För de vanliga besökarna på denna blogg kommer det säkert inte som någon överraskning att jag en dag som denna (och ofta annars också) vill betona den första delen i ordet VÄRLDsbokdagen. För mig har läsningen blivit mycket mer värdefull sedan jag började läsa böcker från olika delar av världen. Jag har alltid läst och alltid älskat att läsa. Tidigare höll jag mig dock till svensk och anglosaxisk litteratur. Jag läste mestadels om miljöer som var relativt bekanta och lätta att förstå. Men efter ett tag (typ 40 år) tröttnade jag. Läsningen fängslade mig inte längre. Det var då jag började blogga och det var då jag upptäckte en hel VÄRLD av böcker. Missförstå mig nu inte, jag tycker inte att det är bättre eller "finare" att läsa böcker från mer ovanliga delar av världen, men för mig personligen är det mycket mer intressant och givande. Jag får min världsbild utmanad, och det gillar jag. Därför vill jag idag passa på att tipsa om några av mina favoritromaner från olika delar av världen! En del av dem har ni hört mig tjata om tidigare, men en del är relativt nyligen lästa ;-)
Afrika
Sultanbrudens skugga av Assia Djebar
Den välutbildade, emanciperade Isma önskar lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. För den fattiga, unga Hajila innebär äktenskapet välstånd och instängdhet. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.
Den stulna romanen av Nawal El Saadawi
Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.
Under lejonets blick av Maaza Mangiste
En klassik episk berättelse om en familj, vars medlemmar väljer olika strategier för att bestå i en värld som håller på att gå under. Centralgestalter är Hailu och hans familj, men vi får även ta del av den unge soldaten Mickeys första möte med det brutala våldet och vi får följa kejsare Haile Selassies tankar och upplevelser under de sista dagarna i hans liv.
Asien
Anils skugga av Michael Ondaatje
Efter tretton år i exil i väst återkommer den rättsmedicinska experten Anil till hemlandet Sri Lanka. Landet är sönderslitet av inbördeskrig mellan ett flertal parter, ingen vet vem fienden är. Texten i romanen är tät och poetisk. Kontrasten mellan den vackra texten och den grymhet som beskrivs förstärker läsupplevelsen.
Människornas jord av P. A. Toer
Tiden är 1890-tal, pojken Minke växer upp i en privilegierad familj och studerar vid det holländska gymnasiet. Där anammar han en europeisk livssyn, men när kärleken drabbar Minke blir skillnaden mellan kolonisatör och infödd tydlig. Realism, spänning och kärlek samt en nyanserad skildring av Indonesiens historia.
Ru av Kim Thúy
Romanens berättare, liksom författaren, lämnar Vietnam som båtflykting på flykt undan kriget i slutet av 70-talet. Efter svåra upplevelser till havs och i flyktingläger anländer familjen till Kanada. Texten är sällsamt vacker, anspråkslös och saklig. Osentimentalt och lågmält skapar författaren bilder fyllda av ljud, smaker, dofter, färger, känslor.
Australien/Oceanien
Mot ännu en sommar av Janet Frame
Författaren Grace Cleave lever ett tillbakadraget liv och deltar inte gärna i det sociala livet. Mot ännu en sommar är en inträngande porträtt av en ensam kvinna, som söker bemästra sina känslor av osäkerhet och utanförskap på olika sätt. Janet Frame skriver en smärtsamt vacker prosa, som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren.
Europa
Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe
Elisa lever med sin make Gilles och deras tvillingdöttrar i utkanten av gruvstaden Liège i Belgien. Elisa lever dessutom helt för sin man och sina barn, kärleken till mannen är passionerad, uppslukande. Tills det en dag står klart för Elisa att maken har en annan kvinna. En angelägen, vacker berättelse om en kvinnas val.
Corpus Delicti av Juli Zeh
Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Fängslande, aktuellt och intelligent med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.
Nordamerika
Kärlekens historia av Nicole Krauss
Leo förälskar sig i Alma redan som barn, men skiljs från henne under andra världskriget. I nutid träffar vi den unga Alma Singer, som fått sitt namn efter huvudpersonen i en bok med titeln Kärlekens historia. Sambanden mellan de olika berättelserna uppenbaras så småningom. En underbar, vemodig, ömsint roman om kärlekens magi.
Lark & Termite av Jayne Anne Phillips
En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds i USA med en omfattande funktionsnedsättning. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. En osentimental skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död.
Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald
En av litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."
Sydamerika
Andarnas hus av Isabel Allende
Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets (Chiles) politiska situation. Härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.
Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector
Denna lilla, men innehållsrika, roman handlar om den fattiga, unga kvinnan Macabéa, som lever ett torftigt liv i Rio de Janeiro. Denna roman behandlar också hur jaget, författaren Rodrigo S.M. försiktigt närmar sig sina föreställningar om Macabéa och ger henne gestalt. Upplägget gör att man som läsare även blir medskapare till berättelsen.
Inlägget ingår i Världsbokdagens bloggstafett som anordnats av enligt O.
Visste väl att jag skulle kunna lita på dig, härligt att du lyfter fram böcker från hela världen. Många av dem tycker jag mycket om och några har jag kvar att läsa... Tack frö ditt inlägg som påminner oss om att världen är större än den Anglosaxiska.
SvaraRaderaMånga fina boktips. Ska kolla ordentligt och skriva in på läslistan. En del har jag läst, annat har jag tänkt läsa.
SvaraRaderaTack för boktips från länder som jag inte är van att läsa. Många tips att kolla upp.
SvaraRaderaTänk att jag anade att det skulle komma ett sånt här inlägg från dig =) perfekt!
SvaraRaderaVad trevligt med en påminnelse om att läsvärlden är större är europa och engelskspråkiga lände! Jag läser ganska blandat men ändå övervägande likriktat av slentrian. Kul med tips för att bryta vanan!
SvaraRaderaVerkligen ett fint inlägg som på riktigt speglar Världsbokdagen.
SvaraRaderaJag har läst nästan alla (läser just nu Under lejonets blick - är skakad intill känseln). Min favorit är nog ändå Anils skugga. Jag läste den för många år sen men känner fortfarande hur det var att läsa den....)
SvaraRaderaTack vare dig har jag läst otroligt många böcker som jag aldrig skulle ha läst annars, ska någon skriva om världsbokdagen är det du!! :-)
Tack så mycket :-) Och ja, Anils skugga hamnar på min topplista i år, men om det hamnar överst vet jag inte ännu.
SvaraRaderaOj, vilka fantastiska boktips! Nu har jag en hel del att läsa :)
SvaraRaderaMånga intressanta boktips. Det skrivs verkligen läsvärt över hela världen. :-)
SvaraRaderaTack för tips och påminnelse om att läsa utanför standardramarna!
SvaraRadera