Läslistor

onsdag 23 december 2009

Min vistelse i Västeuropa

Sista resstoppet bjöd på flera positiva överraskningar. Både Blindheten och Ut och stjäla hästar är böcker jag ger högsta betyg. Däremot blev inte Mrs Dalloway läst. Jag har utvecklat ett starkt ambivalent förhållande till Virginia Woolf eftersom jag på flera ställen läst att översättningen av hennes böcker till svenska är bristfällig. Eftersom jag inte kan engelska på den nivån som krävs för att uppskatta Woolf, blir boken liggande. I stället läste jag Jenny och Mjölk och kol, vilket inte alls var något dåligt byte.

Nu är vi ju hemma från första resan, jag hoppas att alla haft lika roligt som jag. Väl mött på andra resan, avresedag är 1 februari!

Blindheten av José Saramago.

En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Blindheten är mycket smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Detta är en oerhört obehaglig och fantastisk samhällskritisk roman.


Ut och stjäla hästar av Per Petterson.

Det här är en underbar skildring av en komplicerad far-sonrelation. Berättarperspektivet växlar mellan nu- och dåtid och vi får parallellt lära känna den äldre mannen Trond och ynglingen Trond. Stor del av berättelsen utspelar sig en mycket speciell sommar, efter andra världskrigets slut, då Trond och fadern bodde i en fäbod i skogen. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far.


Jenny av Sigrid Undset.

Jenny är Sigrid Undsets genombrottsroman och den publicerades redan år 1911. Trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Boken handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som konstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. I stället blir hon indragen i flera relationer, som inte är sunda. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring, som jag hoppas kommer att läsas flitigt i minst 100 år till.


Mjölk och kol av Ralf Rothmann.

Mjölk och kol handlar om Simon och hans familj i Ruhrområdet på 60-talet. Det här är en barndomsskildring av det klassiska slaget. Simon försöker förstå vuxenvärlden, en värld som tycks vara trist och enahanda. Nöjena för ungdomar och vuxna är supande och hafsigt sex. Det hårda slitet i gruvan förlamar människornas kraft och längtan efter något meningsfullt och vackert, men Simon har ännu inte gett upp om världen.

3 kommentarer:

  1. Jenny tänkte jag läsa i Theresans Nobelpristargarutmaning, jag har beställt den på Bokbörsen.

    SvaraRadera
  2. Ska bli kul att läsa om dina intryck av Jenny.

    SvaraRadera
  3. Jag har skrivit om Blindheten och Ut och stjäla hästar.

    http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/12/17/nar-blindheten-rader/

    http://lillaosblogg.wordpress.com/2009/12/28/det-mesta-star-skrivet-mellan-raderna/

    En resesammanställning kommer snart!

    SvaraRadera