lördag 31 december 2011

Årets bästa mm

2011 års finaste läsupplevelse

Många kämpade om titeln årets bästa bok, ingen var dock bättre än Korparna av Tomas Bannerhed. Klas växer upp i ett fattigt Småland på 70-talet. Hans liv kretsar runt faderns tilltagande galenskap och traktens fågelliv. Det som är så unikt med Korparna är författarens underbara språk. Han berättar sin historia på en glasklar, poetisk prosa, han berättar om fåglarna och naturen så att läsaren hör fågelsången, känner dofterna från myren och förnimmer fågelvingarnas flaxande. Så vackert, så smärtsamt vackert.

2011 års mest upprörande SPOILERVARNING!

Många böcker upprörde mig under året då de skildrade obehagliga, ibland oerhört sorgliga händelser. Den bok som framför allt dock upprörde mig var Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa. Och här var det faktiskt inte bara handlingen, utan även författaren som upprörde mig. "Den stygga flickan" skildras endast genom mannens ögon, hennes porträtt är ensidigt och ganska ointressant. Den kärlek Ricardo hyser för flickan har inget med henne som en verklig person att göra, han har blivit besatt av sin föreställning om en spännande flicka han vill äga. Att läsare (och experter) identifierar sig med mannen och beskriver detta som en historia om olycklig kärlek övergår mitt förstånd. Att författaren på slutet stympar "den stygga flickan" på ett vedervärdigt sätt gjorde mig oerhört upprörd och rasande.


2011 års bästa Nobelpristagare

Jag undvek länge att läsa Elfriede Jelinek för jag trodde att hon var svår. Då hon erhöll Nobelpriset 2004 hade detta föregåtts av konflikter inom Akademien och vissa ansåg att det var skandal att hon fick priset. Egentligen borde ju detta gjort att jag kastade mig över författaren, men i stället blev jag lite försiktig. Som tur är plockade jag ändå till slut fram min fina Nobelklassiker Älskarinnorna och började läsa. Älskarinnorna handlar om två kvinnors eländiga livsöde. Båda kvinnorna lever i små inskränkta byar i ett samhälle som fullkomligt krossar kvinnor. Även männen far illa, de går under av sina arbeten. Textmässigt är Jelinek unik. Hon undviker versaler i början av meningarna och hon upprepar samma (eller liknande) meningar om och om igen - tills hon hamrat in budskapet hos läsaren. Tempot är frenetiskt och utan pauser. Kanske kan man säga att Jelinek är svår för att hon är annorlunda, men framför allt tycker jag att man ska säga att hon är genialisk.


2011 års överraskning

Under året tjatade alla människor om en norrman som skrev en självbiografi i mastodontformat. Jag beslutade mig naturligtvis genast för att inte läsa den här hypade författaren. Men till slut blev jag ändå så nyfiken att jag tänkte att jag ju kunde läsa bara den första delen. Inte visste jag då vad som skulle ske... Summa summarum sitter jag nu lika fast i Knausgårdsträsket som alla andra. Första boken läste jag på svenska, men nu har jag övergått till att läsa på norska. Och det gjorde texten ännu bättre! Just nu närmar jag mig slutet av del 2 (Karl Ove och Linda har fått en dotter) och del 3 fick jag lämpligt nog i julklapp.


2011 års rysligaste
Både herr och fru Fiktiviteter var övertygade om att jag skulle gilla vampyrer, åtminstone i John Ajvide Lindqvists tappning, om jag bara gav det hela en chans. För att inte framstå som enkelspårig lyssnade jag således till en författaruppläsning av Låt den rätte komma in. Och gissa om jag blev överraskad! Författaren skildrar en ung pojkes ensamhet och utsatthet på ett hjärtskärande sätt, mästerligt. Vissa scener är dock oträcka på gränsen till vad jag klarar av. Men sammantaget får jag lov att ge Fiktiviteterna rätt, det här var läsvärt. Faktiskt så bra att jag även läst och planerar att läsa mer av författaren. Kanske jag t o m läser en annan författare som skriver om vampyrer...


2011 års lyriker

Under året läste jag faktiskt andra lyriker än Fröding! Både Wisława Szymborska och Ko Un gav mersmak, men att årets lyriker inte är någon annan än Tomas Tranströmer kommer nog inte som någon överraskning. Jag har läst lite ur flera av hans diktsamlingar, hittills är min favorit debutsamlingen 17 dikter. Diktraderna "I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen som handen griper en solvarm sten" gör mig lycklig. Andra favoritdikter är Allegro och Romanska bågar. Att Tranströmer äntligen i år erhöll Nobelpriset var obeskrivligt glädjande.


2011 års läsutmaningar

Jag lyckades inte fullfölja någon av årets läsutmaningar! Inte ens mina egna. Jag läste i o f s en hel del tyskspråkig litteratur inför Bokmässan, men inte alls lika mycket som jag planerat. Boktolvan (inspirerad av Enligt O) borde varit enkel att klara av, men jag lyckades bara läsa åtta av de planerade tolv författarna. Även hjärtebarnet Jorden Runt 3 tråkade ut mig under årets sista månader, jag lyckades inte alls läsa de planerade böckerna. Detta borde lära mig att inte hitta på eller hoppa på några utmaningar nästa år...


2011 års bloggäventyr

Många roliga saker hände mig och bloggen under det gångna året. I januari var bloggen med i ett inlag i Kattis & Co, som handlade om bloggare. I februari var jag och några medbloggare på Bokmässans inspirationsträff, vi utsågs till Bokmässans bloggambassadörer och hade en hel del roliga uppdrag både innan och under själva mässan. Bland annat var vår uppgift att uppmärksamma Bokmässans Community, en plats för bokintresserade att samlas. Under våren blev bloggen med Facebooksida, det har varit mer positivt än väntat. Jag gillar det snabba utbytet av tankar som karaktäriserar Fejjan. Bloggen har även ett Twitterkonto, även om jag varit lite lat med att skriva där. I april hade GP en intressant artikel om bokbloggare, där undertecknad omnämndes så fint av Dorotea Bromberg att jag blev rosig om kinderna. Så blev det då äntligen september och dags för Bokmässan, som vanligt en helt underbar upplevelse. Mot slutet av året fick bloggen en gästbloggare, Tess på Pocketlover, hur fortsättningen ska se ut får vi se nästa år.


Löfte inför 2012

Jag brukar ju lova varje år att jag ska läsa och den traditionen följer jag även i år. Nästa år ska jag läsa! Jag ska läsa precis vad som faller mig in. Jag ska inte varken starta eller delta i en massa utmaningar, utan bara läsa det jag har lust med. Jag ska läsa hyllvärmare, recensionsböcker och nya köpeböcker på löpande band. Nåja, jag ska läsa en del planerad litteratur också eftersom jag faktiskt ska studera lite. Men mestadels ska jag lustläsa! Och känner jag mig själv rätt kommer jag att köpa fler böcker än jag läser, så att de olästa i bokhyllan blir än fler under nästkommande år.

GOTT NYTT ÅR!

Topplistan 2011

Här är årets Topplista, den innehåller 15 fantastiska titlar utan inbördes ordning. Absolut bäst under året var - ta da - Korparna av Tomas Bannerhed. Listan innehåller en blandning av gammalt och nytt från när och fjärran. En författare - Nicole Krauss - har lyckats med konststycket att få med två böcker på listan. Tre av årets bästa böcker är skrivna av svenskar, tre är tyskspråkiga och fyra är skrivna av författare från Mellanöstern/Asien. Här finns också en belgiska, en norrman och en italienare. Alla böckerna rekommenderas varmt.

Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid
Anils skugga - Michael Ondaatje
Kärlekens historia - Nicole Krauss
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe
Ru - Kim Thúy
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron
Det stora huset - Nicole Krauss
Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck
Och allt skall vara kärlek - Kristian Lundberg
Min kamp I - Karl-Ove Knausgård
Sju år - Peter Stamm
Som ni säkert förstår - Claudio Magris
Korparna - Tomas Bannerhed
En dåre fri - Beate Grimsrud
Älskarinnorna - Elfriede Jelinek

fredag 30 december 2011

Radikalisera klimatpolitiken nu

Min blogg är inte någon uttalat politisk blogg, däremot har jag åsikter, som naturligtvis även präglar mitt läsande. Idag gör jag ett undantag och publicerar ett renodlat politiskt inlägg. Orsaken är naturligtvis att jag tycker att det är så oerhört viktigt att nätverket Radikalisera klimatpolitiken nu uppmärksammas. Här kommer därför information om deras upprop, ett upprop jag signerat.

"Nätverket Radikalisera klimatpolitiken nu består av människor som är oroliga för att alltför lite händer för att åstadkomma förändringar som ser till att livet här på jorden fungerar på ett sätt som är långsiktigt hållbart.

Vi har därför formulerat ett upprop. Syftet är att sätta press på de politiska partierna att våga diskutera hur pass radikala lösningar som kan behövas för att begränsa den globala uppvärmningen så pass mycket som forskarna anser behövs.

För närvarande spelar mänskligheten rysk roulett med klimatet. Ingen vet hur illa det kommer att bli, men det finns en påtaglig skillnad mellan de stora risker som forskare lyfter fram och den uppmärksamhet som dessa frågor får från de politiska partierna.

Det mest tragiska med den globala uppvärmningen är att de som gett upphov till utsläppen är vi i den rika delen av världen, samtidigt som de som drabbas hårdast är redan fattiga människor och kommande generationer. Det gör att vi i den rika världen har ett speciellt ansvar för att göra vad vi kan för att minska klimatförändringarnas omfattning. Därför måste vi också vara beredda att ompröva vår egen livsstil. Det behöver inte vara negativt. För forskningen visar att stigande konsumtionsnivå i ett rikt land som Sverige inte ökar den tillfredsställelse som människor upplever.

Om du håller med om våra resonemang önskar vi att du läser vårt upprop och tar ställning till om du vill vara med och underteckna det. Du kan också läsa om några som redan stödjer uppropet här."

Sammanfattning - Jorden Runt 3

Under den senaste Jorden Runt-resan har jag läst många riktigt bra böcker, men de senaste månaderna har jag tyvärr tröttnat lite på min egen läsutmaning. Det roligaste har som vanligt varit att läsa resenärernas kommentarer, det är alltid kul att tipsa om böcker.

Sammantaget har jag läst 18 av böckerna, de allra flesta har jag tyckt mycket om.

Jag färgkodar litteraturlistan på samma sätt som under förra årets resa. Gröna böcker har jag läst under resan. Röda böcker hade jag läst sedan tidigare. Lila böcker hann jag inte läsa, men vill läsa senare.

Östeuropa
Ingen konst - Péter Esterházy (Ungern)
En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja (Ryssland)
Här - Wislawa Szymborska (Polen)

Mellanöstern
Huset vid moskén - Kader Abdolah (Iran)
Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata (Libanon)
Järngräshoppan - Salim Barakat (Kurdistan/Syrien)

Asien
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (Pakistan)
De sex misstänkta - Vikas Swarup (Indien)
Båten - Nam Le (Vietnam)

Oceanien
Mot ännu en sommar - Janet Frame (Nya Zealand)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (Australien)
Pojken i soffan - Sonya Hartnett (Australien)

Syd/Mellanamerika/Karibien
En historia om läsning - Alberto Manguel (Argentina)
Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa (Peru)
Annie John - Jamaica Kincaid (Antigua och Barbuda)

Nordamerika
Dödssynden/To kill a mockingbird - Harper Lee (USA)
Lark & Termite - Jayne Anne Phillips (USA)
Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis (Kanada)

Afrika
Minaret - Leila Aboulela (Sudan)
Aké - Wole Soyinka (Nigeria)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (Etiopien)

Västeuropa
Med livet framför sej - Émil Ajar (Frankrike)
En dag - David Nicholls (England)
Alla själar - Javier Marías (Spanien)

torsdag 29 december 2011

Topplistan - alla utmanare

Här är listan över alla finalister och de som får en andra chans att hamna på årets Topplista. Den slutliga Topplistan kommer att omfatta 15 böcker, dock ej rangordnade. I morgon ska Topplistan presenteras, idag ska jag klura över vilka som verkligen förtjänar en plats på den.

Till final
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (januari)
Anils skugga - Michael Ondaatje (februari)
Kärlekens historia - Nicole Krauss (mars)
Ru - Kim Thúy (april)
Det stora huset - Nicole Krauss (juni)
Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck (juli)
Och allt skall vara kärlek - Kristian Lundberg (augusti)
Min kamp 1 - Karl-Ove Knausgård (september)
Som ni säkert förstår - Claudio Magris (oktober)
Korparna - Tomas Bannerhed (november)
Älskarinnorna - Elfriede Jelinek (december)


Till andra chansen
En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa (januari)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (januari)
Agnes Cecilia - Maria Gripe (februari)
Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie (februari)
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe (mars)
Högläsaren - Bernhard Schlink (mars)
Mot ljuset - Elin Boardy (april)
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron (april)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (maj)
Storm över Frankrike - Irène Némirovsky (maj)
Montedidio - Erri de Luca (juni)
Om inte nu så när - Annika Thor (juli)
Det finns annan frukt än apelsiner - Jeanette Winterson (augusti)
Norwegian Wood - Haruki Murakami (augusti)
Sju år - Peter Stamm (september)
Annie John - Jamaica Kincaid (september)
Gömslet - Miral al-Tahawi (oktober)
Den stora gåtan - Tomas Tranströmer (oktober)
En dåre fri - Beate Grimsrud (november)
Minaret - Leila Aboulela (november)
Den omoraliske - André Gide (december)

onsdag 28 december 2011

Mellandagsshopping

AdLibris mellandagsrea innehåller en hel del fynd!

Alla själar
Jenny
Sommarljus...
Maqiao
Darling River
Annie John
Burma Boy
Timmen mellan hund och varg
Utrop

Så här i efterjulklapp handlade jag lite på rean och dessutom slog jag till på den fina klassikerboxen jag suktat efter :-)

söndag 25 december 2011

En fantasirik jul

Fantastiska berättelser hör julen till, vare sig man väljer att läsa Dickens eller titta på alla tomtefilmer på TV. De senaste dagarna har olika kanaler dessutom visat både Harry Potter och Sagan om ringen. Helgmys i min smak.

Eftersom jag verkligen var sugen att läsa något sagobetonat kastade jag mig genast över en av mina julklappsböcker, Cirkeln av av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, en berättelse om magiska händelser i Engelsfors. Jag hann inte läsa mer än ett 50-tal sidor igår, men vill ändå redan dela några tankar. Det som först slår mig när jag läser är att rösterna känns så verkliga. När jag läst fantasy tidigare har det funnits avstånd mellan min vardag och böckernas värld. Här saknas detta avstånd, vilket gör boken extra intressant. Jag tycker dessutom att författarna lyckas blanda tonåringarnas vardagliga tonfall med de övernaturliga inslagen på ett mycket bra sätt. Vad är det egentligen som händer i Engelsfors? Röster och drömmar försöljer ungdomarna, dessutom tycks någon ibland bli osynlig! Jättespännande. Tråkigt nog skiner solen, så jag måste gå ut en sväng, men i kväll ska här läsas!

lördag 24 december 2011

God Jul

God Jul önskar jag er alla! Snart kommer vår mormor och vår farfar för att börja firandet. Det blir nog en del att äta, en del TV-tittande och julklappar så klart. I kväll ska jag ha lästid, knske får jag något fint i ett paket? Hoppas ni alla får en trevlig, läsig julafton!

torsdag 22 december 2011

100 kvinnor - uppdaterad lista

Jag ägnade mig i helgen åt att försöka uppdatera min lista på 100 läsvärda kvinnor. Jag har försökt göra listan lite mindre ensidigt västerländsk och jag har bytt ut en hel del författare/böcker. Det går ju sldrig att bli helt nöjd, men för tillfället tycker jag att denna lista duger. Använd den gärna om ni har lust. (Jag har inte orkat kursivera de jag vill läsa eftersom jag vill läsa så gott som alla.)

Fetstila tiel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

1. Adichie, Chimamanda Ngozi - En halv gul sol +
2. Aidoo, Ama Ata - Förändringar +
3. Alfvén, Inger - s/y Glädjen +
4. Allende, Isabel - Andarnas hus +
5. Angelou, Maya - Jag vet varför burfågeln sjunger
6. Aronsson, Stina - Hitom himlen +
7. Atwood, Margaret - Penelopiaden +
8. Axelsson, Majgull - Aprilhäxan +
9. Austen, Jane - Stolthet och fördom +
10. Barbery, Muriel - Igelkottens elegans +
11. Beecher Stowe, Harriet - Onkel Toms stuga
12. Benedictson, Victoria - Pengar +
13. Beyala, Calixte - Ännu talar träden +
14. Blixen, Karen - Min afrikanska farm +
15. Bourdouxhe, Madeleine - Gilles kvinna +
16. Boye, Karin - Kallocain +
17. Brantenberg, Gerd - Egalias döttrar +
18. Brontë, Anne - Agnes Grey +
19. Brontë, Charlotte - Jane Eyre
20. Brontë, Emily - Svindlande höjder
21. Buck, Pearl - Den goda jorden +
22. Castillon, Claire - Insekt +
23. Chang, Jung - Vilda svanar +
24. Christie, Agatha - Tio små negerpojkar
25. Condé, Maryse
- Desirada +
26. Devi, Mahasweta - Branden i hjärtat +
27. Djebar, Assia - Sultanbrudens skugga +
28. Duras, Marguerite - Älskaren +
29. Ekman, Kerstin - Hunden +
30. El Saadawi, Nawal - Den stulna romanen +
31. Emecheta, Buchi - Andra klassens medborgare
32. Erdoğan, Aslı - Den mirakulöse mandarinen +
33. Fagerholm, Monika - Underbara kvinnor vid vatten
34. Flygare-Carlén, Emilie - Rosen på Tistelön +
35. Frame, Janet
- En ängel vid mitt bord
36. Frank, Anne - Anne Franks dagbok
37. Fredriksson, Marianne - Simon och ekarna +
38. French, Marilyn - Kvinnorummet
39. Gordimer, Nadine - Min sons historia +
40. Grímsdóttir, Vigdís - Jag heter Isbjörg jag är ett lejon +
41. Highsmith, Patricia - En man med många talanger
42. Holst, Hanne-Vibeke - Min mosters migrän +
43. Hustvedt, Siri - Vad jag älskade +
44. Isaksson, Ulla - De två saliga +
45. Jansson, Tove
- Pappan och havet +
46. Jelinek, Elfriede - Älskarinnorna +
47. Jong, Erica - Rädd att flyga +
48. Kandre, Mare - Aliide, Aliide +
49. Khoury-Ghata, Vénus, - Sju stenar till den otrogna hustrun
50. Kincaid, Jamaica - Annie John +
51. Kleve, Stella (Malling, Mathilda) - Bertha Funke
52. Krauss, Nicole - Det stora huset +
53. von Krusenstjerna, Agnes - Den blå rullgardinen +
54. Lagerlöf, Selma - Kejsarn av Portugallien +
55. Lahiri, Jhumpa - Främmande jord +
56. Lessing, Doris
- Gräset sjunger +
57. Lidman, Sara - Lifsens rot
58. Linderborg, Åsa - Mig äger ingen +
59. Lispector, Clarice - Stjärnans ögonblick +
60. Lugn, Kristina - Stulna juveler +
61. Malmsten, Bodil - Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
62. Martinson, Moa - Kvinnor och äppelträd +
63. McCullough, Colleen - Törnfåglarna +
64. Mernissi, Fatima - Drömmar om frihet +
65. Mitchell, Margaret - Borta med vinden +
66. Morante, Elsa - Historien
67. Morrison, Toni - Älskade +
68. Müller, Herta - Hjärtdjur +
69. Munro, Alice - Kärlek, vänskap, hat +
70. Némirovsky, Irène - Storm över Frankrike
71. Oates, Joyce Carol
- Blonde +
72. Oksanen, Sofi - Utrensning +
73. Olsson, Vibeke - Molnfri bombnatt +
74. Plath, Sylvia - Glaskupan +
75. Roy, Arudhati - De små tingens gud +
76. Sachs, Nelly - Den store anonyme +
77. Sagan, Françoise - Ett moln på min himmel +
78. Sandel, Cora - Alberte-serien +
79. Satrapi, Marjane - Persepolis +
80. Sapfo - Sapfo : dikter och fragment
81. Shafak, Elif - Bastarden från Istanbul
82. Sundström, Gun-Britt - Maken +
83. Szymborska, Wisława - Här +
84. Shelley, Mary - Frankenstein
85. Stenberg, Birgitta - Alla Vilda
86. Stridsberg, Sara
- Drömfakulteten +
87. Strömquist, Liv - Ja till Liv
88. Tan, Amy - Joy Luck Club +
89. Thorvall, Kerstin - När man skjuter arbetare +
90. Thúy, Kim - Ru +
91. Trosell, Aino - Hjärtblad +
92. Trotzig, Birgitta - Dykungens dotter
93. Tyler, Anne - Ett amatöräktenskap +
94. Ulitskaja, Ljudmila - En munter begravning +
95. Undset, Sigrid - Kristin Lavransdotter +
96. Wassmo, Herbjörg - Huset med den blinda glasverandan +
97. Winterson, Jeanette - Det finns annan frukt än apelsiner +
98. Woolf, Virginia - Mot fyren +
99. Wägner, Elin - Pennskaftet +
100. Zeh, Juli - Corpus Delicti +

Lästa böcker/bokserier: 75%
Lästa författare: 82%

onsdag 21 december 2011

Hanteringen av odöda

När jag nu läst ut John Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda är min bedömning något ambivalent. Delar av romanen är fantastiska, framför allt de delar som skildrar människornas kärlek, längtan, sorg och smärta. Jag tycker dessutom att idén att använda odöda i berättelsen är genialisk, och budskapet att man måste släppa taget blir tydligt. Men jag önskar att författaren hade gjort mer av temat utanförskap. Sammanfösningen och den "omänskliga" hanteringen av de odöda påminner lite om Saramagos Blindheten och jag hade hoppats på mer av samhällskritik av JAL. Så sammantaget tycker jag att Hanteringen av odöda var bra, men idén var bättre än genomförandet om man ser till helheten.

tisdag 20 december 2011

Brobyggarna - första intrycket

Men Jan, varför gör du inte som du brukar? skulle vara en passande undertitel till detta inlägg. För jag är rätt så brydd över inledningen av Jan Guillous Brobyggarna. Jag, liksom många andra, har en ambivalent inställning till Guillou; ofta tycker jag att han har rätt i sak, lika ofta retar han gallfeber på mig genom att vara pompös och arrogant. Sammantaget är han en person som intresserar mig, men vetskapen om vem han är stör mig när jag läser hans böcker. Jag tillhör verkligen den (försvinnande?) skaran av läsare som inte vill få sin läsning påverkad av att behöva se författaren i diverse TV-soffor och lekprogram. Nu är ju Guillou kanske framför allt journalist och därför får jag väl stå ut med att hans person stör min läsning av hans böcker.

Jag har läst flera av Guillous böcker, med övervägande positiv inställning. Guillous hjältar är ofta ganska platta och jag måste besluta mig för att gilla läget och köpa hjältemyten när jag läser hans böcker. Och det kan jag göra om jag bara blir förberedd. Böckerna om Arn har jag t ex lyssnat på flera gånger med stor behållning. Jag tycker om att Guillous (mycket TYDLIGA) röst blandas med Tomas Bolmes dämpande lugn, till skillnad från t ex Eli. Därför såg jag mycket fram emot att börja lyssna på Brobyggarna. Men, de delar som gör att jag kommer in i Guillous värld saknas! Jag tycker att Guillous starkaste sida handlar om att beskriva barndomen/ungdomen och på så sätt bygga upp sina huvudpersoner och få med sig läsaren i att tro på deras exceptionella fömågar. I de tidigare beskrivningarna av Arn och Carl får Guillou mig att längta efter att gossarna verkligen ska visa vad de går för. Men, med de tre bröderna Lauritz, Oscar och Sverre hoppar han över detta moment! I rask takt fastställs att gossarna är osedvanligt tekniskt begåvade och hux flux är de utexaminerade från universitet i Dresden. Ja men hallå, jag vill ju få följa deras remarkabla skolgång och se deras triumfer när det går upp för alla hur duktiga pojkarna är. Och så fick jag inte vara med, fy! Nu är pojkarna helt plötsligt vuxna män med olyckliga kärleksrelationer osv. Och jag har så svårt att bry mig om dem...

måndag 19 december 2011

Tematrio - Jullovsläsning

Jag har inte lyckats läsa några tegelstenar under året, kanske kan jag hinna med någon under jullovet? Det finns åtskilliga olästa tjockisar i bokhyllan, men frågan är om de verkligen lockar just nu. Berätta om tre tegelstenar ni läst eller om tre ni vill läsa!


1. I den första kretsen av Alexander Solzjenitsyn är en rejält tilltagen bok som handlar om Stalintidens hemliga fängelser för politiska fångar. Romanen har tidigare givits ut i censurerad version, detta är första gången boken ges ut i sin fullständiga version. Den här boken skulle jag säkert tycka om, jag har tidigare läst och upskattat författaren.

2. 2666 av Roberto Bolaño beskrivs bl a som "en svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta". Jag har läst en tunnis av författaren, som jag tyckte var fantastisk (Om natten i Chile) men 2666 känns tung påmånga sätt att ta itu med.

3. En annan av de riktigt tunga i min bokhylla är Blonde, romanen om Marilyn Monroes liv och död, av Joyce Carol Oates. Den här boken är närmast sönderälskad av bokbloggarna, jag borde snart kika lite i den i alla fall.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 18 december 2011

Älskarinnorna

Älskarinnorna av Elfriede Jelinek, utgiven av Brombergs, 2008

Jag undvek länge att läsa Jelinek för jag trodde att hon var svår. Då hon erhöll Nobelpriset 2004 hade detta föregåtts av konflikter inom Akademien och vissa ansåg att det var skandal att hon fick priset. Egentligen borde ju detta gjort att jag kastade mig över författaren, men i stället blev jag lite försiktig. Som tur är plockade jag ändå till slut fram min fina Nobelklassiker Älskarinnorna och började läsa. Efter två sidor var jag fast, det här är en text som kräver uppmärksamhet och engagemang av sin läsare. Precis i min smak. Nu efteråt sitter jag och funderar på om boken var "svår"? Det var i alla fall inte svårt att vare sig läsa texten eller förstå den ursinniga vrede som fullkomligt väller ut ur boksidorna. Kanske kan man säga att Jelinek är svår för att hon är annorlunda, men framför allt tycker jag att man ska säga att hon är genialisk.

Älskarinnorna handlar om två kvinnors eländiga livsöde. Båda kvinnorna lever i små inskränkta byar i ett samhälle som fullkomligt krossar kvinnor. Även männen far illa, de går under av sina arbeten. Brigitte älskar Heinz och hon älskar framför allt det liv han kan ge henne. Brigitte älskar på ett mycket målinriktat sätt, vilket också visar sig ge resultat. Hon blir förvisso inte lycklig, men hon blir gift och hon kommer att äga saker. Paula drömmer i stället rosenröda drömmar om verklig kärlek. Och denna kärlek har hon tänkt sig att dela med skogsarbetaren Erich. Han har i sin tur inte tänkt sig att dela något med henne, han märker nästan inte ens att ha i förbifarten råkar göra henne med barn. Paula blir utsatt för spott och spe i den lilla byn när hon varit dum nog att bli på smällen. Så småningom lyckas hon få Erich att gifta sig med henne, men det går naturligtvis käpprätt åt helvete i alla fall.

Det Jelinek gestaltar i Älskarinnorna är ett kvinnoförtryck och ett kvinnohat som totalt dominerar hela samhället. Samhället är Österrike på 70-talet, ett förljuget samhälle som gör allt för att dölja obehagligheter. I berättelsen finns dock inga tidsmarkörer, Brigittes och Paulas öden är allmängiltiga. Det man framför allt slås av i Jelinkes text är hennes totala kompromisslöshet, hennes ursinne och hennes intelligenta ironiserande. Jelinek skildrar sina huvudpersoner så kyligt och distanserat, hånfullt skrattande åt deras naiva förhoppningar. Det finns ingen empati eller värme att försöka gömma sig bakom, som läsare får man bara försöka rida ut stormen.

Även textmässigt är Jelinek unik. Hon undviker versaler i början av meningarna och hon upprepar samma (eller liknande) meningar om och om igen - tills hon hamrat in budskapet hos läsaren. Tempot är frenetiskt och utan pauser.

"ofta gifter sig dessa kvinnor eller går under på annat sätt" (sidan 12)

"ibland kommer erich och paula också i framtiden att komplettera varandra, t ex när erich ger henne stryk och paula tar emot stryk" (sidan 70)

"som två insekter har det gamla äkta paret bitit sig fast vid varandra, likt två djur som käkar upp varandra, den en är redan halvvägs inne i den andras kropp." (sidan 80)
Sammantaget är Älskarinnorna helt enkelt en av årets allra häftigaste läsupplevelser. Det här är en bok som definitivt hamnar på min bästa-lista.

lördag 17 december 2011

Med livet framför sej - repris

Med livet framför sej av Émile Ajar, utgiven av Norstedts, 2009

Momo växer upp hos Madame Rosa tillsammans med ett gäng andra horungar. Madame Rosa är en pensionerad prostituerad, till lika en omfångsrik matrona och judinna som suttit i koncentrationsläger. Hon tar emot de prostituerades barn för en månatlig summa. Momo är en brådmogen och samtidigt en besynnerligt oskuldsfull pojke, som försöker lära sig allt han kan om livet. Hans läromästare, förutom Madame Rosa, är den Victor Hugo-älskande, förvirrade monsieur Hamil, sytenören monsieur M'Da och den godhjärtade transvestiten Lola.

Kortfattat kan man säga att Med livet framför sej handlar om en pojke och hans relation till en döende mor. Här blandas djup tragik med komiska inslag på ett hjärtskärande sätt. Det är en bok om hur vänskap och kärlek uppstår på platser man inte väntar sig att finna dem. Det är också en livsbejakande bok om ett barns inneboende styrka, vilja och förmåga att tillgodogöra sig de kärlekssmulor som bjuds.

Madame Rosa och Momo tar hand om varandra så gott det går. Den här sortens ombytta roller leder ofta till omfattande svårigheter hos barnet, som alltför tidigt tvingas ta ansvar. Även i berättelsen om Momo finns denna oerhört tragiska sida, men bokens språk fungerar närmast förförande så att man förleds att inte se eländet och misären i dess verkliga ljus. Det charmerande språket i denna roman är helt unikt, här blandas gatuslang med gammaldags formuleringar och bildar en helt egen värld. Mycket beröm bör ösas över den fantastiska översättningen gjord av Bengt Söderbergh.
"I början visste jag inte att jag inte hade nån mor, och jag visste inte ens att det behövs. Madame Rosa talade sällan om saken för att inte sätta griller i huvet på mej. Så jag vet inte riktigt varför jag är född och inte heller hur det gick till."
Att läsa om Momo, Madame Rosa och de andra älskliga personerna i romanen har varit en ren njutning. Det här är en alldeles fantastisk berättelse, som kommer att finnas med mig under många år framöver. Jag vill helhjärtat rekommendera er att läsa denna varma, fina roman.

Émile Ajar är pseudonym för Romain Gary, som därmed är den ende som vunnit det prestigefyllda franska litteraturpriset Prix Goncourt två gånger. 1956 fick han priset för Himlens rötter och 1975 fick han det således för Med livet framför sej. När man googlar på Romain Gary får man fram många olika fakta om hans bakgrund. Det verkar oklart både var han föddes och vem hans far var. Det man tycks vara överens om är att han växte upp med en självuppoffrande mor, som hade grandiosa planer för sonen. Och dessa planer och drömmar får man lov att säga att sonen levde upp till. Romain Gary blev under sitt liv krigshjälte, diplomat och hyllad författare. 1963-1970 var han gift med den firade amerikanska skådespelerskan Jean Seberg. Men i den postumt utgivna Émile Ajars liv och död skriver Romain Gary:
"Jag ville börja om på nytt, leva om mitt liv; att vara en annan var mitt livs stora frestelse. Jag var trött på mig själv."
1980 begick Romain Gary självmord.

fredag 16 december 2011

Hur hantera odöda?

Dags att återigen stifta bekantskap med John Ajvide Lindqvists författarskap och hans oknytt. I Hanteringen av odöda vaknar plötsligt de döda upp och vill hem. Hur ska samhället hantera dessa omlevande, den här gruppen som inte lever upp till våra krav på normalitet? Liksom i Låt den rätte komma in blir jag imponerad över författarens förmåga att gestalta ensamhet, längtan, kärlek och utanförskap. Om inte JAL skrev i en viss genre skulle han ses som en "stor" och "fin" författare. Nu är han stor på sitt eget sätt i stället, vilket inte är att förakta.

torsdag 15 december 2011

Rätt tipsrad och vinnare

Nobeltipset

1. Vilken författare har fått en text om Josef Fritzl publicerad i svensk aftonpress?
X. Elfriede Jelinek

2. Vad heter sista delen i trilogin om Charlotte?
1. Anna Svärd

3. Vem tyckte Strindberg skulle få Nobelpriset i stället för Sully Prudhomme?
1. Lev Tolstoy

4. Från vilken lyriksamling kommer meningen Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen?
X. 17 dikter

5. Varför gifter sig Michel med Marceline?
2. Den döende fadern vill se Michel gift

6. Om vilken målare har Vargas Llosa skrivit en roman?
1. Gauguin

7. Vem har skrivit en bok om att få en svårt missbildat barn?
X. Kenzaburo Oe

8. För vilket brott sitter Sjuchov fängslad?
2. spioneri

9. Vem får Nobelpriset 2012 om Lyran får bestämma?
2. Assia Djebar

Det var en hel del deltagare i tävlingen och flera hade alla rätt. Dottern fick som vanligt träda in som lottdragare och tursam vinnare denna gång blev Henrik.

tisdag 13 december 2011

SvDs Bokklappar

Bland SvDs tips på Bokklappar fanns något lite jag har läst och en del jag vill läsa. Nádas bok är unik, ganska svårläst, Ru är alldeles underbar, Mats kamp fantastisk skildring av samtidens Sverige.

Péter Nádas - Fotograferingens vackra historia
Kim Thúy - Ru
Mats Jonsson - Mats kamp

De böcker jag vill läsa är följande (flera av dem väntar redan i bokhyllan):

Pramoedya Ananta Toer - Glashuset (har läst första delen i kvartetten)
Jón Kalman Stefánsson - Änglarnas sorg
Philippe Grimbert - Hemligheten
Jonathan Franzen - Frihet
Vibeke Olsson - Sågspån och eld
Kerstin Ekman - Grand final i skojarbranschen

måndag 12 december 2011

Säg hej till studenten

Tänka sig att jag ska bli student igen! Det trodde jag inte när jag examinerades senast, 1993. Man nu kunde jag inte längre motstå frestelsen att läsa lite om litteratur, därför ska jag gå en kurs om Nobelpriset i litteratur, 7,5 poäng. Kursen ges på distans från Umeå och målet med kursen är att studera: "Nobelpriset i litteratur ur ett estetiskt, sociologiskt och ideologiskt perspektiv. Litteraturprisets historia belyses genom ett antal exempel. Prisets kulturella och mediala betydelse uppmärksammas även. Dessutom ägnas verk av årets Nobelpristagare särskild uppmärksamhet."

Jag har redan beställt en del av kurslitteraturen:

Andreas Nyblom - Ryktbarhetens ansikte : Verner von Heidenstam, medierna och personkulten i sekelskiftets Sverige

Sture Allén , Kjell Espmark - Nobelpriset i litteratur : en introduktion

Kjell Espmark - Litteraturpriset : hundra år med Nobels uppdrag

Torbjörn Forslid , Anders Ohlsson - Författaren som kändis

Ytterligare några böcker jag inte riktigt vet hur jag ska få tag på (tips, tack!) finns med på litteraturlistan:

Lars Furuland , Johan Svedjedal - Litteratursociologi : texter om litteratur och samhälle

Susanne Skog - Litteraturen har två kön – minst : Men Nobelpriset har gått till 87 män och 9 kvinnor

Richard Wires - The politics of the Nobel Prize in literature : how the laureates were selected, 1901-2007

Dessutom tillkommer skönlitteratur av bl a Tomas Tranströmer, Elfriede Jelinek, Eyvind Johnson, Gabriel García Marquez, Harry Martinson, Toni Morrison och Mario Vargas Llosa.

Visst låter det väl spännande! Det har i alla fall flera bokbloggare tyckt, jag blir kursare med bl a Josefin, Mimmimarie, Linda och Maria. Finns det fler därute som ska läsa kursen?

Tematrio - Nobelpristagare

Efter denna underbara helg måste naturligtvis Tematrion anknyta till Nobelpriset. Det har verkligen varit lite si och så med Nobelläsning det senaste året, men nu skall det bli ändring på detta. Under våren ska jag dessutom lästa 7,5 poäng om Nobelpriset. Berätta om tre Nobelpristagare du gillar eller är nyfiken på!

1. Just nu läser jag Älskarinnorna av Elfriede Jelinek, en roman som gör mig alldeles matt. Vreden väller ut ur sidorna så fort man öppnar boken på glänt och tempot är som en hackspetts ivriga och envetna hackande. Alldeles fantastiskt!

2. Jag måste naturligtvis ha med Selma Lagerlöf i min trio. Hon är min absoluta favorit bland pristagarna. Det som gör Selma så unik är att hon lyckas förmedla psykologisk skarpsyn förpackad i, till synes, enkla sagor.

3. Av Saramago har jag ännu bara läst Blindheten, men jag ska absolut läsa mer av denne fascinerande språkkonstnär. Blindheten är en oerhört obehaglig samhällskritisk roman, skriven på ett fantastiskt, vindlande, rasande snabbt språk.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 10 december 2011

Nobeltipset 2011

 
Jag är idag inte bjuden på Nobelfesten, däremot ska jag på en celeber No Bell-fest (värdens dörrklocka är visst trasig). Även om jag inte befinner mig på den stora festen vill jag så klart uppmärksamma den. Och bästa sättet är väl att lotta ut en fin Nobelklassiker?

De flesta av er vet säkert vid det här laget att jag älskar Brombergs Nobelklassiker. Böckerna är inte bara bra, de är dessutom ursnygga i bokhyllan. Den här gången är det en valfri bok som lottas ut och Casia på förlaget har lovat att den kommer att levereras innan jul. Så vinn en till dig själv, eller ge bort en fin present i julklapp. De böcker ni kan välja mellan är:

Slaven av Isac B Singer
Ungdomens bröd av Heinrich Böll
Absalom, Absalom av William Faulkner
Den omoraliske av André Gide
Jenny av Sigrid Undset
Fallet av Albert Camus
Murphy av Samuel Beckett
I den första kretsen av Alexander Solzjenitsyn
Just så-historier av Rudyard Kipling
Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf
Mitt Europa av Czeslaw Milosz
Ormboet av Francois Mauriac
Älskarinnorna av Elfriede Jelinek

Som vanligt sker tävlingsmomentet i form av en tipsrad. I slutet av detta inlägg finner ni nio tipsfrågor, som ska besvaras. Svaren ska vara inskickade till mig före midnatt tisdag 13/12. Pristagaren kommer att presenteras under nästkommande vecka. Maila in era svar till lyran18[at]gmail.com (ni fattar nog hur man fixar till adressen). Skriv Nobeltipset i ämnesraden så att jag lätt hittar tipsmailen. Om fler av er får samma antal rätt blir det lottning om vem som får det fina priset.

För att få delta vill jag att ni som har bloggar gör lite reklam för tävlingen i ett inlägg på er blogg, där ni helt enkelt länkar hit. För er som inte har någon blogg gäller så klart inte det kravet, ni är välkomna att delta i alla fall. Ni behöver inte i tipsmailet ange er adress, jag kontaktar den som vunnit för att få adressen i stället.

Lycka till!

Nobeltipset

1. Vilken författare har fått en text om Josef Fritzl publicerad i svensk aftonpress?
1. Herta Müller
X. Elfriede Jelinek
2. J-M G Le Clézio

2. Vad heter sista delen i trilogin om Charlotte?
1. Anna Svärd
X. Kristin Lavransdotter
2. Murphy

3. Vem tyckte Strindberg skulle få Nobelpriset i stället för Sully Prudhomme?
1. Lev Tolstoy
X. Henrik Ibsen
2. Anton Tjechov

4. Från vilken lyriksamling kommer meningen Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen?
1. Flykt och förvandling
X. 17 dikter
2. Här

5. Varför gifter sig Michel med Marceline?
1. Hon väntar barn
X. Hon är en rik arvtagerska
2. Den döende fadern vill se Michel gift

6. Om vilken målare har Vargas Llosa skrivit en roman?
1. Gauguin
X. Monet
2. Picasso

7. Vem har skrivit en bok om att få en svårt missbildat barn?
1. José Saramago
X. Kenzaburo Oe
2. Gabriel García Márquez

8. För vilket brott sitter Sjuchov fängslad?
1. mord
x. stöld
2. spioneri

9. Vem får Nobelpriset 2012 om Lyran får bestämma?
1. Joyce Carol Oates
x. Adonis
2. Assia Djebar

Lycka till!

fredag 9 december 2011

En dag - i repris

En dag av David Nicholls, utgiven av Printz Publishing, 2010.

Den 15 juli 1988 utexamineras Emma och Dexter från universitetet. De har inte umgåtts under studietiden, men tillbringar den sista natten tillsammans. Dagen därefter börjar Livet med stort L och kanske kommer de aldrig mer att träffas. Men mellan Emma och Dexter utvecklas en stark vänskap, som kommer att bestå under många år. Läsaren får möta Emma och Dexter just den 15 juli under de kommande åren, för att ta del av vad som hänt i deras liv. Vi får inledningsvis följa Dexter i hans jakt på berömdhet och droger och Emmas slit för att få ihop till hyran. Så småningom förändras dock deras liv, de utvecklar nya sidor och deras relation får nytt innehåll.

Hur ska jag nu kunna skriva något intressant om denna populära roman, något som inte redan sagts? Eller, det kanske jag faktiskt inte måste? Inte heller i den följande recensionen kommer det att finnas några större invändningar eller någon negativ kritik, trots att En dag klart ligger vid sidan av det jag brukar tycka om. Men något i denna roman bryter ner motståndet, något väcker engagemang och något gör att man inte kan lägga ner boken när man börjat läsa den. Jag tror att detta något helt enkelt stavas Dex och Em. För det författaren verkligen lyckas med är att levandegöra Dex och Em, efter några trevande inledande kapitel tänker jag på dem som mina vänner. Framför allt är En dag en emotionell resa, en nostalgitripp, en berättelse som väcker starka känslor. Man blir arg på Dex när han är hänsynslös, ytlig och ansvarslös och man blir irriterad på Emma när hon beter sig som ett mähä. Man blir också glad när de lyckas med något, när de utvecklas och när de finner kärleken.

En dag är kanske närmast att kategorisera som "feel-good-litteratur", det är en romantisk komedi, en rapp relationsroman. Författaren har tidigare skrivit manus till det oerhört populära TV-serien Cold feet - Kalla fötter - och tonen i En dag påminner starkt om denna. Tyckte man om TV-serien, tycker man om den här boken. En dag kommer även den att filmatiseras och det är en film jag har höga förväntningar på. Men, skynda er att läsa boken först!

För den som själv blivit vuxen under den tidsperiod romanen omfattar, aktiveras igenkännande många gånger. Här finns mängder av tidsmarkörer i form av kulturella och/eller politiska händelser, man känner igen attitydförändringar, man känner sig helt enkelt hemma i boken. Texten är mycket lättläst, den har ett driv som i rask takt för läsaren framåt. Dialogerna är kvicka, slagfärdiga skulle man nog kallat dem för hundra år sedan.

Genom att bara låta oss få möta Emma och Dexter en dag per år blir deras rörelse mot varandra och från varandra mycket tydlig. Detta är i mitt tycke ett genialiskt grepp av författaren. Handlingen blir dessutom mycket komprimerad, det här är nog det närmaste "effektivt" berättande man komma som författare. "Denna dagen - ett liv", som farbror Melker sa.

Sammantaget måste jag således instämma i hyllningskörerna, det här är en mycket läsvärd roman. Det ska ändå sägas att jag inledningsvis var tveksam och inte förstod uppståndelsen kring boken, en "När Harry mötte Sally-kopia" var första intrycket. Men under vägen blev jag lika begeistrad som alla andra och nu kan jag inte göra annat än att reservationslöst rekommendera denna roman.

torsdag 8 december 2011

Den omoraliske

Den omoraliske av André Gide, utgiven av Brombergs, 2011

Den unge huvudpersonen Michel är en välutbildad, välbärgad man i sekelskiftets Frankrike. Han arbetar som historiker och fäster stor vikt vid tankens kraft. På sin dödsbädd önskar Michels far att få se sonen gift, för att tillmötesgå faderns önskemål gifter sig Michel således med en passande ung dam, Marceline. Paret reser på bröllopsresa till det koloniserade Nordafrika, där det uppdagas att Michel är allvarligt sjuk i lungsot. Värmen och närheten till de arabiska barnen gör dock att Michels livsandar åter väcks, han börjar solbada och ägna sig åt att stärka kroppen. Efter tillfrisknandet förändras Michels personlighet och moral. Han upplever världen med sina sinnen i stället för med tanken, han får allt svårare att skilja mellan rätt och orätt, han låter sig lockas av lusten, sina drifter. Han blir en handlingens man.

Romanen är i sin helhet skriven i form av en lång monolog där Michel försöker rättfärdiga sina val inför sina närmsta vänner. Michel tycks fråga sig hur fri man får vara - eller rättare sagt - hur fri en man får vara. Michel är dock enbart intresserad av sin personliga frihet. Hans hustrus, hans anställdas och de unga prostituerade pojkarnas och flickornas frihet väger lätt i sammanhanget.

När Den omoraliske kom ut 1902 i Frankrike ansågs den av många vara chockerande. Jag tycker fortfarande att den i hög grad är chockerande. Mycket av det Michel ägnar sig åt kan tyckas vara oskyldigt, det skandalösa solbadandet till exempel, men hans sätt att behandla människor som är beroende av honom är fortfarande lika upprörande. En av de saker man förvisso chockerades mer av i början av 1900-talet är Michels homosexuella tendenser, men att köpa små arabiska barn torde väcka lika stark aversion än idag.
"Beklaganden, samvetskval, ånger, det är nyss undfången glädje, sedd från baksidan." (sidan 110)
Michels förändring från att vara en hämmad, intellektuell samhällsmedborgare till att bli en egocentrisk, skrupelfri livsnjutare är mycket intresserant utifrån ett psykologiskt perspektiv. Hur ska man förklara denna totala omvälvning? En del av förklaringen handlar om traumat att vara nära döden, att uppleva att man varit nära att förlora livet kan totalt förändra hur man ser på den egna existensen. I förordet av Sven Lindqvist betonas i betydelsen av vistelsen i det koloniserade Afrika:
"Ja, koloniernas verklighet fungerade som drömmens. Eberhardt, Gide, Saint-Exupéry - kolonierna var för dem alla en arena där de fick leva ut allt det, som inte var socialt accepterat i deras hemländer." (sidan 16)
Tidsfränden Freud skulle i stället lagt stor vid att analysera bortträngda homosexuella drifter. Sammantaget är Den omoraliske ett mycket intressant psykologiskt porträtt av en man som hamnar i själslig obalans.

onsdag 7 december 2011

Topplistan uppdateras

Det här med statisktik och redovisningar har inte varit min starka sida under bloggåret som (snart) gått, får kanske överväga att ge ett nyårslöfte om detta. Men den ultimata Topplistan ska jag ändå få till på något vis, jag har i alla fall skrivit ner vad jag läst.

Här är hela listan som den ser ut just nu:

Till final
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (januari)
Anils skugga - Michael Ondaatje (februari)
Kärlekens historia - Nicole Krauss (mars)
Ru - Kim Thúy (april)
Det stora huset - Nicole Krauss (juni)
Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck (juli)
Och allt skall vara kärlek - Kristian Lundberg (augusti)
Min kamp 1 - Karl-Ove Knausgård (september)
Som ni säkert förstår - Claudio Magris (oktober)
Korparna - Tomas Bannerhed (november)


Till andra chansen
En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa (januari)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (januari)
Agnes Cecilia - Maria Gripe (februari)
Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie (februari)
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe (mars)
Högläsaren - Bernhard Schlink (mars)
Mot ljuset - Elin Boardy (april)
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron (april)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (maj)
Storm över Frankrike - Irène Némirovsky (maj)
Montedidio - Erri de Luca (juni)
Om inte nu så när - Annika Thor (juli)
Det finns annan frukt än apelsiner - Jeanette Winterson (augusti)
Norwegian Wood - Haruki Murakami (augusti)
Sju år - Peter Stamm (september)
Annie John - Jamaica Kincaid (september)
Gömslet - Miral al-Tahawi (oktober)
Den stora gåtan - Tomas Tranströmer (oktober)
En dåre fri - Beate Grimsrud (november)
Minaret - Leila Aboulela (november)

tisdag 6 december 2011

Mats kamp

Mats kamp av Mats Jonsson, utgiven av Galago, 2011

När jag blir tillfrågad om vilka genrer jag helst undviker finns diskbänksrealism med bland de jag nämner. Jag brukar inte tycka om att läsa om föräldrar som kämpar för att få sina liv att gå ihop när de fått barn. Men det är egentligen först i och med att Mats blir pappa hans berättelse börjar intressera mig. Innan dess handlade hans liv om storstadsfenomen, som inte alls berör mig. Men pappablivandet gestaltar Mats på ett fantastiskt sätt. Här finns en kärlek till barnet som skiner igenom den "nattliga skärselden" och här finns en varm omsorg om den nyblivna mamman Victoria, som fått en del skador i samband med förlossningen. Mats ironiserande kring huruvida man skulle ta lika lätt på hennes plågsamma skador om de inte uppstått i samband med förlossningen har bitit sig fast hos mig. För han har naturligtvis rätt, kvinnors smärta och svårigheter i samband med graviditet och förlossning behandlas oerhört nonchalant med hänvisning till att "det ju är naturligt" att det gör ont.

Mats kamp är en socialrealistisk skildring fylld av både humor och vrede. Här utdelas en hel del råsopar mot dagens statussamhälle, familjen som ett projekt och den allmänna sociala nedrustningen. Världens bästa skitskola och lärarnas arbetssituation får rejäl och välförtjänt kritik samtidigt som författaren belyser både klass- och könsaspekter i vår samtid.

Karikatyrskildringen av föräldrakooperativet Tok-Klok får mig att asgarva samtidigt som det kryper i mig av olust när jag tänker på att barn redan i denna ålder kan bli mobbade, med mobbarnas föräldrars välsignelse. Det är ju de här barnen som senare ska gå på Lundsberg...

Romanens titel Mats kamp är naturligtvis en blinkning till Karl Ove Knausgårds Min kamp. Båda männen tycks ha bestämt sig för att skildra ALLT i sina liv. Mats kommer dock i slutet av boken fram till att han inte är den som ska skapa och skildra dottern Ellens liv, det är hennes barndom och hennes minnen. Den insikten tyder på en integritet jag beundrar. Överlag måste jag säga att Mats verkar vara en person jag genuint skulle tycka mycket om.

Sammantaget är Mats kamp en ironiserande berättelse, fylld av både svärta och kärlek, om att bli pappa i vår tid. Läs den!

Andra som läst Mats kamp är Fiktiviteter, Expressen, Dagens bok.

måndag 5 december 2011

Tematrio - Julklappsönskningar


Det lackar mot jul och det är hög tid att tala om för nära och kära vad ni vill ha i era hårda, platta paket. Berätta därför om tre böcker ni önskar i julklapp!


1. Jag är som sagt riktigt fast i Knausgårdträsket just nu. Jag läser Min kamp 2 på norska och tycker att det är fascinerande att jag blir så indragen i Karl Oves familjeliv. Jag tycker mycket om böckerna, klart mindre om författaren/huvudpersonen...

2. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren vill jag verkligen läsa. Den verkar vara lagom spännande och dessutom genomtänkt genusmässigt. Längtar efter att läsa den under jullovet!

3. En av mina favoritförfattare är Vibeke Olsson. Hennes romaner om det antika Rom är fantastiska. Hon har nu skrivit en ny serie som handlar om sågverksstrejken i slutet av 1800-talet, de böckerna vill jag läsa, först ut är Sågverksungen.

söndag 4 december 2011

Jerkadags 2 advent

Den här veckan ska jag verkligen se till att hinna svara på bokbloggsjerkan och veckans fråga är:

Hur får du tag på dina böcker? Köper du eller lånar du dem? Finns det någon internetbokhandel som du anlitar oftare än andra? Kort sagt: beskriv hur du får tag på dina böcker som trängs i bokhyllan och som gör allt för att fånga ditt intresse.

Jag har räknat på detta med och får ett i mitt tycke intressant resultat. Jag har hittills i år köpt 50 nya böcker och 10 "begagnade". Jag handlar oftast på Bokus, ibland på Adlibris och via Bokbörsen. I år har jag köpt färre böcker på Bokbörsen än jag brukar göra. Jag har fått 40 böcker att recensera, vilket är något mer än förra året. Och jag har lånat hur många som helst på bibblan, många jag inte hunnit läsa. Av årets lästa är 30 lånade. Sammantaget bli alltså detta 130 böcker, men inte mer än 80-90 blir lästa i år. Det blir således ett rejält överskott av olästa böcker varje år i bokhyllan...

lördag 3 december 2011

Önskelistan

På dotterns julklappsönskelista finns två böcker, Bok om Gud och Bok om Ormar. För övrigt önskar sig tösen en bilbana, diverse spel med Supermario, ridstövlar och pysselsaker. När det gäller böckerna kanske ni kan bidra med lite tips? Det finns ju många böcker om Gud, jag skulle vilja ha en där text och innehåll passar en 6-åring. Tösen själv säger att det ska vara en kapitelbok med bilder. Kanske finns det någon ormboksexpert också bland er? Det ska vara en faktabok med spännande bilder.

torsdag 1 december 2011

Jorden Runt 3 - Västeuropa

Dags att bege oss av hemåt. På vägen gör vi resstopp i England, Spanien och Frankrike. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är lånade från förlagen och bokhandeln.

Med livet framför sej av Émil Ajar (Frankrike)

Momo är en nyfiken och oskyldig pojke med ett stort hjärta. Fast han vet inte mycket om sig själv, inte ens varifrån han kommer och hur gammal han är. Tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad, bor han i en liten lägenhet i Paris. Det är madame Rosa som lär honom allt om livet och vad som ligger framför honom. När hon blir för gammal och inte längre orkar ta hand om de andra glädjeflickornas barn är det dags för Momo att ta över. Han kanske ännu inte vet så mycket om livet - men han är villig att lära och mellan honom och madame Rosa växer en fantastisk och hänförande vänskap fram.

Émile Ajars stora succé Med livet framför sej från 1975 kommer nu i en efterlängtad nyutgåva. Med underbara karaktärer, hjärtskärande handling och självuppfunnet språk har Ajar skapat ett mästerverk som varit helt stilbildande. Efter att ha läst den här boken tänker man länge på Momo och hans vänner: den makalösa madame Rosa, den elegante sutenören monsieur M'Da och transvestiten Lola som varit boxare i Senegal.


En dag av David Nicholls (England)

Du kan leva hela ditt liv utan att inse att det du letar efter finns rakt framför dig ... 15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. I morgon måste de gå skilda vägar. Men var kommer de att vara den här dagen om ett år? Och varje år som följer? En dag är en historia om kärlek och vänskap, om livet mellan 20 och 40. Det är en romantisk komedi med djup och värme, en bok man aldrig glömmer.

David Nicholls (f. 1966) är författare till flera böcker, film- och tv-manus, bl a romanerna På vinst och förlust och Mitt livs roll, samt manus till den populära tv-serien Kalla fötter (Cold feet).

 Alla själar av Javier Marías (Spanien)

För den spanske gästläraren i Oxford är sinnelag och sedvänjor hos stadens innevånare lika exotiska som svårbegripliga. Fascinerad men främmande inför akademiker, antikvariatshandlare och hemliga agenter dras berättaren djupt in i universitetsstadens liv när han möter den förbjudna kärleken i den vackra Clare Bayes lika attraktiva som melankoliskt undflyende gestalt. Under sin jakt på sällsynta böcker stöter berättaren på bortglömda original som John Gawsworth och Arthur Machen - men han anar också att en annan jakt, med betydligt högre insatser, pågår bakom lärdomssätets förströdda fasad, en aning som bekräftas när Clare Bayes om svartsjukans högst verkliga pris i form av våldsam död.

Med fina penseldrag målar den spanske romanförfattaren Javier Marías, som ofta jämförts med W.G. Sebald, ett oförglömligt porträtt av en dyster stad där alla är otrogna, alla är spioner, alla är besatta av minnets ritualer - eftersom alla bär på mörka hemligheter, fångade i samma våldsamma förflutna. Den essäistiska skärpan och förmågan att dröja vid ögonblicket tills det svartnar ner i det förgångna har Marías givetvis lärt av moderna mästare som Henry James, Proust och Nabokov - men inflytandet från 1700-talets humorister och vår tids hårdkokta underhållningsförfattare anas också. I en utdragen middagsscen firar Marías komiska ådra triumfer genom den skarpa blicken för hur vi röjer de svagheter och begär vi helst vill dölja. Men varken satiren eller samtidsspionaget kan dölja att Alla själar egentligen är en vemodig ballad om otillåten kärlek.

Minaret

Minaret av Leila Aboulela, utgiven av Karneval förlag, 2008

Najwa växer upp i en välbärgad familj i Sudan, fadern är nära vän med de styrande i landet och modern ägnar sig åt välgörenhet. Najwa och hennes bror bär västerländska kläder och studerar vid universitetet i Khartoum. Där möter Najwa sitt livs kärlek, mannen med vänstersympatier som vill störta regimen och sätta hennes far i fängelse. Brodern hänger på klubbarna och kommer tidigt i kontakt med droger. En dag förändras livet drastiskt, landets styrande arresteras, Najwa, hennes bror och mor lyckas fly till London. 20 år senare har Najwas liv förändrats radikalt. Hon arbetar som hembiträde och besöker moskén regelbundet. Livet är tryggt och förutsägbart ända till arbetsgivarens unge son börjar se Najwa på ett nytt sätt.

Läsaren får ta del av Najwas berättelse genom att nutid och tillbakablickar varvas. På detta sätt vet man redan en hel del om vad som har hänt/kommer att hända, vilket väcker läsarens nyfikenhet och engagemang. Texten är mycket lättläst, boken är en bladvändare i ordets bästa bemärkelse, berättelsen fängslar utan att för den skull förenkla och tillrättalägga.

Najwa lever hela sitt liv med ett visst utanförskap. I hemlandet tillhörde hon de privilegierade, familjen levde mycket "västerländskt", de hade tjänstefolk och umgicks i regeringskretsar. Religionen var ointressant, något tjänarna ägnade sig åt. Under senare delen av livet lever Najwa som immigrant i London. Hon söker efter en identitet, efter nära relationer på olika håll och finner till slut trygghet i sin gudstro och gemenskap och sammanhang i moskén. Under slöjan finner Najwa till slut ro och mening med livet.

Minaret är något så sällsynt som en roman som beskriver islam från insidan, läsaren får lära känna en "vardagsislam" som inte handlar om fundamentalism, kvinnoförtryck och hat mot väst. Jag har heller inte läst några böcker som beskriver religionens funktion på ett så fint, nyanserat och vardagligt sätt. Min upplevelse är att tro ofta beskrivs mycket förklenande i "vanlig" litteratur och mycket rosenskimrande i "religiös" litteratur. Minaret är på detta sätt unik.

Sammantaget är Minaret en mycket bra bok om sökandet efter meningen med livet.

onsdag 30 november 2011

Sammanfattning - Afrika

Här kommer länksamlingen från Afrika. Som vanligt får ni gärna underlätta för mig genom att posta länkarna till era inlägg i kommentarerna till det här inlägget. Hoppas ni haft ett bra resstopp, jag ser fram emot att ta del av allas upplevelser. Glöm inte att besöka, läsa och kommentera hos varandra.

Om Minaret har följande resenärer skrivit:
och dagarna går
Violens boksida
Lyrans Noblesser

Om Aké har följande resenärer skrivit:
och dagarna går

Om Under lejonets blick har följande resenärer skrivit:
Lyrans Noblesser
och dagarna går
Violens boksida

Sammanfattning av alla böckerna har skrivits av:
Tankar från mitt mönster

Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Mario, Zelda och Sims under granen

Man skulle ju kunna tro att de hårda, platta paketen som brukar ligga under vår gran är böcker, men så är inte fallet. Eller visst, en del är böcker, men många är spel. Jag spelar av och till Sims (PC) alla i familjen spelar Nintendo Wii och dottern spelar i princip allt (PC, WII, Nintendo DS). Därför kommer spel högt upp på önskelistan.

Till dottern har jag i år köpt Supermario Galaxy till Wii och New Supermario till DS. Jag överväger starkt att önska mig Sims Husdjur, det har aldrig tidigare funnits hästar till simmarna!

Jag är också nyfiken på The Legend of Zelda: Skyward Sword till Wii, ett nytt spel som fått bra recensioner. Jag har aldrig spelat Zelda, det vore väl på tiden. Jag undrar om ni vet hur man tänkt kring åldersgränsen på 12 år? De trailers jag sett verkar inte vara mer våldsamma än Supermario, är Zelda mycket svårare? Jag skulle gärna vilja att tösen också ska kunna spela och vet ju att åldersgränser ibland sätts utifrån rätt absurda kriterier, med svenska ögon sett.

tisdag 29 november 2011

Sjukläsning

Det blev en rätt udda läsdag igår. Jag är kanonförkyld och tillbringade hela dagen halvslumrandes i soffan framför TVn. När jag var vaken tittade jag mestadels på fåniga filmer om fd yrkesmördare, men emellanåt läste jag några sidor i olika böcker. Dagen till ära började jag nämligen läsa två nya böcker (inte så smart när man inte är frisk). Jag började lite lätt med Det blåser på månen av Eric Linklater, klassisk barnbok jag missade som barn. Och det var synd för lite av charmen har nog försvunnit med åren. Därefter följde jag upp med lite Mats kamp, en bok som verligen bara blir bättre och bättre. Av Mats blev jag inspirerad att även läsa om en annan kämpande farsa, Karl-Ove Knausgård. Dags således att påbörja Min kamp 2. Språket medförde inga problem, läser på norska (bokmål), handlingen kröp under skinnet omedelbart. Det här blir bra det.

måndag 28 november 2011

Mats kämpar på

Under en hostande, nysande helg har jag bekantat mig med Mats kamp. Hittills har jag kommit halvvägs och intrycken är delade. Jag måste erkänna att trots intelligent humor och träffande iakttagelser blev jag inte ett dugg intresserad av Stockholms uteliv och Mats och Victorias "ungparsliv". Mitt ointresse förbyttes dock till uppskattning när Victoria blev gravid, och nu när Ellen är född är jag mycket förtjust i gestaltningen. Mats beskriver pappablivandet och relationen till tösen på ett mycket nyanserat sätt och ärligt sätt, jag ser fram emot att läsa mer.

söndag 27 november 2011

Norden Runt - Cancelled

Apropå det där med en Nordisk läsutmaning, jag lägger ner den idén. Det finns ju redan en som är igång i bokbloggosfären och det känns därför fånigt att starta en till. Därmot kommer jag naturligtvis att läsa en hel del nordiskt det kommande året, jag har ju dessutom lagt ner arbete på att skapa en litteraturlista. Jag kommer att läsa en del från listan, om ni gör det vore det kul om ni hojtade till hos mig så jag kan läsa om era intryck.

lördag 26 november 2011

Proms



Kvällen går i hostans och musikens tecken. Har varit utslagen av en elak bacill idag, inget har blivit läst men TVn har gått varm. Gillade som vanligt Så mycket bättre och upptäckte därefter att det just nu är Last Night of The Proms på TV2. Snart brakar det loss... Jag är glad att jag fick se Lang Lang spela Liszts Consolation No.3, såååååå fantastiskt vackert.

fredag 25 november 2011

Mirakel

Gästbloggat av Tess på P o c k e t l o v e r

Mirakel av Renate Nedregård, utgiven av Gilla böcker, 2011

En krock mellan ett kristet, lugnt småstadsliv och ett popstjärneliv med droger, sex och alkohol. Så skulle man kort och gott kunna beskriva Renate Nedregårds debutroman Mirakel. Det är en crossover roman som är extremt snabbläst utan att för den skull bli banal eller trist. Den handlar om Rakel som över en natt blir Idol-Mi-Rakel med hela Norge och spås gå en strålande framtid till mötes. När vi träffar henne är hon den blott 22 år gamla popstjärnan Miracle och det är fem år sedan hon var med i Idol. Genom återblickar får vi ta del av hennes enastående resa. I delarna som utspelar sig nu får vi följa henne och hennes tankar kring den jubileumskonsert som hon ska vara med i tillsammas med sin gamla kör. Samma kör som hon sjöng i den där dagen hon blev headhuntad till Idol. Rakel är för mig en ganska osäker ung kvinna som har lite svårt att hitta rätt. Och även när hon i boken gör det så är jag inte övertygad. Det känns mest som om hon intalar sig själv allt är bra, att hon är bra. Men jag vill gärna tro.

Jag gillar boken, det gör jag. Jag tycker att den tar upp många känslor och händelser som kan vara aktuella även om man inte sitter i samma situation som Rakel. Som till exempel att bli tvungen att göra svåra val som kanske sårar någon. Att våga göra saker för sin egen skull, att man inte alltid kan tänka på alla andra. Sånt kan ju vara nog så känsligt i den åldern. Eller kanske till och med i alla åldrar. Eftersom Rakel inte själv anmält sig till Idol kan jag ju tycka att hon har all rätt att vara med. Även om det var det som gjorde att kompisen Stine, som övat övat övat, inte kom med fast hon var en av de bästa. Taskigt? Kanske men inget som Rakel kunde veta om eller råda över.

Det mest intressanta med boken är kontrasterna mellan Rakel nu och då. Nu lever hon ju Livet och har allt man kan önska. Med det livet kommer också ett handbagage med alkohol, one night stands och till och med droger. Och jämför man med pre-Idol Rakel så finner man en ganska blyg och timid kristen flicka som sjunger i kör och är hemligt kär i sin körledare. Sån enorm skillnad. I boken finns också ett gäng blogginlägg från Miracles blogg. Jag måste bara få ur mig en tanke angående dem. Det känns som om det inte är Rakel som skriver inläggen på sin blogg. Eller ja iallafall känns det någon annan som till viss del dikterar vad hon skall skriva. De är fulla av produktplacering, ursäkter och gulligull. Det osar PR lång väg. Och om det skulle vara så och att det inte bara är jag som upplever det så. Ja då skulle jag vilja påstå att det är ett briljant drag av Nedregård!

Jag gillar och den är absolut läsvärd! Och jag måste säga att Gilla böcker har lyckats igen!

tisdag 22 november 2011

Gästbloggare


Bloggen kommer att ha en gästbloggare som skriver här då och då och gästbloggaren är ingen mindre än Tess på Pocketlover. Jag har länge önskat tid att läsa och skriva mer om böcker för ungdomar och unga vuxna, men det är nog bara att inse att jag aldrig kommer att hinna läsa allt jag har lust med. Med en gästbloggare som Tess blir kommer bloggen att täcka in mer av den litteratur jag vill belysa på bloggen. Man kommer att enkelt kunna se vilka inlägg Tess skrivit på bloggen, jag har bara inte bestämt hur ännu ;-)

Missa nu inte att kolla in Pocketlover, Tess är en av nästa års bloggambassadörer för Bokmässan så ni kommer att hitta mycket intressant att läsa på hennes blogg.

Den stulna romanen - favorit i repris

Den stulna romanen av Nawal El Saadawi, utgiven av Ordfront, 2010.

Bodour lever ett privilegierat liv i Kairos moderna kvarter. Ändå är hon långt från lycklig. Hennes korrumperade make bedrar henne, hon har ett arbete som inte intresserar henne och hon kan inte glömma att hon en gång lämnat ifrån sig en dotter. I ungdomen lät sig Bodour svepas med av sina känslor, hon förälskade sig i en ung man som inte tillhörde hennes egen samhällsklass och hon blev med barn. Den unge mannen deltog i uppror mot regimen och torterades till döds, Bodour övergav sin nyfödda dotter Zina. Bodours enda andningshål är den roman hon skriver, en roman vars kvinnliga huvudperson Badriya har ett eget liv. Bodours dotter inom äktenskapet, Magiida tycks vara dömd till ett lika intetsägande liv som modern, medan Zina växer upp till en fri, stark kvinna. En sådan frihet kan dock inte tolereras i ett land vars religiösa fanatism ökar.

Den stulna romanen är på många sätt en roman om kvinnor (vilket inte nödvändigtvis innebär att den är en roman för kvinnor). Författaren är en galjonsfigur för kvinnorörelsen i arabvärlden och hon har även suttit fängslad på grund av sitt författarskap. I Den stulna romanen möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Gemensamt för dem är att de existerar på männens villkor, patriarkatet styr vare sig det är den välbärgade överklassen eller de religiösa fanatikerna som har makten.

Berättelsen vindlar sig fram på krokiga vägar, för att kunna följa med gäller det för läsaren att släppa sina hämningar och ge sig hän. För El Saadawis text bär, den bär oss med till miljöer som påminner om Tusen och en natt och den bär oss med till smutsiga tortyrkammare och vidriga övergrepp. Berättelsen byter fokus och tidsperspektiv samt interfolieras av upprepande, drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, en njutning att läsa. Kanske är det den dramatiska diskrepansen mellan den vackra, lyriska prosan och den vidriga verklighet som skildras, som gör boken så oerhört fascinerande.

Den stulna romanen är långt ifrån en enkel, lättläst roman. Både texten och innehållet kräver medveten läsning och vissa inslag är oerhört upprörande. Trots, eller snarare på grund av, detta är Den stulna romanen verkligen en roman i min smak. Kanske är El Saadawis texter för starka, upproriska och emellanåt groteska för att passa alla, men jag hoppas att de aderton läser och begrundar framtida prisutdelningar.