Läslistor

söndag 8 november 2009

Upptäckten av currywursten

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm, utgiven av Thorén & Lindskog, 2009.

Det här är berättelsen om upptäckten av en ny maträtt och en romantisk historia om en kärlek med udda förtecken. Berättaren i romanen minns hur han i sin barndom köpte currywurst i en korvkiosk i Hamburg. Han blir nyfiken på hur, och av vem, currywursten skapades och söker rätt på kioskägaren, Lena Brückner, som numer bor på ålderdomshem och ägnar dagarna åt att sticka. Lena vill gärna berätta om upptäckten av currywursten, men hon vill berätta i lugn och ro, på sitt eget sätt. Romanens berättarjag lyssnar först lite otåligt, men blir allt eftersom mer och mer intresserad av Lenas upplevelser under och efter kriget.

Lenas berättelse utspelar sig i slutskedet av andra världskriget. Hitler gifter sig med Eva Braun och engelsmännen står redan vid Elbe. Hamburg bombas regelbundet och stora delar av staden ligger i ruiner. Det är ont om mat och länge sedan riktiga kaffebönor maldes. I biokön träffar den gifta medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. I stället för att se på film tvingas de tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter på ett självklart sätt med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att, enligt order, inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att desertera och stanna hos Lena.

Berättelsen om currywurstens skapare är både vemodig, charmig och rolig. Den skildrar på ett realistiskt sätt svårigheterna att få mat för dagen och kläder på kroppen under kriget och den berättar också om tyskarnas svårighet att tro på det som sägs om förintelseläger osv. Lena Brückner är en kvinna med stor förmåga att överleva och upplevelserna under kriget gör henne bättre rustad för framtiden. Hon utvecklas till en självständig, driftig person, som dessutom tar vara på de tursamma situationer som uppstår.

I mycket enkla ordalag beskriver författaren livets självklarheter, så att man tvingas fundera över dem igen. Vad sägs t ex om ordspråket: "Den som gräver en grop har planerat väl"? Även kärleken och människans längtan efter tvåsamhet avhandlas på detta lite snusförnuftiga sätt: "Kärleken är vacker för att man är två, men det är också problemet, sa fru Brücker, det är därför det är så svårt att släppa taget.Och dom flesta kan det först när dom har en annan som dom kan vara tillsammans med." Självklart, eller hur?

Men även om Upptäckten av currywursten innehåller många roliga episoder och beskrivningar är det inte någon ytlig roman. Här finns ett djup i personbeskrivningarna och i skildringen av krigets svårigheter. Det här är en roman jag gärna rekommenderar, det är en roman många kommer att uppskatta. Berättelsen är spännande, samtidigt som den har ett djup och texten är lättläst.

4 kommentarer:

  1. Är det en nyutgivning eller är det en sen översättning? För visst är det en bok med några år på nacken?

    SvaraRadera
  2. Boken gavs ut i Tyskland 1993, men har inte översatts förrän nu. Men bättre sent än aldrig :-)

    SvaraRadera
  3. Klämde på den på bokmässan men baksidetexten eller om det var försäljarens ord kändes för mycket krigsskildring, kanske helt fel av mig att dissa den då.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag skulle inte vilja kalla den krigsskildring egentligen. Kriget finns med som kuliss och skapar förutsättningen, men boken handlar mer om människor och kärlek, tycker jag. Jag tror att det här är en bok som passar väldigt många.

    SvaraRadera