Läslistor

söndag 13 december 2009

10-i-topp på 00-talet

Bokstävlarna utmanar oss att lista de tio bästa på 00-talet. Jag läser mycket äldre litteratur, men tack vara att jag fått böcker att recensera har jag också läst en hel del mycket bra, som är utgivet på 00-talet. Jag har utgått från när boken utgivits på svenska, så en del av böckerna är egentligen inte så purunga. Det här är mina personliga favoriter, de kanske inte nödvändigtvis är de litterärt bästa, men de har betytt mycket för mig.


Gregorius av Bengt Ohlsson, 2004.

Gregorius är en parallellberättelse till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, skriven utifrån pastorns perspektiv. Här berättar han om sin bardom, den skamliga förälskelsen i hustrun Helga, sin oerhörda längtan efter kärlek, sin ensamhet och sin stora förtvivlan då han upptäcker att hustrun är otrogen. Detta är en kärleksfull berättelse skriven på ett nyansrikt språk.


En berättelse om kärlek och mörker av Amos Oz, 2005.

Denna storslagna roman handlar om det judiska folkets historia, landet Israels födelse och en stor författares barndom. I brytpunkten mellan landets födelse och moderns död står en liten grabb och observerar och försöker förstå. Boken skildrar författarens ursprung, Israels smärtsamma tillblivelse och dagens politiska situation i området.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, 2007.

En halv gul sol är en klassisk, episk berättelse, som utspelar sig under de dramatiska år då staten Biafra bildas. Romanen är omfångsrik, både till sidantal och djup. På ett nyanserat sätt beskrivs den politiska situationen i Nigeria, samtidigt som vi får följa en fängslande berättelse om två systrar från den intellektuella medelklassen och en ung, fattig man från en liten by.


Ut och stjäla hästar av Per Petterson, 2007.

67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. I byn träffar han dock en man från barndomen och minnena från en mycket speciell sommar gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


Mig äger ingen av Åsa Linderborg, 2007.

Det här är Åsas berättelse om hennes uppväxt med en ensamstående pappa, en ensamstående pappa med alkoholproblem. Romanen är en osentimental skildring av en torftig barndom och en kärleksförklaring till en pappa som gjorde sitt bästa, trots begränsningar i föräldraförmågan. Värd att läsas både för dess innehåll och dess litterära kvalitéer.


Om natten i Chile av Roberto Bolaño, 2008.

Om natten i Chile handlar om en döende präst som ser tillbaks på sitt liv och försöker förstå, försvara sig och försonas med sitt samvete. Vi får ta del av ett sorgligt människoöde samtidigt som vi också får följa händelserna kring militärkuppen i Chile. Sammanfattningsvis är Om natten i Chile en nattsvart bikt, med tragikomiska inslag, skriven på att makalöst språk.


På Chesil Beach av Ian McEwan, 2008.

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Språket är fantastiskt och boken är av sträckläsningskaraktär.


Den sista läsaren av David Toscana, 2009.

I romanen gestaltas Mexicos fragmenterade historia, förtryck och en utarmning av folket. Remigio, son till bibliotekarien och byns sista läsare Lucio, hittar en ung, död flicka i sin brunn. Fadern inleder ett sökande efter en förklaring - i böckernas värld. Det här är en roman om längtan, om döden, om litteraturen, skriven på en ren, avskalad prosa, där varje ord är betydelsebärande.


Upptäckten av currywursten av Uwe Timm, 2009.

Det här är berättelsen om en ny maträtt och en romantisk historia om kärlek med udda förtecken. Handlingen utspelar sig i slutskedet av andra världskriget. En äldre kvinna och en yngre man träffas av en slump och inleder ett kärleksförhållande. Mannen deserterar för att stanna hos kvinnan, som gärna vill ha honom hos sig så länge som möjligt. Vemodigt, charmigt och roligt.


Den röda soffan av Michèle Lesbre, 2009.

Den röda soffan är en bok om vänskap, kärlek och livets resor. Den nära vänskapen mellan två kvinnor ur olika generationer skildras med stor ömsinthet. Den romantiska kärleken, den realistiska kärleken, sorgen över förlorade kärlekar och svårigheten att kombinera kärlek och frihet får sin plats. Hoppet om en bättre värld genomsyrar denna underbara lilla roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar