lördag 19 december 2009

Nobel-alfabetet - A

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven A.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn handlar om en man som sitter fängslad i ett arbetsläger, oskyldigt dömd till straffarbete för spioneri. Just denna dag mår inte Ivan bra, men han tvingas utstå kyla, hårt arbete och bristfällig mat i alla fall. Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till misären som beskrivs. Samtidigt kan man skönja vreden som pyr under ytan.

Solzjenitsyn fick Nobelpriset 1970.

Akademiens motivering:

"för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner."


2. De små tingens gud är Arundhati Roys debutroman och ännu har hon tyvärr inte publicerat något mer skönlitterärt verk. Denna fantastiska roman handlar om tvillingarna Estha och Rahel, som alltid upplevt att de på ett psykologiskt plan är sammanvuxna. Något händer i barndomen som gör att man skiljer barnen åt, nu träffas de åter i vuxen ålder. Stämningen är suggestiv och förväntansfull. Boken är skriven på ett alldeles fantastiskt språk, fyllt av mantraliknande upprepningar och nykonstruerade ord.


Min motivering:

"för att med en musikaliskt sprudlande språkbehandling mångtydigt skildra människans identitet."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

3 kommentarer: