Läslistor

lördag 26 februari 2011

Anils skugga

Anils skugga av Michael Ondaatje, utgiven av Albert Bonniers förlag.

Efter tretton år i exil i väst återkommer den rättsmedicinska experten Anil till hemlandet Sri Lanka. Landet är sönderslitet av inbördeskrig mellan ett flertal parter, ingen vet vem fienden är. Anil har fått i uppdrag av FN:s människorättsorganisation att undersöka de senaste årens många försvinnanden och mord. Till sin hjälp får hon den ansedde arkeologen Sarath. Anil och Sarath hittar så småningom tecken på att regeringssidan varit inblandad i ett mord, viket försätter dem i fara.

Anils skugga är en inte helt lättläst roman. Vi får följa ett flertal viktiga personer och tidsmässigt rör sig handlingen fram och tillbaks. Detta gör att man som läsare måste vara alert och hålla ordning på ett ganska stort antal "sidospår". I slutändan är det dock denna bredd som gör romanen till en av de riktigt, riktigt bra. Anils skugga är en bok man bär med sig länge efter man läst ut den. Några av personerna, framför allt Saraths bror läkaren Gamini, dyker upp i mina tankar lite då och då. Hans liv präglas av den grymhet han hela tiden stöter på i arbetet, samtidigt som han är en man med förmåga att uppleva förtärande passion.

Skildringarna av krig, våld, övergrepp, tortyr är emellanåt smärtsamt realistiska. Som läsare vill man försöka värja sig från vetskapen om vad människor kan göra mot varandra. Tyvärr är det ju inte så att författaren överdriver. Berättelsen väcker många tankar kring våld och krig. De pacifistiska undertonerna i berättelsen väcker genklang hos mig och stärker mig i övertygelsen av man inte kan tillgripa våld och hävda att man fortfarande står på "den goda" sidan. Den här fiktiva berättelsen gestaltar människans inneboende grymhet när den är som allra värst; i inbördeskriget. Precis som i Rwanda, på Balkan, i Israel/Palestina är det bröder och grannar som strider mot varandra. Ena dagen är man vän, nästa fiende. Man kan aldrig vara trygg, fienden kan finnas överallt.

Texten i romanen är tät och poetisk. Kontrasten mellan den vackra texten och den grymhet som beskrivs förstärker läsupplevelsen och gör att man som läsare ibland tappar andran. Samtidigt präglas berättelsen av thrillerliknande spänning som byggs upp allteftersom.

Sammantaget är Anils skugga en av årets läshöjdpunkter, handlingen är spännande och författaren gestaltar en fruktansvärd verklighet; inbördeskrigets.

3 kommentarer:

  1. Ja den är helt suverän!

    Beställer just mars månads reseböcker, tror resan kommer att vara mycket bra den här månaden.....:-)

    SvaraRadera
  2. Den låter onekligen väldigt intressant. Den ska jag lägga på minnet.

    SvaraRadera
  3. Tror också att mars kan bli ganska bra, Violen :-)

    Jag, skriv upp den Bokstödet!

    SvaraRadera