Läslistor

fredag 30 april 2010

Nobel-alfabetet - S

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka (äntligen) är bokstaven S.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. En av mina favoritromaner under förra året var Blindheten av José Saramago. En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Blindheten är mycket smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Detta är en oerhört obehaglig och samhällskritisk roman skriven på ett fantastiskt, vindlande, rasande snabbt språk.

Saramago fick Nobelpriset 1998.

Akademiens motivering:

"som med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar".


2. Det här författaren är ännu ung i sammanhanget, men jag hoppas att Akademien på sikt kommer att uppmärksamma Sara Stridsberg med det finaste litteraturpriset. Jag har nyligen läst hennes senaste roman, Darling River, och mötet med Sara Stridsbergs prosa gjorde mig omtumlad och andlös. Darling River är en, eller snarare, fyra berättelser om tillfångatagna honor, romanen ger oss fyra varianter av ett och samma livsöde, det utnyttjade honbarnets öde. Romanens komposition är genialisk, språket glasklart och läsningen är som ett hårt slag i mellangärdet. Intressanta teman är speglingar, självbilder och instängdhet. Uppskakade bra!

Min motivering:

"för en uppskakade gestaltning av vad det innebär att aldrig få vara varken barn eller kvinna, utan endast ett objektifierat hondjur."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

4 kommentarer:

  1. Hej vill önska en trevlig Valborg!
    Mina Asien iaktagelser finns här
    http://teklamrng.blogspot.com/2010/04/bokresan-jorden-runt-del-10.html

    Ha det gott:)

    SvaraRadera
  2. S finns nu hos mig! Trevligt att ditt alfabet är tillbaka!

    SvaraRadera