista boken om Barbarotti (av Nesser) gillade jag skarpt.
Kod 400 bör läsas av alla som gillar böcker, bibliotek och bitska bibliotekarier.

torsdag 1 november 2012

En hamsters dagbok - Edward 1990-1990

En hamsters dagbok - Edward 1990-1990 av Miriam och Ezra Elia, utgiven av Brombergs Förlag, 2012

Möt existentialisten Edward, den intellektuella hamstern som grubblar över livets mening och längtar efter frihet. Edwards dagbok är en dråplig, men samtidigt djupt allvarlig berättelse om olika varelsers livsvillkor och längtan efter kärlek.

Som litteraturstudent har jag nyligen tentat på hur jaget framställs i litteraturen (i bland annat En dramatikers dagbok) och jag vill framhålla att Edward hanterar självbiografins inneboende konflikt mellan bekännelser och censur på ett föredömligt sätt. Likt många andra författare med sanningsanspråk (t ex Maja Lundgren i Myggor och tigrar) problematiserar Edward frågan om autenticitet genom att framställa sin egen verklighetsuppfattning som tvetydig, det kräver mod:

"Vad är verkligt?

Jag äter, men känner ingen smak.

Jag tänker, men jag känner inte.

Jag skriver, men jag förstår inte. Mina drömmar är levande.
Livet - i mindre grad." (s78)

Edwards dagbok är den perfekta gå-bort-presenten, tillika den perfekta julklappen. Införskaffa ett dussin och ni behöver aldrig mer komma med en halvvissen bukett eller ett billigt vin till värden och värdinnan. Dessutom kommer ni att framstå som intellektuella och kultiverade. Nämn gärna att man kan se likheter mellan Edward och Mersault, de är båda främlingar i sin värld.

Skämt åsido, den här lilla boken om Edward är vacker i sin enkla svart-vita utformning och den innehåller mycket klokhet i poetisk form. Läs den!