Läslistor

torsdag 25 mars 2010

Svenska klassiker 2009

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Gunnar Hede älskar att spela fiol och slarvar med studierna. När familjen riskerar att förlora gården ger sig ut att tjäna pengar som gårdfarihandlare. Hans getter dör under stort lidande och då fästmön senare slår upp förlovningen förlorar Gunnar förståndet. Selma gestaltar vansinnets inneboende logik och kärlekens läkande kraft på ett mästerligt sätt.


Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!


Stad i ljus av Eyvind Johnson

Detta är en roman om en tidsepok, en stad och en ung författare. Boken skildrar en ung mans kamp att överleva som författare och en ung mans sökande efter sig själv. Berättelsen har olika fokus och ger en sorts stillbilder av människor som lever torftiga, utsatta liv i fattigdom. Resultatet blir lite för splittrat för min smak. Romanens stora tillgång är dess vackra, poetiska språk.


Det går an av CJL Almqvist

Det går an är en kortroman, ursprungligen utgiven 1839. Under en resa förälskar sig sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck i varandra. Men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Romanen är ett angrepp på äktenskapet och en del av den tidiga feministiska litteraturen.


Förvillelser av Hjalmar Söderberg

Förvillelser är Hjalmar Söderbergs debutroman, den utkom 1895. Romanen utspelar sig i Stockholm och handlar om medicinstuderanden Tomas Weber, som just avlagt kandidatexamen. Istället för att studera vidare driver han omkring på Stockholms gator, tittar på folk, besöker kaféer, blir förälskad och förför flickor. Ett språkligt mästerverk.


Pengar av Victoria Benedictson.

Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.


Körkarlen av Selma Lagerlöf.

Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.


Den heliga natten av Selma Lagerlöf.

Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.


Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Romanen skildrar två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Fantastiska miljöskildringar och en ödesmättad berättelse. Den ålderdomliga språket och synen på kvinnan kan utgöra hinder att ta till sig romanen idag. Läsvärd utifrån ett historiskt perspektiv.

4 kommentarer:

  1. Oj, här har jag suttit och läst tråkiga böcker (ja, faktiskt, jag vet inte riktigt hur det blev så) i några dagar i stället för att blogga, och då har du plötsligt målat om och flyttat alla möbler. Ljust och fint blev det i alla fall. Är "Lovan" dottern, förresten?

    Rosen på Tistelön vill jag också läsa, förresten. Jag har i olika ryck försökt hitta den antikvariskt, men det var ett tag sen ny. Jag får göra ett nytt ryck (Flygare-Carlén är så bra sommarböcker, tycker jag, så man kanske kunde se till att ha den tillgänglig till semestern.)

    SvaraRadera
  2. Lovan är dottern ja, det tänkte jag inte på att förtydliga. Ja, jag gillar ju att möblera om lite då och då. Rosen finns i pocket om det skulle passa.

    SvaraRadera
  3. Eftersom du berättat att Lyran är huset du bor i, så antar jag att lekstugan heter Lovan :-)

    Jag förstod nästan på bilden av Rosen... att den borde finnas i en ganska ny överkomlig upplaga nånstans. Det är bara det att jag har såna trevliga gammaldags band av ett par andra Flygare-Carlén, och det skulle vara trevligt med matchning (de banden är å andra sidan så trefvliga att de bliva svårlästa. Något moderniserad stavning skulle nog hjälpa.

    SvaraRadera
  4. Vi har ingen lekstuga, men väl en "lillstuga" med 2 rum o kök på gården, tack för namntipset!

    SvaraRadera