tisdag 8 juni 2010

Månadssummering - Maj 10

Maj månads läsning blev inte som jag planerat. I stället för flera böcker från Australien läste jag en blandning av svensk, isländsk, jugoslavisk, amerikansk, indisk och nigeriansk litteratur. Mycket var riktigt, riktigt bra!


Att tro på mister Pip av Lloyd Jones.

På en krigsdrabbad tropisk ö finns endast en vit man kvar och då byn behöver en skollärare ordnar Mr Watts undervisningen genom att läsa Lysande utsikter för barnen. Romanen gestaltar hur litteraturen kan hjälpa människor som befinner sig i utsatta situationer. Tyvärr stördes jag så mycket av berättarrösten att jag inte alls kunde uppskatta berättelsen.


Trollvinter av Tove Jansson.

Mumintrollet vaknar ur sitt ide i mitt i smällkalla vintern och kan inte somna om. Och det är tur för nu får han lära känna nya vänner som förfadern i kakelugnen, Too-ticki, hunden Ynk, knyttet Salome och den skidåkande Hemulen. Som vanligt innehåller boken en hel del äventyr, en stor portion värme och en fantastisk gestaltning av barnets/människans utveckling.


Vävarnas barn av Per Anders Fogelström.

Vävarnas barn är den inledande delen av författarens mindre kända Stockholmsserie. Handlingen utspelar sig bland vävarna på Barnängens klädesfabrik under 1749-1779. Arbetarna agas, deras löner hålls nere så att de bara ska ägna sig åt att arbeta och om de rymmer från sin arbetsplats sätts de i tukthus. Trots den hårda tillvaron finns dock utrymme för kärlek och gemenskap.


Vad jag älskade av Siri Hustvedt.

Vad jag älskade berättar om vänskapen mellan två män - Leo och Bill - om deras äktenskap och deras söner. Inledningsvis ger boken ett rätt så pretentiöst intryck, men det kommer en vändning i handlingen och därefter är romanen helt lysande. Författarens styrka är framför allt att på ett lyhört sätt gestalta den vanliga människan med hennes rädslor, styrkor och brister.


De sex misstänkta av Vikas Swarup.

"Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Så inleds romanen om mordet en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Vicky Rai frias från ett mord han begått och då han firar detta blir han själv mördad. Det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. Rafflande, intelligent mordgåta och satirisk samhällskritik.


Sommarljus... av Jón Kalman Stefánsson.

Sommarljus, ... och sen kommer natten är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Denna lilla by rymmer allt som kännetecknar människan. Berättelsen är humoristisk, med en allvarlig underton och tilltalet är oerhört charmerande. Personbeskrivningarna är oerhört roliga och träffsäkra, och skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på ett snällt vis.


Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovic.

Huvudpersonen i denna roman är en kvinna vars far är kroat, mor är serb och make är muslim. Författaren skildrar på ett mycket engagerande och lättförståeligt sätt hur kriget förvandlar alla jugoslaver till kroater, serber och muslimer, hur hat uppstår och hur familjer splittras. Det här är en mycket angelägen roman, vars läsare omedelbart förvandlas till glödande pacifister.


Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie.

Kambili växer upp tillsammans med brodern Jaja i en nigeriansk välbärgad familj. Fadern Eugene är en samhällets stöttepelare, men en tyrann i hemmet. Det här är en oerhört lyhörd skildring av kolonisation av länder och av de egna barnen som, trots sitt tunga tema, är både lättläst och underhållande. En mycket engagerande berättelse man gärna sträckläser.


Pennskaftet av Elin Wägner.

Pennskaftet skildrar rösträttsrörelsen utifrån en ung kvinnlig journalists perspektiv och på ett helt nytt sätt skildrar den kvinnans livssituation. Här får vi möta kvinnorna i de offentliga rummen, tidigare har de hållit sig i hemmen. Wägner tar upp många teman i romanen, förutom att beskriva arbetet för rösträtten framför hon även sina åsikter om den aktuella sexualmoralen.


Syster Varg av Skåhlberg/Dahlquist.

Syster Varg är en mycket spännande berättelse för barn i ålder 8-12, som blandar realistiska inslag med fantasi. Bokens styrka är gestaltningen av de två systrarnas känslomässiga inre konflikter. Berättelsen tar upp teman som utanförskap och relationsproblem i familjen och mellan vänner. Illustrationerna förstärker den magiska stämningen och matchar berättelsen perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar