Läslistor

måndag 25 juni 2012

Tematrio - Italien

Det har ju gått käpprätt åt skogen för både Holland och Sverige i detta usla fotbolls-EM, men Italien överraskar positivt. Det firar jag med en Tematrio om italiensk litteratur. Berätta om tre bra böcker från Italien!

1. Elsa Morantes Historien finns med på Världbibliotekets 100-lista och romanen beskrivs som ett "skri av smärta och en protest mot krigets människoslakt. Men under den skakande skildringen finns en vision om att en ­annan värld är möjlig" (Margareta Zetterström i SvD). Elsa Morante räknas till en av de mer betydelsefulla under efterkrigstiden, Historien klassas som hennes mästerverk. Jag har inte läst den, men kommer definitivt att lägga beslag på ett ex då Norstedts ger ut boken till hösten.

2. I Onda stenar av Milena Agus berättar ett barnbarn om sin mycket speciella farmor, en kvinna som längtar efter passionerad kärlek och drabbas av onda (njur)stenar. Att låta berättarrösten vara barnbarnets skapar en intim, varm känsla, en upplevelse av att man som läsare får ta del av familjehemligheter.

3. Ni trodde väl inte att jag skulle gömma årets favorit, den helt underbara Själamakerskan av Michela Murgia, en poetisk gestaltning av kärleken mellan en adoptivmor och en adoptivdotter. Själamakerskan är även berättelsen om en by, en tidsepok, ett levnadssätt, en kvinnovärld. Missa inte!

10 kommentarer:

  1. Takk for flotte tips:) Måtte notere ned den siste boken siden du skrev så varmt om den:) Ha en herlig mandag!:)

    SvaraRadera
  2. Den här veckan får jag nog ta chansen att bli tipsad, för några italienska böcker vet jag inte om jag har läst! :o

    SvaraRadera
  3. Hej Lyran och tack för lästips! Själv gräver jag just nu ned mig i böcker av och om Hjalmar Söderberg.
    Onda stenar har jag läst; den är bra.
    Tre tips från mig:
    1. Primo Levi: Fristen (La tergua). Om hans tid som fånge i Auschwitz. (Han använde förresten citatet "om icke nu, så när?" före Annika Thor.)
    2. Marcel Fois: Den försvunne fåraherden. Sardinien i slutet av 1800-talet. Med stor människokännedom och mycket tänk utreder advokat Bustianu olika brott (sammanlagt 3 böcker).
    3. Alessandro Baricco: Silke. Han är specialist på kortromaner: Fåordig, innehållsrik, stiliserad. Om 1800-talets Frankrike - och Japan. Om silke och silkesmaskar - och lite kärlek. Finns även som film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Levi övervägde jag att ta med i min trio också. Det är en otrolig skildring av hur långt människan är villig att gå för att överleva.

      Radera
  4. Svår tematrio, men så här svarade jag i alla fall http://bohemianrhapsody.blogg.se/2012/june/tematrio-italien.html

    SvaraRadera
  5. För den som läser Elsa Morante: Omväxlande med berättelsen har Morante radat massa historiska fakta om bl.a. andra världskriget. Väldigt mycket faktafel där, ordentliga faktafel. Boken är intressant men inte en bra utgångspunkt om en vill veta mer om andra världskriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att veta! Hoppas att man i den nya utgåvan kommenterar detta.

      Radera
  6. Har lyckats knåpa ihop en tematrio på ämnet Italien. Inte helt lätt!

    SvaraRadera
  7. Njae, jag passar också eftersom jag erbarmeligt nog inte har ett endaste dyft att tillföra på temat Italien. Hoppas istället på riktigt bra boktips så jag kan ändra på det!

    SvaraRadera
  8. Kan inte komma på 3 italienare men en deckare har jag. Giorgio Faletti är riktigt bra.

    SvaraRadera