torsdag 31 maj 2012

Klassikerläsning i maj

Hur har det gått för er andra med klassikerläsningen i maj? För min del har det inte blivit läst så mycket som jag hoppades på, men det bidde något i alla fall. I månadsskiftet april/maj avslutade jag Frankenstein, en klassiker som verkligen överraskade positivt. I maj läste jag en serieversion av Jane Eyre, som också var bättre än jag vågat hoppas på. Dessutom läste jag Röda Rummet av August Strindberg, jag tyckte den var urtrist och har inte orkat skriva om den. Berätta nu hur det gått för er och posta länkar till era inlägg så ska jag lägga in dem här.

Andarnas hus - Isabel Allende
Det mörka tornet

Kallocain - Karin Boye
Bokmoster

Jane Eyre - Charlotte Brontë
Lyrans Noblesser

De tre musketörerna - Alexandre Dumas
Poplitt

Den nya Isabel - Katherine Mansfield
Bokmoster
och dagarna går
Feministbiblioteket

Ensamhetens vin - Irene Nemirovsky
och dagarna går

Bonjour Tristisse - Francoise Sagan
Mimmimaries böcker

Frankenstein - Mary Shelley
Lyrans Noblesser

Dracula - Bram Stoker
Det mörka tornet

Ett halvt ark papper - August Strindberg
Bokmoster

Anna Karenina - Lev Tolstoy
Bokhyllan i pepparkakshuset

Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Mimmimaries böcker

onsdag 30 maj 2012

Bokmässan 2012 - Programmet

Dags att börja planera din Bokmässa! Nu har programmet presenterats och här finns hur mycket intressant som helst. Jag är glad att jag har seminariebiljetter till alla dagarna - tack Bokmässan :-) Ska ni till dit? Vad är ni mest intresserade av i år? Har ni ordnat med boende?

tisdag 29 maj 2012

Lenis Olle

Lenis Olle av Emma Adbåge, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Idag ska Leni leka med bästisen Olle. Hon packar ner slajmet och kladdhanden och springer uppför Olles trappor. Men någon är redan hos kompisen, granntjejen Kiran leker med Olle. Inget blir som Leni tänkt sig, inget blir kul. Leni blir så sur, det är ju hennes Olle. Efter en stund är Leni dum mot Kiran, börjar skämmas och ber om förlåt. Det blir förlösande och sedan kan alla tre leka tillsammans med Lenis roliga saker.

Lenis Olle tar upp det klassiska problemet med att leka tre. Framför allt tjejer har svårt för detta, svartsjukan är högst påtaglig och smärtan stor hos den som hamnar utanför. I Lenis Olle får alla känslor plats och precis som i verkligheten växlar de snabbt. Lusten att ha roligt är starkare än alla sura känslor och tar till slut över.

Emma Adbåge skriver som vanligt ganska korthugget och träffsäkert. Man känner igen barns sätt att tänka och uttrycka sig i hennes texter. Och ännu bättre är de härliga perspektivskeva, detaljerade illustrationerna som både jag och dottern försjunker i. När Emma Adbåde illustrerar studerar jag inredningsdetaljer med stort intresse samtidigt som jag slås av hennes expressiva förmåga i barnens förstorade ansiktsuttryck. Helt fenomentalt. Den snart 7-åriga dottern gillar fortfarande Leni och temat passade henne perfekt. Hon tyckte att boken både var rolig och berättade något viktigt, nämligen att man kan vara fler än två när man leker.

Sammantaget är Lenis Olle en vardagsdramatisk och rolig berättelse som speglar det som är viktigt för barn. Barnen passar de äldre förskolebarnen och alla vuxna som minns hur det var.

måndag 28 maj 2012

Tematrio - Engelskspråkigt


Trogna läsare av den här bloggen vet att jag under flera år kämpat med ett intensivt motstånd mot att läsa på engelska. Jag vet egentligen inte varför, förr läste jag massor av böcker på engelska. Nu har jag äntligen lyckats bryta mönstret och är så nöjd med mig själv. Nu ska jag sakta, men säkert förbättra min engelska och vill gärna få tips från er. Jag klarar nog inte t ex Virginia Wolf på originalspråk ännu, men "vanliga" romaner borde fungera. Ge mig tips på tre bra engelskspåkiga böcker, tack!

1. Hungerspelstrilogin har jag nyligen läst på engelska och där är ju språket lätt. En del ord kunde jag så klart inte, men jag lärde mig t ex att pus betyder var. Trilogin var inte bara lättläst, den var dessutom spännande och underhållande.

2. Varje gång jag bett om fantasytips har många tipsat om Neil Gaiman. Nu har jag köpt The Graveyard Book, delvis för att omslaget (barnversionen i pocket) var så snyggt. Innehållet verkar dessutom vara riktigt spännande.

3. Visst borde jag väl köpa några riktigt fina klassikerboxar på engelska? Det finns jättefina boxar med t ex Jane Austens och systrarna Brontës romaner.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 27 maj 2012

Grattis Loreen



Melodifestivalen är i ärlighetens namn inte riktigt min grej, med har man en dotter som snart är sju år får man vänja sig. Och i år är jag riktigt glad för det för Euphoria och Loreen gillar jag verkligen. Så igår kväll tittade jag på hela Eurovision och höll tummarna. Och det gick ju vägen. Stort grattis Loreen! Det här innebär att man väl kanske ska ta en tur till huvudstaden med dottern nästa år. Fast de pratade ju om att hålla Eurovision i Löfbergs Lila arena igår, det vore en ypperlig idé!

lördag 26 maj 2012

K-märkt smak

K-märkt smak: genuint svenska middagsklassiker av Lilla sällskapet, utgiven av ICA bokförlag, 2012

Det här är absolut första gången ni kan läsa om en kokbok på min blogg, för matlagning är definitivt inte något som intresserar mig. Men det är ju ibland nödvändigt att uppdatera familjens repertoar och det jag gillar mest är traditionell husmanskost. Därför passar en bok med en bild av en klassisk linnehandduk på framsidan perfekt. Och innehållet visade sig också vara i min smak.

K-märkt smak innehåller de maträtter jag växte upp med, det här är mat jag vill laga och dela med min dotter. Boken innehåller ett antal recept på klassiker som Fläskpannkaka, Kokt rimmad oxbringa med rotmos, Plommonspäckad fläskkarré, Raggmunk, Ängamat och Krusbärskräm. Varje recept inleds med en liten beskrivning av rättens bakgrund, t ex kan man i boken läsa att "Kalops är en paradrätt som härstammar i rakt nedstigande led från 1700-talets kalaskokerskor". Och visst är det dessutom intressant att få vet att "Jordgubben hette ananassmultron när den kom till Sverige på 1700-talet".

Själva recepten är nog detaljerade för att en novis i köket ska kunna använda sig av dem, vilket jag verkligen uppskattar. Dessutom får man även förslag på olika tillbehör så att det blir en hel måltid. Fläskpannkakan är redan tillagad och uppäten, Plommonspäckad fläskkarré ser jag fram emot att tillaga till helgen. Och bara det att jag ser fram emot att laga mat är närmast revolutionerande, jag borde så klart tidigare ha förstått att lösningen på mina köksproblem skulle bestå av införskaffandet av fler (kok)böcker.

Sammantaget är K-märkt smak en helt ypperlig inspirations- och informationskälla för den som gillar genuin husmanskost.

fredag 25 maj 2012

En liten bit av Själamakerskan

Nu har jag läst första kapitlet i Michela Murgias Själamakerskan två gånger och jag ångrar att jag anmälde mig till Lindas utmaning att läsa italienskt i maj och jag önskar att jag inte bett Brombergs att få recensera boken. För när man är med i en utmaning och när man ska recensera en bok bör man göra detta inom en rimlig tidsgräns och JAG VILL INTE ATT BOKEN SKA TA SLUT! Den här texten berör mig så på djupet att jag vill ransonera den. Ett kapitel i veckan, ett kapitel som får läsas så många gånger man vill, är rimlig lästakt när det gäller en så underbar bok. Man måste ju smaka på alla orden flera gånger och låta sig uppfyllas av läsupplevelsen. Dessutom berör mig naturligtvis innehållet på ett mycket personligt sätt, min älskade dotter är ett själabarn, hon är "ett barn som blivit till två gånger, av en kvinnas fattigdom och en annan kvinnas ofruktsamhet". Hon är "en frukt av min själ". Hon är så älskad att jag alltid måste vara på min vakt så att hon inte ska behöva "känna tyngden av att vara den enda". Som ni kan förstå blir den här boken mycket speciell för mig. Ja, det återstår att se om Själamakerskan blir recenserad inom rimlig tid eller ej.

torsdag 24 maj 2012

E-böcker på bibblan


Hur lånar man böcker till sin platta? Kan man låna från olika bibliotek? Jag är fortfarande sugen på att köpa en...

onsdag 23 maj 2012

Hej författaren

Jag har en idé till en barnbok och jag skulle så gärna vilja att min barnboksfavoritförfattare skrev den. Jag har ju aldrig haft lust att skriva själv och jag kan inte för mitt liv illustrera ngt i bild. Så just nu försöker jag intala mig själv att man visst kan kontakta författare och komma med förslag, visst kan man? Har ni kontaktat en författare för att berätta om en läsupplevelse, komma med en idé eller något liknande?

Forma Books Blog Award

Forma Books delar för andra året i rad ut pris för bästa bokblogg – Forma Books Blog Award. Priset ges till den bokblogg som på bästa sätt uppmärksammar litteraturen och skapar ett alldeles eget rum för den bokintresserade att vistas i. Förra året gick priset inte helt oväntat till Bokhora. I år uppmärksammas två kategorier av bokbloggar; de som enbart skriver om barn- och ungdomsböcker och de som har störst fokus på vuxenlitteraturen. Prissumman 25.000:- delas lika mellan dessa. Årets vinnare erbjuds också att sitta med i nästa års jury. Priset är inte möjligt att vinna två år i rad.

Ni kan fram till den 18 juni 2012 nominera i båda kategorier eller endast en. Tävlingen är öppen för alla och ni kan nominera så många bokbloggar du vill. Efter nomineringstidens slut sammanträder en jury som utser tre kandidater till priset. Därefter vidtar en allmän omröstning där tävlingen avgörs.

Prisutdelningen sker i Forma Books monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg lördagen den 29 september.

Som ensambloggare har man sällan någon möjlighet att vinna priser som utses genom omröstning, men jag skulle bli väldigt glad om jag blev nominerad :-)

tisdag 22 maj 2012

Tesslas mamma vill inte

Tesslas mamma vill inte av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund, utgiven av OLIKA förlag, 2010

Tesslas mamma har en sån där dag man kan ha ibland, en sån dag man inte vill göra någonting. Tesslas mamma vill inte gå hem från parken, hon vill inte klä av sig, tvätta håret eller kissa. Och hon vill absolut inte gå och lägga sig. Tessla försöker få sin mamma att göra som hon säger, men mamman vägrar. Tessla får lov att vara uppfinningsrik för att komma på olika saker som gör mamman mer samarbetsvillig.

Tesslas mamma vill inte är en humoristisk bok som skildrar den så kallade trotsålderns melodramatiska utspel. När man är 2½ vill man faktiskt få lov att bestämma en del saker själv, och för vissa (läs alla) växer det behovet inte bort. Både barn och föräldrar vill och har rätt att bestämma en del saker själva. Vad man får bestämma är en annan fråga. Och hur ska man få någon att göra som man vill, när den personen vill något annat? Tessla har lärt sig att man genom att leka, busa, låtsas och ge närhet kan få en trotsig mamma att göra som man vill. Hon verkar ha haft en bra förebild, någon som förstår hur barn tänker.

Texten i Tessla-boken är lättläst och passar för de yngre förskolebarnen. Bilderna är uttryckfulla och har fått både mamman och dottern att förtjust fnissa. Innehållet passar för de yngre barn man ofta beskriver som trotsiga (fast de egentligen bara försöker förstå och använda sin vilja), men boken passar även bra för en 6-åring som börjat läsa själv. Dotterns enda kritik är att de glömt svansen på j hela tiden! Dessutom passar Tessla-boken för alla mammor som ibland inte alls har lust att uppföra sig som det förväntas.

måndag 21 maj 2012

Födelsedagsmiss!

Jag har blandat ihop datumen! Jag har ju planerat lite inför min bloggs födelsedag som jag tänkte mig skulle inträffa nästa söndag, men det var ju igår! Den lilla bloggen har redan fyllt år och det helt obemärkt! Men bemärkelsedagen kommer inte att förbli obemärkt, jag håller som bäst på och fyller ett paket som ska lottas ut. Mer information kommer inom kort, nu ska här firas!

Tematrio - Mors Dag

Så här när det snart är Mors Dag är väl temat givet - Mammor. I litteraturen finns ju allt från de bullbakande drömmammorna till mardröms-morsor. Berätta om tre minnesvärda mammor ur litteraturen!

1. Dottern har nyligen börjat läsa själv och igår läste hon Tesslas mamma vill inte av Åsa Medel-Hartvig och Caroline Röstlund för mig. Jag vet inte vem av oss som fnissade mest åt det bångstyriga mamman som inte vill gå hem från parken, klä av sig, tvätta håret eller kissa. Den här boken passar för små 2½-åringar som är intensivt upptagna av att försöka få världen att snurra runt dem, för 6-åringar som lär sig läsa och för alla mammor som ibland inte alls har lust att uppföra sig som de ska.

2. Första delen i Lizzie Dorons självbiografiska trilogi Varför kom du inte före kriget? är en osentimental, gripande berättelse om en mor som överlevt förintelsen.  Det är en tragikomisk lättläst bok som gör den överlevandes galenskap begriplig, en mycket angelägen bok för alla som vill försöka förstå hur ett krigstrauma påverkar individen för resten av livet.

3. Lizzies mors galenskap kan man förstå, men det kan man tyvärr inte säga om den mamma som skildras i Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek. Här finns en mamma som endast tycks se sina egna önskningar och behov, en mamma som lever genom att suga livet ur dottern. I Jelineks delvis självbiografiska roman finns inget som gör att man varken kan förstå eller försona sig med modern, det här är en plågsam berättelse. Men ack så bra.

"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 20 maj 2012

Vad vill jag egentligen ha?

Alltså det här med surfplattor och läsplattor, vad är det egentligen jag vill ha? Och finns det jag vill ha? Jag har svårt att läsa på vanlig skärm, har opererat båda ögonen för grå starr och klarar inte att läsa på upplyst skärm. Alltså går surfplattorna bort. Och det är väl OK, surfa kan jag ju enkelt göra både på dator och telefon.

Läsplatta har jag ju varit sugen på länge - fast jag inte riktigt vet vad jag ska ha den till. Jag vill ju fortsätta köpa böcker och jag lånar ljudböcker på bibblan. Det finns inte så många böcker jag skulle vilja läsa på platta i stället för som vanligt, undantaget t ex Anna Karenina (den är för tung att läsa! rent bokstavligt). Men när jag kikar på Bokus finns inte Anna K som e-bok, inte på svenska. Något annat jag gärna vill läsa på platta är den kurslitteratur vi ska läsa på grundkursen i litteraturvetenskap. Men inte heller något av detta hittar jag i e-format. Är det verkligen så att endast de senaste årens populära böcker utgivna av de lite större förlagen finns? På svenska alltså? I så fall kan jag nog vänta ett tag till med min platta, trots att jag idag klappade på en i affären.

Den jag klappade är en Sony PRS-T1, den lättaste, smidigaste plattan efter vad jag kan förstå. Men, och det är möjligen ett stort MEN, den kan inte läsa vanliga Word-filer. Och jag undrar om inte det vore bra? Fast kanske man ändå inte använder en läsplatta på det sättet?


Läsplatteägare, ge mig lite råd och berätta gärna vad ni läser på era plattor.

lördag 19 maj 2012

Bästa fiktiviteten?

Fiktiviteter har en utlottning, som jag naturligtvis vill vara med på. Jag har funderat och velat fram och tillbaks länge, utan att kunna bestämma mig för vilken bok jag helst vill vinna. Men till slut fick Fiktiviteters egen recension mig att ändå fatta ett beslut - Dark Places av Gillian Flynn är den bok jag önskar mig. Mörkt och eländigt brukar ju passa mig. Och boken är sannolikt nog spännande att motivera mig att fortsätta läsa på engelska. Nu håller jag tummarna för att det blir vinst!

Catching Fire

Andra delen av Hungerspelstrilogin, Catching Fire, är utläst. Eftersom jag inte vill avslöja något om handlingen för er som ännu inte läst, skriver jag bara några rader om min läsupplevelse. Hmm vad ska jag säga om den då? Första delen i trilogin var en positiv överraskning för mig, som i ärlighetens namn inte längre är så förtjust i ungdomsböcker (undantaget en del klassiker och Engelsforstrilogin). Men i Catching Fire blir jag faktiskt lite uttråkad. Samma teman som i första delen tuggas om igen och det blir inte så mycket fördjupning vare sig i personteckningar eller i huvudpersonernas relationer. Jag har ju dessutom läst så mycket i mitt liv att jag inte överraskas så lätt av vändningar i handlingen. Sammantaget kan man nog med rättvisa säga att Hungersspelen är en spännande, underhållande berättelse som passar bättre för ungdomar än för medelålders tanter ;-)

fredag 18 maj 2012

Vårens recensionsböcker


Dags att läsa några av vårens nya böcker, recensionsböckerna har kommit i en strid ström de senaste veckorna från SEKWA, Thorén & Lindskog, Leopard och Brombergs. En ny fin Nobelklassiker står nu i bokhyllan, Yeats har jag inte tidigare läst. Men på Wikipedia har jag lärt mig att namnet inte alls rimmar på Keats utan ska uttalas [jeɪts].  Själamakerskan av Michela Murgia passar fint under maj månads italienska läsning. Ugglemasken innehåller både Afrika och Nobelpriset, den borde passa mig fint. Uwe Timm har tidigare tilltalat min smak, ser fram emot att läsa den nya Vännen och främlingen. Samarbete med fluga av Lydia Davis verkar vara en mycket egensinnig novellsamling, kanske kan den bistå mig i kampen att verkligen gilla novellformatet.

onsdag 16 maj 2012

Tråkig August

Alltså jag vet att man inte får tycka att August Strindberg är trist, men jag blir så uttråkad av att försöka lyssna på Röda rummet. Nu är inte Per Myrberg någon favorit som uppläsare, men handlingen lyckas knappt ens hålla mig vaken. Huvudpersonen är en fattig svältande författare som tror på socialismen och granskar/kritiserar byråkratin. Sådant brukar jag gilla, men jag tycker inte om bokens tonfall. Jag upplever berättarrösten som dryg, som någon som bara vill stoltsera med att han är beläst och intelligent. De övriga personerna har jag svårt att hålla isär, trots att jag vet att man kommer att kunna följa hur det går för dem relaterat till deras värderingar. Jag kan förstå att Röda rummet var hett sprängstoff när den kom ut, men nu lyckas jag inte ens tycka att den är intressant som tidsdokument. Jag tänker kämpa på och lyssna färdigt i alla fall, sedan väntar En dåres försvarstal, som jag vet att jag gillar.

tisdag 15 maj 2012

Lästips

En arbetskamrat bad om lite lästips inför sommaren. Här är böckerna jag tipsade om. Vad brukar ni tipsa om?

Achebe, Chinua - Allt går sönder
Bannerhed, Tomas - Korparna
van Niekerk, Marlene - Agaat
Oksanen, Sofi - Utrensning
Thúy, Kim - Ru
Timm, Uwe - Upptäckten av currywursten
Grimsrud, Beate - En dåre fri
Lundberg, Kristian - Yarden
Schlink, Bernhard - Högläsaren
Hamid, Mohsin - Den ovillige fundamentalisten
Oe, Kenzaburo - Mardrömmen
Toer, P A - Människornas jord

måndag 14 maj 2012

Tematrio - snart 17 mai

Det är snart syttende mai och som vanligt dags att fira våra grannar. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter.

1. Isslottet av Tarjei Vesaas är en underbar liten berättelse om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Siss känner att hon på något sätt är skyldig Unn att vara hennes vän och hon drar sig undan från gemenskapen med andra kamrater. Familjen och vännerna försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring, som på ett finstämt sätt fångar det sköra i en ny vänskap.

2. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911, trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Berättelsen handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som yrkeskonstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. Jenny vill uppslukas av den äkta, den rena kärleken, men då denna tycks utebli försöker hon hålla till godo med vad hon kan få. Kompromissandet leder till att hon dras in i komplicerade situationer, bland annat på grund av att hon inte vet och inte förmår uttrycka vad hon själv egentligen vill. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson var en av fjolårets läshöjdpunkter. Romanen handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 13 maj 2012

100 klassiker enligt Lyran

Här kommer lite tips på klassiker inför den kommande sommarläsningen. Eller så kan ni bara roa er med att kolla vilka ni läst.

Fetstila tiel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
 Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

(Jag kursiverar inte de jag vill läsa eftersom jag sannolikt vill läsa alla.)

1. Chinua Achebe: Allt går sönder
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn
5. Jane Austen: Stolthet och fördom
6. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
7. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
8. Samuel Beckett: I väntan på Godot
9. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
10. Victoria Benedictsson: Fru Marianne
11. Frans G. Bengtsson: Röde Orm
12. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping
13. Giovanni Boccaccio: Decamerone
14. Karin Boye: Kallocain
15. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn
16. Fredrika Bremer: Hertha
17. Anne Brontë: Agnes Grey
18. Charlotte Brontë: Jane Eyre
19. Emily Brontë: Svindlande höjder
20. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
21. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande
22. Albert Camus: Främlingen
23. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak
24. Cervantes: Don Quijote
25. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
26. Dante: Den gudomliga komedin (delvis)
27. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
28. Charles Dickens: Oliver Twist
29. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff
30. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna
31. Marguerite Duras: Älskaren
32. T S Eliot: Det öde landet
33. Euripides: Medea
34. William Faulkner: Absalom, Absalom
35. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
36. Gustave Flaubert: Madame Bovary
37. Emelie Flygare-Carlén: Rosen på Tistelön
38. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
39. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet
40. André Gide: Den omoraliske
41 Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden
42. Maksim Gorkij: Min barndom
43. Graham Greene: Brighton Rock
44. Knut Hamsun: Markens gröda
45. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
46. Joseph Heller: Moment 22
47. Ernest Hemingway: Den gamle och havet
48. Hermann Hesse: Stäppvargen
49. Homeros: Odysséen (delvis)
50. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
51. Eyvind Johnson: Strändernas svall
52. James Joyce: Ulysses
53. Franz Kafka: Processen
54. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
55. Stella Kleve (Mathilda Malling): Bertha Funke
56. Pär Lagerkvist: Barabbas
57. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
58. Sara Lidman: Tjärdalen
59. Väinö Linna: Okänd soldat
60. Ivar Lo-Johansson: Måna är död
61. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
62. Harry Martinson: Nässlorna blomma
63. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd
64. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
65. Molière: Tartuffe
66. Elsa Morante: Historien
67. Toni Morrison: Älskade
68. Vladimir Nabokov: Lolita
69. George Orwell: 1984
70. Ovidius: Metamorfoser
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Combray)
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
76. Cora Sandel: Alberte-serien
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth
79. Mary Shelley: Frankenstein
80. Sofokles: Konung Oidipus
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv
82. John Steinbeck: Vredens druvor
83. Stendhal: Rött och svart
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde
86. August Strindberg: Röda rummet
87. Snorre Sturlasson (?): Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
90. Anton Tjechov: Damen med hunden
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina
92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar
95. Voltaire: Candide
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
97. Virginia Woolf: Mot fyren
98. Elin Wägner: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin

Lästa böcker: 72
Lästa författare: 78

fredag 11 maj 2012

The Hunger Games

Jag har länge kämpat med ett intensivt motstånd mot att läsa skönlitteratur på engelska. Nu är det brutet! Tack Fiktiviteter för tipset att läsa Hungerspelen på engelska, språket är enkelt och anpassat för tonåringar och handlingen engagerar omedelbart. Halva boken har jag läst, Katniss är nu förberedd och spelen har startat. Hittills handlar boken mycket om relationer och personlig utveckling, precis som tonårsböcker "ska" göra. Handlingen är oerhört spännande, huvudpersonerna är lätta att identifiera sig med och språket har ett driv som gör boken till en sträckläsare.

torsdag 10 maj 2012

Frankenstein

Frankenstein eller den moderne Prometeus av Mary Shelley, utgiven av Bakhåll, 2008

Victor Frankenstein är en modern, ung vetenskapsman som söker svaret på den största av alla frågor; den om livets uppkomst. Han studerar naturfilosofi med en sällan skådad frenesi och passion och hans experimenterande leder honom till den makalösa bedriften att skapa liv. Den varelse Frankenstein skapar väcker dock endast fasa hos honom. Medan han lyckats med att skapa liv, har han misslyckats med att skapa något vackert. Varelsen är oerhört ful, ihopsatt av olika likdelar som han är. Han är dessutom ofantligt stor. Frankenstein flyr från sin skapelse och upptäcker till sin lättnad när han återvänder hem att den försvunnit. Snart inträffar dock andra händelser som vittnar om att varelsen existerar och vill ha kontakt med sin skapare.

Boken om Frankenstein och hans monster skrevs 1816 då Mary Shelley, hennes make Percy Shelley och lord Byron kom överens om att ha en tävling: de skulle skriva en spökhistoria. Mary var den enda som fullföljde berättandet, som till slut blev en hel roman. Den här numer klassiska berättelsen skrevs av en blott 19-årig kvinna, ett barn av upplysningstiden. Lika intressant som berättelsen om Frankenstein är bokens efterord av John-Henri Holmberg, som berättar om Mary Shelleys liv. Fadern var en radikal anarkstisk-individualistisk upplysningsfilosof och modern var en av den liberala feminismens förgrundsgestalter. Modern avled 11 dagar efter Marys födelse och flickan kom att uppfostras av en styvmor. Som vuxen levde Mary i skandalösa fria sexuella förhållanden, hon var i sin samtid en känd författare och debattör. Efter sin död försvann hon ur litteraturhistorien tills hon återupptäcktes genom den feministiskt inriktade litteraturforskningen.

Frankenstein anses vara den första science fiction-romanen, den bygger på en realistisk vetenskaplig grund med spekulativa inslag. I romanen är författaren tydlig med att placera in sin berättelse i ett vetenskapligt sammanhang, samtidigt som här riktas ett varningens ord till alla forskare. Även om man kan framställa allt, kanske man inte bör göra det.

Det som skiljer romanen från de filmatiseringar som gjorts är att monstret i romanen är mycket intelligent och snabbt utvecklar mänskliga förmågor. Skapelsen ifrågasätter sin Skapares agerande och protesterar mot att lämnas ensam. På grund av sin fulhet förblir monstret utanför all mänslig gemenskap, vilket plågar honom svårt. Temat utanförskap är det som mest berör läsaren, kanske Frankenstein kan ses som ursprunget för senare tids romaner som t ex Vi måste prata om Kevin.
"Om jag inte har några band och ingen som är tillgiven, kommer hatet och lasten att vara min lott. En annans kärlek skulle omintetgöra orsaken till mina brott och jag skulle bli någon som ingen visste existerade. Mina laster är födda ut en påtvingad ensamhet som jag avskyr, och mina dygder kommer med nödvändighet fram om jag lever i gemenskap som en like." (sid 131-132)
Sammantaget är Frankenstein en läsvärd klassiker med ett budskap som känns angeläget än idag. Handlingen är spännande, personskildringarna är nyanserade, om än något väl känslosamma, och boken som helhet är ett intressant tidsdokument.

onsdag 9 maj 2012

Klassikersommar - info och deltagare

Den här sommaren kommer många klassiker att bli lästa. Kul! Målsättningen är att läsa två-tre klassiker i sommar, men det går såklart bra att vara med även om man bara kommer att läsa en. Huvudsaken är ju att fler får upp ögonen för den fantastiska skatt klassiker är. Läs något ryskt, tjockt och krävande eller något brittiskt, romantiskt. Eller varför inte något svenskt om utvandring eller Stockholms framväxt.  I slutet av varje månad skriver jag något om klassikerutmaningen där ni kan posta länkar till era inlägg. Vi rivstartar väl direkt och håller på tills i slutet av augusti. Man kan fortfarande anmäla sig, skriv bara en kommentar om du vill vara med. Här är de deltagare som redan anmält sig. Hojta till om jag missat någon, tack. (Ni får gärna låna bilden om ni vill.)

A Room of My Own
Bohemian Rhapsody
Bokdivisionen
Bokhyllan i pepparkakshuset
Bokmamma
Bokmoster
Bokmärkt hos Hundöra
Boktimmen
Böcker etc
Böcker, sport och andra livsnödvändigheter
Ciccis bokblogg
Det mörka tornet
En bok, ett garn
En och annan bok
En plats i bokhyllan
Enligt O
Feministbiblioteket
Fiktiviteter
Förändrad-Förvandlad-Förädlad
Havsdjupens sal
Hellre barfota än boklös
Henrik Johansson
If you've heard this story before...
Jack Hemingway
Jennys bokstavliga vardag
Läsdagboken 2012
Marias kulturhörna
Maria på Pocketblogg
Matildas läshörna
Mest Lenas godsaker
Mimmimaries böcker
Mina boktips
Nattens bibliotek
Nilmas bokhylla
och dagarna går
Olika sidor
Petite Mari
Poplitt
Påhittade nöjen
Saralito (har du en blogg?)
Smutstiteln
Stänk och flikar
Tankar från mitt fönster
Theresans
TidningsIda
Tina O
Violens boksida
Yllet yrar
Zachan

tisdag 8 maj 2012

Topplistan 2012


Även i år kör jag en melodifestivalmodell för att skapa en riktigt bra topplista. Varje månad utväljs en bok till finalen och en eller två får ytterligare en möjlighet att slå sig in på den slutliga listan via deltagande i andra chansen. Det fungerade ju bra i fjol, så det borde gå bra även i år.

Till final
Quinnan och Dr Dreuf - Mare Kandre (januari)
Hundra år av ensamhet - Gabriel García Marquez (februari)
Agaat - Marlene van Niekerk (mars)
Min mors tystnad - Lizzie Doron (april)
Själamakerskan - Michela Murgia (maj)
Möss och människor - John Steinbeck (juni)
Sågverksungen - Vibeke Olsson (juli)
Jellicoe Road - Melina Marchetta (augusti)
Styckerskan från Lilla Burma - Håkan Nesser (september)
Vitlöksballaderna - Mo Yan (oktober)
De hemlösa - Yiyun Li (november)
Stål - Silvia Avallone (december)


Till andra chansen
Strändernas svall - Eyvind Johnson (januari)
En välsignelse - Toni Morrison (februari)
Juloratoriet - Göran Tunström (mars)
En herrgårdssägen - Selma Lagerlöf (mars)
Frankenstein - Mary Shelley (april)
Natten innan de hängde Ruth Ellis - Margareta Strömstedt (maj)
Eld - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (maj)
Vännen och främlingen - Uwe Timm (juni)
Månfågel - Ingelin Angerborn (juli)
Den nya Isabel - Katherine Mansfield (juli)
Doktor Glas - Hjalmar Söderberg (augusti)
Pawana - J-M G Le Clézio (augusti)
Kod 400 - Sophie Divry (september)
Madame Bovary - Gustave Flaubert (september)
En hamsters dagbok - Edward 1990-1990 (oktober)
Mödrar och söner - Theodor Kallifatides (oktober)
Flickan som slutade tala - Yasmine Ghata (november)
Hitta Violet Park - Jenny Valentine (november)
Drömmen om en bro - Maylis De Kerangal (december)
Om det var krig i Norden - Janne Teller (december)

måndag 7 maj 2012

Eld

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Eld är del två i en planerad trilogi om magiska tonårshäxor i en svensk småstad. I första delen, Cirkeln, kallas tjejerna till ett stort uppdrag, ett uppdrag att rädda världen från ondskan. För att lyckas måste de hålla uppdraget hemligt och samarbeta. En efter en upptäcker tjejerna att de har olika magiska krafter. Samtidigt fortsätter det vanliga livet och det är inte så lätt att veta hur man ska hantera sina nya krafter. Cirkeln avslutas med en stor sammandrabbning och i Eld får vi fortsätta att följa huvudpersonerna. Något nytt dyker upp i Engelsfors som inledningsvis verkar tämligen harmlöst, om än lite knäppt och närmast skrattretande. Elias föräldrar startar en rörelse som vill få människor att tänka positivt. Den här rörelsen får dock allt mer makt och de utvalda börjar misstänka att det finns magi med i spelet. Samtidigt kämpar tjejerna med att få sina vanliga komplicerade tonårsliv att fungera, något som blir allt svårare för dem. Inte blir det lättare av att Rådet dyker upp och informerar dem om att de kommer att förhöras och ställas till svars för att de utövat magi utan tillstånd.

Liksom i Cirkeln imponeras jag över författarnas fingertoppskänsla när de gestaltar de olika tjejerna. Man tycker mer eller mindre om de olika karaktärerna och man identifierar sig mer eller mindre med dem, men de blir alla mycket verkliga för läsaren. Flickorna brottas med kärleksproblem, föräldrar som grälar och satsar all tid på sina karriärer, en mamma som är deprimerad, en pappa som är alkoholiserad och socialen som kontrollerar vartenda steg man tar. I skolan blir grupptrycket allt hårdare, stämningen piskas upp och allt närmar sig en katastrof. Det är mer än 30 år sedan jag var i huvudpersonernas ålder, ändå känner jag igen allting. Författarna har lyckats fantastisk bra i sin gestaltning av tonårens universella svårigheter.

Den satiriska skildringen av rörelsen PE (Positiva Engelsfors) är mycket intressant. Att man genom positivt tänkande och lite ansträngning bör kunna klara sig själv, utan att ligga någon till last, genomsyrar tänkandet i PE, på samma sätt som det dominerar livsåskådningen i vårt samtida politiska etablissemang. Livet skildras som svart-vitt, antingen bidrar man eller så är man tärande. PE som fenomen präglas av extrem framgångsteologi, en rigid inställning som använder sig av sofistikerade psykologiska mekanismer för att övertyga och underminera kritik. Fenomenet är lika skrämmande i verkligheten som i Engelsfors.

Sammantaget är Eld en helt fantastisk mix av fantasy och socialrealism. Författarna lyckas återigen med konststycket att få de magiska elementen att verka helt självklara i den annars mycket vardagsnära skildringen av tonårens plågor och glädjeämnen. Handlingen är spännande, huvudpersonerna är psykologiskt trovärdiga och texten lättläst. Det här är en bok man sträckläser och lägger ifrån sig med ett stort STÖN; det är alldeles för länge tills tredje delen kommer!

Fler som skrivit om Eld är Bokhora, Dagens bokBokodyssé och SvD.

Tematrio - Tonårsläsning

Maj verkar bli en månad då jag läser ungdomsböcker. Ja, inte mig emot, jag skulle verkligen vilja läsa mer böcker för ungdomar och unga vuxna. Jag har inga okända storheter att tipsa er om, men hoppas kunna finna en del i era svar. Berätta om tre bra böcker skrivna för ungdomar och unga vuxna!


1. Jag har just läst ut del två i Engelsforstrilogin, tillsammans med alla andra bokbloggare, och jag är mycket positiv till den här serien. Författarna skriver om viktiga och svåra saker, samtidigt som böckerna är oerhört spännande bladvändare. Hoppas att de här böckerna översätts till många språks och sprids överallt.

2. Så fort jag lade undan Eld plockade jag upp något annat som ska vara både bra och spännande, Hungerspelstrilogin. Nu ska mitt fåniga motstånd mot att läsa på engelska brytas. Jag har bara hunnit läsa ett kapitel, men det gav mersmak!

3. Att läsa klassiker är inget jag börjat med på senare år, nej jag plöjde en massa klassiker i de tidiga tonåren. Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne, De tre musketörerna av Alexandre Dumas och David Copperfield av Charles Dickens passar bra för unga människor. Lägg gärna till diverse romantik av systrarna Brontë och Jane Austen.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 6 maj 2012

11 snabba

Frida utmanade mig med 11 snabba:

1. Vilken bok läser du just nu?
Igelkottsklubben - Ann-Charlotte Alverfors och Ugglemasken - Brigitte Gacha.

2. Nämn en bra bok du läst nyligen.
Agaat av Marlene van Niekerk är FANTASTISK!

3. Nämn en klassiker du älskar.
Bababbas av Pär Lagerkvist.

4. Nämn en klassiker du verkligen inte gillar.
Jag gillade inte Aniara när jag läste den som tonåring, begrep inget. Kanske dags för omläsning?

5. Säg en bok du blev mycket besviken på.
Milleniumtrilogin, urk.

6. Säg en bok du är riktigt nyfiken på.
Är nyfiken på del två i Engelsforstrilogin, Eld.

7. Nämn tre av dina favoritförfattare.
Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf, Göran Tunström.

8. Nämn en genre du aldrig läser något av.
Läser inte chick lit.

9. Nämn en av dina favorittitlar.
Drömbokhandeln är en mysig titel.

10. Nämn en klassiker du tror du skulle älska.
Jag tror att jag skulle älska Lifsens rot av Sara Lidman.

11. Ge mig ett boktips.
Andarnas hus är det hög tid att du läser ;-)

lördag 5 maj 2012

Läsutmaning - Klassikersommar

För två år sedan utmanade jag mig själv att läsa lite klassiker under sommaren, nu tycker jag att det är dags igen. Men det kanske är fler som har lust att vara med? Visst borde vi väl kunna läsa 2-3 klassiker på en sommar? Kommentera i det här inlägget om ni har lust att vara med så fixar jag med en länklista. Utmaningen kommer att pågå från 1 maj till sista augusti, målet är att läsa minst 2 klassiker och alla som vill är välkomna att delta.

Jag ska läsa lite olika typer av klassiker i sommar (texter från bokhandeln):

Madame Bovary av Gustave Flaubert brukar kallas den första naturalistiska eller realistiska romanen. Flaubert var 35 år när Madame Bovary, hans debutroman, gavs ut 1857. Han åtalades för bokens erotiska frispråkighet, men frikändes. Madame Bovary handlar om den unga läkarhustrun Emma, som vantrivs i äktenskapet med den äldre och något tråkige maken Charles. Emma längtar efter spännande liv, fyllt av lyx och romantisk kärlek. Till slut blir hennes längtan så stor att hon tar sig en älskare, vilket hon i slutändan får betala ett högt pris för. Romanen om Emma är i grunden en enkel historia där författarens fokus är att lyssna och beskriva i stället för att döma.



"Arthur tog pålen och hammaren, och när han väl hade bestämt sig för att utföra handlingen syntes inte minsta darrning i hans händer. Van Helsing slog upp sin bönbok och började läsa, och Quincey och jag läste så gott vi kunde efter. Arthur satte spetsen mot hjärtat, och jag såg hur den trycktes in i det vita hullet. Sedan slog han till med all sin kraft..."

Bram Stokers Dracula är en av världslitteraturens stora klassiker. Detta är mästerverket i en helt ny och komplett översättning. Ett vackert illustrerat pappband med mastodonta 575 sidor.



Fru Marianne av Victoria Benedictsson (Ernst Ahlgren) är en av det sena 1800-talets stora kvinnoromaner. Blott 16 år gammal blir den bortskämda stadsflickan Marianne bortgift med en enkel men förmögen bonde. Livet förändras och äktenskapet blir inte som Marianne har föreställt sig det. Rollen som fru passar henne dåligt och förhållandet till maken är komplicerat. Så småningom fördjupas emellertid deras relation och hon förvandlas till mannens kamrat i det dagliga arbetet på gården. Fru Marianne är ett klassiskt kvinnoporträtt med en tidlös giltighet.


Förutom de här romanerna ska jag försöka läsa en del dramatik; lite gamla greker, Ibsen, Strindberg, Beckett och Brecht finns med på läslistan.

Häng med!

fredag 4 maj 2012

Sträckläsning pågår

Oj så oerhört spännande och makalöst bra Eld är. Jag läste halva boken igår och kommer nog inte att somna i kväll förrän den är utläst. Allt jag gillade i Cirkeln (fängslande handling, realistiska, nyanserade personporträtt) finns även i Eld. Men jag hade glömt hur totalt uppslukad jag blir av läsningen och hur allvarliga "vardagsproblem" författarna skildrar. Megabra! Just nu är det dessutom oerhört spännande på den magiska fronten, hur många häxor finns det egentligen i Engelsfors?

Jane Eyre - serieversion

Jane Eyre av Charlotte Brontë, manus och illustrationer av Amy Corzine, John M. Burns, Terry Wiley, utgiven av Argasso, 2011

Den föräldraslösa Jane växer upp hos rika släktingar i 1800-talets England. På sin dödsbädd tvingar morbrodern sin hustru att lova att ta hand om Jane, ett löfte den elaka mostern håller på sitt eget sätt. Flickan får nätt och jämnt mat och husrum, men inget annat. Så småningom skickas hon väg till en välgörenhetsskola där flickorna lever mycket spartanskt. Jane växer upp och som vuxen får hon tjänst som guvernant hos den mystiske Mr Rochester. Han väcker snart varma känslor hos Jane, men komplikationer hindrar paret från att leva tillsammans som man och hustru.

Resten av handlingen är nog känd för de flesta av er, men jag skriver inget mer för att inte avslöja för mycket. Jag är osäker på om jag verkligen läst Jane Eyre tidigare eller om jag bara sett ett antal filmatiseringar. I vilket fall blev jag mycket förtjust i delar av handlingen, som jag fick upp ögonen för i det här seriealbumet. Kärlek mellan två fula personer, kan den existera? Ja, enligt Charlotte Brontë i alla fall. Så befriande skönt att Jane inte blev vacker till det yttre så fort hon fann kärleken. Dessutom tycker jag mycket om skildringen av Janes egenskaper, hon framträder som en viljestark och rättfram person.

Faktum är att jag gillade serieversionen av Jane Eyre även om jag inledningsvis var lite skeptisk. Naturligtvis går en del stämning förlorad och berättelsen blir något ytligare, men jag dras ändå in i handlingen och känner med huvudpersonerna. I en serieroman blir det av naturliga skäl mycket fokus på dialoger och en del annan text försvinner. Ibland blir det lite stolpigt, men för det mesta fungerar det förvånansvärt bra i Jane Eyre.

Förutom själva berättelsen innehåller boken ett persongalleri, en skildring av hur bilderna skapats och en faktadel om författaren. De här delarna uppskattades.

Sammantaget tycker jag att det fungerade utmärkt att läsa Jane Eyre i serieversion, testa du också.

torsdag 3 maj 2012

Eld vunnen

Tack vare Martina läser nu även jag Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag hann inte mer än ett par sidor in i boken förrän jag kände igen stämningen och uppslukades av berättelsen. Nu brottas jag med att jag helst vill läsa oavbrutet, samtidigt som jag gärna vill spara lite på boken. Jag tror att läslusten vinner så boken räcker nog bara några få dagar. Jag har hittills bara sett positiva kommentarer och hoppas på lika härlig spänning och fin persongestaltning som i Cirkeln.

onsdag 2 maj 2012

Uppdaterad lista över 100 svenska

Jag har uppdaterat min 100-lista med svenska författare! Tipsa mig gärna om författare jag missat.

Fetstila titel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

(Jag kursiverar inte de jag vill läsa eftersom jag sannolikt vill läsa alla.)

1. Lars Ahlin - De sotarna! De sotarna!
2. Marianne Ahrne - Äppelblom och ruiner +
3. John Ajvide Lindqvist – Låt den rätte komma in
4. Susanna Alakoski - Svinalängorna +
5. Inger Alfvén – s/y Glädjen +
6. Carl Jonas Love Almqvist – Det går an
7. Ann-Charlotte Alverfors - Igelkottsklubben
8. Lena Andersson - Var det bra så? +
9. Gerda Antti - Livet skriver kapitel
10. Stina Aronson – Hitom himlen +
11. Majgull Axelsson - Aprilhäxan +
12. Tomas Bannerhed - Korparna +
13. Victoria Benedictssson - Pengar +
14. Frans G. Bengtsson – Röde Orm +
15. Hjalmar Bergman – Markurells i Wadköping +
16. Elin Boardy - Allt som återstår
17. Karin Boye - Kallocain +
18. Fredrika Bremer - Hertha
19. Carina Burman - Kärleksroman
20. Stig Claesson - Henrietta ska du också glömma
21. Sigrid Combüchen - Spill +
22. Stig Dagerman – Vårt behov av tröst +
23. Sven Delblanc – Samuels bok
24. Inger Edelfeldt – Kamalas bok +
25. Cordelia Edvardson – Bränt barn söker sig till elden +
26. Maja Ekelöf - Rapport från en skurhink
27. Kerstin Ekman – Händelser vid vatten +
28. Peter Englund - Stridens skönhet och sorg +
29. P.O. Enquist – Livläkarens besök
30. Per Gunnar Evander – Himmelriket är nära
31. Monika Fagerholm - Den amerikanska flickan +
32. Christine Falkenland - Öde +
33. Aris Fioretos - Den siste greken
34. Emilie Flygare-Carlén – Rosen på Tistelön +
35. Torbjörn Flykt - Underdog +
36. Per Anders Fogelström – Mina drömmars stad +
37. Marianne Fredriksson – Simon och ekarna +
38. Jan Fridegård – Trägudars land
39. Jonas Gardell – Om Gud
40. Jan Guillou – Brobyggarna +
41. Hjalmar Gullberg - Dödsmask och lustgård
42. Lars Gustafsson - Fru Sorgedahls vackra vita armar +
43. Olle Hedberg - Iris och löjtnantshjärta +
44. Verner von Heidenstam - Karolinerna
45. Helena Henschen – Hon älskade +
46. Madeleine Hésserus - Staden utan kvinnor
47. Ulla Isaksson – De två saliga +
48. P.C. Jersild – Barnens ö
49. Elsie Johansson - Glasfåglarna
50. Kjell Johansson - Huset vid Flon
51. Eyvind Johnson – Strändernas svall +
52. Theodor Kallifatides - Herakles
53. Mare Kandre - Aliide, Aliide +
54. Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
55. Johan Kling - Människor helt utan betydelse +
56. Sofie von Knorring - Illusionerna +
57. Agnes von Krusenstjerna – Porten vid Johannes +
58. Pär Lagerkvist - Dvärgen
59. Selma Lagerlöf - Jerusalem +
60. Ola Larsmo - Jag vill inte tjäna +
61. Sara Lidman – Din tjänare hör
61. Åsa Linderborg - Mig äger ingen +
63. Torgny Lindgren – Ormens väg på hälleberget +
64. Ivar Lo-Johansson - Kungsgatan
65. Lotta Lotass – skymning:gryning
66. Martina Lowden - Allt
67. Kristian Lundberg - Och allt skall vara kärlek +
68. Maja Lundgren - Myggor och tigrar +
69. Alice Lyttkens – Fader: okänd
70. Mathilda Malling/Stella Kleve – Berta Funcke
71. Bodil Malmsten – Nästa som rör mig
72. Henning Mankell - Kinesen
73. Harry Martinson – Nässlorna blomma +
74. Moa Martinson – Mor gifter sig +
75. Vilhelm Moberg - Utvandrarna
76. Jan Myrdal - Barndom
77. Håkan Nesser - Kim Novak badade inte i Genesarets sjö +
78. Fritiof Nilsson Piraten – Bokhandlaren som slutade bada
79. Bengt Ohlsson - Gregorius +
80. Vibeke Olsson – Molnfri bombnatt +
81. Anna-Karin Palm – Målarens döttrar +
82. Agneta Pleijel - Kungens komediant
83. Björn Ranelid - Mästaren
84. Viktor Rydberg - Singoalla +
85. Niklas Rådström - Absint
86. Maria Sandel - Droppar i folkhavet +
87. Steve Sem-Sandberg - De fattiga i Łódź +
88. Birgitta Stenberg – Alla Vilda
89. Sara Stridsberg - Drömfakulteten +
90. August Strindberg – Röda rummet
91. Gun-Britt Sundström - Maken +
92. Hjalmar Söderberg – Doktor Glas +
93. Kerstin Thorvall – När man skjuter arbetare +
94. Aino Trosell - En gränslös kärlekshistoria +
95. Birgitta Trotzig - Dykungens dotter
96. Göran Tunström - Juloratoriet +
97. Carl-Johan Vallgren – Den vidunderliga kärlekens historia
98. Elin Wägner - Pennskaftet +
99. Tore Zetterholm – Gudarnas tystnad +
100. Klas Östergren - Gangsters

Lästa böcker: 59%
Lästa författare: 65%

tisdag 1 maj 2012

1 maj-läsning

Dottern är sjuk, hon har tråkigt och är den enda som demonstrerar idag. Men jag vill i alla fall bidra med något på denna högtidsdag så här kommer lite tips på passande arbetarlitteratur.

Martin Andersen Nexö - Ditte människobarn är det andra av författarens storverk (det första är Pelle Erövraren). Flickan Ditte överges av modern och uppfostras av sina morföräldrar. Livet är en ständig kamp och, trots en okuvlig optimism, är Ditte utsliten redan i unga år. Fantastisk, gripande skildring av ett hårt liv.

Moa Martinson - I Kvinnor och äppelträd  bryter Mor Sofi och Fredrika mot socknens seder och börjar bada i bykhuset varje vecka. Sofis ättlingar Ellen och Sally växer upp i Norrköpings fattiga gränder och lär känna varandra då de båda flyttat till landsbygden. Fram växer en stark vänskap där de båda kvinnorna hjälper varandra i kampen mot fattigdom och elände. Den här romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!

Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad och de efterföljande romanerna om staden och dess förvandling är något av det allra bästa i svensk litteratur. Det är den stora omvandlingens tid och nya möjligheter öppnar sig. Den unge Henning far till Stockholm för att arbeta och skapa en ljus framtid. Han får slita hårt, men får också uppleva vänskap och kärlek. Romanen är en rakbladsvass analys och skildring av urbaniseringens och industrialiserings förödande konsekvenser för människans livsvillkor.

Elsie Johansson - Romanserien om Tåpelles skildrar fattigdom, hårda livs- och arbetsvillkor samt människans inneboende stolthet och strävan efter värdighet. Berättelsen kryper under huden på läsaren och väcker starka känslor. Nancy drömmer och frihet och kärlek, men drabbas av förödmjukelser och svek. Flickan ger dock aldrig upp, utan kämpar på för att förbättra sin och familjens livssituation.

John Steinbeck - Vredens druvor utspelar sig i USA under depressionen. Tom Joad och hans familj vräks och ger sig iväg mot Kalifornien för att få arbete. Drömmen om ett bättre liv finns dock bara i reklambladen. Många fattiga familjer har sökt sig till västkusten och blir offer för giriga, samvetslösa arbetsgivare. Trots fattigdom och umbäranden finns dock en stark solidaritet bland de utsatta människorna.

Åsa Linderborg - Mig äger ingen är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Pappan Leif var den unga lokala fotbollsstjärnan, som gifte sig tidigt och började arbeta på fabriken, precis som hans far före honom. Men arbetet på en fabrik är nedbrytande, både fysiskt och själsligt. Och hur ska man hantera att både vara stolt över att vara en god arbetare och samtidigt hata arbetet?

Aino Trosell - Hjärtblad är berättelsen om den unga dalkullan Hulda som växer upp i armod och upplever vad verklig hunger är. Tidigt får hon ta del av arbetet genom att valla byns getter. Som många andra kullor ger sig Hulda ut på vandring för att tjäna pengar genom att sälja olika varor. Hågen står till äventyret i Stockholm. Det här är en mycket intressant kvinnohistorisk skildring som varvar ett gripande livsöde med en historielektion som inbegriper industrialiseringen, arbetarrörelsens framväxt och kampen för kvinnlig rösträtt.

Min italienare

Om en vinternatt en resande av Italo Calvino blir min italienare i Enligt Os utmaning. Boken ingår som kurslitteratur på A-kursen jag hoppas kunna börja på till hösten. Så här presenteras boken i handeln: "Du skall just börja läsa Italo Calvinos nya roman Om en vinternatt en resande. Slappna av. Koncentrera dig. Så lyder inledningsraderna i denna vid det här laget moderna klassiker. Det direkta tilltalet är nog det minst originella i det halsbrytande läsäventyr som Calvino bjuder in läsaren till. Med sitt suveräna handlag och sin intelligenta humor skapar författaren ett romanbygge som består av tusen fantastiska berättelser i en. Det är på en gång olidligt spännande, djupt tänkvärt och gränslöst underhållande. Dessutom är Om en vinternatt en resande en sant romantisk historia med själva läsningen som sådan i centrum. Om en vinternatt en resande är något så märkvärdigt som ett farsartat mästerverk där läsaren är huvudpersonen.

ITALO CALVINO var italienare men föddes på Kuba. Bland hans romaner kan nämnas Klätterbaronen, De osynliga städerna och Kosmokomik. Calvinos fabulerande berättarförmåga, komiska symbolvärld och eleganta stil har placerat honom i främsta ledet bland 1900-talets författare."