Det var inte lätt i år heller att välja årets bästa bok, men till slut föll valet på Andarnas hus av Isabel Allende. Intressant att just chilenska författare, som jag ju läser mycket litet av, tycks prenumerera på titeln "årets bästa" (i fjol "vann" Roberto Bolaño). Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets politiska situation. Romanen innehåller en härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.
2010 års mest upprörande
Några böcker har naturligtvis påverkat mig mer än andra under året. Den roman som var "svårast" att läsa känslomässigt var Utrensning av Sofi Oksanen. Under läsningen var jag tvungen att samtala med andra som läst, det var tungt att "bära" bokens huvudpersoner. Berättelsen handlar om den unga kvinnan Zara, som har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Så småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk. Utmanare i denna "genre" var Darlig River av Sara Stridsberg och Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis.
2010 års överraskning
Måste erkänna att jag tidigare kände mig kluven och skeptisk till bokbloggares förtjusning i Nabokovs Lolita. Jag kände ju till fenomenet och hade sett filmen innan jag läste boken. Men jag fick lov att kapitulera, det här är en av de bästa romaner jag läst. När man läser boken blir det som försvann i filmen tydligt, boken handlar inte om Lolita, den utspelar sig hela tiden i en pedofils föreställningsvärld. Lolita är ett kontroversiellt mästerverk som i korthet handlar om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Hur Lolita reagerar på hans övergrepp har han ingen förmåga att sätta sig in i. Språkmässigt är romanen ett mästerverk.
2010 års viktigaste
Under året har det i omvärlden och i vårt eget inträffat omskakande händelser. Vare sig i vårt eget land eller i världen styr de krafter jag försöker stödja. Orättvisor breder ut sig och skapar såväl fattigdom, som fanatism. Ett sätt att motverka fanatism är att läsa och man bör bland annat läsa den lilla essäboken Hur man botar en fanatiker av Amos Oz. I denna underfundiga lilla skrift beskriver författaren hur fanatism breder ut sig som en farsot. Symtomen på fanatism är ett svart-vitt synsätt kombinerat med bristfällig inlevelseförmåga och intensiv önskan att hjälpa andra att förstå sitt eget bästa. Verksam medicin mot detta tillstånd är humor och litteratur, gärna i kombination. Författaren beskriver även den komplicerade relationen mellan israeler och palestinier och föreslår en kompromiss för att lösa konflikterna. Läs och sprid!
2010 års nyhet
Under året har jag läst en del barn/ungdomsböcker som passar även för vuxna. Tove Janssons underfundiga berättelser om Muminfamiljen innehåller mycket visdom, i all sin enkelhet. Genom att läsa om Mumin har jag fått lov att fundera över hur man bäst kan hantera "farligheter", leva med att allt inte är vad det verkar vara och förhindra att människor blir osynliga. Under senare delen av året läste jag nästan hela serien om Narnia av C S Lewis. I denna förtrollade värld utspelas kampen mellan det onda och det goda. Böckerna är spännande och lättlästa (för mig), men de har inte åldrats särskilt väl, vare sig språkligt eller genusmässigt.
2010 års romanserie
Sent omsider har jag läst Vilhelm Mobergs serie om familjerna som utvandrar till Amerika. Tidigare har jag alltid sagt att det bästa som skrivits i Sverige är Fogelströms stadserie och Lagerkvists Barabbas, men nu fick de konkurrens. Utvandrarserien platsar definitivt bland de allra bästa svenska böckerna. I romansviten får vi följa Karl-Oskars, hans familjs och hans grannars slitsamma liv i ett hungrande Sverige. Överresan till Amerika och ankomsten till det nya landet blir påfrestande, men så småningom lyckas familjerna skapa sig ett nytt liv "over there". Inbördeskriget och strider med indianer skapar nya svårigheter. Det mest slående under läsningen var författarens ömsinta skildring av kärleken mellan en man och en kvinna.
Löfte inför 2011
Jag brukar ju lova varje år att jag ska läsa och den traditionen följer jag även i år. Nästa år ska jag läsa! Jag ska läsa litteratur från hela världen, jag ska läsa klassiker och jag ska läsa Nobelpristagare. Eftersom tyskspråkig litteratur är temat för årets Bokmässa, ska jag lägga lite extra vikt vid denna. Jag ska också köpa en hel del böcker, men jag ska köpa mer inbundet och mindre pocket. Jag inser nu att jag aldrig kommer att kunna läsa alla pocketböcker jag köpt (för liten text) så en del ska jag ge bort. Förra årets "löfte" att läsa något på engelska har jag inte infriat, det är inte sannolikt att jag kommer att infria det under nästa år heller. Antalet olästa böcker i bokhyllan har dock stigit till över 200, jag ska verkligen kämpa för att försöka minska det antalet till nästa år. Huvudsakliga löftet är dock att jag ska läsa och köpa fler böcker!
GOTT NYTT ÅR!