Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven G.
1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.
1. Av Nadine Gordimer har jag läst den underbara romanen Min sons historia, som skildrar hur människor berörs av varandra på både gott och ont. Stor del av berättelsen får vi ta del av via sonens upplevelser. Relationen mellan honom och fadern, en talesman i kampen mot apartheid, förändras drastiskt den dag den tonårige sonen inser att fadern har en vit älskarinna. Vackert språk och många känslomässiga nyanser.
Gordimer fick Nobelpriset 1991.
Akademiens motivering:
"som genom storartad episk diktning har - med Alfred Nobels ord - gjort mänskligheten den största nytta."
2. Jag blir helt enkelt tvungen att fuska lite i min egen utmaning för att få ihop det. Alias Grace är en av mina favoritromaner av Margaret Atwood. Den handlar om den unga pigan Grace Marks som döms till fängelse för medhjälp till mord. I romanen berättar Grace för en läkare om det som hände. En annan favorit av Atwood är den nyligen lästa Penelopiaden som berättar myten om Odysseus från ett kvinnligt perspektiv.
Min motivering:
"för konsten att gestalta skeenden och psykologiskt intressanta huvudpersoner med ett väl avvägt, exakt språk."
"Instruktioner"
I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.
När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.
Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.
Läs andra bloggares inlägg om Nobelpriset, Nobelpristagare, Nobelpriskandidater.
lördag 30 januari 2010
Nobelalfabetet - G
Etiketter:
Nobelpriset,
Utmaningar
fredag 29 januari 2010
Godsaker till dottern
Dottern har fått mer att läsa och titta på. Maskerad är författad/illustrerad av duon bakom en av fjolårets favoritböcker Tyranno, Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson. Vi har faktiskt redan läst boken och en recension kommer inom kort. Vi kan väl redan nu avslöja att boken gillades av både mamma och dotter.
Dessutom har vi fått några nummer av barnserietidningen Tivoli. Tidningen har fått mycket fina omdömen i media, vi kommer också snart att ha något att säga om den.
Dessutom har vi fått några nummer av barnserietidningen Tivoli. Tidningen har fått mycket fina omdömen i media, vi kommer också snart att ha något att säga om den.
Etiketter:
Barn- och Ungdomsböcker,
Recensionsböcker
torsdag 28 januari 2010
Jorden Runt 2 - Tjuvstart
Nu är det verkligen snart dags för avresa, men jag måste erkänna att jag tjuvstartat lite. Eftersom jag hade lite svårt att själv hinna läsa allt jag planerat vid förra resan tyckte jag det var bäst att komma lite förberedd.
Jag har läst både Stalins kossor av Oksanen och Aprils frusna blommor av Kadaré. Jag tyckte mycket om båda böckerna och kan inte riktigt sätta den ena framför den andra. De är dock olika och om man brukar föredra lite mer lättläst ska man välja Oksanen.
Jag tänker börja läsa Låt tistlarna brinna! under helgen och hoppas att den lever upp till mina mycket höga förväntningar.
På avresedagen presenterar jag kortfattat månadens böcker och i slutet av månaden skriver jag ett inlägg där jag ber er skriva i kommentarerna vad ni läst. Därefter gör jag en länklista så att vi kan besöka varandra och ta del av varandras reseupplevelser. Hoppas alla resenärer kommer att trivas!
Hur går det för er andra, jag har allt märkt att fler än jag tjuvstartat lite :-)
Jag har läst både Stalins kossor av Oksanen och Aprils frusna blommor av Kadaré. Jag tyckte mycket om båda böckerna och kan inte riktigt sätta den ena framför den andra. De är dock olika och om man brukar föredra lite mer lättläst ska man välja Oksanen.
Jag tänker börja läsa Låt tistlarna brinna! under helgen och hoppas att den lever upp till mina mycket höga förväntningar.
På avresedagen presenterar jag kortfattat månadens böcker och i slutet av månaden skriver jag ett inlägg där jag ber er skriva i kommentarerna vad ni läst. Därefter gör jag en länklista så att vi kan besöka varandra och ta del av varandras reseupplevelser. Hoppas alla resenärer kommer att trivas!
Hur går det för er andra, jag har allt märkt att fler än jag tjuvstartat lite :-)
Etiketter:
Jorden Runt
onsdag 27 januari 2010
Isslottet
Isslottet av Tarjei Vesaas, en helt underbar liten berättelse, läste jag ut på två dagar. Jag kommer inte att recensera den, utan bara enträget uppmana er att läsa den. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring av vänskapen mellan två flickor i elvaårsåldern. Aldrig tidigare har jag läst något som på ett så finstämt sätt fångat det sköra i en ny vänskap. Av någon orsak (förmodligen fördomar) blev jag förvånad över att en vuxen man kunde förstå hur svårt det kan vara för två unga flickor att skapa vänskapsband och hur starka banden mellan dem blir. Ytterst läsvärt.
Etiketter:
Klassiker,
Litteratur Europa
tisdag 26 januari 2010
Lolita
Lolita av Vladimir Nabokov, utgiven av Albert Bonniers Förlag, 2007.
Jag har läst ett mästerverk, ett kontroversiellt mästerverk. Jag refererar naturligtvis till den makalösa berättelsen om Lolita av Vladimir Nabokov. För att förstå romanens storhet måste man kanske sätta den i sitt sammanhang. Vladimir Nabokov flydde från Ryssland i samband med revolutionen 1919. Han levde sedan i Europa och USA. Relativt tidigt i hans författarbana dyker temat om nymfetten upp, men det tog ett halvt liv innan romanen om Lolita var färdigställd och publicerad. Fast egentligen handlar inte romanen om Lolita, den handlar om Humbert Humbert. Den Lolita som beskrivs i boken är bara ett återsken av en pedofils förvrängda verklighetsuppfattning.
I korthet handlar boken om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av huvudpersonens dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Humbert skriver för att rättfärdiga sitt liv och hans skönmålningar och falsifikationer är minst sagt makalösa. Humberts värld befolkas av demoniska nymfetter, som förför och förgör. Humberts längtan efter beröringen från en nymfett är så stark att han inte skyr några medel att nå sitt mål. Dock beskriver han själv att han inte är i stånd att mörda, han är ingen våldsam person.
Humbert gifter sig med Lolitas mor, som inom kort avlider i en tragisk olycka. Detta blir inledningen på den stormande "passionen" mellan Humbert och Lolita. De reser land och rike runt, besöker sevärdheter och lever i nuet. Samtidigt har Humbert nu Lolita i sitt våld och flickan missbrukas och utnyttjas regelbundet. Humbert beskriver dock situationen på annat sätt; han upplever sig vara i Lolitas garn, han får böna och be om små smulor av ömhet.
Det här är den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta sig in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Han beskriver sin längtan, sin besatthet och sin kärlek, Lolitas upplevelser har han ingen förmåga att sätta sig in i. Den känslokyla Humbert visar, och oförmågan att förstå vad det innebär för Lolita att modern dött, är total. Inte ens vid de tillfällen då han slår Lolita finns några tankar kring hur detta påverkar henne.
Många tycks ha läst den här romanen genom Humberts ögon, vilket lett till att den beskrivits som en oanständig bok om en sexuellt utmanade flicka. Inget kan vara längre från sanningen. Författarens sätt att gestalta pedofilens/sociopatens psyke är helt enkelt formidabelt. Som läsare måste man förstå att man hela romanen genom vistas i huvudet på en pervers individ och att verkligheten tolkas genom dennes erfarenhetsvärld.
Lolita, då? Vad är hennes roll i boken? Hon är en oskrivet blad på vilket Humbert projicerar sina fantasier. Hon är en vilsen, liten flicka som förlorar sin mor och sitt fotfäste i livet. Hon är en flicka, vars öde man gråter över. Finns det då ingenting hos henne som motiverar Humberts agerande? Nej! Den gryende sexualitet som finns hos små flickor är väsensskild från den vuxne mannens önskan att dominera och penetrera. Det finns ingen skuld hos offret.
Förutom den fängslande handlingen i Lolita, måste även dess språk beröras. Romanen är skriven på ett prunkande, symbolladdat språk, den innehåller mängder att invävda syftningar och hänvisningar till andra stora verk och den är i total avsaknad av vulgära uttryck. Det är via språket författaren förför oss och det är språket som bär när man börjar förstå hur vidrig handlingen egentligen är. Jag gissar att det också är det intellektuella språket som gjort att man (läs män) läst romanen "genom Humberts ögon", identifierat sig med honom och anammat hans synsätt på Lolita. Det är, i vissa kretsar, alltför lätt att bli bländad av ett vårdat yttre och uppvisandet av stor begåvning.
Jag har läst ett mästerverk, ett kontroversiellt mästerverk. Jag refererar naturligtvis till den makalösa berättelsen om Lolita av Vladimir Nabokov. För att förstå romanens storhet måste man kanske sätta den i sitt sammanhang. Vladimir Nabokov flydde från Ryssland i samband med revolutionen 1919. Han levde sedan i Europa och USA. Relativt tidigt i hans författarbana dyker temat om nymfetten upp, men det tog ett halvt liv innan romanen om Lolita var färdigställd och publicerad. Fast egentligen handlar inte romanen om Lolita, den handlar om Humbert Humbert. Den Lolita som beskrivs i boken är bara ett återsken av en pedofils förvrängda verklighetsuppfattning.
I korthet handlar boken om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av huvudpersonens dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Humbert skriver för att rättfärdiga sitt liv och hans skönmålningar och falsifikationer är minst sagt makalösa. Humberts värld befolkas av demoniska nymfetter, som förför och förgör. Humberts längtan efter beröringen från en nymfett är så stark att han inte skyr några medel att nå sitt mål. Dock beskriver han själv att han inte är i stånd att mörda, han är ingen våldsam person.
Humbert gifter sig med Lolitas mor, som inom kort avlider i en tragisk olycka. Detta blir inledningen på den stormande "passionen" mellan Humbert och Lolita. De reser land och rike runt, besöker sevärdheter och lever i nuet. Samtidigt har Humbert nu Lolita i sitt våld och flickan missbrukas och utnyttjas regelbundet. Humbert beskriver dock situationen på annat sätt; han upplever sig vara i Lolitas garn, han får böna och be om små smulor av ömhet.
Det här är den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta sig in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Han beskriver sin längtan, sin besatthet och sin kärlek, Lolitas upplevelser har han ingen förmåga att sätta sig in i. Den känslokyla Humbert visar, och oförmågan att förstå vad det innebär för Lolita att modern dött, är total. Inte ens vid de tillfällen då han slår Lolita finns några tankar kring hur detta påverkar henne.
Många tycks ha läst den här romanen genom Humberts ögon, vilket lett till att den beskrivits som en oanständig bok om en sexuellt utmanade flicka. Inget kan vara längre från sanningen. Författarens sätt att gestalta pedofilens/sociopatens psyke är helt enkelt formidabelt. Som läsare måste man förstå att man hela romanen genom vistas i huvudet på en pervers individ och att verkligheten tolkas genom dennes erfarenhetsvärld.
Lolita, då? Vad är hennes roll i boken? Hon är en oskrivet blad på vilket Humbert projicerar sina fantasier. Hon är en vilsen, liten flicka som förlorar sin mor och sitt fotfäste i livet. Hon är en flicka, vars öde man gråter över. Finns det då ingenting hos henne som motiverar Humberts agerande? Nej! Den gryende sexualitet som finns hos små flickor är väsensskild från den vuxne mannens önskan att dominera och penetrera. Det finns ingen skuld hos offret.
Förutom den fängslande handlingen i Lolita, måste även dess språk beröras. Romanen är skriven på ett prunkande, symbolladdat språk, den innehåller mängder att invävda syftningar och hänvisningar till andra stora verk och den är i total avsaknad av vulgära uttryck. Det är via språket författaren förför oss och det är språket som bär när man börjar förstå hur vidrig handlingen egentligen är. Jag gissar att det också är det intellektuella språket som gjort att man (läs män) läst romanen "genom Humberts ögon", identifierat sig med honom och anammat hans synsätt på Lolita. Det är, i vissa kretsar, alltför lätt att bli bländad av ett vårdat yttre och uppvisandet av stor begåvning.
"Lolita, ljuset i mitt liv, elden i mina länder. Min synd, min själ. Lo-li-ta: tungans tipp tar en tripp på tre steg nedåt gommen för att slå, vid tre, mot tänderna. Lo. Li. Ta.Sammanfattningvis; läs den här fantastiska romanen, men gå inte vilse i Humberts libidinösa fantasmer.
Hon hette Lo, kort och gott Lo, om morgnarna, en och femtio stående i ena strumpan. Hon hette Lola i långbyxor. Hon hette Dolly i skolan. Hon hette Dolores på den streckade raden. Men i mina armar hette hon alltid Lolita."
"Och detta är den enda odödlighet som du och jag kan dela, min Lolita."
Etiketter:
Bokrecensioner,
Klassiker,
Litteratur Europa
Tematrio - Iskyla
Igår påbörjade jag Isslottet av Tarjei Vesaas och fastnade så i boken att det inte ens blev någon Tematrio gjord. Idag använder jag boken som inspirationskälla och temat för veckan blir därför iskyla. Berätta om tre böcker som utspelar sig i sträng kyla!
1. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den komplicerade framväxten av en vänskap mellan två flickor. Berättelsen utspelar sig i stark kyla och naturfenomen som orsakas av denna kyla. Vid forsen har ett Isslott bildats och i detta slott går en av flickorna vilse.
2. I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf spelar kylan och isen en avgörande roll. Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.
3. Snö av Orhan Pamuk och jag kom aldrig riktigt överens. Jag uppfattade dem som alltför mycket av en politisk lärobok och jag tyckte i ärlighetens namn att den var ganska tråkig och långrandig. Men, jag ska ge Pamuk en chans till. Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar. Boken är en roman med stor giltighet i dagens Turkiet och den väckte uppmärksamhet när den publicerades.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
1. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den komplicerade framväxten av en vänskap mellan två flickor. Berättelsen utspelar sig i stark kyla och naturfenomen som orsakas av denna kyla. Vid forsen har ett Isslott bildats och i detta slott går en av flickorna vilse.
2. I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf spelar kylan och isen en avgörande roll. Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.
3. Snö av Orhan Pamuk och jag kom aldrig riktigt överens. Jag uppfattade dem som alltför mycket av en politisk lärobok och jag tyckte i ärlighetens namn att den var ganska tråkig och långrandig. Men, jag ska ge Pamuk en chans till. Till staden Kars kommer poeten Ka för att skildra en våg av självmord bland unga kvinnor. Staden blir snart insnöad och skakas av politiska och religiösa motsättningar. Boken är en roman med stor giltighet i dagens Turkiet och den väckte uppmärksamhet när den publicerades.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Etiketter:
Tematrio
måndag 25 januari 2010
Serieläsning
Mitt tredje försök i experimentet att läsa grafik har fått en lovande start. Bilderna och texten i Husfrid av Alison Bechdel är lättillgängliga och handlingen fångade mitt intresse omedelbart. Jag har ännu bara läst ett kapitel, men det gav mersmak. För min del är det viktigt att texten är ganska minimal i en grafisk roman. Dels är det svårare att läsa text som inte följer vanliga rader, dels förtar det vitsen med illustrationer om mycket text ändå krävs för att förmedla handling/stämning/känslor. Men, som sagt, Husfrid verkar lovande.
Etiketter:
Grafik/Serier,
Recensionsböcker
lördag 23 januari 2010
Bokfrågornas ABC - I
Nu är det dags för bokstaven I i Lilla O:s utmaning.
* Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag kan inte på rak arm komma på någon jag identifierar mig med i nutid, förutom möjligen författaren/jaget i Torey Haydens böcker om henne själv. Torey är psykolog och speciallärare och arbetar med barn med olika funktionshinder. För länge sedan identidierade jag mig med Martina i Gun-Britt Sundströms Maken.
* Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Jag latar mig och kopierar det jag skrev om Ondskan i början av veckan: Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig skildring av unga människors utsatthet.
* Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Finns det några böcker som inte handlar om detta så grundläggande mänskliga sökande? Den tämligen nyutlästa Stalins kossor av Sofi Oksanen handlar om den unga huvudpersonens kamp mot ätstörningar och sökande/skapande av en identitet som tillåter alla delar av henne att existera.
* Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
De oftast uppdaterade bokbloggarna ;-) Jag besöker dessutom mycket ofta bokbloggar.nu och alltför ofta kan jag hittas på Bokus...
* Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag kan inte på rak arm komma på någon jag identifierar mig med i nutid, förutom möjligen författaren/jaget i Torey Haydens böcker om henne själv. Torey är psykolog och speciallärare och arbetar med barn med olika funktionshinder. För länge sedan identidierade jag mig med Martina i Gun-Britt Sundströms Maken.
* Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Jag latar mig och kopierar det jag skrev om Ondskan i början av veckan: Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig skildring av unga människors utsatthet.
* Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Finns det några böcker som inte handlar om detta så grundläggande mänskliga sökande? Den tämligen nyutlästa Stalins kossor av Sofi Oksanen handlar om den unga huvudpersonens kamp mot ätstörningar och sökande/skapande av en identitet som tillåter alla delar av henne att existera.
* Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
De oftast uppdaterade bokbloggarna ;-) Jag besöker dessutom mycket ofta bokbloggar.nu och alltför ofta kan jag hittas på Bokus...
Etiketter:
Utmaningar
fredag 22 januari 2010
Lilla Lola
Jag tror inte att jag kommer att recensera denna bok på mitt vanliga sätt, för jag begriper inte hur jag ska få till något sammanhängande. Mina reaktioner på romanen växlar ofta. Just nu är jag inne i ett skede där jag gråter över Lolitas öde och fylls av ett glödande hat mot besten som tar sig rätten att använda henne för egen njutning. Förstå mig rätt, boken är fantastiskt bra, men den är ingen sinekur att läsa. Jag har nu läst ungefär 3/4 och ska försöka plöja resten under helgen. Därefter behöver jag nog läsa något som inte är lika fullt så engagerande, något lite "lättare".
Etiketter:
Klassiker,
Litteratur Europa
torsdag 21 januari 2010
Mer nytt i hyllan
Jag kunde inte låta bli knappen, det blev ett nytt litet inköp på Bokus. Fagerholm och Tartt läser jag om på var och varannan blogg, dags att ta reda på vad det är så många tycker om. Brott och straff läste jag i fjol och vill gärna ha i hyllan. Rosens namn tror jag kan passa mig och Grimsrud är jag mycket nyfiken på.
Etiketter:
Bokinköp
Jag älskar dig så mitt hjärta brister
Jag älskar dig så mitt hjärta brister, text: Anette Skåhlberg, illustrationer: Katarina Dahlquist, utgiven av Sagolikt Bokförlag, 2009.
Selma älskar Hugo, älskar honom så mycket att hjärtat nästan brister. Det bästa med skolan är grupparbete med Hugo och de båda barnen hittar på många roliga bus tillsammans. När Selma berättar för sin mamma att hon är kär i Hugo, tycker mamma att de kan bjuda honom på middag. Selma blir så glad och hon lyckas övertala sin storasyster att hjälpa till och ordna med en spännande skattjakt. Men, när Hugo kommer blir det inte så roligt som Selma väntat sig. Mamma verkar lite konstig och hon börjar prata om att Hugo är sjuk. När Hugo dessutom försvinner känns det inte alls roligt längre och Selma försöker att med hjälp av magi återfinna honom.
Det här är en mycket fin berättelse som tar barns känslor på allvar. Kärleken mellan Selma och Hugo beskrivs på ett åldersadekvat, ömsint och nyanserat sätt. Fantasivärld och verklighet existerar sida vid sida, precis som det är under barndomen. Kärleken mellan Selma och Hugo är stark och påverkas inte av vuxnas fördomar och rädslor.
Det som gör berättelsen ovanlig är att Hugo har Downs syndrom. Detta sägs inte rent ut i boken, men man förstår det av sammanhanget och utseendet. Jag har lite svårt att veta hur jag ska förhålla mig till att Hugos problematik inte nämns rent ut, eftersom jag dagligen arbetar med barn och föräldrar för att försöka avdramatisera diagnoser och hjälpa dem att tala öppet om olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Jag önskar att Hugos mamma hade kunnat lyfta diskussionen lite under samtalet med Selmas okunniga, rädda och osäkra mamma.
Jag älskar dig så mitt hjärta brister är en spännande berättelse, som verkligen fångar läsaren. Boken har ganska mycket text och lämpar sig bäst som högläsningsbok för barn i tidiga skolåldern. Boken är rikligt illustrerad med romantiska bilder som förstärker den magiska känslan i berättelsen.
Sammanfattningsvis är detta en mycket fin berättelse om intensiv kärlek, som jag gärna vill rekommendera. Sagolikt Bokförlag har nu inför Alla Hjärtans Dag ett förmånligt erbjudande vid köp av denna magiska kärlekssaga.
"Jag är kär i dig varje dag. Varje dag ska jag vara kär i dig. Ingenting i världen kommer kunna ändra på det. Jag ska göra allt för dig. Du är det finaste jag vet."
Selma älskar Hugo, älskar honom så mycket att hjärtat nästan brister. Det bästa med skolan är grupparbete med Hugo och de båda barnen hittar på många roliga bus tillsammans. När Selma berättar för sin mamma att hon är kär i Hugo, tycker mamma att de kan bjuda honom på middag. Selma blir så glad och hon lyckas övertala sin storasyster att hjälpa till och ordna med en spännande skattjakt. Men, när Hugo kommer blir det inte så roligt som Selma väntat sig. Mamma verkar lite konstig och hon börjar prata om att Hugo är sjuk. När Hugo dessutom försvinner känns det inte alls roligt längre och Selma försöker att med hjälp av magi återfinna honom.
Det här är en mycket fin berättelse som tar barns känslor på allvar. Kärleken mellan Selma och Hugo beskrivs på ett åldersadekvat, ömsint och nyanserat sätt. Fantasivärld och verklighet existerar sida vid sida, precis som det är under barndomen. Kärleken mellan Selma och Hugo är stark och påverkas inte av vuxnas fördomar och rädslor.
Det som gör berättelsen ovanlig är att Hugo har Downs syndrom. Detta sägs inte rent ut i boken, men man förstår det av sammanhanget och utseendet. Jag har lite svårt att veta hur jag ska förhålla mig till att Hugos problematik inte nämns rent ut, eftersom jag dagligen arbetar med barn och föräldrar för att försöka avdramatisera diagnoser och hjälpa dem att tala öppet om olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Jag önskar att Hugos mamma hade kunnat lyfta diskussionen lite under samtalet med Selmas okunniga, rädda och osäkra mamma.
Jag älskar dig så mitt hjärta brister är en spännande berättelse, som verkligen fångar läsaren. Boken har ganska mycket text och lämpar sig bäst som högläsningsbok för barn i tidiga skolåldern. Boken är rikligt illustrerad med romantiska bilder som förstärker den magiska känslan i berättelsen.
Sammanfattningsvis är detta en mycket fin berättelse om intensiv kärlek, som jag gärna vill rekommendera. Sagolikt Bokförlag har nu inför Alla Hjärtans Dag ett förmånligt erbjudande vid köp av denna magiska kärlekssaga.
"Jag är kär i dig varje dag. Varje dag ska jag vara kär i dig. Ingenting i världen kommer kunna ändra på det. Jag ska göra allt för dig. Du är det finaste jag vet."
Etiketter:
Barn- och Ungdomsböcker,
Recensionsböcker
onsdag 20 januari 2010
Nabokovs Lolita
Halvvägs in i Lolita är jag närmast förstummad. Jag har ju läst rekommendationer av personer, vars åsikt jag har respekt för, men jag hade ingen aning. Jag hade ingen aning om att man kunde skildra så vidriga saker som total egoism och pedofila böjelser med ett så frapperande elegant språk att jag (nästan) blir bortkollrad. Jag har naturligtvis i yrket träffat både utsatta barn och förövare, men aldrig någon som så tydligt kunnat förmedla pedofilens tankesätt, undanmanövrar och falsifikationer. Jag måste helt enkelt stämma in i hyllningskören: läs denna roman.
Etiketter:
Klassiker,
Litteratur Europa
Stora Bloggpriset
Ni röstar väl på de nominerade till Stora bloggpriset. Jag var en av de många bloggar som hade äran att få vara med och förslå nomineringar, men tyvärr blev inte så många av mina förslag utvalda. Några kom dock med :-) Ni kan rösta fram till den 22 januari och vinnarna presenteras på en tjusig gala i huvudstaden 3 februari.
Eftersom jag håller på Blåvitt och dessutom (nästan) är släkt med Glenn Hysén var valet av sportblogg ganska lätt, jag röstar så klart på Bara ben på Glenn Hysén. När det gäller kategorin Nöje och Kultur röstar jag naturligtvis på Kulturbloggen och när det gäller teknikprylar röstar jag på Lilla gumman. I kategorin Vardagsliv hoppas jag verkligen att ni också röstar på Heja Abbe. Abbes pappa skriver nyanserat och osentimentalt om hur det är att vara pappa till ett barn som tvingas genomgå svåra sjukdomar och påfrestande behandlingar. Abbe är en av de små modiga människorna som dagligen berikar vår värld. Rösta! När det gäller Inredning och Mode är mitt intresse svalt så där avstår jag att rösta och i kategorin Politik saknades tyvärr de som jag skulle vilja ge en röst.
Rösta här!
Eftersom jag håller på Blåvitt och dessutom (nästan) är släkt med Glenn Hysén var valet av sportblogg ganska lätt, jag röstar så klart på Bara ben på Glenn Hysén. När det gäller kategorin Nöje och Kultur röstar jag naturligtvis på Kulturbloggen och när det gäller teknikprylar röstar jag på Lilla gumman. I kategorin Vardagsliv hoppas jag verkligen att ni också röstar på Heja Abbe. Abbes pappa skriver nyanserat och osentimentalt om hur det är att vara pappa till ett barn som tvingas genomgå svåra sjukdomar och påfrestande behandlingar. Abbe är en av de små modiga människorna som dagligen berikar vår värld. Rösta! När det gäller Inredning och Mode är mitt intresse svalt så där avstår jag att rösta och i kategorin Politik saknades tyvärr de som jag skulle vilja ge en röst.
Rösta här!
Etiketter:
Bloggsnack
tisdag 19 januari 2010
Siv sover vilse
Siv sover vilse, av Pija Lindenbaum, utgiven av Rabén & Sjögren, 2009.
Siv ska sova över hos sin bästis Cerisia, som har två marsvin och en hund och en storebror. Det ska bli så härligt. Men det luktar lite konstigt i Cerisias hus, och där finns många dörrar, och hunden har en äcklig knöl på huvudet, och maten är helt ny för Siv. Mitt i natten vaknar Siv i Cerisias mörka rum och upptäcker att hon är ensam. Hon smyger sig ut i hallen för att försöka hitta den försvunna Cerisia och stöter på en hel del oväntade varelser. På morgonen hämtar pappa Siv, som inte tyckte att det var så jättekul att sova borta.
Siv sover vilse är en spännande berättelse med oväntade vändningar och fantasifulla, magiska inslag. Texten är lättläst, den har finurliga ordvändningar och passar perfekt till handlingen. Illustrationerna är helt magnifika. Graden av spänning illustreras av skeva, suggestiva perspektivförskjutningar och mörka, dova, expressiva färgskalor.
Dottern tyckte att boken var ganska otäck vid första läsningen, men nu vill hon ofta att vi ska läsa den vid sängdags. Det är intressant att se hur tydligt hon använder sig av denna bokkaraktär (och även Pija Lindenbaums Gittan) för att bearbeta sin egen rädsla inför att bli ensam i skrämmande situationer. I en TV-intervju berättade Pija att hon själv var en ängslig, liten unge och att det är den egna barndomen som avspeglas i hennes huvudpersoner. Jag hoppas att Pija är medveten om hur stor betydelse hennes böcker har för rädda små barn, de är en riktig skatt.
Den här boken hade varit en värdig Augustvinnare och jag vill varmt rekommendera den till alla barn i 4-6 års ålder.
Siv ska sova över hos sin bästis Cerisia, som har två marsvin och en hund och en storebror. Det ska bli så härligt. Men det luktar lite konstigt i Cerisias hus, och där finns många dörrar, och hunden har en äcklig knöl på huvudet, och maten är helt ny för Siv. Mitt i natten vaknar Siv i Cerisias mörka rum och upptäcker att hon är ensam. Hon smyger sig ut i hallen för att försöka hitta den försvunna Cerisia och stöter på en hel del oväntade varelser. På morgonen hämtar pappa Siv, som inte tyckte att det var så jättekul att sova borta.
Siv sover vilse är en spännande berättelse med oväntade vändningar och fantasifulla, magiska inslag. Texten är lättläst, den har finurliga ordvändningar och passar perfekt till handlingen. Illustrationerna är helt magnifika. Graden av spänning illustreras av skeva, suggestiva perspektivförskjutningar och mörka, dova, expressiva färgskalor.
Dottern tyckte att boken var ganska otäck vid första läsningen, men nu vill hon ofta att vi ska läsa den vid sängdags. Det är intressant att se hur tydligt hon använder sig av denna bokkaraktär (och även Pija Lindenbaums Gittan) för att bearbeta sin egen rädsla inför att bli ensam i skrämmande situationer. I en TV-intervju berättade Pija att hon själv var en ängslig, liten unge och att det är den egna barndomen som avspeglas i hennes huvudpersoner. Jag hoppas att Pija är medveten om hur stor betydelse hennes böcker har för rädda små barn, de är en riktig skatt.
Den här boken hade varit en värdig Augustvinnare och jag vill varmt rekommendera den till alla barn i 4-6 års ålder.
Etiketter:
Barn- och Ungdomsböcker,
Bokrecensioner,
Recensionsböcker
Tematrio - Ondska
C:a 100 sidor in i Lolita är jag fascinerad över hur författaren lyckas formulera huvudpersonens tankar på ett sätt som gör att man förstår pedofilins grund. Obehagligt, otroligt vackert och vedervärdigt. Detta fick min att välja ondska som tema.
Berätta om tre böcker med innehåll präglat av ondska!
1. Lolita av Vladimir Nabokov handlar om den sexuelle parasiten och pedofilen som i samband med en mordrättegång försöker berätta om kärleken till den unga Lolita, utifrån sin synvinkel. Kontrasten mellan det vedervärdiga innehållet och det makalöst vackra språket är bedövande.
2. Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig skildring av unga människors utsatthet.
3. Dvärgen av Pär Lagerkvist. Dvärgens mor sålde honom till ett furstehov när han var barn och sedan dess tjänstgör han hos fursten. Dvärgen betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och allt som är gott fyller honom med förakt och avsky. Hans livslust är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Det här är en otäck, otroligt skrämmande bok - ett mästerverk.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Berätta om tre böcker med innehåll präglat av ondska!
1. Lolita av Vladimir Nabokov handlar om den sexuelle parasiten och pedofilen som i samband med en mordrättegång försöker berätta om kärleken till den unga Lolita, utifrån sin synvinkel. Kontrasten mellan det vedervärdiga innehållet och det makalöst vackra språket är bedövande.
2. Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig skildring av unga människors utsatthet.
3. Dvärgen av Pär Lagerkvist. Dvärgens mor sålde honom till ett furstehov när han var barn och sedan dess tjänstgör han hos fursten. Dvärgen betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och allt som är gott fyller honom med förakt och avsky. Hans livslust är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Det här är en otäck, otroligt skrämmande bok - ett mästerverk.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Etiketter:
Tematrio
måndag 18 januari 2010
Fin utmärkelse
Denna fina "award" har min kära blogg tilldelats av Geir, som jag fortfarande tänker på som Dipsolitteraten. Reglerna när man accepterat utmärkelsen är följande:
Kopiera "awarden" till din blogg.
Länka till den som gav dig "awarden".
Berätta 7 intressanta fakta om dig själv.
Välj 7 andra bloggare som du skickar "awarden" vidare till och länka dem.
Skriv en kommentar i deras bloggar så att utmärkelsen uppmärksammas.
Det är lite svårt att hitta intressanta fakta om mig, men jag skriver om lite äventyr jag upplevt.
1. Jag har åkt ubåt.
2. Jag har bott på en bordell i Kuala Lumpur.
3. Jag har brevväxlat med en prins.
4. Jag har varit på tjurfäktning i Portugal.
5. Jag har betatestat åt EA Games.
6. Jag har kört vilse i Golanhöjden.
7. Jag har blivit bestulen i Dublin.
Här är sju av mina favoritbloggar som jag vill skicka vidare "awarden" till:
Eva Swedenmarks Värld - för personliga inlägg i en hemtrevlig bloggmiljö.
Lilla O - för att du engagerar dig för de som mest behöver det och tar strid med de som inget begriper.
En annan sida - för roliga, välskrivna inlägg om allt från kategorier på Facebook, bokhandlar i New York och annat smått och gott i bokliga sammanhang.
Bokmania - för välformulerade recensioner, läsvärda inlägg, passande tips och trevliga utmaningar.
Paperback Lover - för många intressanta inlägg om såväl pocketutgivning, som litterära priser.
La Bibliofille - för fantastiskt välskrivna recensioner som jag ofta knappt förstår, men som alltid lär mig något nytt.
Bokberget - för informativa och engagerade inlägg om litteratur och annat från Kina med omnejd.
Kopiera "awarden" till din blogg.
Länka till den som gav dig "awarden".
Berätta 7 intressanta fakta om dig själv.
Välj 7 andra bloggare som du skickar "awarden" vidare till och länka dem.
Skriv en kommentar i deras bloggar så att utmärkelsen uppmärksammas.
Det är lite svårt att hitta intressanta fakta om mig, men jag skriver om lite äventyr jag upplevt.
1. Jag har åkt ubåt.
2. Jag har bott på en bordell i Kuala Lumpur.
3. Jag har brevväxlat med en prins.
4. Jag har varit på tjurfäktning i Portugal.
5. Jag har betatestat åt EA Games.
6. Jag har kört vilse i Golanhöjden.
7. Jag har blivit bestulen i Dublin.
Här är sju av mina favoritbloggar som jag vill skicka vidare "awarden" till:
Eva Swedenmarks Värld - för personliga inlägg i en hemtrevlig bloggmiljö.
Lilla O - för att du engagerar dig för de som mest behöver det och tar strid med de som inget begriper.
En annan sida - för roliga, välskrivna inlägg om allt från kategorier på Facebook, bokhandlar i New York och annat smått och gott i bokliga sammanhang.
Bokmania - för välformulerade recensioner, läsvärda inlägg, passande tips och trevliga utmaningar.
Paperback Lover - för många intressanta inlägg om såväl pocketutgivning, som litterära priser.
La Bibliofille - för fantastiskt välskrivna recensioner som jag ofta knappt förstår, men som alltid lär mig något nytt.
Bokberget - för informativa och engagerade inlägg om litteratur och annat från Kina med omnejd.
Etiketter:
Bloggsnack
Penelopiaden
Penelopiaden av Margaret Atwood, utgiven av Albert Bonniers förlag - Mytserien, 2005.
Det trojanska kriget inleds med att Paris rövar bort den sköna Helena. Därefter strider greker och trojaner bittert under tio år, ända tills grekerna med Odysseus krigslist (trähästen) lyckas ta sig in i den belägrade staden och segra. Efter segern beger sig Odysseus hemåt, men denna hemresa kommer att ta många år och innebära stora faror och fantastiska äventyr. Han slåss mot jättar och älskar med gudinnor, allt medan hustrun Penelope troget väntar och ensam uppfostrar sonen Telemachos. Då Odysseus äntligen återser sitt älskade Ithaka finner han horder av friare, som försökt få hans hustru att gifta om sig med dem. Odysseus lyckas dock besegra dem alla och återföreningen med Penelope blir ljuv.
Denna historia av Homeros återberättar Margaret Atwood från ett kvinnligt perspektiv i Penelopiaden. Här får vi lära känna Penelope som ung och vi får följa hennes möte med Odysseus och flytten till Ithaka. Penelope berättar om de ensamma åren och väntan på Odysseus, om svårigheten att handskas med de oförskämda friarna och om hur hon använde sig att tolv unga, vackra tjänarinnor för att spionera på dem. Då Odysseus kom hem hängde han de tolv tjänarinnorna i tron att de varit skalkaktiga och oförskämda mot hustrun. Penelope sörjer detta och de tolv tjänarinnorna bildar en antik kör som sjunger vackra, sorgsna och bittra sånger mellan kapitlen.
Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Språket är enkelt och precist. Lite kritik måste jag dock få rikta mot översättningen, framför allt under de partier som är på rim. Sammantaget är detta en suverän tolkning av den klassiska myten om Odysseus i en berättelse som kombinerar antikens förklaringsmodeller med det moderna samhällets teknik och fokus på individens hälsa och konsumtion.
Boken lästes som en del i Bokmanias utmaning att läsa böcker ur Mytserien.
Det trojanska kriget inleds med att Paris rövar bort den sköna Helena. Därefter strider greker och trojaner bittert under tio år, ända tills grekerna med Odysseus krigslist (trähästen) lyckas ta sig in i den belägrade staden och segra. Efter segern beger sig Odysseus hemåt, men denna hemresa kommer att ta många år och innebära stora faror och fantastiska äventyr. Han slåss mot jättar och älskar med gudinnor, allt medan hustrun Penelope troget väntar och ensam uppfostrar sonen Telemachos. Då Odysseus äntligen återser sitt älskade Ithaka finner han horder av friare, som försökt få hans hustru att gifta om sig med dem. Odysseus lyckas dock besegra dem alla och återföreningen med Penelope blir ljuv.
Denna historia av Homeros återberättar Margaret Atwood från ett kvinnligt perspektiv i Penelopiaden. Här får vi lära känna Penelope som ung och vi får följa hennes möte med Odysseus och flytten till Ithaka. Penelope berättar om de ensamma åren och väntan på Odysseus, om svårigheten att handskas med de oförskämda friarna och om hur hon använde sig att tolv unga, vackra tjänarinnor för att spionera på dem. Då Odysseus kom hem hängde han de tolv tjänarinnorna i tron att de varit skalkaktiga och oförskämda mot hustrun. Penelope sörjer detta och de tolv tjänarinnorna bildar en antik kör som sjunger vackra, sorgsna och bittra sånger mellan kapitlen.
Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Språket är enkelt och precist. Lite kritik måste jag dock få rikta mot översättningen, framför allt under de partier som är på rim. Sammantaget är detta en suverän tolkning av den klassiska myten om Odysseus i en berättelse som kombinerar antikens förklaringsmodeller med det moderna samhällets teknik och fokus på individens hälsa och konsumtion.
Boken lästes som en del i Bokmanias utmaning att läsa böcker ur Mytserien.
Etiketter:
Antiken,
Bokrecensioner,
Litteratur Nordamerika,
Läsutmaningar
söndag 17 januari 2010
Nobel-alfabetet - V
Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven V.
1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.
1. V.S. Naipaul är en Nobelpristagare jag inte läst något av och inte heller läst så mycket om. En av hans äldsta romaner, Ett hus åt Mr Biswas, verkar mycket intressant, den ska jag försöka få tag på. Berätta gärna i kommentarerna om ni läst något av Naipaul och ge mig lite tips.
Naipaul fick Nobelpriset 2001.
Akademiens motivering:
"att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro."
2. Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata handlar om kvinnors utsatthet och komplicerade möten mellan skilda kulturer. I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. Till byn anländer en fransyska, som själv blivit övergiven i samband med en otrohetsaffär. Fransyskan/främlingskan blir mycket engagerad i Noors öde och försöker förändra situation. Mycket vacker skildring av ett vedervärdigt förtryck.
Min motivering:
"för en poetiskt vacker skildring av kvinnans utsatthet i såväl traditionell, som modern kultur."
"Instruktioner"
I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.
När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.
Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.
Läs andra bloggares inlägg om Nobelpriset, Nobelpristagare, Nobelpriskandidater.
1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.
1. V.S. Naipaul är en Nobelpristagare jag inte läst något av och inte heller läst så mycket om. En av hans äldsta romaner, Ett hus åt Mr Biswas, verkar mycket intressant, den ska jag försöka få tag på. Berätta gärna i kommentarerna om ni läst något av Naipaul och ge mig lite tips.
Naipaul fick Nobelpriset 2001.
Akademiens motivering:
"att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro."
2. Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata handlar om kvinnors utsatthet och komplicerade möten mellan skilda kulturer. I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. Till byn anländer en fransyska, som själv blivit övergiven i samband med en otrohetsaffär. Fransyskan/främlingskan blir mycket engagerad i Noors öde och försöker förändra situation. Mycket vacker skildring av ett vedervärdigt förtryck.
Min motivering:
"för en poetiskt vacker skildring av kvinnans utsatthet i såväl traditionell, som modern kultur."
"Instruktioner"
I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.
När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.
Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.
Läs andra bloggares inlägg om Nobelpriset, Nobelpristagare, Nobelpriskandidater.
Etiketter:
Nobelpriset,
Utmaningar
fredag 15 januari 2010
Bokfrågornas ABC - H
Nu är det dags för bokstaven H i Lilla O:s utmaning.
Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Flickan med det enkla ursprunget, Hilma, i romanen När man skjuter arbetare, av Kerstin Thorvall, tycker jag mycket om. Hilma är inledningsvis något naiv, men utvecklas till en huvudperson med mycket stark integritet.
Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Vi håller oss till H även i svaren så jag svarat givetvis greve Carl Gustaf Gilbert Hamilton, alias Coq Rouge. Guillou blandar satirisk samhällskritik med spännande action på ett lysande sätt.
Och den ultimata hjältinnan?
Den ultimata hjältinnan är faktiskt inte en huvudperson i en bok, hon är författare. Mahasweta Devi ger röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.
Vilken är den bästa historiska roman du läst?
För en gångs skull kändes svaret rätt givet. Jag tycker att Vibeke Olssons släktkrönika om Callistrate och den vanföra dottern Sabina, som utspelar sig i det antika Romarriket är helt enastående.
Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Flickan med det enkla ursprunget, Hilma, i romanen När man skjuter arbetare, av Kerstin Thorvall, tycker jag mycket om. Hilma är inledningsvis något naiv, men utvecklas till en huvudperson med mycket stark integritet.
Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Vi håller oss till H även i svaren så jag svarat givetvis greve Carl Gustaf Gilbert Hamilton, alias Coq Rouge. Guillou blandar satirisk samhällskritik med spännande action på ett lysande sätt.
Och den ultimata hjältinnan?
Den ultimata hjältinnan är faktiskt inte en huvudperson i en bok, hon är författare. Mahasweta Devi ger röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.
Vilken är den bästa historiska roman du läst?
För en gångs skull kändes svaret rätt givet. Jag tycker att Vibeke Olssons släktkrönika om Callistrate och den vanföra dottern Sabina, som utspelar sig i det antika Romarriket är helt enastående.
Etiketter:
Utmaningar
torsdag 14 januari 2010
Biblioteksbesök
Veckans biblioteksbesök var mycket lyckat och hem medförde jag tre ljudböcker och en lycklig dotter. Dottern har börjat upptäcka alla rum, spel, pussel och saker som finns på vårt bibliotek - böckerna är ännu inte så viktiga. Jag misstänker att det kan bero på att vi har en del här hemma...
Jag lånade i alla fall tre CD-böcker som jag hoppas ska fungera att lyssna på. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, med Jonas Karlsson som uppläsare verkar hittills mycket bra. En författaruppläsning av Sara Lidman - Lifsens rot - tror jag mycket på och Efter attentatet av Yasmina Khadra i uppläsning av Magnus Roosman hoppas jag också mycket på. Jag har faktiskt inte läst något av Lidman tidigare och jag tror att hennes böcker skulle passa mig perfekt.
Har ni läst böckerna?
Jag lånade i alla fall tre CD-böcker som jag hoppas ska fungera att lyssna på. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, med Jonas Karlsson som uppläsare verkar hittills mycket bra. En författaruppläsning av Sara Lidman - Lifsens rot - tror jag mycket på och Efter attentatet av Yasmina Khadra i uppläsning av Magnus Roosman hoppas jag också mycket på. Jag har faktiskt inte läst något av Lidman tidigare och jag tror att hennes böcker skulle passa mig perfekt.
Har ni läst böckerna?
Etiketter:
Allmänt boksnack,
Ljudböcker
Herr Arnes penningar
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.
Herr Arnes penningar är en spännande berättelse som utspelar sig i Bohuslänska skärgården på 1500-talet. Den rike prästen herr Arne förvarar alla sina pengar i en kista. En kväll kommer fiskmånglaren Torarin farande i sin kärra och han blir bjuden på kvällsvard på Solberga gård. Under måltiden är gamla prästfrun orolig och tycks se och höra saker. Senare under kvällen blir herr Arne och hans husfolk brutalt dödade av tre främmande män som stjäl penningkistan. Endast den unga flickan Elsalill undkommer och hon tas senare hand om av Torarin. Elsalill är djupt olycklig över att ha förlorat hela sin familj och hon blir därför ett lätt byte för den skotske Sir Archie, som förvrider hennes huvud. Men är han verkligen den han utger sig för att vara?
Herr Arnes penningar är en dyster historia om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets makt. I Selmas berättelser brukar kärleken och dess förmåga att övervinna allt vara ett viktigt tema, men i denna historia får kärleken ge vika för hämnden, för de döda får inte frid om de inte blir hämnade.
Från en psykologisk synvinkel är den unga flickan Elsalills karaktär mest intressant. Hon utsätts för en traumatisk händelse och ser därefter syner och söker sig till "fel" människor för att få trygghet. Likt andra traumatiserade och skadade människor har hon en tendens att skapa nära relationer som bygger på orealistiska förväntningar om att kunna "rädda" andra och/eller sig själv.
Herr Arnes penningar är baserad på en verklig händelse, berättelsen är mycket spännande och lättläst. Selma skapar en suggestiv stämning som gör detta till en bok man har svårt att lägga ifrån sig. Det här är en klart läsvärd klassiker.
Läsning av Herr Arnes penningar ingår i Martinas utmaning att läsa Skrivande svenskor 1900-1950.
Herr Arnes penningar är en spännande berättelse som utspelar sig i Bohuslänska skärgården på 1500-talet. Den rike prästen herr Arne förvarar alla sina pengar i en kista. En kväll kommer fiskmånglaren Torarin farande i sin kärra och han blir bjuden på kvällsvard på Solberga gård. Under måltiden är gamla prästfrun orolig och tycks se och höra saker. Senare under kvällen blir herr Arne och hans husfolk brutalt dödade av tre främmande män som stjäl penningkistan. Endast den unga flickan Elsalill undkommer och hon tas senare hand om av Torarin. Elsalill är djupt olycklig över att ha förlorat hela sin familj och hon blir därför ett lätt byte för den skotske Sir Archie, som förvrider hennes huvud. Men är han verkligen den han utger sig för att vara?
Herr Arnes penningar är en dyster historia om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets makt. I Selmas berättelser brukar kärleken och dess förmåga att övervinna allt vara ett viktigt tema, men i denna historia får kärleken ge vika för hämnden, för de döda får inte frid om de inte blir hämnade.
Från en psykologisk synvinkel är den unga flickan Elsalills karaktär mest intressant. Hon utsätts för en traumatisk händelse och ser därefter syner och söker sig till "fel" människor för att få trygghet. Likt andra traumatiserade och skadade människor har hon en tendens att skapa nära relationer som bygger på orealistiska förväntningar om att kunna "rädda" andra och/eller sig själv.
Herr Arnes penningar är baserad på en verklig händelse, berättelsen är mycket spännande och lättläst. Selma skapar en suggestiv stämning som gör detta till en bok man har svårt att lägga ifrån sig. Det här är en klart läsvärd klassiker.
Läsning av Herr Arnes penningar ingår i Martinas utmaning att läsa Skrivande svenskor 1900-1950.
Etiketter:
Bokrecensioner,
Klassiker,
Klassiska kvinnor,
Litteratur Sverige,
Läsutmaningar,
Nobelpriset
onsdag 13 januari 2010
Första intrycket
Första intrycket av Aprils frusna blommor av Ismaïl Kadaré är mycket positivt. Realistisk nutid i ett postkommunistisk Albanien blandas med mytomspunna legender. Jag tycker mycket om detta upplägg utifrån erfarenheten att ha arbetat med människor från traditionella samhällen, där man tydligt kan se hur svårt det är att förändra grundläggande värderingar och tankemönster. Den samtida handlingen utlovar både kärlek och spänning. Jag hoppas verkligen att boken håller vad den inledningsvis lovar.
Etiketter:
Jorden Runt,
Litteratur Europa
Vita streck
Vita streck av Sara Lundberg, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2009.
Vet ni vem det är som målar alla de vita strecken på vägarna? Jo, det är en flicka som heter Vita. Hon målar alltid raka streck och emellanåt ett övergångsställe, eller två. Vita målar strecken på vägen för att bilarna ska kunna hålla reda på var de kör. Men ibland blir det problem ändå och då dyker gubben Grön och gubben Röd upp för att hjälpa till. Fast egentligen kanske de mest stökar till. Gubbarna bor i Vitas rosett och de gillar att sjunga sånger för bilar som inte kör som de ska.
Vita streck är dotterns senaste favoritbok. Berättelsen är fantasieggande, samtidigt som den förmedlar lite trafikkunskap. Vi har numer fullständig kontroll över var det finns vita streck och var man kan tänka sig att Vita snart ska måla. Dottern har utvecklat ett intresse för vägbyggen och håller noga uppsikt över trafiken när vi är ute och kör. Om man gör minsta lilla överträdelse får man sig en skopa ovett... Läsning av boken ger tillfällen till pedagogiska samtal om trafiken, men även fantasifulla funderingar kring vem det är som tänder lamporna längs vägen.
Texten är enkel och boken passar därmed även lite yngre förskolebarn. Illustrationerna är härligt färgsprakande, oerhört roliga och fyllda av spännande detaljer.
Sammantaget är detta en mycket bra bok som kombinerar pedagogik och fantasi på det bästa tänkbara sätt. Rekommenderas!
Vet ni vem det är som målar alla de vita strecken på vägarna? Jo, det är en flicka som heter Vita. Hon målar alltid raka streck och emellanåt ett övergångsställe, eller två. Vita målar strecken på vägen för att bilarna ska kunna hålla reda på var de kör. Men ibland blir det problem ändå och då dyker gubben Grön och gubben Röd upp för att hjälpa till. Fast egentligen kanske de mest stökar till. Gubbarna bor i Vitas rosett och de gillar att sjunga sånger för bilar som inte kör som de ska.
Vita streck är dotterns senaste favoritbok. Berättelsen är fantasieggande, samtidigt som den förmedlar lite trafikkunskap. Vi har numer fullständig kontroll över var det finns vita streck och var man kan tänka sig att Vita snart ska måla. Dottern har utvecklat ett intresse för vägbyggen och håller noga uppsikt över trafiken när vi är ute och kör. Om man gör minsta lilla överträdelse får man sig en skopa ovett... Läsning av boken ger tillfällen till pedagogiska samtal om trafiken, men även fantasifulla funderingar kring vem det är som tänder lamporna längs vägen.
Texten är enkel och boken passar därmed även lite yngre förskolebarn. Illustrationerna är härligt färgsprakande, oerhört roliga och fyllda av spännande detaljer.
Sammantaget är detta en mycket bra bok som kombinerar pedagogik och fantasi på det bästa tänkbara sätt. Rekommenderas!
Etiketter:
Barn- och Ungdomsböcker,
Recensionsböcker
tisdag 12 januari 2010
Månadssummering - December
Årets sista månad kom att domineras av västeuropeisk och framför allt svensk litteratur. Selma hör ju till i juletid och i år läste jag tre böcker av henne.
Blindheten av José Saramago .
En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer han dock aldrig att få uppleva, han blir utan förvarning blind. Blindheten är smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Mästerlig!
Mjölk och kol av Ralf Rothmann.
Mjölk och kol handlar om Simon och hans familj i Ruhrområdet på 60-talet. Det här är en barndomsskildring av det klassiska slaget. Simon försöker förstå vuxenvärlden, en värld som tycks vara trist och enahanda. Det hårda slitet i gruvan förlamar människornas kraft och längtan efter något meningsfullt och vackert, men Simon har ännu inte gett upp om världen.
Jenny av Sigrid Undset
Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.
Pengar av Victoria Benedictson.
Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.
Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.
En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg.
Den medelålders Oswald Campbell får besked av sin läkare att han bara har några månader kvar att leva och han rekommenderas att flytta till ett varmare klimat. Av en slump får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla staden Lost River och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Undrens tid tycks inte vara förbi... Charmigt, trivsamt och lättläst.
En Julsaga av Charles Dickens.
Den gamle, snåle Ebenezer Scrooge är en ensam man som driver en lånefirma. En kväll får han besök av f d kompanjonen Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Därefter besöker tre vålnader Scrooge och visar honom det förflutna och framtiden. Scrooge ges en möjlighet att ändra framtiden och upplevelsen han haft får honom att helt förändra sitt liv.
Körkarlen av Selma Lagerlöf.
Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.
Den heliga natten av Selma Lagerlöf.
Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.
Rein av Håkan Nesser.
David Möerk lyssnar på en radiosänd konsert och hör en hostning från publiken. Det var hans hustru Ewa som hostade, hustrun som han trott vara död sedan tre år. David får upp ett spår och börjar söka efter Ewa, samtidigt som han påbörjar arbetet att översätta ett hemligt manuskript. Vad har egentligen hänt Ewa? Och vad innehåller manuskriptet?
Stalins kossor av Sofi Oksanen.
Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Finsk-estniska Anna får som barn lära sig att förneka sitt ursprung, vilket bl a tar sig uttryck i svåra ätstörningar och rädsla för närhet och intimitet. Hos modern och mormodern har rädslan för öppenhet var följeslagare genom livet, liksom hotet att bli avrättad eller deporterad till Sibirien.
Blindheten av José Saramago .
En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer han dock aldrig att få uppleva, han blir utan förvarning blind. Blindheten är smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Mästerlig!
Mjölk och kol av Ralf Rothmann.
Mjölk och kol handlar om Simon och hans familj i Ruhrområdet på 60-talet. Det här är en barndomsskildring av det klassiska slaget. Simon försöker förstå vuxenvärlden, en värld som tycks vara trist och enahanda. Det hårda slitet i gruvan förlamar människornas kraft och längtan efter något meningsfullt och vackert, men Simon har ännu inte gett upp om världen.
Jenny av Sigrid Undset
Jenny publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.
Pengar av Victoria Benedictson.
Den 16-åriga Selma Berg är en kavat ung dam, som drömmer om att bli konstnär. Selma övertalas dock att i stället gifta sig med en förmögen godsägare. Vi får följa Selma under åren efter giftermålet och ta del av hur hon utvecklas från en naiv, okunnig flicka till en ung kvinna med bestämda åsikter. Socialhistoriskt intressant och ett fint, ärligt porträtt.
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.
Herr Arnes penningar är en dramatisk spökhistoria, som utspelar sig på 1500-talet i Bohuslän. Handlingen inleds med mordet på den rike herr Arne och hans husfolk och övergår i en berättelse om den enda överlevande på gården, den unga flickan Elsalill. Kärlek, skuld, hämnd och övernaturliga händelser präglar denna spännande klassiker.
En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg.
Den medelålders Oswald Campbell får besked av sin läkare att han bara har några månader kvar att leva och han rekommenderas att flytta till ett varmare klimat. Av en slump får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla staden Lost River och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Undrens tid tycks inte vara förbi... Charmigt, trivsamt och lättläst.
En Julsaga av Charles Dickens.
Den gamle, snåle Ebenezer Scrooge är en ensam man som driver en lånefirma. En kväll får han besök av f d kompanjonen Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Därefter besöker tre vålnader Scrooge och visar honom det förflutna och framtiden. Scrooge ges en möjlighet att ändra framtiden och upplevelsen han haft får honom att helt förändra sitt liv.
Körkarlen av Selma Lagerlöf.
Slumsystern Edit ligger för döden och önskar träffa suputen David Holm. Denne har förts till Edit av Dödens körkarl och tvingas rannsaka sig själv och ångra sitt leverne. Mötet med Godheten får David Holm att ändra sig och han ges möjlighet att sona det han tidigare förbrutit mot hustrun och barnen. Detta är en berättelse om kärlekens makt och syndens förlåtelse.
Den heliga natten av Selma Lagerlöf.
Den här lilla novellsamlingen innehåller sex berättelser med varierande julteman. Berättelserna handlar om de mirakel som uppstår när människan verkligen tror på Guds ord, om vikten av att ödmjuka sig inför Gud, stå vid sitt ord och hålla fred under julen. Liksom i alla Selmas berättelser finns kärleken med som en vägledande kraft och övernaturliga händelser vävs in i det vardagliga livet.
Rein av Håkan Nesser.
David Möerk lyssnar på en radiosänd konsert och hör en hostning från publiken. Det var hans hustru Ewa som hostade, hustrun som han trott vara död sedan tre år. David får upp ett spår och börjar söka efter Ewa, samtidigt som han påbörjar arbetet att översätta ett hemligt manuskript. Vad har egentligen hänt Ewa? Och vad innehåller manuskriptet?
Stalins kossor av Sofi Oksanen.
Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Finsk-estniska Anna får som barn lära sig att förneka sitt ursprung, vilket bl a tar sig uttryck i svåra ätstörningar och rädsla för närhet och intimitet. Hos modern och mormodern har rädslan för öppenhet var följeslagare genom livet, liksom hotet att bli avrättad eller deporterad till Sibirien.
Etiketter:
Statistik
Sju stenar till den otrogna hustrun
Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata, utgiven av Elisabeth Grate förlag, 2009.
I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. Hela byn har vänt Noor ryggen, maken har lämnat henne och tagit de tre sönerna med sig. I byn arbetar dock en fransk hjälporganisation och dit kommer en dag en kvinna, främlingskan. Främlingskan har i all hast flytt från sitt liv efter det att hennes älskare återvänt till sin hustru och hennes katt avlidit. Främlingskan blir mycket upprörd över Noors situation och gör allt hon kan för att få mullor, shejker och ministern för bekämpande av syndigt leverne att ändra domslutet. Till slut lyckas hon utverka att Noor ska få föda sitt barn innan hon stenas. En udda vänskap växer fram mellan Noor, den galna profetiska Amina och främlingskan.
Den här romanen handlar om en främmande kultur, om vår egen kultur och om våra reaktioner då vi inte längre kan använda vår inre kompass för att styra rätt och undvika faror. Inget i främlingskans tidigare liv har förberett henne på möten med kvinnor som inte alls fungerar på det individuerade, differentierade västerländska sättet. Kvinnorna främlingskan möter tycks vara utbytbara, både i männens och deras egna ögon. En kvinna ska straffas; vem spelar inte så stor roll. Främlingskan har stora svårigheter att anpassa sitt beteende till det förväntade i ett samhälle som bygger på olikhet och åtskillnad mellan könen.
Det är också mycket svårt för främlingskan att förstå att Noor själv accepterar sharialagen och anser att hon bör straffas. Det främlingskan uppfattar som en regelrätt våldtäkt beskriver Noor som ett kärleksmöte. Hon anser själv att hon varit otrogen. Varför gör hon det, undrar vi, som ser henne som ett offer? För att hon, i lika hög grad som vi, är en del av sin kultur. Kanske är det ett sätt att bevara ansiktet, kanske handlar det helt enkelt om att man har en helt annan definition av samtycke och våldtäkt än vi har. Det är intressant att författaren beskriver främlingskans svårigheter att förstå, samtidigt som hon låter båda kvinnorna dela erfarenheten att vara inblandade i otrohetsaffärer. Jag får intrycket att författaren arbetar med egna upplevelser av att vara lika, olika, delaktig, utanför, individ, kvinna.
De lagar och det synsätt författaren beskriver är ohyggliga vantolkningar av Koranens budskap. Det är viktigt att vara medveten om att romanen skildrar fundamentalism och de värsta avarter av Islam som står till buds. Den värld som här beskrivs handlar mer om uråldriga traditioner än om religion, här har "fromma" män anammat och iklätt gamla sedvänjor nya religiösa ord. Kvinnoförtryck varken börjar eller slutar med Islam.
Det poetiska, sagobetonade språket lyfter den här romanen till höga höjder. Texten är smärtsamt vacker och kontrasten mellan skönheten i det måleriska språket och den trista, fula verklighet som skildras är hjärtskärande. Berättelsen förs framåt ur olika perspektiv, ibland är den allvetande berättarrösten tydlig, ibland tycks Noor själv föra ordet och ibland är det Amina, ingens dotter, som framför sina tankar. Främlingskan, fransyskan tilltalas med du. Jag brukar inte vara förtjust i du-tilltalet, men i den här romanen är det perfekt. Det finns inget kvinnligt jag i den här boken, inte ett jag i vår vanliga västerländska mening. Här finns mer eller mindre differentierade kvinnor och ett vittne, en biståndsarbetare, ett Du, en läsare.
Sammantaget är det här en mycket bra, mycket läsvärd roman som skildrar ett vidrigt kvinnoförtryck.
I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. Hela byn har vänt Noor ryggen, maken har lämnat henne och tagit de tre sönerna med sig. I byn arbetar dock en fransk hjälporganisation och dit kommer en dag en kvinna, främlingskan. Främlingskan har i all hast flytt från sitt liv efter det att hennes älskare återvänt till sin hustru och hennes katt avlidit. Främlingskan blir mycket upprörd över Noors situation och gör allt hon kan för att få mullor, shejker och ministern för bekämpande av syndigt leverne att ändra domslutet. Till slut lyckas hon utverka att Noor ska få föda sitt barn innan hon stenas. En udda vänskap växer fram mellan Noor, den galna profetiska Amina och främlingskan.
Den här romanen handlar om en främmande kultur, om vår egen kultur och om våra reaktioner då vi inte längre kan använda vår inre kompass för att styra rätt och undvika faror. Inget i främlingskans tidigare liv har förberett henne på möten med kvinnor som inte alls fungerar på det individuerade, differentierade västerländska sättet. Kvinnorna främlingskan möter tycks vara utbytbara, både i männens och deras egna ögon. En kvinna ska straffas; vem spelar inte så stor roll. Främlingskan har stora svårigheter att anpassa sitt beteende till det förväntade i ett samhälle som bygger på olikhet och åtskillnad mellan könen.
Det är också mycket svårt för främlingskan att förstå att Noor själv accepterar sharialagen och anser att hon bör straffas. Det främlingskan uppfattar som en regelrätt våldtäkt beskriver Noor som ett kärleksmöte. Hon anser själv att hon varit otrogen. Varför gör hon det, undrar vi, som ser henne som ett offer? För att hon, i lika hög grad som vi, är en del av sin kultur. Kanske är det ett sätt att bevara ansiktet, kanske handlar det helt enkelt om att man har en helt annan definition av samtycke och våldtäkt än vi har. Det är intressant att författaren beskriver främlingskans svårigheter att förstå, samtidigt som hon låter båda kvinnorna dela erfarenheten att vara inblandade i otrohetsaffärer. Jag får intrycket att författaren arbetar med egna upplevelser av att vara lika, olika, delaktig, utanför, individ, kvinna.
De lagar och det synsätt författaren beskriver är ohyggliga vantolkningar av Koranens budskap. Det är viktigt att vara medveten om att romanen skildrar fundamentalism och de värsta avarter av Islam som står till buds. Den värld som här beskrivs handlar mer om uråldriga traditioner än om religion, här har "fromma" män anammat och iklätt gamla sedvänjor nya religiösa ord. Kvinnoförtryck varken börjar eller slutar med Islam.
Det poetiska, sagobetonade språket lyfter den här romanen till höga höjder. Texten är smärtsamt vacker och kontrasten mellan skönheten i det måleriska språket och den trista, fula verklighet som skildras är hjärtskärande. Berättelsen förs framåt ur olika perspektiv, ibland är den allvetande berättarrösten tydlig, ibland tycks Noor själv föra ordet och ibland är det Amina, ingens dotter, som framför sina tankar. Främlingskan, fransyskan tilltalas med du. Jag brukar inte vara förtjust i du-tilltalet, men i den här romanen är det perfekt. Det finns inget kvinnligt jag i den här boken, inte ett jag i vår vanliga västerländska mening. Här finns mer eller mindre differentierade kvinnor och ett vittne, en biståndsarbetare, ett Du, en läsare.
Sammantaget är det här en mycket bra, mycket läsvärd roman som skildrar ett vidrigt kvinnoförtryck.
Etiketter:
Bokrecensioner,
Litteratur Asien
måndag 11 januari 2010
Bokfrågornas ABC - G
Nu är det dags för bokstaven G i Lilla O:s utmaning.
1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Milleniumtrilogin, tycker jag är ett bra exempel på gubbsnusk. Psykiskt störd ung kvinna opererar in silikon i tuttarna och ligger runt med feta äldre män (och kvinnor).
2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Ja, jag gråter ofta av böcker, känslomässigt engagemang är för mig meningen med att läsa. Allra mest grät jag när jag för länge sedan läste Mannen som kunde tala med hästar.
3. Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Momo - eller kampen om tiden är en av de bästa böckerna - alla genrer. Berättelsen om hur Momo besegrar tidstjuvarna och får människorna att tänka på det som är viktigt är mästerlig.
4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Nu är det ju så att jag hellre fantiserar om författare än träffar dem i verkligheten. Och jag vill i vilket fall inte träffa fyra stycken samtidigt, de skulle förmodligen bara prata med varandra. Men jag skulle gärna vilja att Selma berättade en saga för mig, någon hennes farmor berättade när Selma var liten.
1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Milleniumtrilogin, tycker jag är ett bra exempel på gubbsnusk. Psykiskt störd ung kvinna opererar in silikon i tuttarna och ligger runt med feta äldre män (och kvinnor).
2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Ja, jag gråter ofta av böcker, känslomässigt engagemang är för mig meningen med att läsa. Allra mest grät jag när jag för länge sedan läste Mannen som kunde tala med hästar.
3. Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Momo - eller kampen om tiden är en av de bästa böckerna - alla genrer. Berättelsen om hur Momo besegrar tidstjuvarna och får människorna att tänka på det som är viktigt är mästerlig.
4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Nu är det ju så att jag hellre fantiserar om författare än träffar dem i verkligheten. Och jag vill i vilket fall inte träffa fyra stycken samtidigt, de skulle förmodligen bara prata med varandra. Men jag skulle gärna vilja att Selma berättade en saga för mig, någon hennes farmor berättade när Selma var liten.
Etiketter:
Utmaningar
Tematrio - Bladvändare
Jag har lite bristfällig läslust och ännu mindre inspiration att blogga just nu. För att råda bot på detta tänkte jag få lite tips på bladvändare. Jag skulle behöva något riktigt fängslande och/eller spännande så att jag helt enkelt inte kan lägga ifrån mig boken.
Berätta om tre riktigt bra bladvändare (gärna sådana ni tror att jag skulle gilla)!
1. En halv gul sol av Cimamanda Ngozi Adichie läste jag, trots dess sidantal, ut på tre dagar. Jag blev oerhört fängslad av berättelsen om två systrar ur den svarta medelklassen och deras kärleksbekymmer. Dessutom innehåller boken många spänningsmoment i samband med det ohyggliga kriget i Biafra.
2. Den utstötte av Sadie Jones väckte hela mitt engagemang. Berättelsen om Lewis' tragiska förlust och hans svårigheter att hantera sina upplevelser är både gripande, upprörande och spännande. Romanen är dessutom rent språkligt och berättarteknisk lättläst.
3. Parfymen av Patrick Süskind är obehagligt spännande och helt omöjlig att avsluta innan den är utläst. Grenouilles öde är fängslande, sorgligt, fruktansvärt och sagolikt. Samtidigt är denna roman mer än en "vanlig" deckare eftersom den utspelar sig i en historisk miljö, som beskrivs på ett intressant sätt.
Berätta om tre riktigt bra bladvändare (gärna sådana ni tror att jag skulle gilla)!
1. En halv gul sol av Cimamanda Ngozi Adichie läste jag, trots dess sidantal, ut på tre dagar. Jag blev oerhört fängslad av berättelsen om två systrar ur den svarta medelklassen och deras kärleksbekymmer. Dessutom innehåller boken många spänningsmoment i samband med det ohyggliga kriget i Biafra.
2. Den utstötte av Sadie Jones väckte hela mitt engagemang. Berättelsen om Lewis' tragiska förlust och hans svårigheter att hantera sina upplevelser är både gripande, upprörande och spännande. Romanen är dessutom rent språkligt och berättarteknisk lättläst.
3. Parfymen av Patrick Süskind är obehagligt spännande och helt omöjlig att avsluta innan den är utläst. Grenouilles öde är fängslande, sorgligt, fruktansvärt och sagolikt. Samtidigt är denna roman mer än en "vanlig" deckare eftersom den utspelar sig i en historisk miljö, som beskrivs på ett intressant sätt.
Etiketter:
Tematrio
söndag 10 januari 2010
A beautiful mind
John F. Nash är en genialisk ung student vid Princeton, med enorma krav på sig själv att prestera något makalöst och stora sociala svårigheter. Alla försök att närma sig kvinnor misslyckas p g a hans vana att tala klarspråk. John har även svårt att finna vänner, hans osäkerhet tar sig uttryck i en överlägsen attityd. Han går inte på några föreläsningar, utan kämpar feberaktigt för att själv komma fram till något stort. Trots Johns svårigheter både på det akademiska och det relationella planet lyckas han till slut lägga fram nyskapande teorier som genererar en forskartjänst och han hittar en ung kvinna att dela sitt liv med. Under det kalla kriget rekryteras John till CIA (?) som kodknäckare och hans nya arbetsuppgift tar alltmer över hans liv. Men är allt verkligen vad det ser ut att vara?
Det här är en film baserat på en verklig historia och mer ska inte avslöjas i förväg. Filmen innehåller fantstiskt skådespeleri, av framför allt huvudrollsinnehavaren Russel Crowe, nyanser och äkthet i skildringen av relationen mellan man och hustru och en berättelse som tar flera oväntade vändningar. Jag tycker personligen att det här var en oerhört bra film, som på ett finurligt sätt tar upp viktiga frågor.
Det här är en film baserat på en verklig historia och mer ska inte avslöjas i förväg. Filmen innehåller fantstiskt skådespeleri, av framför allt huvudrollsinnehavaren Russel Crowe, nyanser och äkthet i skildringen av relationen mellan man och hustru och en berättelse som tar flera oväntade vändningar. Jag tycker personligen att det här var en oerhört bra film, som på ett finurligt sätt tar upp viktiga frågor.
Etiketter:
Radio TV Film
fredag 8 januari 2010
Fredagsfunderingar
Jag har haft lite bloggtorka den senaste veckan. Trots att jag har flera böcker att skriva om får jag inte riktigt till det. Jag har läst Stalins kossor, Mordets praktik och Herr Arnes penningar, men har svårt att skriva. Det lossnar kanske under helgen. Dessutom har jag massor av bra barnböcker att berätta om, den senaste favoriten är Vita streck.
Jag började jobba igen i går efter lovet och det var riktigt skönt. Eftersom jag egentligen skulle varit ledig även torsdag och fredag hade jag inget inplanerat utan kunde ägna mig åt sådant som annars blir liggande. Jag kände mig pigg efter lovet faktiskt! Men jag anmälde mig frivilligt att delta i en referensgrupp inför och under vår omorganisation, det ångrar jag lite idag.
Just nu läser jag Sju stenar till det otrogna hustrun, den är otroligt bra. Jag planerar också lite i vilken ordning jag ska läsa böckerna under Jorden Runtresan, men det kommer säkert ändå att ändras allteftersom. Jag är i grunden en lustläsare.
Eftersom det är fredag skulle det ju vara en Nobelalfabetutmaning idag, jag har varit rätt slarvig med den här utmaningen måste jag medge. Jag ska försöka skärpa mig till nästa vecka :-)
Hoppas att ni läser bra böcker!
Jag började jobba igen i går efter lovet och det var riktigt skönt. Eftersom jag egentligen skulle varit ledig även torsdag och fredag hade jag inget inplanerat utan kunde ägna mig åt sådant som annars blir liggande. Jag kände mig pigg efter lovet faktiskt! Men jag anmälde mig frivilligt att delta i en referensgrupp inför och under vår omorganisation, det ångrar jag lite idag.
Just nu läser jag Sju stenar till det otrogna hustrun, den är otroligt bra. Jag planerar också lite i vilken ordning jag ska läsa böckerna under Jorden Runtresan, men det kommer säkert ändå att ändras allteftersom. Jag är i grunden en lustläsare.
Eftersom det är fredag skulle det ju vara en Nobelalfabetutmaning idag, jag har varit rätt slarvig med den här utmaningen måste jag medge. Jag ska försöka skärpa mig till nästa vecka :-)
Hoppas att ni läser bra böcker!
Etiketter:
Allmänt boksnack
torsdag 7 januari 2010
Årets första
Årets första köp var tämligen begränsat, tycker jag. Fast det är i o f s redan ytterligare ett paket på väg... Violen tipsade om Väggen, som verkar minst sagt otäck, Kjaerstad och Hanff har jag läst om hos olika bloggare och Mig äger ingen ville jag äga eftersom den var en av fjolårets höjdpunkter.
Etiketter:
Bokinköp
onsdag 6 januari 2010
Reselektyr
Här är min omfattande reselektyr. Nu har jag förvisso redan läst några av böcker, men det blir en hel del att bita i ändå. Dessutom börjar jag ana att jag nog måste införskaffa Boktjuven också.
Har ni köpt/lånat några böcker ännu?
Har ni köpt/lånat några böcker ännu?
Etiketter:
Jorden Runt
tisdag 5 januari 2010
Tematrio - Familjen
Efter familjehögtiden julen tycker jag att ett familje/släkttema kan passa bra. Den här gången väljer jag själv att berätta lite om tre familjekrönikor jag ännu inte läst. Två av dem står dock redan i min bokhylla.
Berätta om en släktkrönika ni läst eller är sugna på att läsa!
1. Buddenbrooks av Tomas Mann skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lübeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
2. Segu av Maryse Condé är en mäktig familjesaga, fylld av äventyr, kärlek och svek. Mitt i kampen om Afrika hamnar Dusika Traor, en av kungens mest betrodda rådgivare. Hans fyra söner förkroppsligar de olika krafter som splittrar deras samhälle. Men i Segu har livet sin gilla gång eftersom kvinnorna håller ihop klanen. Vi hör deras stolta, högljudda röster och de känner livets realiteter bättre än sina äkta män och herrar.
3. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor. Den är fylld av vitalitet och realism, fantastiska historier och bisarra detaljer.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Berätta om en släktkrönika ni läst eller är sugna på att läsa!
1. Buddenbrooks av Tomas Mann skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Den utspelas i Lübeck, den gamla hansastaden, som här lever upp med sin hamn, sina gator, torg och idylliska omgivningar.
2. Segu av Maryse Condé är en mäktig familjesaga, fylld av äventyr, kärlek och svek. Mitt i kampen om Afrika hamnar Dusika Traor, en av kungens mest betrodda rådgivare. Hans fyra söner förkroppsligar de olika krafter som splittrar deras samhälle. Men i Segu har livet sin gilla gång eftersom kvinnorna håller ihop klanen. Vi hör deras stolta, högljudda röster och de känner livets realiteter bättre än sina äkta män och herrar.
3. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor. Den är fylld av vitalitet och realism, fantastiska historier och bisarra detaljer.
"Instruktioner"
Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Etiketter:
Tematrio
måndag 4 januari 2010
Allmän förvirring
Jaha ja, det är väl bara att erkänna att jag inte riktigt hade koll på att det var måndag idag. Så någon Tematrio har visst inte synts till. Jag ska göra mitt bästa att få till något och posta i morgon i stället.
Dagen har annars bjudit på en del bokliga nyheter. Ett paket från Bokus och ett litet ett från Adlibris lämnade brevbäraren av här idag. Jag ska fota och berätta mer om detta också senare.
Annars har dagen inneburit ett besök hos mormor (dotterns), justering av glasögon och klädshopping. Det här är ju inte någon modeblogg och jag tror inte att det kommer att bli någon vana att visa vad jag köpt. Men dottern blev så lycklig över en klänning med Snorkfröken och leggings med Muminfamiljen. Inköpt på Lindex om ni undrar.
Jag har faktiskt läst lite idag också. Ett 50-tal sidor in in Sju stenar till den otrogna hustrun är jag stormförtjust och, naturligtvis, mycket upprörd över innehållet. Jag har även läst några sidor i Penelopiaden och tror att jag kommer att tycka om den också.
I morgon blir det mer om böcker.
Dagen har annars bjudit på en del bokliga nyheter. Ett paket från Bokus och ett litet ett från Adlibris lämnade brevbäraren av här idag. Jag ska fota och berätta mer om detta också senare.
Annars har dagen inneburit ett besök hos mormor (dotterns), justering av glasögon och klädshopping. Det här är ju inte någon modeblogg och jag tror inte att det kommer att bli någon vana att visa vad jag köpt. Men dottern blev så lycklig över en klänning med Snorkfröken och leggings med Muminfamiljen. Inköpt på Lindex om ni undrar.
Jag har faktiskt läst lite idag också. Ett 50-tal sidor in in Sju stenar till den otrogna hustrun är jag stormförtjust och, naturligtvis, mycket upprörd över innehållet. Jag har även läst några sidor i Penelopiaden och tror att jag kommer att tycka om den också.
I morgon blir det mer om böcker.
Etiketter:
Allmänt boksnack,
Utomämnes
På spaning efter den tid som flytt - grafik
På spaning efter den tid som flytt 1. Combray av Stéphane Heuet (originaltext av Marcel Proust) utgiven av Agerings bokförlag, 2009.
Som en mycket ovan serieläsare gav jag mig in på projektet att både läsa och recensera Stéphane Heuets ambitiösa försök att omvandla På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust till en grafisk roman. Jag måste nog erkänna att detta blev mig lite övermäktigt. Jag är osäker på om jag gör boken rättvisa, men ska ändå försöka skriva ner mina tankar.
Jag har inte läst originalromanen, men vet ju naturligtvis att den är mycket ordrik. Av vad jag läst om romansviten tycks det vara ett verk som fokuserar på detaljerade utforskningar nedtecknade med ett briljant språk. Att ens försöka omvandla detta till en grafisk roman verkar vara ett helgalet projekt. Därför hoppades jag verkligen att det skulle ha lyckats. Jag ville verkligen tycka om boken.
Men den är tyvärr inte särskilt bra. Det är för mycket att läsa tycker jag och för lite gestaltningar i bild. Det som gör det närmast omöjligt för illustratören är naturligtvis att nästan inget händer i boken, medan känslor analyseras och ting beskrivs så detaljerat att jag misstänker att Proust hade en del problem av det slag jag brukar stöta på i yrket.
Men trots detta har faktiskt läsningen av den grafiska versionen gjort mig nyfiken på originalet. Jag undrar hur det kommer att gå för överklassgossen, var högsta önskan är att få en godnattkyss av sin mor. Så även om jag inte kan ge Heuets version så högt betyg har den ändå bidragit med något. Kanske ni ändå borde testa, ni också.
Som en mycket ovan serieläsare gav jag mig in på projektet att både läsa och recensera Stéphane Heuets ambitiösa försök att omvandla På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust till en grafisk roman. Jag måste nog erkänna att detta blev mig lite övermäktigt. Jag är osäker på om jag gör boken rättvisa, men ska ändå försöka skriva ner mina tankar.
Jag har inte läst originalromanen, men vet ju naturligtvis att den är mycket ordrik. Av vad jag läst om romansviten tycks det vara ett verk som fokuserar på detaljerade utforskningar nedtecknade med ett briljant språk. Att ens försöka omvandla detta till en grafisk roman verkar vara ett helgalet projekt. Därför hoppades jag verkligen att det skulle ha lyckats. Jag ville verkligen tycka om boken.
Men den är tyvärr inte särskilt bra. Det är för mycket att läsa tycker jag och för lite gestaltningar i bild. Det som gör det närmast omöjligt för illustratören är naturligtvis att nästan inget händer i boken, medan känslor analyseras och ting beskrivs så detaljerat att jag misstänker att Proust hade en del problem av det slag jag brukar stöta på i yrket.
Men trots detta har faktiskt läsningen av den grafiska versionen gjort mig nyfiken på originalet. Jag undrar hur det kommer att gå för överklassgossen, var högsta önskan är att få en godnattkyss av sin mor. Så även om jag inte kan ge Heuets version så högt betyg har den ändå bidragit med något. Kanske ni ändå borde testa, ni också.
Etiketter:
Bokrecensioner,
Grafik/Serier,
Litteratur Europa,
Recensionsböcker
Läst 2010
# Silvertronen - C S Lewis
# Kung Caspian och skeppet Gryningen - C S Lewis
# Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
# Caspian, prins av Narnia - C S Lewis
# Hästen och hans pojke - C S Lewis
# Häxan och lejonet - C S Lewis
# Den gamle och havet - Ernest Hemingway
# Min morbror trollkarlen - C S Lewis
# En dag - David Nicholls
# Det osynliga barnet - Tove Jansson
# Timmen mellan hund och varg - Silke Scheuermann
# Ingen fara - Selma Mahlknecht
# En spik, en ros - Madeleine Bourdouxhe
# Mordbyn - Andrea Maria Schenkel
# Smaken - Muriel Barbery
# I skuggan av min bror - Uwe Timm
# Utrensning - Sofi Oksanen
# Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano
# Tant Safiyya och klostret - Baha Tahir
# Tiggarnas strejk - Aminata Sow Fall
# Sultanbrudens skugga - Assia Djebar
# Anne Franks dagbok - Anne Frank
# Adams revben - Nuruddin Farah
# Förändringar - Ama Ata Aidoo
# Atlantens mage - Fatou Diome
# Rädd att flyga - Erica Jong
# Absint - Niklas Rådström
# Farmor och Vår Herre - Hjalmar Bergman
# Kärlekens geografi - Nina Bouraoui
# Cap Esterel - Tanja Langer
# Corpus Delicti - Juli Zeh
# Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis
# Och var hör du hemma? - Anne Tyler
# Tre starka kvinnor - Marie NDiaye
# Flugornas herre - William Golding
# Andarnas hus - Isabel Allende
# Alla vilda - Birgitta Stenberg
# På spaning efter den tid som flytt - Marcel Proust
# Pojken på andra sidan - Irene Sabatini
# Min mamma - Tahar Ben Jelloun
# Hunden - Kerstin Ekman
# Lark & Termite - Jayne Anne Phillips
# Den hemliga trädgården Francus Hodgson Burnett
# Den stulna romanen - Nawal El Saadawi
# Yacoubians hus - Alaa al-Aswany
# Damen med hunden - Anton Tjechov
# 1984 - George Orwell
# Älskaren - Marguerite Duras
# Mörkt vatten - Joyce Carol Oates
# Dr Jekyll & Mr Hyde - Robert Louis Stevenson
# Konungens återkomst - J R R Tolkien
# Små krig - Sadie Jones
# De två tornen - J R R Tolkien
# Onda stenar - Milena Agus
# Easter Parade - Richard Yates
# Vägen - Cormac McCarthy
# Påminnerskan - Anne Tyler
# Ringens brödraskap - J R R Tolkien
# Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
# De ensamma - Håkan Nesser
# Syster Varg - Skåhlberg/Dahlquist
# Pennskaftet - Elin Wägner
# Lila hibiskus - Chimamanda Ngozi Adichie
# Sista kulan sparar jag åt grannen - Fausta Marianovic
# Sommarljus... - Jón Kalman Stefánsson
# De sex misstänkta - Vikas Swarup
# Vad jag älskade - Siri Hustvedt
# Vävarnas barn - Per Anders Fogelström
# Trollvinter - Tove Jansson
# Att tro på mister Pip - Lloyd Jones
# Främlingen i huset - Sarah Waters
# En tyst minut - Siegfried Lenz
# Mot ännu en sommar - Janet Frame
# Människornas jord - Pramoedya Ananata Toer
# Ett rum med utsikt - E.M. Forster
# Mardrömmen - Kenzaburo Oe
# Farlig midsommar - Tove Jansson
# Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg
# Darling River - Sara Stridsberg
# Nybyggarna - Vilhelm Moberg
# Invandrarna - Vilhelm Moberg
# Muminpappans memoarer - Tove Jansson
# Trollkarlens hatt - Tove Jansson
# Krigets skola - Alexandre Najjar
# Utvandrarna - Vilhelm Moberg
# Att läsa Lolita i Teheran - Azar Nafisi
# Kometen kommer - Tove Jansson
# Småtrollen och den stora översvämningen - Tove Jansson
# Frostnätter - Arnaldur Indridason
# Den siste brodern - Natacha Appanah
# Hur man botar en fanatiker - Amos Oz
# Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren
# Husfrid - Alison Bechdel
# Döden skall du tåla - Karin Fossum
# Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal
# Efter attentatet - Yasmina Khadra
# Isslottet - Tarjei Vesaas
# Lolita - Vladimir Nabokov
# Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón
# Aprils frusna blommor - Ismaïl Kadaré
# Penelopiaden - Margaret Atwood
# Kungens komediant - Agneta Pleijel
# Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata
# Mordets praktik - Kerstin Ekman
# På spaning efter den tid som flytt - Proust/Heuet
# Kung Caspian och skeppet Gryningen - C S Lewis
# Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
# Caspian, prins av Narnia - C S Lewis
# Hästen och hans pojke - C S Lewis
# Häxan och lejonet - C S Lewis
# Den gamle och havet - Ernest Hemingway
# Min morbror trollkarlen - C S Lewis
# En dag - David Nicholls
# Det osynliga barnet - Tove Jansson
# Timmen mellan hund och varg - Silke Scheuermann
# Ingen fara - Selma Mahlknecht
# En spik, en ros - Madeleine Bourdouxhe
# Mordbyn - Andrea Maria Schenkel
# Smaken - Muriel Barbery
# I skuggan av min bror - Uwe Timm
# Utrensning - Sofi Oksanen
# Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano
# Tant Safiyya och klostret - Baha Tahir
# Tiggarnas strejk - Aminata Sow Fall
# Sultanbrudens skugga - Assia Djebar
# Anne Franks dagbok - Anne Frank
# Adams revben - Nuruddin Farah
# Förändringar - Ama Ata Aidoo
# Atlantens mage - Fatou Diome
# Rädd att flyga - Erica Jong
# Absint - Niklas Rådström
# Farmor och Vår Herre - Hjalmar Bergman
# Kärlekens geografi - Nina Bouraoui
# Cap Esterel - Tanja Langer
# Corpus Delicti - Juli Zeh
# Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis
# Och var hör du hemma? - Anne Tyler
# Tre starka kvinnor - Marie NDiaye
# Flugornas herre - William Golding
# Andarnas hus - Isabel Allende
# Alla vilda - Birgitta Stenberg
# På spaning efter den tid som flytt - Marcel Proust
# Pojken på andra sidan - Irene Sabatini
# Min mamma - Tahar Ben Jelloun
# Hunden - Kerstin Ekman
# Lark & Termite - Jayne Anne Phillips
# Den hemliga trädgården Francus Hodgson Burnett
# Den stulna romanen - Nawal El Saadawi
# Yacoubians hus - Alaa al-Aswany
# Damen med hunden - Anton Tjechov
# 1984 - George Orwell
# Älskaren - Marguerite Duras
# Mörkt vatten - Joyce Carol Oates
# Dr Jekyll & Mr Hyde - Robert Louis Stevenson
# Konungens återkomst - J R R Tolkien
# Små krig - Sadie Jones
# De två tornen - J R R Tolkien
# Onda stenar - Milena Agus
# Easter Parade - Richard Yates
# Vägen - Cormac McCarthy
# Påminnerskan - Anne Tyler
# Ringens brödraskap - J R R Tolkien
# Den store Gatsby - F Scott Fitzgerald
# De ensamma - Håkan Nesser
# Syster Varg - Skåhlberg/Dahlquist
# Pennskaftet - Elin Wägner
# Lila hibiskus - Chimamanda Ngozi Adichie
# Sista kulan sparar jag åt grannen - Fausta Marianovic
# Sommarljus... - Jón Kalman Stefánsson
# De sex misstänkta - Vikas Swarup
# Vad jag älskade - Siri Hustvedt
# Vävarnas barn - Per Anders Fogelström
# Trollvinter - Tove Jansson
# Att tro på mister Pip - Lloyd Jones
# Främlingen i huset - Sarah Waters
# En tyst minut - Siegfried Lenz
# Mot ännu en sommar - Janet Frame
# Människornas jord - Pramoedya Ananata Toer
# Ett rum med utsikt - E.M. Forster
# Mardrömmen - Kenzaburo Oe
# Farlig midsommar - Tove Jansson
# Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg
# Darling River - Sara Stridsberg
# Nybyggarna - Vilhelm Moberg
# Invandrarna - Vilhelm Moberg
# Muminpappans memoarer - Tove Jansson
# Trollkarlens hatt - Tove Jansson
# Krigets skola - Alexandre Najjar
# Utvandrarna - Vilhelm Moberg
# Att läsa Lolita i Teheran - Azar Nafisi
# Kometen kommer - Tove Jansson
# Småtrollen och den stora översvämningen - Tove Jansson
# Frostnätter - Arnaldur Indridason
# Den siste brodern - Natacha Appanah
# Hur man botar en fanatiker - Amos Oz
# Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren
# Husfrid - Alison Bechdel
# Döden skall du tåla - Karin Fossum
# Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal
# Efter attentatet - Yasmina Khadra
# Isslottet - Tarjei Vesaas
# Lolita - Vladimir Nabokov
# Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón
# Aprils frusna blommor - Ismaïl Kadaré
# Penelopiaden - Margaret Atwood
# Kungens komediant - Agneta Pleijel
# Sju stenar till den otrogna hustrun - Vénus Khoury-Ghata
# Mordets praktik - Kerstin Ekman
# På spaning efter den tid som flytt - Proust/Heuet
Etiketter:
Statistik
söndag 3 januari 2010
Bokfrågornas ABC - F
Nu är det dags för bokstaven F i Lilla O:s utmaning.
1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Drömmar om frihet är skriven av den marockanska feministen och sociologen Fatima Mernissi. Romanen är delvis självbiografisk om handlar om hur det var att växa upp i ett harem. Den manliga, västerländska bilden av ett harem fyllt av lättklädda, viljelösa kvinnor ligger långt från verkligheten. Utifrån mottagandet av denna bok har Mernissi fortsatt att studera likheter och skillnader mellan öster- och västerländskt kvinnoförtryck och hon påpekar att medan man inom Islam begränsar kvinnors rum (att leva i harem innebär att man lever avskild från världen) begränsas kvinnan i väst av tid; hon ska ständigt vara ung och ha en flickas kropp. Intressanta tankar.
2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Jag ser sällan filmatiseringar och läser i princip alltid först. Undantaget är Sagan om ringen där jag först såg första filmen och därefter läste hela trilogin. Jag tycker att första filmen är bra, men retar mig på att de ändrat handlingen för mycket i andra och tredje filmen.
3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
På denna fråga svarar jag som vanligt Borta med vinden av Margaret Mitchell. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. Repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" är legendarisk, men finns inte i romanen.
4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Det passar ju bra då att min favoritpoet faktisk börjar på F. Fröding får alldeles för lite uppmärksamhet idag, kanske blir det annorlunda i år eftersom det är 150 år sedan han föddes. Och redan nästa år är det 100 år sedan han dog. Visst blir man förvånad över att den skäggige åldring man ser på många foton knappt hade fyllt 50.
Strövtåg i hembygden
Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.
ur Stänk och flikar
1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Drömmar om frihet är skriven av den marockanska feministen och sociologen Fatima Mernissi. Romanen är delvis självbiografisk om handlar om hur det var att växa upp i ett harem. Den manliga, västerländska bilden av ett harem fyllt av lättklädda, viljelösa kvinnor ligger långt från verkligheten. Utifrån mottagandet av denna bok har Mernissi fortsatt att studera likheter och skillnader mellan öster- och västerländskt kvinnoförtryck och hon påpekar att medan man inom Islam begränsar kvinnors rum (att leva i harem innebär att man lever avskild från världen) begränsas kvinnan i väst av tid; hon ska ständigt vara ung och ha en flickas kropp. Intressanta tankar.
2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Jag ser sällan filmatiseringar och läser i princip alltid först. Undantaget är Sagan om ringen där jag först såg första filmen och därefter läste hela trilogin. Jag tycker att första filmen är bra, men retar mig på att de ändrat handlingen för mycket i andra och tredje filmen.
3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
På denna fråga svarar jag som vanligt Borta med vinden av Margaret Mitchell. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. Repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn" är legendarisk, men finns inte i romanen.
4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Det passar ju bra då att min favoritpoet faktisk börjar på F. Fröding får alldeles för lite uppmärksamhet idag, kanske blir det annorlunda i år eftersom det är 150 år sedan han föddes. Och redan nästa år är det 100 år sedan han dog. Visst blir man förvånad över att den skäggige åldring man ser på många foton knappt hade fyllt 50.
Strövtåg i hembygden
Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.
ur Stänk och flikar
lördag 2 januari 2010
Lästa Nobelpristagare 2009
24 romaner/novellsamlingar av 18 olika författare samt 4 kortare texter av ytterligare 3 författare som blev lästa under föregående år. Det tycker jag är klart godkänt. Mest läste jag av min favoritförfattare Selma Lagerlöf, tätt följd av fjolårets pristagare Le Clézio. Roligast var naturligtvis att jag lyckades läsa Hjärtdjur av Herta Müller innan hon presenterades som den nya pristagaren.
Mina favoriter bland årets lästa böcker är Jenny, Blindheten, Översten får inga brev och Siddharta. Murphy var faktiskt lite för svår för mig och En ensam människas bibel tyckte jag inget vidare om. Mest besviken blev jag över Älskade, där var kraven för högt ställda. Morrison är en fantastisk författare, men hennes stil är helt enkelt inte riktigt i min smak.
* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Sigrid Undset - Jenny
* José Saramago - Blindheten
* J-M G Le Clézio - Raga
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Toni Morrison - Älskade
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Gabriel García Márquez - Översten får inga brev
* Patrick White - Tant Theodora
* Knut Hamsun - Svält
* Samuel Beckett - Murphy
* Gao Xingjian - En ensam människas bibel
* Naguib Mahfouz - Midaqq-gränden
* Herta Müller - Hjärtdjur
* Alexandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
* Gabriel García Márquez - Tisdagssiesta ur Nobeller
* Albert Camus - Främlingen
* Heinrich Böll - Ungdomens bröd
* J-M G Le Clézio - Afrikanen
* Elfriede Jelinek - De övergivna (text i Aftonbladet)
* Eyvind Johnson - Stad i ljus
* Herrman Hesse - Siddharta
* H. Pontoppidan - Idyll ur Nobeller
* Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
* Paul von Heyse - L'Arrabiata ur Nobeller
* Albert Camus - Pesten
I min bokhylla väntar tålmodigt Just så-historier av Kipling, Anna Svärd av Lagerlöf, Buddenbrooks av Tomas Mann, Den goda jorden av Pearl Buck, Absalom, Absalom! av Faulkner, Klockan klämtar för dig av Hemingway, Fallet av Camus, Slaven av Singer, Aké av Soyinka, Sula och Paradis av Morrison, Mardrömmen av Oe, Krabbans gång av Grass, Älskarinnorna av Jelinek, 9 ggr Pinter, Skattsökaren av Le Clézio, Ormboet av Mauriac, Pan av Hamsun och flera böcker av Lessing och Coetzee på att bli utvalda. Jag kommer inte att hinna läsa dem alla under nästa år.
Läs andra bloggares inlägg om Nobelpristagare, Nobelpriset, Nobelpriset i litteratur.
Mina favoriter bland årets lästa böcker är Jenny, Blindheten, Översten får inga brev och Siddharta. Murphy var faktiskt lite för svår för mig och En ensam människas bibel tyckte jag inget vidare om. Mest besviken blev jag över Älskade, där var kraven för högt ställda. Morrison är en fantastisk författare, men hennes stil är helt enkelt inte riktigt i min smak.
* Selma Lagerlöf - Den heliga natten
* Selma Lagerlöf - Körkarlen
* Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar
* Sigrid Undset - Jenny
* José Saramago - Blindheten
* J-M G Le Clézio - Raga
* Nadine Gordimer - Min sons historia
* Toni Morrison - Älskade
* J-M G Le Clézio - Hungerns visa
* Gabriel García Márquez - Översten får inga brev
* Patrick White - Tant Theodora
* Knut Hamsun - Svält
* Samuel Beckett - Murphy
* Gao Xingjian - En ensam människas bibel
* Naguib Mahfouz - Midaqq-gränden
* Herta Müller - Hjärtdjur
* Alexandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
* Gabriel García Márquez - Tisdagssiesta ur Nobeller
* Albert Camus - Främlingen
* Heinrich Böll - Ungdomens bröd
* J-M G Le Clézio - Afrikanen
* Elfriede Jelinek - De övergivna (text i Aftonbladet)
* Eyvind Johnson - Stad i ljus
* Herrman Hesse - Siddharta
* H. Pontoppidan - Idyll ur Nobeller
* Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
* Paul von Heyse - L'Arrabiata ur Nobeller
* Albert Camus - Pesten
I min bokhylla väntar tålmodigt Just så-historier av Kipling, Anna Svärd av Lagerlöf, Buddenbrooks av Tomas Mann, Den goda jorden av Pearl Buck, Absalom, Absalom! av Faulkner, Klockan klämtar för dig av Hemingway, Fallet av Camus, Slaven av Singer, Aké av Soyinka, Sula och Paradis av Morrison, Mardrömmen av Oe, Krabbans gång av Grass, Älskarinnorna av Jelinek, 9 ggr Pinter, Skattsökaren av Le Clézio, Ormboet av Mauriac, Pan av Hamsun och flera böcker av Lessing och Coetzee på att bli utvalda. Jag kommer inte att hinna läsa dem alla under nästa år.
Läs andra bloggares inlägg om Nobelpristagare, Nobelpriset, Nobelpriset i litteratur.
Etiketter:
Nobelpriset
Afrika runt
Alla som är intresserade av afrikansk litteratur vill jag tipsa om Bibliophilias Afrika-utmaning. Hon tänker läsa hela 17 böcker skrivna av afrikanska författare under året. Jag har inte möjlighet att hänga med och läsa allt, men en hel del intressant har jag hittat i litteratur-listan. Midaqq-gränden, Främlingen och Drömmar om frihet är alla mycket bra. Själv planerar jag att under året läsa Förändringar, Ännu talar träden och Rotlös. Jag skulle också vilja läsa något av Nuruddin Farah, t ex Adams revben och kanske ytterligare en roman av Coetzee, gärna Historien om Michael K.
Etiketter:
Litteratur Afrika,
Läsutmaningar
fredag 1 januari 2010
Resebilder
Jag har förberett mina inlägg genom att fixa bilder på alla böckerna. Jag postar dem här ifall någon annan också har användning för dem.
Februari
Mars
April
Maj
September
Oktober
November
December
Februari
Mars
April
Maj
September
Oktober
November
December
Etiketter:
Jorden Runt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)