lördag 31 juli 2010

Jösta och Johan

Jösta och Johan, text av Anette Skåhlberg, illustrationer av Katarina Dahlquist, utgiven av Sagolikt Bokförlag, 2010.

Giraffparet Jösta och Johan har börjat fundera över livet och framtiden; en längtan efter ett barn har fötts. Men eftersom de är av samma sort är det inte så lätt att få barn. Jösta och Johan ger sig därför ut på stäppen för se att de kan hitta en liten unge som behöver en familj. Efter några misslyckade försök hittar de slut ett ägg, som de kärleksfullt tar hand om. Och så en dag kläcks en lite unge, en liten flicka som faktiskt är lik sina blivande föräldrar på vissa sätt. Äntligen har Jösta och Johan fått sitt efterlängtade barn, äntligen har de blivit en familj.

Under en period i livet var jag ofrivilligt barnlös och jag har därför mycket lätt att förstå Jösta och Johans längtan. De flesta av oss börjar förr eller senare att önska att någon ska komma efter oss, längtan efter barn är djupt existentiell. Samtidigt är denna längtan mycket vardaglig och konkret, man vill leva och utvecklas tillsammans med ett barn. För min del tog barnlösheten slut en underbar dag 2006 och jag önskar naturligtvis att alla ska få erfara denna lycka, alla oavsett kön och sexuell läggning.

Jösta och Johan är en relativt kort berättelse, den är lättläst och på rim. Trots det begränsade utrymmet har författaren lyckats få med många typiska aspekter på barnlängtan och reaktionerna då man blir en familj. Ett exempel på detta är de nyblivna föräldrarnas sökande efter likheter mellan sig själva och barnet. En stor eloge för detta!

Berättelsen om Jösta och Johan är varm och kärleksfull. Detta avspeglas även i de underbara, färgglada, uttrycksfulla illustrationerna. Med boken följer en författaruppläsning på CD, vilket uppskattas i vår familj. Ofta lyssnar dottern på denna bok i bilen eller badet. Hon blev omedelbart förtjust i berättelsen och det lyckliga slutet. Berättelsen passar barn i förskoleåldern, kan läsas från c:a 2 års ålder.

torsdag 29 juli 2010

Bokmässan?

Jag ska på Bokmässan och vill mycket gärna träffa medbloggare. Vilka dagar kommer ni att vara där? Jag kommer att vara där fredag, lördag och eventuellt söndag. Finns det planer för träffar under dessa dagar?

Avokado och avsked - Boktävling

Jag skulle gärna vilja vinna ett exemplar av Kärlek och käk av Annica Wennström och Eva Swedenmark, så jag är med och tävlar här. Jag har tyvärr inte läst bärserien, men börjar bli nyfiken på den. Och kokböcker är en bristvara i detta annars så välförsedda bokliga hem. Mitt förslag på ny boktitel är Avokado och avsked.

tisdag 27 juli 2010

Små krig

Små krig av Sadie Jones, utgiven av Wahlström & Widstrand, 2010.

Hal och Clara träffas strax efter andra världskriget och blir snabbt ett par. Hal är en ung, nyutexaminerad officer med stark känsla för plikt och moral. Han stiger snabbt i graderna och kommenderas tio år senare som major till en militärbas på Cypern. Clara och de tvååriga tvillingdöttrarna följer med och inkvarteras tillsammans med de andra engelska familjerna. Livet på Cypern blir dock inte alls som vare sig Hal eller Clara föreställt sig. Ett mycket blodigt gerillakrig pågår, militäroperationerna är påfrestande och mycket våldsamma. Hal inser att övergrepp mot befolkningen och misstänkta rebeller sker, med den högsta militära ledningens goda minne. Hans tro på den engelska rättvisan får hårda törnar, samtidigt som striderna hårdnar och blir alltmer ohyggliga. Clara hade föreställt sig att hon skulle vara en lugn, orädd och stödjande hustru, men tvingas allteftersom inse att hon är rädd. Då Hal gradvis förändras skapas ett avstånd mellan paret som de inte lyckas överbrygga. Situationen blir än mer påfrestande för dem båda, då det visar sig att Clara återigen är gravid.

Små krig utspelar sig under 50-talet på Cypern, då ön fortfarande var en brittisk koloni och grekcyprioterna gjorde uppror mot det rådande styret. Ett extra plus skulle jag ge boken, om jag nu gav betyg på detta sätt, för författarens val av denna ovanliga tid och plats.

Sadie Jones styrka är att gestalta människors inre konflikter på ett nyanserat och osentimentalt sätt. Porträttet av major Treherne är psykologiskt trovärdigt och skildrar hur människor reagerar på traumatiska upplevelser, där man inte längre har någon möjlighet att påverka situationen. Typiskt för människor som blir traumatiserade i krig är också att svårigheterna eskalerar då man inte längre kan definiera sig själv eller den egna sidan som "god".

Det finns tydliga likheter mellan Små krig och debutromanen Den utstötte i det att båda tar upp den brittiska medelklassens förljugenhet och strävan efter att alltid "keep a stiff upper lip". Men vad händer när man inte kan leva upp till samhällets normer och krav?

När det gäller handlingen kan jag ibland uppleva den som tillrättalagd, men på det hela taget är berättelsen fängslande. Författaren lyckas skapa miljöer och situationer, som läsaren känner sig närvarande och delaktig i. Texten är lättläst och har det driv som gör det omöjligt att sluta läsa förrän man fått veta hur det kommer att gå för Hal och Clara. Sammantaget tycker jag att detta är en bok som passar utmärkt för spännande sommarläsning i hängmattan.

måndag 26 juli 2010

Bloggtorka och bokfynd

Det är lite glesare än vanligt mellan inläggen och jag tycks ha glömt bort att skriva ihop någon Tematrio. Det får vara lite si och så de närmaste veckorna, jag har mycket att göra både med roliga äventyr och tråkig städning/renovering.

Under tiden lyssnar jag på en del böcker och läser Anna Karenina. Jag har nyligen lyssnat på Dr Jekyll & Mr Hyde som var otroligt intressant med alla tankar kring det goda och det onda i människan. Därefter lyssnade jag på Mörkt vatten av J C Oates, en oerhört obehaglig, skrämmande bra skildring av en fatal olycka. Nu har jag kommit halvvägs in i Älskaren, men den är inte riktigt i min smak. Kanske borde jag läst den med ögonen i stället.

Idag gjorde jag ett riktigt bokfynd på Akademibokhandeln, Hon älskade av Henschen för 39 kr! Som hittat. Annars shoppas här mest leksaker till trädgården, t ex pool och studsmatta. Inte är det snyggt inte, men kul :-)

söndag 25 juli 2010

I write like...

Jag hittade den här roliga quizen hos La Bibliofille och var tvungen att testa. Jag har skrivit/översatt flera korta texter med nedslående resultat (värst var väl Dan Brown). Det är bara att inse att jag inte kan skriva som någon av de författare jag beundrar, särskilt inte på engelska :-) David Foster Wallace blev jag dock lite nyfiken på.


I Write Like by Mémoires, Mac journal software. Analyze your writing!


tisdag 20 juli 2010

100 000

Hip, hip hurra för bloggen som idag haft 100 000 besök. För att vara en relativt liten blogg, om ett ämne som tyvärr inte intresserar alla, tycker jag att det är ett hedervärt antal besök. Jag undrar hur många faktiska besökare som döljer sig bakom denna siffra.

Annars är det väl lite si och så med regelbundenheten i bloggandet. Jag är hemma av och till och ägnar mig som sagt åt en massa annat än bloggande. Idag har jag lyssnat klart på trilogin om härskarringen och det känns vemodigt att ta avsked från Frodo och gänget. Jag var dock på biblioteket igår och lånade hem lite nytt att lyssna på. Älskaren av Duras, Dr Jekyll och Mr Hyde av Stevenson, Den femte sanningen av Lessing, Yacoubians hus av Al-Aswany, Mörkt vatten av Oates och Den hemliga trädgården av Hodgson Burnett.

På läsfronten är det annars lite stiltje, jag har läst 200 sidor i den fantastiska Anna Karenina och ser fram emot att läsa mer när det blir regniga dagar.

måndag 19 juli 2010

Leni är ett sockerhjärta

Leni är ett sockerhjärta av Emma Adbåge, utgiven av Rabén & Sjögren, 2010.

De tossiga tanterna på kaféet kallar Leni för sockerhjärta, fast det är hon ju inte. Leni är faktiskt nästan vuxen, åtminstone tycker hon att det känns så. Hon kan knäppa alla knapparna, köra vagnen, äta stark vuxenmat med kniv och gaffel och - i alla fall nästan - dricka kaffe. Men när det blir dags att städa känner Leni att hon är trött och behöver vila. Pappa skickar ut henne med soporna ändå och då får Leni nog av att vara vuxen. Hon vill faktiskt hellre vara ett sockerhjärta och leka.

Leni är ett sockerhjärta är en oerhört träffsäker skildring av småbarnsårens längtan efter att kunna allt och vara vuxen. Leni behöver minsann inte hjälp med knapparna, hon är verkligen stor och kan själv. Det är också härligt hur författaren gestaltar barnets fantasier om vad det är att vara vuxen, tricket verkar vara att kunna bygga höga torn med kaffekoppar, äta senap och dricka kaffe.

Texten i boken är lättläst och man kan tydligt höra Lenis röst i dialogen. Författaren har hittat exakt rätt tonfall i berättelsen. Till detta kan läggas att illustrationerna är helt ljuvliga. De är lustiga med sina skeva proportioner och väcker nyfikenhet hos både den vuxne läsaren och barnet. Ett extra plus ges för pappans gammaldags städutstyrsel, som gjorde att jag började fnissa. Dottern tyckte att boken var jätterolig, men alldeles för kort! Hon ville höra mer om Leni, vilket är det bästa betyg hon kan ge. Leni är ett sockerhjärta rekommenderas bestämt av oss båda.

söndag 18 juli 2010

Hej Litteraturen

En ny leksak, en pool och en tripp till Norge har medfört en oplanerad paus i bloggandet, men nu är jag på igen. Leksaken är en Ericsson X10 med mängder av diffusa funktioner och användningsområden. Hittills har jag lärt mig att ringa, skicka sms, surfa, twittra och facebooka med den. Snart ska jag försöka lära mig ta bilder med den och börja använda den som kalender. Killen i butiken, som såg min ärvda gamla mobiltelefon med kontantkort kommenterade att det var en rejäl uppgradering :-) Därutöver har familjen införskaffat en sådan där pool som snart finns i varje trädgård (och förfular dem). Även jag, som inte är någon hängiven badare, har tagit ett dopp i den och dottern badar för jämnan.

Idag har en ny tv-serie från UR, Hej Litteraturen!, premiär i SVT1, 21.55. Programserien kommer att behandla olika litterära epoker (Antiken, Medeltiden, Renässansen, Upplysningen, Romantiken, Realismen och Modernismen) och verkar mycket intressant. Till programserien finns även en hemsida (det har numer alla program av rang) med aktiviteter som syftar till att engagera och inspirera till läsning. Jag blev ombedd att blogga för denna sida, men var tvungen att tacka nej eftersom jag kommer att vara bortrest av och till under sommaren. Jag vill dock gärna tipsa om sidan, där man även kan vara med och skriva Sveriges första "Facebook-bok".

onsdag 14 juli 2010

Kulla-Gulla

En helt ny (oläst) serie om Kulla-Gulla har jag kommit över på Tradera. Det var en mormor, vars barnbarn hellre läste om vampyrer, som sålde den. Hoppas dottern kommer att vilja läsa om Kulla-Gulla när hon är i passande ålder, kanske vampyrer då blivit omoderna...

tisdag 13 juli 2010

Månadssummering - Juni 10

Det blev oplanerat mycket amerikansk litteratur läst under juni månad. Alla böckerna under månaden var väntat eller oväntat bra. Sagan om Ringen har jag tidigare läst, nu lyssnar jag på nyöversättningen.


De ensamma av Håkan Nesser.

En fallolycka utgör inledningen på denna mycket välskrivna, intelligenta berättelse. Gunnar Barbarotti och Eva Backman börjar utreda ärendet och stöter snabbt på tecken att allt inte är så enkelt som det ser ut. Parallellt med polisutredningen får vi följa en grupp unga människor på 60-talet. Oerhört fängslande personbeskrivningar, en av Nessers bästa romaner.


Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald.

Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller dock också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Ringens brödraskap av J R R Tolkien.

I den inledande delen av Tolkiens underbara trilogi om ringen bildas brödraskapet, vars uppdrag är att förstöra ringen. Vi får ta del av Bilbos berättelse om hur han fick ringen och vi får följa hobbitarnas spännande avresa från Fylke. Brödraskapets vandring är oerhört spännande, jag är mest förtjust i den inledande delen som handlar om livet i Fylke.


Påminnerskan av Anne Tyler.

Anne Tyler är en av mina favoritförfattare och en mycket pålitlig sådan. Hennes romaner är skicklig komponerade, hon formar sina huvudpersoner med sympatisk värme och varsamhet. Texterna är lättlästa och innehåller mer klokheter än man i förstone inser. Berättelsen om pensionären Liam med sin partiella minnesförlust är underfundig och underhållande.


Vägen av Cormac McCarthy.

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre några lagar eller någon moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång.


Easter Parade av Richard Yates.

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt. Även om boken saknar spänning i vanlig mening är det en sträckläsare.


Onda stenar av Milena Agus.

Onda stenar är en ett barnbarns gripande, osentimentala berättelse om en mycket originell farmor. Romanen handlar om en kvinna som längtar efter kärlek och våndas över att hon aldrig blir älskad. I sin förtvivlan blir hon självdestruktiv och deprimerad. Men så träffar hon en man på en kurort och inleder en himlastormande kärleksaffär med honom. Vemodigt och vackert!


De två tornen av J R R Tolkien.

I andra delen av trilogin om ringen blir Merry och Pippin bortrövade av otäcka orker och räddade av magnifika enter. Aragorn, Legolas och Gimli följer efter hobbitarna och dras in i en stor strid för att bistå hästmänniskorna i Rohan. Den usle Saruman blir besegrad och det visar sig att Gandalf överlevt kampen med balrogen (stavning?). Spännande och krigiskt.

måndag 12 juli 2010

Tematrio - Vive la France!

VM är slut för denna gång och jag har inte läst nog med spanska författare att köra en spansk tematrio. Men Frankrikes nationaldag infaller denna vecka (14 juli) det är värt att uppmärksammas (igen). Berätta om tre franska romaner eller författare!


1.Främlingen av Albert Camus: "Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Oerhört skicklig skildring av ett liv utan mening.

2. Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel) av Françoise Sagan handlar om ett sommarlov vid Rivieran. Här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. De roar sig och lever det ljuva livet. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan. Denna insiktsfulla och ärligt skärskådande roman skrev författaren vid 17 års ålder.

3. Igelkottens elegans av Muriel Barbery handlar om två mycket speciella huvudpersoner och om hur deras liv flätas samman. Renée är en hyperbegåvad och beläst portvakt i ett fashionabelt Parishus. Paloma är en brådmogen 12-åring, som är besviken på sin familj och på livet som helhet. Mellan Renée och Paloma utvecklas en vänskap som kommer att bli betydelsefull för dem båda. Romanen är förtjusande, charmerande, satirisk och hejdlöst underhållande.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 11 juli 2010

Shoppa loss

Ni har väl inte missat Bokbabbels lista över 25 skäl att köpa en bok? Gå genast och ta del av den i så fall, jag insåg precis att jag har massor av skäl att shoppa loss på Bokus :-) Tyvärr har nya Bokus försämrats och här finns inte längre någon önskelista där man kan skriva upp redan utgivna och kommande böcker. Men jag har en lång favoritlista med böcker jag gärna vill köpa...

lördag 10 juli 2010

Lyrans 100 kvinnor

Hos Emma på Uppbokad hittade jag idag en rolig idé, hon har börjat göra en egen best of-lista med kvinnliga författare eftersom det är "gubbtätt" på Väldsbibliotekets lista över de 100 bästa böckerna. Och jag håller så klart med om att många kvinnor saknas på listan. Så jag har ägnat denna varma dag åt att skapa min lista över 100 kvinnliga författare. Jag har letat på nätet och i min bokhylla för att hitta damer att ha med på listan. Det är svårt att välja vilka man vill ha med, jag har försökt blanda nytt och gammalt, svenskt och "utländskt" men listan ger naturligtvis ändå inte någon representativ bild av världens kvinnliga författare genom tiderna. Använd listan om ni har lust.


Fetstila tiel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren
Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om den
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den


1. Adichie, Chimamanda Ngozi - En halv gul sol +
2. Alfvén, Inger - Ur kackerlackors levnad +
3. Allende, Isabel - Andarnas hus +
4. Angelou, Maya - Jag vet varför burfågeln sjunger

5. Aronsson, Stina - Hitom himlen +
6. Atwood, Margaret - Penelopiaden +
7. Axelsson, Majgull - Aprilhäxan +
8. Austen, Jane - Stolthet och fördom +
9. Barbery, Muriel - Igelkottens elegans +
10. Beecher Stowe, Harriet - Onkel Toms stuga
11. Benedictson, Victoria - Pengar
+
12. Blixen, Karen - Min afrikanska farm
13. Boye, Karin - Kallocain +
14. Brantenberg, Gerd - Egalias döttrar +
15. Brontë, Anne - Agnes Grey
+
16. Brontë, Charlotte - Jane Eyre
17. Brontë, Emily - Svindlande höjder
18. Buck, Pearl - Den goda jorden +
19. Christie, Agatha - Tio små negerpojkar
20. Condé, Maryse
- Desirada +
21. Djebar, Assia - Sultanbrudens skugga +
22. Duras, Marguerite - Älskaren
23. Edelfeldt - Kamalas bok +
24. Ekman, Kerstin
- Hunden
25. Eliot, George (Mary Ann Evans) - Middlemarch
26. Emecheta, Buchi - Andra klassens medborgare
27. Fagerholm, Monika - Underbara kvinnor vid vatten
28. Flygare-Carlén, Emilie - Rosen på Tistelön +
29. Fossum, Karin - Älskade Poona +
30. Frame, Janet
- En ängel vid mitt bord
31. Frank, Anne - Anne Franks dagbok
32. Fredriksson, Marianne - Simon och ekarna +
33. French, Marilyn - Kvinnorummet

34. Gaskell, Elizabeth - Cranford
35. Gordimer, Nadine - Min sons historia +
36. Gripe, Maria - Tordyveln flyger i skymningen
37. Highsmith, Patricia - En man med många talanger
38. Hodgson Burnett, Frances - En liten prinsessa +
39. Holst, Hanne-Vibeke - Min mosters migrän +
40. Hustvedt, Siri - Vad jag älskade +
41. Isaksson, Ulla - De två saliga +
42. Jansson, Tove
- Pappan och havet +
43. Jelinek, Elfride - Älskarinnorna +
44. Johansson, Elsie - Glasfåglarna
45. Jones, Sadie - Den utstötte
+
46. Jong, Erica - Rädd att flyga
47. Kandre, Mare - Aliide, Aliide +
48. Kincaid, Jamaica - Annie John
49. Kleve, Stella (Malling, Mathilda) - Bertha Funke
50. von Krusenstjerna, Agnes - Den blå rullgardinen +
51. Lagerlöf, Selma - Kejsarn av Portugallien +
52. Lahiri, Jhumpa - Främmande jord +
53. Lessing, Doris
- Den femte sanningen
54. Lidman, Sara - Lifsens rot
55. Linderborg, Åsa - Mig äger ingen +
56. Lindgren, Astrid - Mio min Mio +
57. Lispector, Clarice - Stjärnans ögonblick +
58. Lugn, Kristina - Stulna juveler
+
59. Magorian, Michelle - Godnatt Mister Tom +
60. Malmsten, Bodil - Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
61. Martinson, Moa - Kvinnor och äppelträd +
62. McCullough, Colleen - Törnfåglarna +
63. Mernissi, Fatima - Drömmar om frihet +
64. Mitchell, Margaret - Borta med vinden
+
65. Montgomery, L M - Anne på Grönkulla +
66. Morante, Elsa - Historien *
67. Morrison, Toni - Älskade +
68. Müller, Herta - Hjärtdjur +
69. Munro, Alice - Kärlek, vänskap, hat +
70. Oates, Joyce Carol
- Blonde
71. Oksanen, Sofi - Stalins kossor +
72. Olsson, Vibeke - Molnfri bombnatt +
73. Plath, Sylvia - Glaskupan
+
74. Robinson, Marilynne - Gilead +
75. Rowling, J K - Harry Potter-serien +
76. Roy, Arudhati - De små tingens gud +
77. Sagan, Françoise - Ett moln på min himmel +
78. Sandel, Cora - Alberte-serien
+
79. Sapfo - Sapfo : dikter och fragment
80. Sundström, Gun-Britt - Maken +
81. Szymborska, Wisława - Dikter 1945-2002
82. Shelley, Mary - Frankenstein
83. Shriver, Lionel - Vi måste prata om Kevin +
84. Sittenfeld, Curtis - Presidentens hustru +
85. Smith, Zadie - Om skönhet +
86. Stenberg, Birgitta - Alla Vilda
87. Stridsberg, Sara - Drömfakulteten +
88. Tan, Amy - Joy Luck Club +
89. Tartt, Donna - Den hemliga historien +
90. Thorvall, Kerstin - När man skjuter arbetare +
91. Trotzig, Birgitta - Dykungens dotter
92. Tyler, Anne - Ett amatöräktenskap +
93. Ulitskaja, Ljudmila - En munter begravning +
94. Undset, Sigrid - Kristin Lavransdotter +
95. Wassmo, Herbjörg - Huset med den blinda glasverandan +
96. Waters, Sarah - Främlingen i huset +
97. Wells, Rebecca - Yaya flickornas gudomliga hemligheter
+
98. Winterson, Jeanette - Det finns annan frukt än apelsiner +
99. Woolf, Virginia - Mot fyren +
100. Wägner, Elin - Pennskaftet
+

fredag 9 juli 2010

Efter sommar kommer höst...

... och med hösten kommer mängder av nya böcker. Här är exempel på höstböcker som väcker min nyfikenhet.

Albert Bonniers
Månens anförvant - Niklas Rådström
2666 - Roberto Bolaño
Fattigadel (serien) - Agnes von Krusenstjerna

Thorén & Lindskog
Cap Esterel - Tanja Langer

Brombergs
Hetta - Ian McEwan
I den första kretsen - Alexander Solzjenitsyn

Forum
Under lejonets blick - Maaza Mengiste
Som ni säkert förstår - Claudio Magris
Juliet, naked - Nick Hornby

Natur & Kultur
Tre starka kvinnor - Marie NDiaye

Norstedts
Pojken på andra sidan - Irene Sabatini
Elefantskötarnas barn - Peter Høeg
Rädd att flyga - Erica Jong

Ordfront
Bort, bort - Anjum Hasan

Wahlström & Widstrand
Sista natten i Twisted River - John Irving

torsdag 8 juli 2010

Astrids kapitelböcker

Nu har vi läst en del kapitelböcker av Astrid Lindgren och dottern har både ris och ros att komma med. Allra bäst tycker dottern att Bullerbyböckerna är. Vi läser nu den tredje boken om de trevliga familjerna med de rara barnen. Inte så mycket action kanske, men de passar en femåring perfekt. Ett extra plus ges dessutom p g a att kapitlen är alldeles lagom långa.

En annan av dotterns favoriter är Lotta på Bråkmakargatan. Dottern är dessutom ungefär lika envis och skrikig som Lotta när något går henne emot. Och precis som Lotta kan hon nästan allting.

Men Pippi får nu tummen ner av dottern, som pendlat lite hit och dit innan hon bestämt sig. Visst är berättelserna om Pippi spännande och roliga, men problemet är att Pippi inte alltid är snäll. Dottern i vårt hus är mycket medveten om regler och anser att dessa alltid ska följas. Råkar man köra mot gult ljus hörs ett vrål från baksätet med hotelser om att skvallra för dagisfröken. Och Pippi bryter mot alldeles för många regler för att uppskattas av dottern. Dessutom lurar hon en flicka, som letar efter sin pappa, vilket gjorde dottern förvirrad och upprörd.

Inte heller Emil faller dottern i smaken. Fast egentligen är det inte Emil själv som är problemet, det är pappa Anton. För pappan skriker och gormar så att dottern tycker att han verkar vara farlig. Det hjälps inte att han emellanåt är snäll, dottern gillar honom inte.

Saltkråkan är rolig, men alla i huset är överens om att bästa sättet att ta del av äventyren på Saltkråkan är att titta på TV-serien. Melker som badar med kläderna på och den fine Båtsman gör sig bäst i rörliga bilder.

Madicken är ytterligare en favorit, trots att hon både ljuger och hittar på bus ibland. Berättelserna om när Lisabet petade in en ärta i nästan och när Madicken hoppade med paraply från taket har vi både läst och sett filmatiseringar av många gånger.

Kajsa Kavat, Karlsson på taket och berättelserna i Nils Karlsson pyssling väntar härnäst, jag ser med spänning fram emot att ta del av dotterns tankar om den gode Karlsson.

onsdag 7 juli 2010

Easter Parade

Easter Parade av Richard Yates, utgiven av Norstedts, 2010.

Systrarna Emily och Sarah växer upp i ett skilsmässohem under 30-talet. Modern är rastlös och egocentrisk, hon byter arbete och bostad utan att reflektera över hur detta påverkar flickorna. Fadern arbetar på en tidning, flickorna har dock enbart sporadisk kontakt med honom efter skilsmässan. Sarah växer upp till en konventionell skönhet, hon gifter sig tidigt, försöker skapa det perfekta hemmet och föder barn. Det visar sig dock att hennes liv inte är så idylliskt som det ser ut att vara på ytan. Emily strävar efter att bli intellektuell och älskad. Hon lever i den ena relationen efter den andra, men tycks alltid bli övergiven och lämnad. Ensamheten blir Emilys lott.

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Romanens inledning ger läsaren en tämligen klar bild av Sarahs och Emilys framtida liv, ändå kan man inte låta bli att hoppas att allt ska gå bra. Författaren skapar på ett mycket lyhört sätt personer, vars livsöden verkligen engagerar läsaren. Man sitter där och hoppas och önskar dem allt gott, trots de bristfälliga förutsättningarna. Det är inte någon smickrande bild författaren ger av Pookie, flickornas mor. Pookie är upptagen av sig själv, hon förmår inte alls sätta flickornas behov före sina egna, hon ser inte ens att flickorna far illa av hennes flackande hit och dit. På äldre dagar eskalerar Pookies svårigheter i takt med att hennes alkoholkonsumtion ökar. Flickornas far gör valhänta försök att närma sig döttrarna, men inte heller han kan ge dem den stabilitet och uppmärksamhet de saknar.

Vi får följa Emily och Sarah under ett fyrtiotal år som spänner från 1930- till 1970-tal. Miljön är amerikansk medelklass och skildringen av såväl tidsperioderna, som miljön är intressant. En filmatisering av romanen skulle i händerna på rätt regissör kunna bli riktigt bra.

Yates styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt. Framför allt porträttet av Emily är helgjutet och fascinerande. Trots att romanen inte innehåller några oväntade vändningar håller den läsarens intresse vid liv, man vill gärna läsa ut boken i ett svep. Det här är en roman jag hoppas att många läsare uppmärksammar, och i likhet med andra positiva recensenter hoppas jag att få se mer översatt av Yates i framtiden.

Anna Karenina - första intrycket

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." Denna klassiska inledningsmening skapar omedelbart höga förväntningar hos mig, förväntningar som hittills infriats med råge. Jag har förvisso bara läst de första hundra sidorna, men tycker mycket om både språket och handlingen. Efter lite inledande svårigheter att hålla ordning på de olika namnen har jag nu gjort mig bekant med de viktigaste personerna i denna kärlekshistoria. Det enda man kan klaga över är bokens tyngd, det går inte att ligga och läsa. För övrigt är mitt första intryck mycket positivt.

tisdag 6 juli 2010

Vad jag älskar

Semesterläsning

Nog för att jag har sex veckors semester, men det kanske ändå är lite orealistiskt att tro att jag ska hinna läsa alla de här böckerna. Anna Karenina läser jag just nu, den är mycket bra, men kommer att ta tid. Madame Bovary kanske måste vänta tills hösten. Jag skulle tro att detta öde också kommer att drabba Systrarna von Palen, men Droppar i folkhavet ska väl hinnas med i augusti. Bland Afrika-böckerna är det svårt att sålla bort någon, jag vill läsa en del afrikanskt inför Bokmässan. Dessutom kan Nuruddin Farah, Assia Djebar eller Maryse Condé få årets Nobelpris så de vill jag absolut läsa innan oktober. Bland dystopierna vill jag i alla fall hinna läsa klassikerna 1984 och Du sköna nya värld, de andra kanske får värma hyllan ett tag till. Hur går det med era projekt?

Min räknarbok och Min läsebok

Min räknarbok, text av Helena Dahlbäck, illustrationer av Charlotte Ramel, utgiven av Alfabeta 2010 (nyutgåva)

Min räknarbok är en charmig bok om att räkna till tio. Texten är lättläst, skriven på vers och fantasifull. Illustrationerna är detaljerade och lockar till noggranna studier. Här finns mycket som kan räknas. Dottern tycker om både verserna och bilderna i denna bedårande söta bilderbok. Det är länge sedan hon lärde sig räkna till tio, men boken lockar ändå till läsning om och om igen. Jag tror att det är det lite oväntade innehållet som gör att denna bok sticker ut bland alla räkneböcker vi läsr; här kan man läsa om (och räkna) gamla prinsar, kyrkklockor och kanoner.

"Två snälla mostrar i randiga byxor
vinkar och vinkar.
Hugger jämt ved med vassa små yxor.
Två snälla mostrar.
Två."



Min läsebok, text av Helena Dahlbäck, illustrationer av Charlotte Ramel, utgiven av Alfabeta 2010 (nyutgåva)

Min läsebok vänder sig till barn som nyligen lärt sig läsa. På varje sida finns fyra meningar, som gradvis blir lite längre och svårare. Innehållet reflekterar barns vardagsmiljö och handlar om god mat, lösa tänder, röda sår och läsning. Texten och illustrationerna väcker barnets nyfikenhet och gör det värt ansträngningen att ljuda sig genom alla ord. Illustrationerna är mycket detaljerade och innehåller även de ord man kan läsa. Dottern har ljudat sig genom delar av boken och tycker att det är spännande med en bok hon kan läsa själv.

"För alla kan läsa.
För alla ord kan man läsa.
För alla barn kan läsa alla ord.
När dom lärt sej." 

måndag 5 juli 2010

Tematrio - Läsning i hängmattan


Efter en underbar helg i en stuga på landet, med fotboll, sol och bad känns det helt rätt att som tema ha hängmatteläsning. Hjärnan känns lite överhettad och litteraturen får gärna vara lättillgänglig så här i sommarvärmen. Berätta om tre bra böcker/författare att läsa i hängmattan!


1. Amy Tan är en av mina favoritförfattare, hon skriver enkelt och engagerande om kvinnor i Kina och i USA. Hennes böcker skildrar ofta svårigheter mellan olika generationer invandrare. I Köksgudens hustru träffas Weiwei och Hulan för första gången i en avlägsen by i Kina åren före andra världskriget. De är båda nygifta, de delar krigets och äktenskapets umbäranden och lovar dyrt att bevara varandras hemligheter. Många år senare i USA har deras lögner hunnit i kapp dem och Weiweis dotter Pearl söker sanningen om det som hände för länge sedan i Kina.

2. Deckare passar bra under sommaren, har ni inte läst Nessers serie om Barbarotti tycker jag att ni ska göra det. Den senaste, De ensamma, handlar om en grupp unga människor som på 60-talet var vänner och reste till Östeuropa tillsammans. 35 år senare är två av de forna vännerna döda, olyckor eller mord är frågan. Kim Novak badade inte i Genesarets sjö är en annan av Nessers romaner, som verkligen passar som strandläsning.

3. Lite romantik i krigets skugga kan också passa bra på sommaren. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer handlar om författarinnan Juliet Ashton, som via brevväxling får ta del av hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Upptäckten av currywursten av Uwe Timm är en vemodig och charmig berättelse om kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. I stället för att se på film tvingas paret tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter på ett självklart sätt med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att, enligt order, inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att desertera och stanna hos Lena.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Kvartalsrapport 2 - 2010

# De två tornen - J R R Tolkien
# Onda stenar - Milena Agus
# Easter Parade - Richard Yates
# Vägen - Cormac McCarthy
# Påminnerskan - Anne Tyler
# Ringens brödraskap - J R R Tolkien
# Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
# De ensamma - Håkan Nesser

# Syster Varg - Skåhlberg/Dahlquist
# Pennskaftet - Elin Wägner
# Lila hibiskus - Chimamanda Ngozi Adichie
# Sista kulan sparar jag åt grannen - Fausta Marianovic
# Sommarljus... - Jón Kalman Stefánsson
# De sex misstänkta - Vikas Swarup
# Vad jag älskade - Siri Hustvedt
# Vävarnas barn - Per Anders Fogelström
# Trollvinter - Tove Jansson
# Att tro på mister Pip - Lloyd Jones

# Främlingen i huset - Sarah Waters
# En tyst minut - Siegfried Lenz
# Mot ännu en sommar - Janet Frame
# Människornas jord - Pramoedya Ananata Toer
# Ett rum med utsikt - E.M. Forster
# Mardrömmen - Kenzaburo Oe
# Farlig midsommar - Tove Jansson
# Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg

26 böcker blev lästa under årets andra kvartal och blandningen vad gäller genrer och geografi är klart godkänd. Dock finns här bara en enda Nobelpristagare:

5 klassiker/moderna klassiker
1 Nobelpristagare
3 deckare/spänning
6 "världslitteratur" (utomeuropeisk, icke-anglosaxisk)
3 ungdomsböcker
2 fantastik
1 dystopi

Under detta kvartal har vi i Jorden Runt-utmaningen rest till Asien och Australien/Oceanien. I Asien stod den indonesiske författaren Pramoedya Ananata Toer för kvartalets överraskning. Människornas jord visade sig vara mycket bättre än jag vågat hoppas på. I Oceanien stod i stället Lloyd Jones för kvartalets bottennapp: Att tro på Mister Pip höll inte alls den klass jag väntat mig.

Jag har fått en hel del recensionsböcker under perioden och de har alla varit klart läsvärda (Mot ännu en sommar, En tyst minut, Främlingen i huset, De sex misstänkta, Lila hibiskus, Syster Varg, De ensamma, Den store Gatsby, Påminnerskan, Easter Parade, Onda stenar). Mina favoriter bland dessa är Lila hibiskus, Den store Gatsby och Påminnerskan.

Bland de övriga böckerna har Vägen och Vad jag älskade varit starka läsupplevelser. Siri Hustvedts roman börjar lite pretentiöst, men övergår i en otroligt fin, lyhörd skildring av livets svårigheter och glädjeämnen. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång.

Två delar av Tolkiens berättelse om ringen har jag lyssnat på under kvartalet. Jag lyssnar på den nya översättningen och tycker att den fungerar bra.

torsdag 1 juli 2010

Vinst - i år igen!


Hurra, jag har vunnit en biljett till bokmässan i år igen! I fjol vann jag faktiskt hela tre, i år kanske jag får lov att köpa biljett för någon dag. Jag skulle helst vilja gå fredag, lördag och söndag. Hoppas nu att vi får möjlighet att hyra det mysiga lilla huset vi hyrde i fjol. Åh, jag börjar redan längta, vilka av er ska dit? Vi ordnar väl med lite bokbloggsmingel och kanske en middag någon kväll?