fredag 1 oktober 2010

Jorden Runt 2 - Nordamerika

Nu far vi norrut, planerade stopp i USA och Canada. Hoppas ni hittar en något som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Illusionernas bok av Paul Auster (USA)

Efter sin hustrus och sina två söners tragiska död i en flygplanskrasch går universitetsläraren och författaren David Zimmer ner i en djup, alkoholfylld och långvarig svacka. Men en dag framför TV:n händer något oväntat: ett klipp ur en stumfilm får honom att skratta för första gången på månader. Upplevelsen blir en vändpunkt för Zimmer – han blir som besatt av den bortglömde skådespelaren och stumfilmsregissören Hector Mann, spårlöst försvunnen sedan 1929, för nästan sextio år sedan. Han skriver en bok om Manns filmkonst, och strax efter att denna publicerats får han ett brev från någon som påstår sig vara Hector Manns fru. Hector har läst Er bok och skulle gärna vilja träffa Er. Skulle ni kunna tänka er att besöka oss? Zimmer tvekar – är det verkligen den mystiske Mann som söker kontakt eller är det någon som försöker lura honom.

En svindlande, charmerande och vällustig berättelse, skriven på en gnistrande klar prosa. En pärla! Östgöta Correspondenten.


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro (Canada)

I Alice Munros noveller är det kvinnorna som står i centrum. Berättelserna i Kärlek, Vänskap, Hat handlar om drömmar och ambitioner, om kärlek och otrohet, och om det pris kvinnor får betala för att leva livet på sina egna villkor. Alice Munros böcker älskas av läsare och kritiker över hela världen. Hon har belönats med flera litterära utmärkelser, sommaren 2009 fick hon Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.


Och var hör du hemma? av Anne Tyler (USA)

De kom på kvällen, fredagen den 15 augusti 1997. De två små koreanska babyflickorna togs emot på flygplatsen i Baltimore av två familjer som inte hade någonting gemensamt utom just dessa adoptivbarn. Bitsy Donaldson och hennes man Brad är tryggt förankrade i sin miljö, varma, öppna och en smula naiva i sin övertygelse om den amerikanska livsstilens förträfflighet. Den andra familjen är Yazdans, bestående av den exotiska, osäkra Ziba från Iran, hennes amerikaniserade man Sami och hans mor Maryam, en elegant och kultiverad iranskfödd änka. Varje år firar de två familjerna "Ankomstdagen" tillsammans, alltmedan den robusta Jin-ho och den lilla gracila Susan rotar sig och växer upp som amerikaner... Maryam är iakttagaren, som trots många år i USA fortfarande känner sig som en främling, en gäst i detta land vars koder och tabun hon har svårt att förstå sig på. Mot henne och sonens familj ställs Donaldsons bullrande, superamerikanska släkt. Deras olika synsätt och traditioner blir uppenbara, och kulturkrockarna både tragikomiska och hjärtskärande i de möten som de två små adoptivflickorna är upphovet till.

Anne Tyler har skrivit ännu en bok full av träffsäkra iakttagelser som kastar ett genomskådande ljus över den amerikanska livsstilen sett från två perspektiv. På ytan beskriver romanen den lilla världen men temat är stort: det handlar om tillhörighet och främlingskap, om stolthet och fördomar, om kärlek och acceptans.

Nominerad till det brittiska litteraturpriset Orange Prize 2007.

10 kommentarer:

  1. Ser ut som tre lovande stopp.
    Har börjat läsa en av Alice Munro Nära Hem.
    Trevlig helg:)

    SvaraRadera
  2. Härliga val! Har just läst Paul Auster "Invisible" och Munro "För mycket lycka" och jag gillar båda författarna mycket. Anne Tyler är ny för mig så då kanske det får bli den först?

    SvaraRadera
  3. Anne Tyler tycker jag inte man ska missa, hon är en av mina favoriter :-)

    SvaraRadera
  4. Tyler och Auster blir det för mig. Kul!

    Men jag såg att du har missat att jag skrivit om Stjärnans ögonblick:
    http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2010/09/stjarnans-ogonblick-av-clarice.html

    Här om dagen fick jag också äntligen Andarnas hus från biblan så den ska jag sätta igång att läsa nu ikväll. LIte sent men den boken har jag så jättelänge velat läsa så bättre sent än aldrig.

    SvaraRadera
  5. Nu SKA jag läsa Munro. Hur svårt kan det vara att få tummen ur egentligen?

    SvaraRadera
  6. Enligt min erfarenhet kan det vara väldigt svårt...

    SvaraRadera
  7. den här månaden hoppas jag göra hat trick på de aktuella titlarna och läsa alla. De står redo i hyllan och väntar. Måste bara hoppa på en flight från Chile först. Har blivit kvar där för jag åkte så sent :-)

    SvaraRadera
  8. Jag har också dröjt mig kvar i Chile...

    SvaraRadera
  9. Jag har påbörjat Munro, och hinner jag blir det även Auster! Häromdagen läste jag ut Lispector men har inte hunnit skriva om den än.

    SvaraRadera