Läslistor

fredag 1 juni 2012

Månadssummering - Maj 2012

# Natten innan de hängde Ruth Ellis - Margareta Strömstedt
# Själamakerskan - Michela Murgia
# Mockingjay - Suzanne Collins
# Röda rummet - August Strindberg
# Catching Fire - Suzanne Collins
# The Hunger Games - Suzanne Collins
# Igelkottsklubben - Ann-Charlotte Alverfors
# Eld - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
# Jane Eyre - Charlotte Brontë

Den här månaden kom det stora genombrottet, jag läste tre böcker på engelska! Stor klapp på axeln.

Fyra av månadens lästa böcker är ungdomsromaner, gemensamt för dem är även att de tillhör genren fantastik. Cirkelns uppföljare Eld var lika bra som jag hoppats på! Klassikern Jane Eyre läste jag i serieformat, tre av böckerna läste jag med öronen.

Röda rummet var fruktansvärt tråkig, Igelkottsklubben hade kunnat vara riktigt bra om den varit lite mindre rörig, Natten innan de hängde Ruth Ellis kröp verkligen under skinnet och Själamakerskan var UNDERBAR.

4 kommentarer:

  1. Var Igelkottsklubben bra?
    Läste Charlotte Alverfors för många många år sedan.
    Dom böckerna var bra då jag var ung så det skulle vara kul matt höra hur den här var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tyckte att den var bra. Men den handlade om ett felrtal olika huvudpersoner och med en del sidospår därtill blev den lite svårläst. I alla fall för mig eftersom jag bara kunde läsa korta stunder.

      Radera
  2. Max Blecher - Adventures in Immediate Unreality.
    Max Blecher - Saccred Hearts.

    Två mästerverk i surrealistsk anda som kommer upp till Franz Kafkas nivå.

    Eugen Ionescu - Den skalliga primadonnan, Stolarna, Lektionen och Noshörningen.

    Alla tre är likvärdiga mästerverk. Vilket tydligt bevisar varför Ionescu, tillsammans med Beckett var absurdismens mästare.

    Emile Cioran - On the Heights of Despair - mäserverk enda ut till fingertopparna.

    Så här beskriver USA´största litteraturkritiker om Cioran, Susan Sontag: Susan Sontag calls "the most distinguished figure in the tradition of Kierkegaard, Nietzsche, and Wittgenstein," and Marc Fumaroli recently described as "a legend ... a master of French prose.

    Mircea Eliade. Bengaliska nätter är hans bästa novel, ett mästerverk i prosa form. Hur som helst hans främsta verk är "Sacred and Profane" vilket borde ha givit honom nobelrpiset men en viss Ceausescu satte käppar för honom.

    Ceausescu nekade även Lucians Blaga samt även Nichita Stanescu nobelpris. Två av Europas absolut största poeter, jag överdriver inte. De är stora, ofantligt stora.

    Panait Istrati - Kyra Kyralina - ett mästerverk. Bland de bästa böcker jag har läst

    Tristan Tzara, Urmuz och grunden till all Modernism härstammar från Dadaism, vilket är ett Rumänskt konströrelse inspirerad från Chaddismens tillsyn på tillvaron som blommade ut i Wien och Paris.

    Att inte glömma Rebreanu och Ionel Teodereanu, "La Meledeni" respektive "De hängdes skog" är kanske de två absolut bästa böckerna någonsin skrivna på Rumänska. Två absolut stora mästeverk som kan absolut jämföras med de stora: "Krig och Fred" samt "Brott och Straff".

    Samt givetvis Eminescu och Ion Luca Caragiale. Den förstnämnde är Rumäniens största poet, och UNESCO röstade in honom som milleniumsskiftet poet. Vilket beskriver hans storhet - Rumänerna har även helgonförklarad honom. Ion Luca Caragiale är Rumäniens svar på Strindberg. En legendarisk dramatiker.

    Det finns massa, massa. Zaharia Stancus "Djävulens Påfågel" samt Paul Celans dikter blev inröstade från såväl Sveriges och Norges nobelkomittén bland 100 bästa världs noveller genom tiderna.

    Lyran, Rumänien är et ofantligt stort författar land. Problemet var kommunismens och Ceausescus illdåd som ströp för att kulturen skulle utvidga sig bortom Rumäniens gränser. Det därför vi inte har en susning om deras kultur..Men jag kan medge redan nu att Rumänien är ett stort författarland som Ryssland eller England för den delen. Du kommer nog att uppskatta bokmässan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska verkligen bli spännande att läsa rumänskt under nästa år.

      Radera