Läslistor

lördag 30 januari 2010

Nobelalfabetet - G

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven G.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. Av Nadine Gordimer har jag läst den underbara romanen Min sons historia, som skildrar hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.

Gordimer fick Nobelpriset 1991.

Akademiens motivering:

"som genom storartad episk diktning har - med Alfred Nobels ord - gjort mänskligheten den största nytta."


2. Jag blir helt enkelt tvungen att fuska lite i min egen utmaning för att få ihop det. Alias Grace är en av mina favoritromaner av Margaret Atwood. Den handlar om den unga pigan Grace Marks som döms till fängelse för medhjälp till mord. I romanen berättar Grace för en läkare om det som hände. En annan favorit av Atwood är den nyligen lästa Penelopiaden som berättar myten om Odysseus från ett kvinnligt perspektiv.

Min motivering:

"för konsten att gestalta skeenden och psykologiskt intressanta huvudpersoner med ett väl avvägt, exakt språk."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

2 kommentarer: