tisdag 13 juli 2010

Månadssummering - Juni 10

Det blev oplanerat mycket amerikansk litteratur läst under juni månad. Alla böckerna under månaden var väntat eller oväntat bra. Sagan om Ringen har jag tidigare läst, nu lyssnar jag på nyöversättningen.


De ensamma av Håkan Nesser.

En fallolycka utgör inledningen på denna mycket välskrivna, intelligenta berättelse. Gunnar Barbarotti och Eva Backman börjar utreda ärendet och stöter snabbt på tecken att allt inte är så enkelt som det ser ut. Parallellt med polisutredningen får vi följa en grupp unga människor på 60-talet. Oerhört fängslande personbeskrivningar, en av Nessers bästa romaner.


Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald.

Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller dock också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Ringens brödraskap av J R R Tolkien.

I den inledande delen av Tolkiens underbara trilogi om ringen bildas brödraskapet, vars uppdrag är att förstöra ringen. Vi får ta del av Bilbos berättelse om hur han fick ringen och vi får följa hobbitarnas spännande avresa från Fylke. Brödraskapets vandring är oerhört spännande, jag är mest förtjust i den inledande delen som handlar om livet i Fylke.


Påminnerskan av Anne Tyler.

Anne Tyler är en av mina favoritförfattare och en mycket pålitlig sådan. Hennes romaner är skicklig komponerade, hon formar sina huvudpersoner med sympatisk värme och varsamhet. Texterna är lättlästa och innehåller mer klokheter än man i förstone inser. Berättelsen om pensionären Liam med sin partiella minnesförlust är underfundig och underhållande.


Vägen av Cormac McCarthy.

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre några lagar eller någon moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång.


Easter Parade av Richard Yates.

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt. Även om boken saknar spänning i vanlig mening är det en sträckläsare.


Onda stenar av Milena Agus.

Onda stenar är en ett barnbarns gripande, osentimentala berättelse om en mycket originell farmor. Romanen handlar om en kvinna som längtar efter kärlek och våndas över att hon aldrig blir älskad. I sin förtvivlan blir hon självdestruktiv och deprimerad. Men så träffar hon en man på en kurort och inleder en himlastormande kärleksaffär med honom. Vemodigt och vackert!


De två tornen av J R R Tolkien.

I andra delen av trilogin om ringen blir Merry och Pippin bortrövade av otäcka orker och räddade av magnifika enter. Aragorn, Legolas och Gimli följer efter hobbitarna och dras in i en stor strid för att bistå hästmänniskorna i Rohan. Den usle Saruman blir besegrad och det visar sig att Gandalf överlevt kampen med balrogen (stavning?). Spännande och krigiskt.

3 kommentarer:

  1. Många bra böcker måste jag säga. Vägen blir jag mer och mer sugen på för varje gång jag läser om den. Ballrogg stavas för övrigt balrog, och i bestämt form borde det alltså bli balrogen :)

    SvaraRadera
  2. Vägen är oerhört bra! Fixat stavningen :-)

    SvaraRadera
  3. Tolkien läste jag på 1970-talet, finns kvar i bokhyllan..

    SvaraRadera