Läslistor

måndag 1 mars 2010

Jorden Runt 2 - Mellanöstern

Då far vi vidare österut och gör små stopp i olika delar av Mellanöstern. Planerade resstopp görs i Israel, Libanon och Iran. Hoppas ni hittar en passande bok att fördjupa er i. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Hur man botar en fanatiker av Amos Oz (Israel).

I denna högaktuella lilla bok berättar den israeliske författaren Amos Oz med humor, insikt och klokhet om hur han ser på konflikten mellan israeler och palestinier och hur den kan lösas. Här har bägge parter rätten på sin sida och det går inte att göra en enkel indelning i "onda" och "goda". Det enda tänkbara, enligt Oz, är en framförhandlad tvåstatslösning inriktad på att uppnå varaktig fred. En mycket smärtsam kompromiss där delningen av landet nästan blir som en amputering för båda sidor. Amos Oz tar också upp den tilltagande fanatismen runtom i världen, analyserar dess karaktär och ger recept på hur man bäst bemöter den.

"Amos Oz är förnuftets röst i det kaos av lögner och hysterisk retorik som präglar den globala debatten om pågående konflikter", skriver den sydafrikanska Nobelpristagaren Nadine Gordimer i förordet till Hur man botar en fanatiker.

Krigets skola av Alexandre Najjar (Libanon).

I Krigets skola berättar den libanesiske författaren Alexandre Najjar gripande, med kärlek och humor om sin uppväxt i inbördeskrigets Beirut 1975-89. »För mig var kriget en outhärdlig mardröm, men också – det vill jag inte förneka – en livets skola. Hemingway har sagt att varje krigserfarenhet är ovärderlig för en författare. Jag tror att han har rätt. Utan kriget skulle jag ha varit en annan människa. Säkert kommer jag hela livet att beklaga att jag inte fick vara ung under fredstid (jag var åtta år när kriget bröt ut och tjugotre när kanonerna tystnade) och att jag ofta fick se döden på alldeles för nära håll. Men dessa sorger och prövningar har gett mig en annan syn på lyckan. En dag utan bombningar, en bro utan krypskyttar, en natt utan strömavbrott, en väg utan avspärrningar, en klar himmel utan raketer … för mig är allt sådant numera liktydigt med lycka.»

Alexandre Najjar, född 1967, hör till Libanons främsta samtida författare. Bland hans verk, mestadels skrivna på franska och översatta till en rad språk, märks historiska romaner samt en biografi över den libanesiska nationalskalden Khalil Gibran. Najjar är även verksam som litteraturkritiker och advokat.

Persepolis av Marjane Satrapi (Iran).

Nu kommer Marjane Satrapis uppmärksammade och kritikerrosade självbiografiska serieroman Persepolis som samlingsalbum. Perspepolis är en unik och gripande skildring av Marjane Satrapis egen uppväxt i Iran efter den islamistiska revolutionen. Hennes berättelse innehåller både allvar och humor. Här skildras människor i all sin mänsklighet, men också i sin grymhet. Vi får följa Marji genom barndomen i Iran, utanförskapet i exil i Europa, till de första trevande vuxenåren i hemlandet. Hennes väg går genom krig och diktatur, tonåren i exil till kampen för ett självständigt liv.

9 kommentarer:

  1. Hmmm... lite synd att det inte var någon "vanlig" skönlitteratur från Mellanöstern på den här resan. Oz bok är ju en essä, Najjar en självbiografi och Persepolis ett seriealbum, om än ett ambitiöst sådant. Samtliga tar dessutom ungefär en timme att läsa ut. (Najjar är min favorit av de tre.)Hoppas på något lite tyngre till nästa resa. (Tveksamt också om man ska tagga detta inlägg som "litteratur arabisk". Den enda araben av de tre är Najjar, och han skriver på franska...)

    SvaraRadera
  2. Hur man botar en fanatiker... kommer hem till mig ikväll när jag hämtat ut den på posten så då ska det sättas igång med läsning.

    Har läst klart Låt tistlarna brinna också men min recension dröjer lite. Lämnar länk i inlägget innan sen.

    SvaraRadera
  3. Ska läsa alla tre den här gången också - ska bli riktigt spännande.

    SvaraRadera
  4. Börjar med Persepolis, men har lånat Najjar också. Hur man botar en fanatiker har jag läst, en mycket läsvärd liten bok!

    SvaraRadera
  5. Böckerna är lånade - och Persepolis, första delen är läst. Oj så bra!

    Ganska bra att det inte är så mycket text - jag vill hinna läsa litet lyrik till Lilla O:s lyrikutmaning också! Kanske är det "täta" böcker?

    SvaraRadera
  6. Alexandre Najjar besöker Internationella biblioteket den 21/3 och talar om Khalil Gibran (på franska). Fri entré.
    http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=159550

    SvaraRadera
  7. Har börjat läsa Persepolis och kan inte slita mig. Den är helt underbar! :-)
    Kan villigt erkänna att jag var lite skeptiskt till en början, då jag inte läst så mycket serier som vuxen. För er som inte läst den än, läs den! :-)

    SvaraRadera
  8. Har inte hunnit med att stanna på denna plats på resan men gjorde ett nedslag med en annan bok (Iran) iallafall. Jag hoppar på nästa resmål igen.
    Jag har bloggat om mellanöstern här: http://maritasbibliotek.blogspot.com/2010/03/mitt-liv-som-forradare-av-zarah.html

    SvaraRadera