Läslistor

söndag 3 oktober 2010

Pojken på andra sidan

Pojken på andra sidan av Irene Sabatini, utgiven av Norstedts, 2010.

Den svarta flickan Lindiwe vaknar en natt av att det brinner i huset bredvid. Den vite grannpojken Ian misstänks och döms för mord på sin styvmor. När Ian några år senare släpps från fängelset växer en vänskap fram mellan de två ungdomarna, trots rasbarriärer och andra komplikationer. I samband med oroligheter i landet skiljs Lindiwe och Ian åt, men när det återigen träffas blossar kärleken upp igen. Mycket har dock hänt under tiden de varit ifrån varandra och intima relationer mellan svarta och vita ses ännu inte med positiva ögon. Att leva tillsammans med någon från "den andra sidan" kräver mycket av dem båda.

Pojken på andra sidan är en berättelse om kärlek med komplikationer. Hur ska man hantera att ens älskade tillhör "fiendesidan"? Hur hanterar man de rasistiska inställningar man vuxit upp med, som man internaliserat och som styr ens sätt att tänka? I den här romanen får man inga förenklade svar, men författaren krånglar inte heller i onödan till det. Kanske är det så att man kan det mesta man beslutar sig för?

I den här romanen återkommer samma typ av "rasindelning" som jag tidigare läst om i Min sons historia av Nadine Gordimer. Man skiljer mellan vita, färgade (blandade) och svarta och det är de svarta som har lägst status. Att hudnyanser kan vara så viktiga är emellanåt svårt att förstå, det är därför konstant angeläget att problemet uppmärksammas i litteraturen. Zimbabwe är ett land med en komplicerad historia, det har varit brittisk koloni, det förklarade sig självständigt och styrdes av en vit regim under Ian Smith och efter ett blodigt gerillakrig kom Robert Mugabe till makten. Historien får liv i Pojken på andra sidan och det är mycket givande att ta del av landets historia på detta sätt.

Texten är mycket lättläst, språket är okonstlat och handlingen fängslar från första stund. Hoppen mellan tidsperioderna gör mig som läsare nyfiken på vad som hänt i huvudpersonernas liv, det här är en bok man gärna läser i ett par stora sjok. Samtidigt finns här glasklara skildringar av fruktansvärda övergrepp som begås i krigssituationer och realistiska beskrivningar av det kaos som uppstår vid ett inbördeskrig.

Sammanfattningsvis är Pojken på andra sidan en berättelse om komplicerad kärlek, som ses mot bakgrund av ett land i våldsam turbulens. Tillsammans bildar de båda perspektiven en mångfacetterad, intressant berättelse, som präglas av psykologisk trovärdighet. För denna debutroman (!) belönades författaren välförtjänt med med Orange Award for New Writers 2010.

5 kommentarer:

  1. Så glad jag blir över att just denna är en av de böcker jag köar på på bibblan! Ser extra my fram emot den nu!

    SvaraRadera
  2. Påbörjad igår, var en av dem som låg i min bokhög efter mässan. Verkar vara en riktigt bra bok och det ska bli intressant att läsa den mot Gappahs sorgesång för Easterly.

    SvaraRadera
  3. Läser just nu Sorgesång för Easterly och kan liksom Joanna mycket väl tänka mig att den här boken skulle kunna komplettera bilden av Zimbabwe på ett bra sätt. Upp på listan med den!

    SvaraRadera
  4. Den var underbar! En riktigt härlig sträckläsningsbok!

    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/10/boy-next-door.html

    SvaraRadera
  5. Kul att vi är överens Joanna :-)

    SvaraRadera