måndag 31 maj 2010

Sammanfattning - Oceanien

Under maj har vi besökt Nya Zeeland och Australien och jag hoppas att ni är nöjda med era bokval. Här kommer (när jag blivit lite piggare) direktlänkar till alla resenärernas inlägg om böcker från det andra resstoppet. Lämna gärna länkar till era inlägg i kommentarerna så blir det lättare för mig att hitta dem. Glöm inte att besöka, läsa och diskutera hos era medresenärer.

Om Boktjuven har följande resenärer skrivit:

Bokstavelig talt
Bookbirds
Dolly; det läsande fåret
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Violens boksida


Om Fem svarta höns har följande resenärer skrivit:

Cecber
Ett hem utan böcker
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Violens boksida


Om Att tro på mister Pip har följande resenärer skrivit:

Dolly; det läsande fåret
Lyrans Noblesser
Mikaelas läs- och skrivblogg
Paperback lover
Tekla Maräng en livsnjutarblogg
Theresans


Sammanfattningar om resstoppet i Oceanien har skrivits av:

Camillas blogg


Om andra intressanta böcker från Oceanien har följande resenärer skrivit:

Lyrans Noblesser
Tekla Maräng en livsnjutarblogg


Vänligen puffa på mig om jag missat någon.

Frodo och ringen

Gårdagen tillbringades på sjukhus med gallsten, så det blev ingen Tematrio planerad. Jag hoppas kunna återkomma i eftermiddag med inlägg om Jorden Runtresan och ska försöka få till en Tematrio i morgon i stället. Tills vidare får ni hålla till godo med lite filmbilder från mitt tredje sommarprojekt - omläsningen av Sagan om Ringen.

lördag 29 maj 2010

Att tro på Mister Pip

Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones.

På en tropisk ö, avskuren från resten av världen, rasar ett fruktansvärt krig. Den lilla byn terroriseras av båda parter, men tack vare fisket har byborna i alla fall mat. På den lilla ön finns endast en vit man kvar, de övriga försvann när krigshotet blev uppenbart. Den excentriske Mr Watts är dock gift med en av kvinnorna i byn och valde därför att stanna, trots de risker han kunde förutse. I byn skattar man åt Mr Watts, men när man behöver en skollärare är det Mr Watts som ordnar med undervisning år barnen. Hans undervisning består till största delen av att läsa högt för barnen ur Lysande utsikter av Charles Dickens. Många av barnen blir fångade av berättelsen, som hjälper dem att står ut i en mycket skrämmande livssituation.

Superlativen har haglat om denna roman, därför känns det ganska trist att behöva medge att jag inte alls uppskattade den. Det största problemet är att jag inte alls kan ta till mig berättarrösten, jag störs av att fundera över om rösten tillhör ett barn som berättar om nutid eller en vuxen som berättar om tidigare upplevelser. I vilket fall känns inte berättelsen genuin, jag kommer på mig själv med att hela tiden jämföra med hur barn i verkligheten berättar om svåra krigsupplevelser. Jag irriterar mig dessutom på sättet som den svarta lokalbefolkningen framställs. Den kunskap de förmedlar till barnen i skolan skildras som oerhört naiv och "barnslig". Sista delen av boken ger många svar, men den gör bara berättelsen än mer ointressant, i mitt tycke.

Sammantaget har jag således svårt att förstå vad andra tycker är så fängslande med berättelsen, men jag hoppas ändå att ni som läst boken som en del av Jorden Runt-utmaningen har fått en mer positiv läsupplevelse.

fredag 28 maj 2010

Lila hibiskus

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie, utgiven av Albert Bonniers förlag, 2010.

Kambili växer upp tillsammans med brodern Jaja i en nigeriansk välbärgad familj. Fadern Eugene är en viktig person i samhället, han äger en tidning och kritiserar korruptionen i den nya regeringen. Fadern tar även hand om människorna i sin hemby, han ger stora summor till välgörande ändamål, han är en samhällets stöttepelare. Även i kyrkan har fadern en viktig position och religionen är hans ledstjärna. I hemmet är fadern en tyrann. Han misshandlar såväl hustru, som barn, om de inte lever upp till hans höga förväntningar. Barnen får lära sig att det inte duger att vara nummer två och en nitisk katolsk tro präglas in på bara skinnet. Hustrun får upprepade missfall, det är oklart om detta är till följd av fysisk misshandel eller orsakas av rädsla. I samband med ett besök i hembyn får barnen mer kontakt med sin faster Iofema och hennes barn. Kambili och Jajja tillåts därefter besöka fastern och får uppleva ett hem som inte styrs med fruktan. Denna upplevelse leder till att barnen börjar se på tillvaron på ett nytt sätt, en förändring är oundviklig.

Berättelsen om Kambili är mycket gripande och engagerande. Författaren skapar en mycket tät stämning, man lever med i Kambilis klaustrofobiska värld och känner hennes rädsla. De delar som handlar om livet hos fastern, en förälskelse och en fotbollsträning skapar hopp och förväntningar hos läsaren. Berättelsens slut kommer något abrupt och oväntat, men mer tänker jag inte orda om detta. Texten är lättläst, det här är en roman man inte gärna lägger ifrån sig innan den är utläst.

Det som gör romanen till något utöver det vanliga, är porträttet av fadern och gestaltningen av landets kolonisation. Fadern är en person som givetvis väcker avsky hos läsaren, han är intolerant och extrem i sin rigida tro. Samtidigt är han uppenbart en man med höga ideal och ett stort mod. Han ställer upp för de som arbetar för honom, han donerar stora summor pengar till olika välgörande ändamål och han kämpar mot korruption och orättvisor. Jag skulle gärna vilja veta mer om det livsöde som format denne man. Som jag ser det handlar en del av faderns svårigheter om att han tvingats, och tvingat sig själv, att förneka stora delar av den egna identiteten. Han vill inte tala sitt modersmål, utan föredrar engelska. Han har valt bort sin fars gudar och anammat den vite mannens kristne Gud. Han har således avskurit sig själv från sina rötter och från gemenskap med sina samtida släktingar. Detta leder naturligtvis till att den egna själen stympas. Fadern har helt solidariserat sig med kolonisatörerna och i berättelsen om Kambili kan man se hur detta förhållningssätt till överheten förs vidare från en generation till en annan. Kambilis liv präglas av konflikten mellan att frukta den far som slår och längta efter hans kärlek och godkännande. Barnet som blir slaget lär sig att kritisera sig självt, inte förövaren.

Sammanfattningsvis är Lila hibiskus en berättelse om människans behov av sammanhang och tillhörighet. När sammanhangen trasas sönder, när människan utsätts för olika former av övergrepp, identifierar och solidariserar hon sig ofta med förövaren. I Lila hibiskus blir detta tydligt, samtidigt som boken både är spännande och underhållande. Det är stor konst att kunna skriva om så svåra teman, utan att berättelsen blir svårtillgänglig. Men, det lyckas Chimamanda Ngozi Adichie verkligen med. Boken rekommenderas varmt!

Nobel-alfabetet - J

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven J.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Stad i ljus av Eyvind Johnson är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans sökande efter sig själv och kampen att överleva som författare. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Romanens styrka är dess vackra, poetiska språk.

Johnson fick Nobelpriset 1974.

Akademiens motivering:

"för en i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst".


2. Sommarljus, ... och sen kommer natten av islänningen Jón Kalman Stefánsson är en berättelse om en liten by på Islands västkust. Denna lilla by rymmer allt som kännetecknar människan. Berättelsen är humoristisk, med en allvarlig underton och tilltalet är oerhört charmerande. Personbeskrivningarna är oerhört roliga och träffande, och skildringen av landsbygdens villkor är satirisk på ett snällt vis.

Min motivering:

"för en charmerande, humoristisk och klok berättelse om den stora tillvaron i den lilla människan."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

torsdag 27 maj 2010

Allan och Mike

Allan och Mike på promenad av Tara von Platen och Emili Svensson, utgiven av OLIKA förlag.

Lille Allan är ledsen när pappa lämnar honom på dagis. Mike tar hand om Allan och berättar att pappan kommer tillbaks, sedan leker de. Mike leker att han är Allans låtsaspappa och kör honom i vagn. Många spännande och roliga saker händer. Evelina vill också vara med i leken, som så småningom förvandlas till en doktorslek med sprutor, plåster och stetoskop. Sedan kommer Allans mamma och hämtar honom.

Det här är en mycket vardaglig berättelse om hur lekar går till på dagis, samtidigt som fantasin gör lekarna lite häftigare än vanligt. Barnen leker utan könsspecifika roller och de löser konflikter konstruktivt. Handlingen är intressant för mindre förskolebarn, som gärna tycker om att läsa böcker om teman de känner igen. Texten är anpassad för mindre barn och illustrationerna är detaljerade och roliga. Dottern tycker mest om bilderna på alla hundar och glassar. Här kan man länge begrunda vad man helst vill ha.

Sammantaget är detta en mycket bra berättelse för barn i ålder 1-3 år.


onsdag 26 maj 2010

Dystopia Länkar



1984 - George Orwell
* Ett hem utan böcker
* Lyrans Noblesser

Blindheten - José Saramago
* Ett hem utan böcker
* Lyrans Noblesser

Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
* Textappeal

Flugornas herre - William Golding
* Zachan

Globalia - Jean-Christophe Rufin
* Ett hem utan böcker

Hungerspelen - Suzanne Collins
* Violen

I am Legend - Richard Matheson
* Ett hem utan böcker

I morgon när kriget kom - John Marsden
* Zachan

Kallocain - Karin Boye
* Annas bokhyllla
* Landet Annien

Never let me go - Kazuo Ishiguro
* Ett hem utan böcker
* Textappeal

På stranden - Nevil Shute
* Enligt O
* Ett hem utan böcker
* Textappeal
* Violen

The Illustrated Man - Ray Bradbury
* OOOF bok

Vägen - Cormac McCarthy
* Ett hem utan böcker
* Lyrans Noblesser
* Textappeal
* Violen

Väggen - Marlen Haushofer
* Textappeal
* Butter tar ordet


Kommentera gärna med länkar som ni vill att jag lägger till.

Nya fina damer

Nu har alla mina tre damer från Bokbörsen anlänt, visst är de fina :-) Hitom himlen (1946), Stina Aronsons nionde roman gjorde henne till en av den tidens mest betydande författare. För övrigt känns beskrivningarna av denna roman en smula oprecisa, vad betyder egentligen att "människorna bilda stumma punkter" och vad är "mänskliga nollpunkter". Jag hoppas att själva texten är något mer lättillgänglig. Från Signe till Alberte av Kerstin Thorvall är tredje delen i romanserien som inleds med När man skjuter arbetare. Denna inledande del var en av fjolårets stora läsupplevelser, jag hoppas att de andra delarna håller samma klass. För Lydia (1973) är Gun-Britt Sundströms omarbetning av Söderbergs Den allvarsamma leken, berättad ur kvinnans perspektiv och flyttad sextio år framåt i tiden. Eftersom Den allvarsamma leken är en av mina favoritromaner och jag i hög grad tycker om Gun-Britt Sundström, är mina förväntningar på denna kombination högt ställda.

tisdag 25 maj 2010

Jag, Mumintrollet

Hos Bokstavligt talat hittade jag länk till en ny kul quiz om Mumin på Barnens Bokklubb. Det visade sig att jag var mest lik Mumintrollet, vilket jag är nöjd med :-)

"Du är mest lik Mumintrollet. Han är pålitlig, snäll, äventyrlig och nyfiken på det mesta, men samtidigt ganska rädd av sig. Han vågar sällan ge sig ut på äventyr på egen hand. Mumintrollet bor med sin mamma och pappa och han älskar verkligen att bo i Mumindalen. Han har många vänner som han alltid ställer upp för."


Bokfrågornas ABC - W

Jag ligger fortfarande efter, men nu är det i alla fall dags för bokstaven W i Lilla O:s utmaning.

1. Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?
Detta var inte lätt, jag brukar sällan lägga märke till vad de dricker. Både Winter och Wallander lär väl ha fått i sig en del, men eftersom det skulle vara en favorit satsar jag på Sejer och hoppas att han dricker whisky.

2. Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.
Jag har grubblat och grubblat och nog måste det väl finnas någon dansscen i Borta med vinden? Jo, men det gör det ju! Där finns ju faktiskt en riktigt minnesvärd scen där Scarlett säljer en dans, för välgörande ändamål, till Rhett, trots att hon bär sorg och inte får dansa. Skandalöst härligt!

3. En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?
Wassmo, Waters, Woolf eller White, vem ska jag välja? Med tanke på porträttet av Tant Theodora måste jag nog ändå välja den skönskrivande Patrick White. Woolf måste jag dock också försöka komma in på livet.

4. Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?
Jag tycker att skildringar av samtida västerländsk vardag är rätt så trista. Jag tycker mer om "exotiska" miljöer eller andra tidsperioder. Vardagsslitet för Henning och Lotten skildrar Per Anders Fogelström på ett underbart sätt.

måndag 24 maj 2010

Dagermanpriset

Eduardo Galeano från Uruguay får årets Stig Dagermanpris. Han beskrivs som en av Latinamerikas främsta författare och han får priset för: "ett författarskap som orubbligt och alltid står på jordens fördömdas sida. Han är ingen talesman för jordens fördömda, för som han själv påpekat: de har alla, varenda en av dem, en egen röst, men världen lyssnar inte. Galeano lyssnar". Den här motiveringen gör mig mycket nyfiken på författaren, men det finns inte översatt i handeln för ögonblicket. Har ni läst något av honom? Läs mer i Dagens Nyheter.

Tematrio - Titelfärg

Lila hibiskus inspirerade till dagens tema, färger i titeln. Det visade sig att jag i hyllan hade en hel del färger, av dem var röd mest frekvent. Berätta om tre böcker med en färg i titeln!

1. Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om en välbärgad, väl ansedd svart familj i Nigeria. Huvudpersonen och berättarjaget är den unga, mycket osäkra flickan Kambili, som lever under hård press att alltid vara god och bäst. Fadern är en beundrad man, som får pris av Amnesty för sina insatser för demokratin, men hemma är han en tyrann. Sträckläsare.

2. Purpurfärgen av Alice Walker är en gammal favoritbok, som jag tror ännu skulle stå sig. Den unga, svarta flickan har en svår familjesituation och hon börjar skriva brev till Gud för att ha någon att tala med. Romanen gestaltar de svartas saituation i under 1900-talets första hälft och den berättar om en osäker flickas mognad till en stark kvinna. Lättläst och engagerande.

3. Även den tredje av dagens bokval handlar om en ung svart flicka. De blåaste ögonen av Toni Morrison är en berättelse om en fattig familjs öde i Amerika på 40-talet. Varje natt ber den oälskade Pecola om blå ögon, hon är övertygad om, att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker och lycklig. Hennes föräldrar skulle bli kärleksfulla och slagsmålen skulle upphöra. Denna roman skildrar förtrycket, som det avspeglas i en liten flickas känsla av värdelöshet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 23 maj 2010

Vännerna i Midgård

Nu har jag sjösatt det sista av årets tre stora sommarprojekt, nu är det dags att återigen träffa vännerna från Midgård. Jag har tidigare läst den omdiskuterade svenska översättningen av Åke Ohlmarks, nu är det dags att lyssna på den nya översättningen av Erik Andersson och Lotta Olsson. Jag inser redan nu att det kommer att bli svårt att lyssna på den här trilogin, hur ska jag klara mig utan kartor o s v? Efter att ha lyssnat på de första skivorna har jag både beröm och invändningar. För det första tycker jag att uppläsaren Jan Waldekranz gör ett bra arbete. Jag tycker även att texten flyter på, boken verkar vara mer "lättläst" i den nya översättningen. Men, jag har svårt för de nya namnen, det är inte självklart för mig vilka alla är och det är irriterande. Hoppas att jag ändå lyckas ro projektet i hamn, annars får jag väl helt enkelt läsa med ögonen i stället.

lördag 22 maj 2010

De sex misstänkta

De sex misstänkta av Vikas Swarup, utgiven av Bra Böcker, 2010.

"Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Så inleds romanen om mordet på Vicky Rai, en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Den skrupelfrie, hetlevrade Vicky Rai mördade bartendern Ruby Gill då hon vägrade servera honom fler drinkar. Nu, sju år senare, har rättvisans kvarnar malt, och Vicky Rai frias från alla anklagelser. För att fira detta arrangerar Vicky Rai en stor fest på sitt lantställe med mängder av gäster. Under firandet blir Vicky Rai mördad, och det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. De misstänkta tas in på förhör och ingenting visar sig vara som man trott.

Läsaren guidas genom detta komplicerade mordfall av den undersökande journalisten Arun Advani, som beslutat sig för att göra sitt yttersta för att fallet ska lösas. De sex misstänkta och deras eventuella motiv presenteras och granskas, men vem avlossade egentligen det dödande skottet? Var det byråkraten, som periodvis förvandlas till Mahatma Gandhi? Eller Vicky Rais egen far, vars politiska karriär riskerar att kapsejsa p g a sonens handlingar? Eller Bollywoodstjärnan, vars liv vänts upp och ner i samband med att hon försökt skapa en kopia av sig själv? Eller är mördaren den knäppe, kärlekssjuke amerikanen, som kommit till Indien för att gifta sig med någon han brevväxlat med? Eller vad sägs om den notoriske småtjuven, som genom en slump kommit på grön kvist? Eller är mördaren den kolsvarte stammedlemmen, som rest till Indien för att återta en viktig gudom, som stulits från stammen? Ja, vem är mördaren?

De sex misstänkta är en oerhört rafflande, intelligent mordgåta, som är omöjlig att lägga ifrån sig. Tempot i berättelsen är rasande snabbt och intrigen är klurigt utformad. Detta är en roman man mycket snabbt fastnar för, och sedan är man fast. Själva mordgåtan har en hel del likheter med Agatha Christies klassiska pusseldeckare, med till skillnad från de relativt prydliga karaktärerna i hennes berättelser finns det ingen hejd på absurditeterna i Vikas Swarups personbeskrivningar. Här framställs personerna emellanåt på ett närmast karikerat sätt, ändå känns berättelsen och personerna trovärdiga. Eftersom personerna är psykologiskt trovärdiga fungerar de absurda inslagen mest som krydda. För övrigt präglas romanen av författarens enorma berättarglädje, vilken påminner om hans landsman Salman Rushdies.

Förutom den spännande handlingen innehåller De sex misstänkta omfattande satirisk samhällskritik. Det korrupta politiska systemet i Indien skildras och även de fattiga tiggarnas vardag skymtar förbi. Kastsystemet och dess konsekvens för de lägre kasterna och de kastlösa gestaltas, samtidigt som vi även får följa med in i de fina salongerna och till de moderna affärskomplexen.

Sammantaget är De sex misstänkta en spännande, galghumoristisk, samhällskritisk mordgåta med ett myllrande persongalleri, berättad i ett rasande snabbt tempo. Det här är en perfekt sträckläsare för sommarens lata dagar.

Skenhelighet och tyranni

Ett 50-tal sidor in i Lila hibiskus är jag fast. Romanen gestaltar förljugenhet, skenhelighet och tyranni på ett mycket realistiskt och provocerande sätt. Den unga flickan Kambilis far är en mycket viktig, väl ansedd man. Han äger en tidning och protesterar mot förtryck och korruption. Men i hemmet tyranniserar han frun och de båda barnen. Jag har ännu inte riktigt klart för mig när i tid berättelsen utspelar sig, men det förekommer samhälleliga oroligheter och statskupper. Som vanligt tycker jag att det är extra intressant att läsa romaner som utspelar sig i, för mig, ovanliga miljöer/länder (Nigeria), berättelsen i sig är dock av "västerländsk" typ. Det här är en bok som kommer att sträckläsas, jag vill inte lägga ner den ens för att blogga :-)

fredag 21 maj 2010

Helt apropå

Apropå det fina inslaget om Virginia Woolfs trädgård i senaste Vi Läser, vill jag passa på att visa lite bilder från väninnan Vita Sackville-Wests och dennes make Harold Nicolsons underbara skapelse, Sissinghurst Garden. Då paret köpte Sissinghurst, resterna av en medeltida anläggning med vallgrav, låg trädgården i ruiner. Vita lade beslag på tornhuset, medan Harold fick hålla till godo med ett arbetsrum i The South Cottage. De två barnen installerades tillsammans med hushållerskan i ett annat hus, The Priest's House. Trädgården växte sedan fram i etapper och den speglar både Vitas och Harlolds personligheter. Trädgården innehåller mängder av underbara, väldoftande gammaldags rosor, spiror och liljor. Mest känd är trädgården för dess vita avdelning, Vita ville gärna ha en vit avdelning eftersom vita blommor lyser så vackert i skymningen. Inramad av Harolds geometriska buxbom är Vitas vita rosor, klematis och kamelior underbart vackra. Tyvärr gör inte mina bilder trädgården rättvisa, för att uppleva trädgårdens skönhet måste man även känna de ljuvliga dofterna. Ett besök rekommenderas.









Vild kamp i bokhögen

Ojojoj, nu trängs böckerna verkligen med varandra för att komma överst i läshögen. I morse när jag vaknade upptäckte jag att Anna Karenina knuffat ner Madame Bovary på golvet och Gatsby hade försökt gömma undan både Vägen och Väggen. Lila hibiskus hade klättrat över x antal konkurrenter och placerat sig högst upp i högen, medan stackars Nesser nästan blev kvävd av 1984. Pennskaftet låg och studsade på skrivbordet för att visa sin iver att äntligen bli utläst och Maria Sandel försökte påvisa att det faktiskt var hennes tur nu, vare sig Pennskaftet var utläst, eller ej. Den enda som uppförde sig som det anstår en värdig, gammal dam var Charlotte Löwensköld, som tålmodigt fann sig i att vänta en bit ner i högen. Skönt att det snart är semester så att jag kan ta mig att de vilda, något ouppfostrade små vännerna. Men att högen skulle bli mindre tror jag inte längre på, det kommer säkert att hoppa ner andra böcker ur bokhyllan och dimpa ner en del smått och gott i postlådan allteftersom.

torsdag 20 maj 2010

Rätt tipsrad och vinnare!

Här kommer den rätta raden i Selma-tipset, många har svarat men långt ifrån alla hade alla rätt. Den fråga som ställt till med problem kan nog kallas en slamkrypare, det är nämligen så att Svenska Akademiens stora guldmedalj inte är samma pris som Nobelpriset. Selma fick båda priserna, men inte samma år.


1. Vem samtalar Selma med i sitt Nobelpristacktal?
1. Sin mor
x. Sin far
2. Sin make

2. I vilket landskap utspelar sig Herr Arnes penningar?
1. Värmland
x. Dalarna
2. Bohuslän

3. General Löwenskölds ring var en gåva från en kung, vilken?
1. Karl XII
x. Gustaf III
2. Gustav Vasa

4. Gunnar Hede förlorar ett stort antal djur i en tragisk snöstorm, vilken sorts djur?
1. Kor
x. Getter
2. Grisar

5. Selma hade en yrkesutbildning, vilken?
1. Journalist
x. Lärare
2. Sjuksköterska

6. Vilket år erhöll Selma Svenska Akademiens stora guldmedalj?
1. 1904
x. 1907
2. 1909

7. Vem av dessa tre är huvudperson i en av Selmas bästa romaner?
1. Gunnar Gunnarsson
x. Arvid Arvidsson
2. Ingmar Ingmarsson

8. Vilken av de aderton stolarna var Selmas?
1. 4
x. 7
2. 12

Men, det var ändå flera som hade alla rätt och dottern fick peka ut vinnaren. Och vinnaren blev - ta da - Ciccis bokblogg! Stort grattis! Du kan väl maila mig din adress så kommer det ett paket på posten nästa vecka :-)

Vab, bokbyteri, födelsedag och bloggträff

Jaha, här sitter jag medan ALLA andra är nere på stan och byter böcker. Lilltösen är sjuk och det var min tur att vabba idag. Nåväl, vad är väl ett bokbyte på stan...

Det roliga som ändå händer mig idag är att bloggen fyller två år. Det är lite svårt att förstå hur detta att bara skriva ner vilka böcker man läst kan ha växt till ett intresse som slukar massor av tid. Jag måste erkänna att jag inte ens läste bokbloggar innan jag började blogga, jag var ju fullt sysselsatt med allt som rörde Sims på den tiden. Men, när jag väl började skriva om böcker och hittade andra bloggar var jag fast. Jag hade ju till och med ett mycket tydligt mål med mitt läsande och mitt bloggande vid starten - jag skulle ju läsa alla Nobelpristagarna. Det ska jag fortfarande, men bloggläsandet har onekligen väckt mitt intresse även för annat. Jag läser idag klart mer än för två år sedan och jag läser ofantligt mycket bättre böcker. Inget mer slentrianmässigt läsande av undermålig litteratur, nu vet jag var man hittar bra böcker.

Det absolut roligaste med bloggandet har varit att äntligen träffa människor med ett lika stort intresse för litteratur. I andra sammanhang ses det nog som rätt så extremt (och kanske en smula tröttsamt) att jag ständigt hänvisar till olika romaner när vi diskuterar saker och ting. Dessutom har jag ju en oemotståndlig lust att rekommendera böcker till människor för jämnan, troligen läser de ganska sällan allt jag försökt pracka på dem. Men, de som läser min blogg kommer till och med hit för att de VILL få tips och råd - vilken lycka! En av de roligaste saker jag gjort på bloggen är naturligtvis Jorden Runt-utmaningarna, där jag verkligen fått anstränga mig för att hitta olika sorters böcker från olika världsdelar. Att sedan prata om och läsa vad andra tycks är ett stort nöje för mig.

Åtminstone nästan lika roligt var det att verkligen träffa ett gäng bokbloggare på Bokmässan i höstas. Jag blir ofta lite avundsjuk när jag läser om träffar i Stockholm och Malmö, där inte jag kan vara med. Men, till hösten ses vi väl igen i Göteborg? Fast jag har också undrat om några av er bor i "Mellansverige" och om vi skulle kunna få ihop folk till en träff? Skulle några av er vara intresserade av att t ex träffas en lördag i Örebro?

Slutligen vill jag bara utropa ett Hipp Hipp Hurra för min lilla blogg som blir två år idag!

onsdag 19 maj 2010

Klassisk sommar

Förutom att läsa dystopier har jag planerat att läsa några klassiker under sommaren. De böcker som står högst på listan är Anna Karenina av Lev Tolstoj, Madame Bovary av Gustave Flaubert och Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald. Har någon av er planer att läsa klassiker i sommar? Vilka klassiker är ni mest intresserade av?

En av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska romaner - Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald - nu i efterlängtad nyöversättning. Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby. Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner och den visar inte någon tendens att förlora sin förmåga att fascinera ständigt nya läsare. Den är lika känd för miljön som målas upp, den glittrande partyvärlden i New York under det vimsiga 1920-talet, med nattklubbarna och upptempojazzen, med det obekymrade förmögna partyfolket med sina snabba sportbilar och efterfester i lyxvillaförorterna, som för handlingen – den blossande heta kärlekshistorien som trotsar både besinning och förnuft.

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." Öppningen av Lev Tolstojs mest berömda roman är lika klassisk som berättelsen i övrigt. Anna Karenina är en av de riktigt stora kärleksromanerna, ett häpnadsväckande modernt psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig fri från sociala och äktenskapliga förpliktelser, men som blir utstött på grund av sin passion. Anna Karenina var otrogen, hon älskade och tog sitt liv och är än i dag en av de mest konturskarpa romanpersonerna i hela vår litteraturhistoria. Lev Tolstojs roman beundras fortfarande av läsare på alla nivåer, och är en ständig inspiration för nya författare. Lev Tolstoj skrev sin Anna Karenina mellan 1873 och 1877, bara några år efter att han var klar med sitt andra stora romanverk Krig och fred. Anna Karenina gavs ut på svenska första gången 1885 och denna nya översättning gavs ut 2007.

Madame Bovary av Gustave Flaubert brukar kallas den första naturalistiska eller realistiska romanen. Flaubert var 35 år när Madame Bovary, hans debutroman, gavs ut 1857. Han åtalades för bokens erotiska frispråkighet, men frikändes. Madame Bovary handlar om den unga läkarhustrun Emma, som vantrivs i äktenskapet med den äldre och något tråkige maken Charles. Emma längtar efter spännande liv, fyllt av lyx och romantisk kärlek. Till slut blir hennes längtan så stor att hon tar sig en älskare, vilket hon i slutändan får betala ett högt pris för. Romanen om Emma är i grunden en enkel historia där författarens fokus är att lyssna och beskriva i stället för att döma.

Trevligt tilltal

Vissa romaner har ett tonfall, ett tilltal som omedelbart får mig att le och bli alldeles bedårad. Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalman Stefánsson är en sådan. Redan några få sidor in i romanen visste jag att detta var en bok som passar mig och jag har inte blivit besviken. Romanen består av ett antal löst sammanfogade berättelser om några originella människor i en liten by på Islands västkust. Berättelserna är vardagliga, samtidigt som de handlar om de stora livsfrågorna. Att den allvetande berättaren kallas vi och att läsaren kallas du gör sitt till för att få mig att känna mig viktig och delaktig i bylivet. Underbart! En mer omfattande recension kommer så småningom, men ännu har jag några sidor kvar att njuta av.

tisdag 18 maj 2010

Bokfrågornas ABC - V

Jag ligger flera veckor efter, men nu är det i alla fall dags för bokstaven V i Lilla O:s utmaning.

1. Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?
I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf kan man säga att vädret är huvudpersonen. Det här är en dyster spökhistoria om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets allmakt.

2. Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren "världslitteratur".
Detta är ju min favoritgenre, så att bara välja en bok känns lite tufft. Men, samtidigt har jag redan skrivit en hel del på temat, ska se om jag kan komma med något nytt... Jo, just det jag har ju precis läst ut De sex misstänka av Vikas Swarup och med tanke på att den utspelar sig i Indien och innehåller en hel del beskrivningar av hur det är att leva i Indien kan den med rätta kallas världslitteratur. Den kan också beskrivas som en rafflande mordgåta, en humoristisk folklivsskildring och satirisk samhällskritik. Läs den!

3. I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?
Berättelsen om Pi av Yann Martel är en helt unik, fantasieggande roman som till stor del utspelar sig på havet. Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren. Resten får ni läsa själva :-)

4. Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?
I Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson bryter Mor Sofi och Fredrika mot socknens seder och börjar bada i bykhuset varje vecka. På detta sätt inleds en varm vänskap. Sofis ättlingar Ellen och Sally växer upp i Norrköpings fattiga gränder och lär känna varandra då de båda flyttat till landsbygden. Fram växer en stark vänskap där de båda kvinnorna hjälper varandra i kampen mot fattigdom och elände. Den här romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!

Kommit av mig i Oceanien

Ack, ack här blir det inte så mycket läst på resstoppet i Oceanien. Av böckerna på litteraturlistan har jag bara läst Att tro på Mister Pip och det blir nog inte någon mer läst just nu. Jag är nyfiken på Boktjuven och på ett flertal böcker av Nevil Shute, men eftersom jag inte har någon av dem i min bokhylla får jag lov att vänta med dem. I stället har jag läst Mot ännu en sommar av Janet Frame.

Hur går det för er på andra sidan jordklotet, har ni hittat något bra att läsa?

måndag 17 maj 2010

Tävla och vinn bok

Missa inte att delta i tävlingen om en av Selmas underbara romaner. Den 20/5 fyller bloggen två år och för att fira skänker jag, eller rättare sagt Brombergs, bort Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld. Den (förhoppningvis) rätta tipsraden ska vara inskickad till mig före midnatt 19/5. Pristagaren kommer att presenteras på bloggens födelsedag. I nuläget har ett flertal svar inkommit, men långt ifrån alla har alla rätt. Om det visar sig att flera har alla rätt väljes pristagaren av en enväldig domare, dottern (medelst pekning). Mer information och tipsfrågor hittar ni här. Lycka till!

Tematrio - Norge/Sverige

Det är faktiskt syttende mai just idag och jag tar därför och återanvänder fjolårets tematrio om Norge/Sverige. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt.

1. Isslottet av Tarjei Vesaas är en underbar liten berättelse om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Siss känner att hon på något sätt är skyldig Unn att vara hennes vän och hon drar sig undan från gemenskapen med andra kamrater. Familjen och vännerna försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring, som på ett finstämt sätt fångar det sköra i en ny vänskap.

2. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911, trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Berättelsen handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som yrkeskonstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. Jenny vill uppslukas av den äkta, den rena kärleken, men då denna tycks utebli försöker hon hålla till godo med vad hon kan få. Kompromissandet leder till att hon dras in i komplicerade situationer, bland annat på grund av att hon inte vet och inte förmår uttrycka vad hon själv egentligen vill. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson var en av fjolårets läshöjdpunkter. Romanen handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 16 maj 2010

Granne eller fiende?

Jag lyssnar just nu på Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovic och minns alla berättelser jag hört. Under mitten av 90-talet arbetade jag med flyktingpsykiatri och träffade mängder av familjer från f d Jugoslavien. I Marianovics självbiografiska roman berättas mycket skickligt om människornas reaktioner i samband med landets sammanfall, krigen i Kroatien och Bosnien, de politiska ledarnas maktlystnad och totala hänsynslöshet och den vanliga människans förvirring i en värld där plötsligt allt vänds upp och ner.

Titelns hänvisning till grannen får mig också att glasklart minnas den stund då jag började förstå vad kriget i Bosnien innebar. Under ett samtal med en 10-årig pojke från Bosnien försökte jag få klart för mig vilka det var som stridit i hans hemtrakt. Jag gjorde mig mentala bilder av anonyma arméer bestående av serber, kroater eller muslimer. Pojken berättade att hans pappa hade blivit dödad i kriget och jag frågade om han visste hur det gått till och föreställde mig fortfarande strider bland militärer. Pojken svarade då att den som dödat pappan var Bruno. Bruno, undrade jag? Ja, våran granne Bruno, svarade pojken som om detta vore något självklart. I den stunden stod det klart för mig att kriget inte utspelas bland anonyma, abstrakta arméer, kriget tränger in i människornas vardag och förändrar en människa från vänlig granne till fiende. Jag kommer alltid att minnas detta påfrestande ögonblick när krigets vardag stod klart för mig. Den här pojken gav mig dock något mer, han lärde mig hur barn kan bearbeta traumatiska händelser och gå vidare, trots alla svårigheter. Den här pojken var mycket duktig på att teckna och måla och jag har fått en fin målning av honom som föreställer en bro över floden Sava, floden som utgjorde gräns mellan Bosnien och Kroatien. Trots alla svåra upplevelser visade den här pojken mer intresse för det som förenar människor än det som skiljer dem från varandra.

lördag 15 maj 2010

Vad är det som går och läser?

Just nu tycks jag bara ha två sysselsättningar, jag går eller jag läser. Gåendet sker medelst stavar och syftet är att komma i lite bättre form. Jag har gjort stora framsteg och idag traskade jag i rask takt 8 km.

Men när jag inte går då sitter jag och läser. Just nu plöjer jag sida efter sida i den rafflande och hysteriskt roliga De sex misstänkta. Jag kommer nog att ha läst ut den innan det är dags att gå lite mer i morgon.

Dottern är sjuk och därför händer det inte något roligt den här helgen. Hon tittar mestadels på TV och sover. Det nya favoritprogrammet heter Djungelhjul och går på Playhouse Disney. Hon har 4-5 program inspelade och dessa har vi nu sett triljoner gånger. Läsmässigt är dotterns favorit nu kapitelboken om Lotta på Bråkmakargatan.

Vad gör ni denna helg? Läser ni eller påtar ni i trädgården?

Nya böcker och en tävling

Två fina paket fick jag igår och läslusten är på topp. Chimamanda Ngozi Adichie blev en stor favorit när jag i fjol läste den underbara En halv gul sol, jag hoppas att Lila hibiskus är i samma klass. Romanen handlar om en man som i samhället ses som en av de riktigt goda, men i hemmet är han en tyrann.

I det andra paketet fanns två exemplar av Löwensköldska ringen/Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf. Detta är en spännande spökhistoria som rymmer mycket humor och kärlek. Ni har väl inte missat att det pågår en tävling på bloggen där man kan vinna en av böckerna?

fredag 14 maj 2010

Nobel-alfabetet - N

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven N.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Staden Kairo sägs vara huvudperson i många av Naguib Mahfouz romaner. Så är fallet i en av hans tidiga romaner; Midaqq-gränden. Denna gränd rymmer hela Kairo, kanske hela världen. Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är lättläst och på sina ställen mycket rolig. Samtidigt är den realistisk i sin beskrivning av människornas fattigdom, smuts, sorg och elände.

Mahfouz fick Nobelpriset 1988.

Akademiens motivering:

"som genom valörrika verk - ömsom skarpsynt verklighetsnära, ömsom suggestivt mångtydiga - har format en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet".


2. Den siste brodern av den unga Mauritiusfödda Natacha Appanah är en vemodig berättelse om ett barns sorg och längtan. Raj växer upp i en familj som präglas av faderns aggressiva utbrott, brödernas gemenskap och moderns omsorger. När bröderna dör blir Raj närmast förlamad av sorg, skuld och ensamhet. Han spenderar dagarna i ensamhet tills han en dag träffar en annan pojke, vars liv och ursprung förbryllar Raj. Miljöskildringarna är närmast sensuella i sin detaljrikedom, tonfallet är känslosamt, språket är poetiskt och personbeskrivningarna detaljerade och nyanserade.

Min motivering:

"för en nyanserad, känslosam gestaltning av ett barns sorg och längtan efter samhörighet."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

Främlingen i huset

Främlingen i huset av Sarah Waters, utgiven av Natur & Kultur, 2010.

Ute på engelska landsbygden ligger det georgianska godset Hundreds Hall, med sina stora parker och trädgårdar. I sin glans dagar var godset det mest välsedda i trakten och dess ägare, familjen Ayres, tillhörde den lilla kretsen av välbärgad överklass. Tiderna har dock förändrats, det är nu strax efter andra världskrigets slut, familjen är utblottad och godset har fått förfalla. Familjen, bestående av av modern Mrs Ayres, sonen Roderick och dottern Caroline, kämpar för att få godset på fötter igen. När doktor Faraday, doktorn i den lilla byn, kallas till godset för att se till en patient, blir han förskräckt över husets förfall. Faraday minns godsets storhet från ett minnesvärt besök under barndomen och hans mor tjänade i sin ungdom på godset. Faraday blir snart indragen i familjen Ayres liv och blir vittne till de obehagliga händelser som utspelar sig på godset. Finns det en logisk förklaring till allt som händer?

Sarah Waters är en mästare på att bygga upp en obehaglig, olycksbådande stämning. Med små medel fångar hon läsarens intresse och berättelsen släpper inte taget förrän boken är utläst, om ens då. Sakta men säkert framträder fler och fler lager i historien ända till det mångtydiga slutet.

Miljöbeskrivningarna och skildringen av tidsandan är fenomenal. Man kan nästan ta på och känna lukten av fukt, mögel och brandrök. Det är lätt att föreställa sig godsets förfall med övervuxna rabatter, flagande färg och trasiga takpannor. Romanen skildrar också klassamhället med aristokratin som trots stor fattigdom måste hålla skenet uppe och vara ett föredöme för de andra byborna.

Berättaren i boken är Dr Faraday, berättelsens uppbyggnad är enkel, romanen är mycket välskriven samtidigt som texten är lättläst.

Sammanfattningsvis är detta en spännande berättelse med fantastiska miljöskildringar och nyanserade personbeskrivningar. Det här är en bok man lätt sträckläser, men till skillnad från många böcker i genren glömmer man den inte så lätt. De tvetydiga, kusliga inslagen bär läsaren med sig, detta är därför en helt perfekt bok att läsa i bokcirklar där man får möjlighet att diskutera olika tolkningsmöjligheter med varandra. Rekommenderas!

torsdag 13 maj 2010

1000 inlägg och bokbyten

Att det tusende inlägget på bloggen handlar om att byta böcker känns bra, tycker jag. Att jag lyckats skriva tusen inlägg har jag svårt att förstå, fast jag brukar vara rätt pratsam av mig. Vi får se om det blir tusen inlägg till, det verkar troligt som det ser ut med mitt läsintresse just nu. I fjol missade jag att ta med mig en bytesbok på Stora Bokbytardagen, men i år ska jag se till att delta. Fast jag kan inte komma på vilken bok jag ska byta bort, jag har ju redan rensat bort allt jag inte vill ha kvar. Men något ska jag väl kunna gräva fram... Extra kul är det att bloggen fyller två år just på Stora Bokbytardagen :-)


Om Stora Bokbytardagen

Den 20 maj 2010 kommer världshistoriens andra Stora Bokbytardag att gå av stapeln. Om vi vill och hjälps åt!

Hur?
Ta med dig en bok när du går hemifrån. Bär den så att andra ser att du har en bok. När du ser en bok du vill ha (eller någon du vill prata med) går du bara fram och frågar om hon eller han vill byta bok med dig. Lika enkelt som trevligt.

Var?
Överallt! På jobbet. I skolan. På gator och torg. Spontant och planerat.
I kartan till höger ser du några planerade platser. Varsågod att fylla på!


Läs mer på Stora Bokbytardagen och kolla på kartan var man byter böcker i din stad.

Svenska klassiker 2010

Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg.

Tillvaron vid sjön Ki-Chi-Saga har förändrats, kriget mellan nord och syd rasar, indianerna svälter och revolterar mot fördrivningen. Robert kommer hem från guldfälten, utan vännen Arvid och utan förmögenhet. Kristina är återigen gravid, trots att läkaren i tydliga ordalag varnat dem för att hon inte skulle klara ytterligare en barnsbörd. Breven till och från det gamla landet skickas alltmer sällan.


Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

I Minnesotas vildmark bryter Karl-Oskar ny jord och "förkovrar" sig. Jorden ger god avkastning och snart kan familjen köpa djur och bygga nytt hus. Kristina är mestadels havande och familjen växer. Växer gör också Ki-Chi-Saga, fler nybyggare bryter mark och bildar en församling. Utifrån börjar dock hot märkas, indianerna svälter och det börjar talas om krig mot södern.


Invandrarna av Vilhelm Moberg.

Karl Oskar och Kristina har nått Amerikas kust och i Invandrarna fortsätter deras resa till Minnesota. Livet i Amerika är inte så lätt som en del av resenärerna väntat sig, man kan lätt bli lurad när man inte förstår språket. Till slut kommer familjerna fram ändå till resmålet och börjat sätta bo. Karl-Oskars bror Robert och hans vän Arvid lockas av drömmar att hitta guld.


Utvandrarna av Vilhelm Moberg

I mitten av 1800-talet utvandrar ett stort antal svenskar till det nya landet - Amerika. Bland dessa finns Karl-Oskar med familj och några av deras vänner från den lilla småländska socknen. Många av dem är fattiga bönder och drängar, som skrapat ihop allt de äger och har till en biljett. Resan blir mycket påfrestande. Utvandrarna är inledningen på en av de bästa romansviter jag läst.

Nobelpristagare 2010

Mardrömmen av Kenzaburo Oe.

När Fågel får det hemska beskedet att hans nyfödde son har hjärnbråck blir han lamslagen och, enligt gamla mönster, söker han fly verkligheten på olika sätt. Han börjar dricka och han tar upp kontakten med en gammal flickvän. Mardrömmen har en febrig, desperat karaktär, som gör läsaren uppskakad och upprörd. Fantastiskt porträtt av en rädd människa.

onsdag 12 maj 2010

Selmatipset

Den 20/5 fyller bloggen två år och för att fira blir det en liten tävling. Återigen har det fina priset skänkts av Brombergs, vars Nobelklassiker under våren är skriven av min favoritförfattare - Selma Lagerlöf. Att jag tycker mycket om Selma och har läst en del av henne tror jag de flesta som läser bloggen har märkt. Därför är det så klart extra roligt för mig att få möjlighet att lotta ut Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld.

 Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf.

För sina insatser i det ryska kriget tilldelas general Löwensköld en värdefull signetring från konungen. När generalen dör följer den honom i graven. Men någon bryter upp kistan och stjäl ringen. Generalens hämnd blir gruvlig och han ser till att stor olycka drabbar den som får ringen i sin ägo. Löwensköldska ringen är baserad på en folksägen som berättades i Selma Lagerlöfs barndom. I denna utgåva ingår även del två i sviten, Charlotte Löwensköld.

Åter till tävlingsmomentet. I slutet av detta inlägg finner ni 8 tipsfrågor, som ska besvaras. Svaren ska vara inskickade till mig före midnatt 19/5. Pristagaren kommer att presenteras på bloggens födelsedag 20/5. Maila in era svar till blogg[at]lyran.net (ni fattar nog hur man fixar till adressen). Skriv Selmatips i ämnesraden och skicka inga "attachments", jag öppnar inte mail med filer i. Om ni får problem med mailen, hojta till i kommentarerna. Om flera av er får samma antal rätt blir det lottning om vem som får priset.

För att få delta vill jag att ni som har bloggar gör lite reklam för tävlingen i ett inlägg på er blogg, där ni helt enkelt länkar hit. För er som inte har någon blogg gäller så klart inte det kravet, ni är välkomna att delta i alla fall. Ni behöver inte i tävlingsmailet ange er adress, jag kontaktar den som vunnit för att få adressen i stället.

Lycka till!


Selmatipset


1. Vem samtalar Selma med i sitt Nobelpristacktal?
1. Sin mor
x. Sin far
2. Sin make

2. I vilket landskap utspelar sig Herr Arnes penningar?
1. Värmland
x. Dalarna
2. Bohuslän

3. General Löwenskölds ring var en gåva från en kung, vilken?
1. Karl XII
x. Gustaf III
2. Gustav Vasa

4. Gunnar Hede förlorar ett stort antal djur i en tragisk snöstorm, vilken sorts djur?
1. Kor
x. Getter
2. Grisar

5. Selma hade en yrkesutbildning, vilken?
1. Journalist
x. Lärare
2. Sjuksköterska

6. Vilket år erhöll Selma Svenska Akademiens stora guldmedalj?
1. 1904
x. 1907
2. 1909

7. Vem av dessa tre är huvudperson i en av Selmas bästa romaner?
1. Gunnar Gunnarsson
x. Arvid Arvidsson
2. Ingmar Ingmarsson

8. Vilken av de aderton stolarna var Selmas?
1. 4
x. 7
2. 12

Indisk mordgåta

Humor, spänning och underliggande allvar är mitt första intryck av De sex misstänkta av Vikas Swarup. Kortfattat handlar romanen om mordet på Vicky Rai, en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Sex mycket olika personer misstänks för mordet, men vem är egentligen mördaren? Jag har läst ett 80-tal sidor och är hittills mycket förtjust. Tempot är rasande snabbt, intrigen är klurig och personbeskrivningarna väcker min nyfikenhet. I romanen får vi lära känna personer från Indiens alla grupper, här finns korrumperade politiker, firade filmstjärnor och fattig stambefolkning. Ett typiskt indiskt, mustigt och myllrande persongalleri har jag hittills stött på i denna sträckläsare. Boken första meningar: Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord. Lockande, eller hur?

tisdag 11 maj 2010

Mera Selma

 Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf.

För sina insatser i det ryska kriget tilldelas general Löwensköld en värdefull signetring från konungen. När generalen dör följer den honom i graven. Men någon bryter upp kistan och stjäl ringen. Generalens hämnd blir gruvlig och han ser till att stor olycka drabbar den som får ringen i sin ägo. Löwensköldska ringen är baserad på en folksägen som berättades i Selma Lagerlöfs barndom. I denna utgåva ingår även del två i sviten, Charlotte Löwensköld.

Vårens Nobelklassiker från Brombergs är skriven av min favoritförfattare Selma Lagerlöf. Två exemplar av boken är just nu på väg till mig, jag ser fram emot att läsa och recensera denna spännande berättelse. Varför ska hon få två exemplar, kanske ni undrar? Jo, det är så att bloggen fyller två år den 20/5 och Brombergs sponsrar en liten tävling, jubileet till ära. Missa inte morgondagens inlägg om en (förhoppningsvis) spännande och rolig tävling, med ett fint pris :-)

Vad jag (ändå) älskade

Vissa böcker är värda att kämpa lite med, för de utvecklas efterhand till riktiga pärlor. Vad jag älskade är en sådan roman. Det första 150 sidorna var jag mycket kritisk, jag upplevde hela berättelsen som intellektualiserande och ointressant. Men, i del två inträffar en vändning och därefter är boken helt enkelt briljant. Visst, det förekommer fortfarande en del onödigt detaljerade beskrivningar av konstverk och av psykologiska teoribildningar, men personteckningarna är fantastiska. Det är just den psykologiska trovärdigheten som höjer Vad jag älskade över medelmåttig litteratur och boken visade sig i slutändan vara omöjlig att lägga ifrån sig.

måndag 10 maj 2010

Spännande paket

Jag läser ofta ganska "tung" litteratur och inte så gärna romantik, spänning eller humor. Men, ibland vill jag verkligen koppla av med en intelligent deckare. Nesser har under lång tid varit min svenske favorit, och jag tycker extra mycket om böckerna om Barbarotti. För några månader sedan såg jag filmen Slumdog Millionaire och blev nyfiken på berättelsens skapare. När nu Vikas Swarups andra roman publiceras tänker jag vara med från början och läsa boken. Båda böckerna verkar vara sträckläsare, jag ska ta dem med mig i hängmattan till helgen (hoppas på fint väder). Tack förlagen för fina recensionsböcker.


Tematrio - Dystopier

Dystopier är ju ett aktuellt tema på bloggen och genom att även använda ämnet till en Tematrio hoppas jag kunna få lite mer tips. Själv ska jag snart börja läsa Vägen och därefter blir det nog Väggen.

1. Blindheten av José Saramago faller kanske lite utanför ramarna för en dystopi, om man ska vara petig, eftersom samhället rasar samman och det inte finns någon maktapparat som kan förtrycka. En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Blindheten är mycket smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Detta är en oerhört obehaglig samhällskritisk roman, skriven på ett fantastiskt, vindlande, rasande snabbt språk.

2. Processen av Franz Kafka är det mest surrealistiska jag någonsin läst. Romanen handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Hur man än tolkar handlingen är förtrycket så påtagligt att det känns rent fysiskt då man läser boken.

3. Kallocain av Karin Boye är en mycket tidstypisk dystopi. Här har Staten ett tekniskt fulländat kontrollsystem och individen kan ständigt övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum som får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek. Kallocain är inget att läsa för den som har klaustrofobiska tendenser, det är en bok som ger kalla kårar då man föreställer sig vad FRA kan utvecklas till...


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 9 maj 2010

Pelle Svanslös

Pelle Svanslös-boken, text av Gösta Knutsson, illustrationer av Lisbeth Holmberg-Thor, utgiven av Bonnier Carlsen.

Den här samlingsvolymen innehåller tre klassiska berättelser om Pelle Svanslös, elake Måns, Bill och Bull och de andra katterna i den lilla småstaden där Pelle bor. De tre berättelserna är Pelle Svanslös får en kompis, Pelle Svanslös i skolan och Pelle Svanslös och spöket. I Pelle Svanslös får en kompis träffar Pelle taxen Max, som bara har ett öra. Pelle och Max blir ofta retade av andra och bestämmer sig för att bli goda vänner. Måns planerar sig för att ge Max en minnesbeta, men det går inte riktigt som han tänkt sig. I Pelle Svanslös i skolan startar Måns en kattskola där Pelle ska vara lärare. Måns har naturligtvis en baktanke med det hela, han vill att Pelle ska göra bort sig. Men, som vanligt går Måns planer i stöpet. I Pelle Svanslös och spöket träffas Pelle, Måns, Bill och Bull, Gullan och några andra katter hemma hos Pelle Svansson. Det är en kuslig, blåsig höstkväll och Måns föreslår att de ska berätta spökhistorier. Måns försöker skrämma de andra, men som vanligt blir han själv räddast. När han försöker hämnas blir det bara än värre för honom själv.

Berättelserna om Pelle Svanslös är mycket förutsägbara. Måns försöker vara elak mot Pelle, Bill och Bull klantar till det och Måns faller alltid på eget grepp. Rollerna är mycket tydliga och känns igen från bok till bok. Det är förmodligen detta som gör att barn älskar böckerna om Pelle Svanslös. Alla kan på något plan identifiera sig med Pelle och det känns skönt när den elake mobbaren alltid råkar illa ut på slutet.

Dottern som fyller fem år till sommaren älskar verkligen Pelle Svanslös. Hon lever sig in i berättelserna och blir mycket upprörd över att Måns är så elak. Språket i böckerna är ganska otidsenligt, och de som känner mig förstår att detta ses som något positivt. Illustrationerna till den här nyutgåvan är färgglada, uttrycksfulla och roliga. Förvisso tycks det enda kattjejen i gänget, Gullan, mest ha till uppgift att vara söt, men man kan inte begära att allt ska vara perfekt i böcker som skrevs på 40-talet.

Böckerna om Pelle Svanslös tycker jag tillhör vårt lands kulturskatt och självklart ska alla barn få möjlighet att lära känna Pelle och gänget. Böckerna passar barn i ålder 4 - 6 år.

lördag 8 maj 2010

Vad jag inte älskar

Vad jag älskade av Siri Hustvedt tycks vara en av de mest populära böckerna bland bokbloggare. Så mina förväntningar är högt ställda, tyvärr för högt verkar det som. C:a 100 sidor in i boken har jag svårt att förstå alla lovord, men handlingen kan ju ännu bli bättre. Däremot inser jag att miljön inte intresserar mig. Persongalleriet fängslar mig inte alls, välutbildad vit övre medelklass med vardagsproblem faller mig inte i smaken. Men, det jag stör mig mest på är det intellektuella tonfallet, jag är inte alls intresserad av Charcots experiment med hysterikor och konstanalyserna tråkar ut mig. Jaja, jag får väl vara "käringen mot strömmen" igen.

fredag 7 maj 2010

Läsutmaning - Dystopia


Dystopin är en genre jag har försummat, men det tänker jag försöka råda bot på nu. Enligt Wikipedia är en dystopi en "negativ samhällsvision". Att måla upp en en dystopi är ett oerhört kraftfullt sätt att kritisera det rådande samhället. Under olika tidsperioder har de teman man skrivit om i dystopierna varierat. Rädslan för att förlora kontrollen över tekniken präglar dystopisk 1800-tals litteratur. Under första halvan av 1900-talet var den stora skräcken det totalitära samhället, övervakning och individens betydelselöshet. Vanliga teman i samtida dystopier är miljöförstöring, det överdrivna konsumtionssamhället och överbefolkningens konsekvenser. Dystopisk litteratur är ibland svår att skilja från postapokalyptisk science fiction, eftersom båda (oftast) utspelar sig i en skräckvision av framtiden. Vad som skiljer dem åt är att det i dystopiska berättelser finns ett samhälle, ett maktsystem som förtrycker, medan samhället i post-apokalyptisk litteratur har gått under.

Under sommaren har jag tänkt läsa lite dystopier (eller berättelser av post-apokalyptisk karaktär), har ni lust att hänga på? I min bokhylla finns följade böcker:

* 1984 - George Orwell
* Du sköna nya värld - Aldous Huxley
* Vägen - Cormac McCarthy
* Never let me go - Kazuo Ishiguro
* Oryx och Crake - Margaret Atwood
* Kallocain - Karin Boye
* Processen - Franz Kafka
* Blindheten - José Saramago
* Väggen - Marlen Haushofer

Av dessa har jag läst Kallocain, Processen och Blindheten, tre skrämmande bra romaner. Jag ska under sommaren försöka läsa så många som möjligt av de andra. Den som har lust att vara med i en utmaning att läsa dystopier läser ett valfritt antal under juni till augusti och bloggar om dem. Lämna länkar till era texter i samband med att jag skriver om utmaningen så ska jag sammanställa allt i slutet av sommaren. Om du har lust att skriva om en bok, men inte har någon blogg tar jag gärna emot gästinlägg. Visst har ni väl lust att vara med?


Här är fler tips på dystopier (och liknande):

* Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
* Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
* Hungerspelen - Suzanne Collins
* I morgon när kriget kom (romanserie) - John Marsden
* På stranden - Nevil Shute
* Toffs bok : med kommentarer av Muham Bentson - Kalle Dixelius
* Flugornas herre - William Golding
* Camp Concentration - Thomas M Disch
* Fugue for a Darkening Island - Cristopher Priest
* Honmänniskan - Joanna Russ
* The Stepford Wives - Ira Levin
* Gullivers resor - Jonathan Swift
* I de sista tingens land - Paul Auster
* W eller minnet av barndomen - Georges Perec
* Aniara - Harry Martinson
* The Illustrated Man - Ray Bradbury
* Enhet - Ninni Holmqvist
* The Windup Girl - Paolo Bacigalupi

Nobel-alfabetet - B

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven B.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. I Ungdomens bröd av Heinrich Böll skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält, stillsamt sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt.

Böll fick Nobelpriset 1972.

Akademiens motivering:

"för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur".


2. Om Mahasweta Devi ska ha Nobelpriset i litteratur eller Fredspriset kan kanske diskuteras. Kanske det vore på sin plats att ge henne båda priserna! Devi är en bengalisk författare, född 1926. Hon publicerades på svenska först 2008, med novellsamlingen Branden i hjärtat. Genom sitt skrivande ger Devi röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.

Min motivering:

"för en osentimental gestaltning av fattigdom, utsatthet och förtryck."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om