Läslistor

söndag 15 maj 2011

Birgitta Trotzig avliden

Författaren och akademiledamoten Birgitta Trotzig avled under gårdagen efter en längre tids sjukdom, skriver Peter Englund på sin blogg. I DN kan man läsa att: "Steve Sem-Sandberg liknar Birgitta Trotzig vid Selma Lagerlöf och säger att hon var en av de absolut bästa författarna i Sverige. Han nämner böcker som Dykungens dotter, De utsatta och Sjukdomen. Här finns även citat från Peter Englund som beskriver Birgitta Trotzig som en idealisk akademiledamot: "Hon var begåvad, skarp, intelligent och kunnig. Och samtidigt var hon en person som inte lät allvaret gå över på egen person."

I SvD finns en mycket fin text om Birgitta Trotzigs skrivande. Här kan man läsa att: "Med ett säreget språk och en motivsfär som ofta kretsade kring skuld och frigörelse skrev hon in sig i den svenska litteraturhistorien." Vidare säger akademikollegan Per Wästberg: "Birgitta Trotzig vidgade gränsen mot det outsägliga, tog fram okända skikt hos människan och gestaltade förnedringens villkor och nådens ögonblick - denna paradox som fanns där hela tiden."

Birgitta Trotzigs mest kända roman är Dykungens dotter. Jag har den med på min lista över 100 kvinnor man bör läsa. Jag har denna roman markerad som oläst, men jag tror egentligen att jag läst den för länge sedan. Nu skulle det passa bra att läsa om den.

I Dykungens dotter bryter en ung kvinna upp från sitt föräldrahem, en liten fiske- och småbrukargård på skånska kusten ute på Österlen. Det är i slutet av det fattigsvenska tjugotalet. En man har dykt upp och försvunnit ur hennes liv. Hennes dramatiskt mörka öde utgår från den mannen. De förgörande krafterna hos honom återkommer i deras dotter. Och sedan i dotterns son. Dykungens dotter är en tät, levande roman om människors svårighet att nå fram till varandra och slå rot i en tid av uppbrott från land till stad, från jord och djur till maskinernas värld. I lyriskt visionära bilder bär den svartskimrande sagan fram de stora frågorna om makt och svek, om skuld och förlåtelse, om sökande efter en mening och efter den kravlösa kärleken. (text från Bokus)

Läs mer i Aftonbladet och Expressen.

1 kommentar:

  1. exakt samma text som fanns i svd fanns i gp i morse. trist att kulturredaktionerna är såpass bantade att de måste vända sig till tt, särskilt som man ju undrar om tt:s skribent läst wikipedia ("centrala teman i hennes böcker är skuld och frigörelse") när de skrivit den.

    SvaraRadera