Läslistor

torsdag 10 maj 2012

Frankenstein

Frankenstein eller den moderne Prometeus av Mary Shelley, utgiven av Bakhåll, 2008

Victor Frankenstein är en modern, ung vetenskapsman som söker svaret på den största av alla frågor; den om livets uppkomst. Han studerar naturfilosofi med en sällan skådad frenesi och passion och hans experimenterande leder honom till den makalösa bedriften att skapa liv. Den varelse Frankenstein skapar väcker dock endast fasa hos honom. Medan han lyckats med att skapa liv, har han misslyckats med att skapa något vackert. Varelsen är oerhört ful, ihopsatt av olika likdelar som han är. Han är dessutom ofantligt stor. Frankenstein flyr från sin skapelse och upptäcker till sin lättnad när han återvänder hem att den försvunnit. Snart inträffar dock andra händelser som vittnar om att varelsen existerar och vill ha kontakt med sin skapare.

Boken om Frankenstein och hans monster skrevs 1816 då Mary Shelley, hennes make Percy Shelley och lord Byron kom överens om att ha en tävling: de skulle skriva en spökhistoria. Mary var den enda som fullföljde berättandet, som till slut blev en hel roman. Den här numer klassiska berättelsen skrevs av en blott 19-årig kvinna, ett barn av upplysningstiden. Lika intressant som berättelsen om Frankenstein är bokens efterord av John-Henri Holmberg, som berättar om Mary Shelleys liv. Fadern var en radikal anarkstisk-individualistisk upplysningsfilosof och modern var en av den liberala feminismens förgrundsgestalter. Modern avled 11 dagar efter Marys födelse och flickan kom att uppfostras av en styvmor. Som vuxen levde Mary i skandalösa fria sexuella förhållanden, hon var i sin samtid en känd författare och debattör. Efter sin död försvann hon ur litteraturhistorien tills hon återupptäcktes genom den feministiskt inriktade litteraturforskningen.

Frankenstein anses vara den första science fiction-romanen, den bygger på en realistisk vetenskaplig grund med spekulativa inslag. I romanen är författaren tydlig med att placera in sin berättelse i ett vetenskapligt sammanhang, samtidigt som här riktas ett varningens ord till alla forskare. Även om man kan framställa allt, kanske man inte bör göra det.

Det som skiljer romanen från de filmatiseringar som gjorts är att monstret i romanen är mycket intelligent och snabbt utvecklar mänskliga förmågor. Skapelsen ifrågasätter sin Skapares agerande och protesterar mot att lämnas ensam. På grund av sin fulhet förblir monstret utanför all mänslig gemenskap, vilket plågar honom svårt. Temat utanförskap är det som mest berör läsaren, kanske Frankenstein kan ses som ursprunget för senare tids romaner som t ex Vi måste prata om Kevin.
"Om jag inte har några band och ingen som är tillgiven, kommer hatet och lasten att vara min lott. En annans kärlek skulle omintetgöra orsaken till mina brott och jag skulle bli någon som ingen visste existerade. Mina laster är födda ut en påtvingad ensamhet som jag avskyr, och mina dygder kommer med nödvändighet fram om jag lever i gemenskap som en like." (sid 131-132)
Sammantaget är Frankenstein en läsvärd klassiker med ett budskap som känns angeläget än idag. Handlingen är spännande, personskildringarna är nyanserade, om än något väl känslosamma, och boken som helhet är ett intressant tidsdokument.

7 kommentarer:

  1. Ser med spänning fram emot att läsa den i serieformat!

    SvaraRadera
  2. En underhållande bok som säger mycket om sin tid och ställer viktiga fråogr om människans natur. Läsvärd på många sätt

    SvaraRadera
  3. Vi har haft samma tanke samtidigt! Jag har också precis läst och skrivit om Frankenstein. Det är definitivt en både underhållande och intressant klassiker. Visste inte att den fanns i serieformat.

    SvaraRadera
  4. Håller med, en fantastiskt läsvärd bok än idag!

    SvaraRadera
  5. Roligt att fler läser om den gode Frankestein och hans stackars monster än idag :-)

    SvaraRadera