Läslistor

torsdag 3 december 2009

Familjekonstellationer

Min familj av Anna-Clara Tidholm, utgiven av OLIKA Förlag, 2009.

I Min familj får många barn berätta hur deras familjer ser ut. Här finns familjer som består av ensamföräldrar med barn, av mammor, pappor och barn, av ett par uppsättningar mammor och pappor, barn samt lite djur och andra släktingar. Boken utgår från barnets perspektiv och visar att familjer kan se olika ut.

Författarens syfte med boken var att visa att man i en familj hör ihop och att det inte finns någon mall för hur en familj ska se ut. Det har hon lyckats med. Trots upprepningarna blir varje barns beskrivning av sin familj unik och charmig. I Min familj finns inget textmässigt uttalat etniskt mångfaldsperspektiv, men när man tittar på bilderna finns där en härlig blandning av barn från olika delar av världen.

Den här boken passar både små och stora förskolebarn.


Min speciella familj, text av Micehelle Cadeau, illustrationer av Håkan Eklund, utgiven av King Ink, 2008.

I Min speciella familj med JayJay och Totte berättar en svensk mamma om sina svensk-amerikansk-haitiska söner och deras haitiska pappa. Familjen bor utanför New York och JayJay tycker att folk ibland tittar lite underligt på honom, speciellt när han pratar svenska med sin mamma. Han funderar över om han är annorlunda. Mamman förklarar då att deras familj är speciell, de kommer från tre olika länder och talar tre språk.

I den här lilla boken får man lära sig en hel del om många olika länder, här finns faktarutor som berättar om huvudstäder, valuta och språk. Dessutom får man lära sig några fraser på olika språk. Boken går igenom många olika familjekonstellationer, med fokus på kulturell blandning. Syftet med boken är att visa det positiva med mångfald och att stärka barnen som kan känna sig "annorlunda".

Eftersom texten mestadels är informativ kan den bli lite tråkig. Men de roliga illustrationerna väger upp detta. I Kanada rider familjen på en älg och barnen i Paris klättrar i Eiffeltornet.

Boken innehåller en hel del information och passar bäst för lite äldre förskolebarn eller barn i skolålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar